Kan du dufte det? Sæsonen for fastelavnsboller er begyndt, og jeg har længe glædet mig til igen at sætte tænderne i dem. Søde, bløde og bare helt rigtige.
Jeg synes, fastelavnsboller er fabelagtige, og jeg byder alting sæsonen velkommen ved at bage en stor portion. For på præcis samme måde som med havens blomster, bær, frugter og grøntsager, er det noget særligt, når en ny sæson begynder. Man kan næsten ikke få nok af det, man har savnet. Så en stor portion er helt sikkert på sin plads.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
En nem opskrift på fastelavnsboller
Mine fastelavnsboller er fyldt med vaniljecreme. Det er sådan, jeg bedst kan lide dem – helt klassiske. Du kan dog også fylde bollerne med andet end creme.
Har du lyst til det? Længere nede i opskriften har jeg skrevet, hvilket fyld du ellers kan stoppe i dine fastelavnsboller, men først skal vi have sat dejen over.
Der bliver 12 fastelavnsboller af min opskrift.
Bolledej – Det skal du bruge
→ 50 gram gær
→ 1 dl. mælk
→ 125 gram blødt smør
→ 1 stort æg
→ 4 spiseskefulde sukker
→ 375 gram hvedemel
Vil du have en mere krydret bolledej? Det får du ved at komme 1 teskefuld kardemomme i.
Creme til fastelavnsboller – Det skal du bruge
→ 2 store æg
→ 4 spiseskefulde sukker
→ 4 dl. mælk
→ 3 spiseskefuld hvedemel
→ 1 stang vanilje (kornene)
Sådan laver du de bedste fastelavnsboller
Når ingredienserne er fundet frem, er der ikke nogen undskyldning for ikke straks at gå i gang. Vi starter med at lave bolledejen, for den skal nemlig stå og hæve.
Begynd med bolledejen
✓ Mål mælken af, kom den i en gryde og lun den.
✓ Når mælken er lillefingervarm, hælder du den i en skål og rører gæren ud deri.
✓ Tilsæt så de øvrige ingredienser, men hold lidt mel tilbage.
✓ Spænd nu overarmene og ælt dejen godt sammen.
✓ Det var alt. Nu skal dejen hæve overdækket et lunt sted den næste time, så vi har god tid til at lave fyld til fastelavnsboller, mens vi venter.
Videre til vaniljecremen
✓ I et snuptag kommer du alle ingredienserne til vaniljecremen i en gryde og pisker dem sammen.
✓ Blandingen skal bringes i kog under piskning ved kraftig varme.
✓ Skru lidt ned for varmen, når det koger, og gør cremen færdig ved jævn temperatur – men stop endelig ikke med at piske! De næste 5 minutter er de afgørende.
✓ Efter 5 minutters intens piskning har du nu en træt overarm og en færdig creme. Hæld cremen i en skål, så den kan køle, og hvil så overarmen.
✓ Rør i cremen, når du kommer forbi – men ikke smage hver gang! Ved at røre i cremen undgår du, at den danner skind.
Fyld fastelavnsbollerne med creme
Når bolledejen er hævet og cremen er klar, skal du fylde fastelavnsbollerne. Er du klar? Så går vi i gang.
Sådan gør du
✓ Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
✓ Grib nu fat om kagerullen og rul dejen ud. inden du skærer den i 12 firkanter.
✓ På hver firkant lægger du 1 spiseskefuld vaniljecreme, som du forsigtigt folder bolledejen omkring. Det er vigtigt, at du får lukket dejen godt omkring cremen, så den bliver inde i fastelavnsbollen under bagningen.
✓ Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade med lukningen nedad og lad dem efterhæve tildækkede i 45 minutter.
✓ Efter hævningen skal fastelavnsbollerne bages i 10 minutter ved 225 grader til de er fine og gyldne.
✓ Pynt fastelavnsbollerne med glasur og hakkede hasselnødder fra haven inden servering.
TIP Fastelavnsbollerne smager allerbedst, når de er lune.
Fyld til fastelavnsboller – Vaniljecreme, remonce eller klassiske?
Man kan hurtigt starte en vild diskussion, hvis man spørger, hvilket fyld til fastelavnsboller, folk bedst kan lide. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvad du fylder i dine fastelavnsboller.
TIP Du kan lave cremen med hyldeblomstsukker, hvis du vil have en friskere creme, der smager af forår og sommer.
Jeg kan bedst lide de klassiske fastelavnsboller, dem med vaniljecreme – og uden wienerdej tak. En gang i mellem kan jeg dog overtales til at fylde dem med remonce, svesker eller marmelade, men for at helt ærlig. De bedste fastelavnsboller er dem med creme. Sådan er det bare.
Prøv min opskrift på fastelavnsboller
Det er ikke helt sandt, at det her er min opskrift på fastelavnsboller. Det er nemlig en familieopskrift, men derfor føles den nu alligevel som min. Smagen af de her fastelavnsboller med creme har nemlig fulgt mig år efter år i lige så lang tid, jeg kan huske.
Nem opskrift på hjemmelavet pålægschokolade
De er en bid af min barndom med en krøllet kattedroninngekrone på hovedet. De er smagen af eftermiddage med teenagetræthed i mine forældres stue, og de er duften af friskbagt bagværk mellem udpakning af flyttekasser i min første lejlighed.
Haven i februar – 10 ting du kan lave
Min opskrift på fastelavnsboller er fyldt med minder, og det er nok derfor, jeg synes, det er de bedste fastelavnsboller, man kan få. Det håber jeg, du også vil synes. Nu har du i hvert fald opskriften, så kan du jo selv bage dem for at se, hvilke minder du synes, de smager af.
De søde, bløde bidder
En hjemmelavet fastelavnsbolle på en råkold februardag er noget af det bedste, jeg ved. Gerne med en kop hjemmelavet hyldeblomstte til og de første forårsblomster på bordet. En lille buket af vintergækker og erantis eller en stor buket forårsgrene hentet ind fra haven.
Få opskriften på hjemmelavet hyldeblomstte
Måske ligger der også en stak havebøger på bordet, som jeg arbejder mig igennem, mens jeg spiser søde, bløde bidder af årets første fastelavnsbolle med creme. På den måde kan der hurtigt gå et par timer, og ved du hvad? Det er faktisk slet ikke værst.
Skriv et svar