Jeg har ikke de store problemer med vampyrer i Hverdagshaven. Faktisk har jeg ikke mødt en eneste endnu, og måske det skyldes, at jeg dyrker hvidløg? Den kraftige duft skulle jo efter sigende holde blodsugerne på afstand, så døjer du med skadedyrene, er det næsten et forsøg værd.
Ikke at det skal være den eneste årsag, for afgrøden er en herlig spise, som sætter fut i alt fra tzatziki til BBQ-marinader. Den eneste ulempe er, at du skal begynde dyrkningen i god tid, hvis du vil være selvforsynende. Fra de første fed er sat, til høsten er i hus, går der 10 måneder, uanset om du dyrker udendørs eller indendørs.
Så hvad venter vi på? Lad os straks gå i haven og finde ud af, hvordan du sætter, passer, høster og opbevarer hvidløg.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Du kan dyrke hvidløg i haven, drivhuset & på altanen
Hvor vil du dyrke hvidløg: I haven, drivhuset eller på altanen? Uanset, om du planter udendørs i køkkenhaven eller indendørs i vindueskarmen, er afgrøden en af de nemmeste, du kan sætte i jorden. Den kræver minimal pasning, og flere sorter udvikler sig endda bedst gennem efteråret og vinteren, så du sagtens kan tage på sommerferie uden at bekymre dig om vanding eller høst.
Alt du skal vide om dyrkning af løg
Planten trives bedst på en solrig placering i køkkenhaven, men vær opmærksom på ikke at plante for varmt et sted. Det kan få løgene til at rådne, inden spiringen går i gang. Det gælder også, hvis du dyrker i vindueskarm eller krukker på altanen og terrassen.
Hvordan du planter og passer afgrøden de forskellige steder, kan du læse mere om herunder.
Vi starter med dyrkning af hvidløg i krukker & potter
Selvom du ikke har en stor have eller bare en lille altan, er der håb forude, for du kan sagtens dyrke hvidløg indendørs. Vindueskarmen er din ven.
10 skønne blomster til dine krukker
Det vigtigste ved dyrkning i krukker er, at potten har den rigtige størrelse. Rummeligheden afgør både, hvor mange løg du kan sætte, og hvor godt de udvikler sig efterfølgende. Et hvidløgsfed har brug for minimum 20 x 20 centimeter at brede sig på.
Derimod har krukkens dybde nær så afgørende betydning for udviklingen, fordi planten ikke har lange rødder, der rækker langt ned i jorden. Vælg derfor altid en bred beholder over en dyb.
TIP Dyrkning af hvidløg er både nemt og billigt, så hvad mere kan du egentlig ønske dig? Hvert fed bliver til et nyt løg, og da der almindeligvis er 8-10 fed i et løg, kan du hurtigt regne ud, at det er en god forretning.
Krukkeplanter tørrer hurtigere ud end de afgrøder, der vokser på friland i haven. Hvorfor? Fordi de er begrænset af krukkens kanter og bund, og derfor ikke kan suge væske dybt i jorden, Derfor skal du vande ofte, også selvom du sætter krukkerne udendørs i haven, på altanen dyrker i vindueskarmen. Til gengæld behøver du kun at vande på friland, hvis det ikke har regnet fra oven i 1-2 uger.
Videre mod dyrkning i drivhus
Fremgangsmåden er næsten den samme, hvad enten du dyrker i haven, på altanen eller i drivhuset. Den største forskel er, hvor ofte du skal på tur med vandkanden.
Planter til drivhuset: 28 frugter, grøntsager & blomster
Sætter du hvidløg i drivhus, er det især vigtigt, du sørger for, at planterne får vand nok. Under glastaget stiger temperaturen hurtigt, så jorden nemmere tørrer ud. Særligt på det tidspunkt, hvor du skal høste, må du holde øje med termometret, for er varmen for høj, begynder løgene at rådne.
TIP Dyrk hvidløg i drivhuset om vinteren, når det alligevel står tomt. I de kolde måneder sætter løgene grønne toppe, du kan bruge som erstatning for purløg eller forårsløg. De smager dejligt i salater, wok eller som drys på en rugbrødsmad.
Du kan sænke temperaturen ved at åbne vinduer og døre, så frisk luft kan cirkulere mellem planterne. Det er samtidig med til at holde sygdomme og skadedyr på afstand.
Gode sorter: Hvilke hvidløg kan man plante?
Der findes flere forskellige sorter, som har hver deres egenskab, udseende og smag. Nogle har den klassiske, hvide skal, mens andre er brune, røde eller violette. Der findes også kæmpehvidløg med det sigende navn elefanthvidløg og snørklede sorter, som snor og slanger sig.
Du har altså rig mulighed for at vælge en type, som falder i den smag, hvad enten du foretrækker en kraftig, skarp smagsnuance eller holder mere af de søde og afdæmpede.
Overordnet inddeler man hvidløgssorter i to
- Blødnakketypen (også kaldet fletteløgssorter)
- Hårdnakketypen (også kaldet slangehvidløg)
De blødnakkede har en stor kreds af fed yderst, mens løgets inderkreds udgøres af mange, mindre fed. Sorten har en blød stængel, som gør den let at flette til ranker, der kan opbevares køligt og frostfrit gennem vinteren.
Længere nede i artiklen kan du læse mere om vinteropbevaring af løg.
De hårdnakkede sorter kan du genkende på de store fed, som ligger i en enkelt krans omkring løget. Stænglen er hård, og på toppen udvikles et forskelligt antal topløg, ligesom du måske kender det fra etageløg.
Bruger du topløgene til udplantning, kan de på to år vokse sig til store hvidløg.
5 stabile sorter til dyrkning i Danmark
Spirede hvidløg kan plantes, så har du fundet et løg i gemmerne, der viser tegn på at ville vokse videre, kan du sagtens sætte det i køkkenhaven. Er du på udkig efter gode sorter, som er nemme at dyrke, kan jeg anbefale disse.
Gode sorter til haven
- Germidour
- Messidrome
- Thermidrome
- Therador
- Vigor
Ligesom du bliver påvirket af dine omgivelser, gør hvidløg det samme. De tilpasser sig nemlig den jord, de sættes i, og de vejrforhold og temperaturer som omgiver dem. Det betyder, at farven kan forandres, mens løgene udvikler sig. Selvom du sætter hvide sorter, kan du ende med at høste brune, røde eller lilla løg.
Det er blandt andet en af årsagerne til, at jeg synes, det er sjovt at dyrke mine egne grøntsager: Man ved aldrig, hvad der venter.
Skal du plante hvidløg fra supermarkedet eller sætteløg fra planteskolen?
Har du overvejet, om du man plante hvidløg fra supermarkedet? Det kan man, men brug økologiske, som ikke er sprøjtede eller behandlet med spirehæmmende kemikalier.
Vælger du det købmandens billige alternativ til gartneriernes sætteløg, skal du vide, at det muligvis giver grå hår i hovedet senere på sæsonen. Det er ikke sikkert, de egner sig til dyrkning i Danmark og Norden, hvor klimaet er koldere.
Syltede rødløg – Perfekt, pink tilbehør
Sikkerhed omkring sort og oprindelse har stor betydning for, at afgrøden udvikler sig stabilt, for på den måde kan du give den optimale vækstbetingelser.
TIP Planter du i en almindelig, næringsrig havejord, er det ikke nødvendigt med gødning. Vil du alligevel servere et kosttilskud, kan du give gødning eller velomsat kompost fra marts til april.
Vil du være helt sikker på at få et fint udbytte, når det bliver høsttid, skal du købe sætteløg på planteskolen. Har du dyrket hvidløg i den foregående sæson, så kan du selvfølgelig også bruge dine egne. Det er på alle måder den billigste løsning.
Hvornår skal hvidløg sættes?
Hvornår planter man hvidløg, tænker du måske, og spørgsmålet er godt. Det kommer nemlig an på, hvilken havebog du bladrer i. Går du længere tilbage i tiden, skriver eksperter, at man sætter hvidløg seks uger før, den første frost bider sig fast i græsset.
I gamle dage var det omkring september og oktober, men klimaforandringerne har forskubbet årstiderne en smule siden vores bedsteforældres tid, og er vejret lunt, kan du sætte hvidløg til november.
Når det så er sagt, skal du endelig ikke holde dig tilbage med at sætte dem tidligere, så de kan nå at udvikle et stærkt rodsystem. Plant dem gerne i løbet af oktober, og vælg en placering med veldrænet jord, så vand ikke samler sig omkring løget. Det begynder at rådne, hvis det står for vådt.
Gik tiden lidt stærkt i efteråret? Jeg kender det. Efterårshaven byder på mange gøremål, og nåede du ikke at udplante sætteløg i skyndingen, kan du plante til og med marts. Høsten bliver naturligvis ikke helt så stor, men du skal nok få et fint udbytte alligevel.
Tid til at plante hvidløg
Hvidløg har en lang udviklingstid, så jo før de kommer i jorden, desto større bliver høsten. Gennem vinteren sker der ikke meget, men når det bliver forår, begynder løgene at udvikle sig og blive grønne i toppen. Lad dig derfor ikke snyde af, at sagerne ser sølle ud, mens vinteren raser. Det skal nok blive grønt og godt på den anden side!
TIP I løbet af sommeren kan hvidløgene finde på at sætte blomster. Det ser virkelig flot ud, og når blomsterne springer ud, sætter de yngleløg, du enten kan spise eller plante som nye hvidløg.
Før du planter, skal hvidløgene deles i fed, for man kan ikke sætte et helt løg i jorden. Desværre hænger ikke sådan sammen, at du får større afgrøder ved at sætte de største fed. Vil du have store hvidløg, skal du finde en sort med de egenskaber. Til gengæld er der andre fordele ved at gå efter de største fed, for de slår rødder og etablerer sig hurtigere end de mindre.
Har du delt løgene og udset dig de største? Så skal vi i haven og se nærmere på, hvordan og hvor dybt man sætter hvidløg.
Sådan gør du: Sætning af hvidløg
Det er ikke nogen dyr hobby at dyrke hvidløg, for et enkelt fed forsyner dig med et nyt løg, der har mellem 8-10 fed, som igen kan plantes og dermed give dig endnu flere sætteløg.
Giv afgrøden de bedste vækstbetingelser ved at plante i porøs jord, som dræner nemt. Har du lerjord i haven, som er tung og fugtig, er det en fordel at lette den med sand før udplantning. Det er også en god idé at dyrke på et sted med god sol og læ.
Sådan sætter du hvidløg
- Start med at rense jorden for ukrudt, sten og grene
- Let jorden, hvis den er tung, og tilfør efterfølgende gødning eller kompost
- Del hvidløgene i enkelte fed – og udse dig de største
- Lav nu riller i jorden med en dybe på 5-7 centimeter og placer sætteløget med spidsen op og roden ned
- Der skal være en planteafstand på 25 centimeter mellem rækkerne og 10 centimeter mellem feddene
- Når sætteløgene står på rad og række, skubber du 3 centimeter jord op omkring dem
- Til sidst vander du grundigt, men pas på ikke at overvande, for jorden skal ikke være våd, kun dejligt fugti
I tiden efter udplantning skal du huske at luge, så ukrudt ikke overtager bedet og stjæler næring fra løgene. Nok er de hårdføre, men som små er de ikke robuste nok til at tage kampen op mod et invasivt tryk fra ukrudt.
Tips til pasning af hvidløg
Har du først en gang smagt hjemmedyrkede hvidløg, vender du kun nødtørftigt tilbage til dem, du kan købe i supermarkedet. Der er meget mere smag i dem, du avler selv! Og ved du hvad? Pasning af hvidløg er næsten lige så let, som at handle ind hos købmanden.
En god, porøs havejord er det bedste, du kan sætte hvidløg i, og sørg endelig for, at jorden er fugtig hele tiden, så de kan udvikle sig optimalt. Er sommeren meget varm og tør, skal du ofte forbi med vandkanden, for uden vand bliver løgene ikke særligt store.
Til gengæld skal du ikke bruge tid på at gøde. Hvidløg har ikke brug for meget næring, men det er alligevel en god idé at tilføre jorden kompost eller anden organisk materiale. Det bedste tidspunkt at give kompost eller gødning på er i efteråret, før du planter.
Beskyt også planterne gennem vinteren med jorddækning i form at nedfaldsblade, græsafklip eller halm, som formulder i takt med årets gang.
Hvornår er hvidløg klar til høst?
Høsttidspunktet afhænger af, hvornår du satte løgene. Kom de i jorden i efteråret, er det tid til at trække dem op i slutningen af juni, men ventede du til foråret, skal de først høstes fra midten af august eller senere.
TIP Hvidløg har en kraftig smag, som er mest intens i frisk form. Når du spiser det råt i tzatziki eller humus, bliver smagen meget fremtrædende, men tilbeder du dem ved bagning, stegning eller kogning bliver smagen mild og rund.
Vejret har stor indflydelse på, hvornår hvidløg er klar til høst. I varme sæsoner kan du trække dem op af jorden tidligere end de år, hvor kulde og regn har domineret. Dog burde du være sikker på, at de er modne i september.
5 nemme krydderurter du kan høste til vinter
Ofte er det en god indikator for, at høsten nærmer sig, når toppene knækker eller visner, men… Ikke alle hvidløg i rækkerne modner på samme tid, så for at være sikker på, at de er klar, kan du fjerne lidt af jorden omkring løget. Er farven på løget hvid, lilla eller rødlig, kan du høste, men er den grøn, skal det modne vidne i jorden.
Trin for trin til korrekt opbevaring af hvidløg
Løg har en lang holdbarhed – og det samme har hvidløg. Forudsat, at du selvfølgelig opbevarer dem rigtigt, holder de fleste sorter sig friske og smagfulde i 6-12 måneder. Derfor dyrker jeg altid rigelige mængder, som jeg kan gemme til vinter, så forkølelsen kan holdes på afstand.
Vinteropbevaring af grøntsager – Sådan gør du
Når afgrøderne er modne, trækker jeg dem op af jorden og børster dem rene, før jeg samler dem i bundter ved at vikle snor rundt om toppene. Rødder og toppe fjerner jeg altså ikke, før jeg skal bruge hvidløgene i køkkenet. Det er nemlig med til at forlænge holdbarheden.
Bundterne hænger jeg til tørre et luftigt sted, hvor de er i sikkerhed fra regnbyger.
Kan du hænge dem et overdækket sted, hvor de ikke får direkte sollys, vil det være perfekt. Garagen, brændeskuret, havehuset, carporten eller et loft er ideelle steder til tørring, for her suser frisk luft konstant forbi. Luftcirkulation er afgørende for, at løgene ikke forbliver våde, men tørrer stabilt, og dermed ikke er fugtige, når de gemmes.
Jeg kigger til løgene 1-2 gange i ugen for at sikre mig, at de ikke rådner. Jeg er særligt opmærksom, hvis vejret er fugtigt, og fjerner straks dårlige planter, så de ikke smitter hele bundet.
Hvornår er de tørre nok?
Endnu en gang er det vejrguderne, der afgør, hvornår det er tid til at komme videre. Jo lunere det er, jo kortere tid skal knoldene tørre, men det mest almindelige er, at de er færdige efter 3-4 uger.
De er klar til opbevaring, når de er knastørre, og den yderste skal knitrer og flager som gammelt papir.
Kom godt i gang med disse 10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Hænger bundterne allerede frostfrit, kan du sagtens opbevare dem her gennem vinteren. Hvis ikke skal de flyttes til en stabil temperatur over frysepunktet, for hvidløg tåler ikke frost.
Den bedste temperatur til opbevaring af hvidløg er 5-10 grader. Bliver temperaturen højere, begynder de at spire, og deres holdbarhed forkortes markant, hvis du opbevarer dem ved stuetemperatur.
Derfor tager jeg kun de løg ind, jeg skal bruge i madlavningen her og nu. Resten lader jeg hænge.
Du kan opbevare på flere måder
Løgene kan gemmes i bundter eller lægges i åbne trækasser med hul i bunden, så de får luft nedefra. Nogle haveejere lægger også knoldene i nylonstrømper, og selvom det måske ikke er den kønneste løsning, fungerer det upåklageligt.
TIP Læg aldrig høsten i poser, sække eller lukkede kasser, så de ikke kan få luft, og risikoen for fugtdannelse er større.
Jeg fletter løgranker. Det er en smuk og praktisk måde at gemme hvidløg på, og det er nemt at klippe dem af, jeg skal bruge, når jeg trænger til at give maden krydderi.
Du fletter ranker på præcis samme måde som en fransk fletning. Har du aldrig prøvet det før? Du lærer det lynhurtigt, og herunder har jeg lavet en guide til dig, så du trin for trin kan se, hvor let det er.
Opbevaring af løg: Flet en løgranke
De færdige ranker hænger jeg et luftigt, frostfrit sted.
Få glæde af de mange gode egenskaber
De små, stærke knolde har mange gode egenskaber, og det er ikke uden grund, at de anvendes til medicinske formål. Du får nemlig mere end kun den gode smag retur, når du spiser dem.
TIP Hvidløgsånde! Den får man på grund af de svovlholdige, æteriske olier, løgene har, men efter sigende skulle den forsvinde, hvis du spiser frisk persille.
Hvidløg er super sunde, og indeholder alle mulige gode ting: Calcium, magnesium, selen, silicium og B- C- og D-vitaminer. Derudover er feddene kendt for at kunne sænke blodtryk og kolesterol, ligesom de også kan sætte fut i fordøjelsen og nedkæmpe bakterier og infektioner i kroppen.
De styrker altså immunforsvaret, og netop derfor er det fantastisk at have et lager i de kolde måneder, når forkølelser og andre sygdomme spøger i kroppen.
Brug smagsgiveren i lækre opskrifter fra hele verden
Det er ikke kun, fordi det er sundt, du skal spise hvidløg. Ej heller skal årsagen udelukkende være, at du vil holde vampyrer – eller andre! – på afstand. Nej, du skal sætte dem til livs, fordi de smager godt og kan bruges i et væld af opskrifter.
Trin for trin: Dyrk dine egne agurker
Tzatziki er en klassiker, men løgene er også smager også dejligt, hvis du bager dem hele i ovnen sammen med rodfrugter, en steg eller andet. Den skarpe smag forsvinder ved tilberedning, og erstattes af en fin, rund og sød smag, som ikke efterlader helt så vedholdende en duft, som når du spiser dem rå.
Hvidløg klæder både lam og kylling, men brug dem også i wok, simreretter, tomatsovs, marinader eller sammenkogte retter.
Skriv et svar