De lyser op i landskabet langs kysterne, når sensommeren sætter ind. De sunde havtorn er smukke med deres orange farve, men det er ikke kun som prydbusk og dekorativ vækst, du skal dyrke dem i havnen.
De syrlige bær er fyldt med fine egenskaber, og med deres særlige smag åbner de til en verden af muligheder i køkkenet. Vil du vide, hvad havtorn er, må jeg sige, du er landet det rigtige sted. Nu ser vi nærmere på Nordens nye superfood, som du både kan dyrke selv eller høste i den vilde natur.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrk havtorn i haven
Havtidsel, klittjørn, klittorn, strandpil, ørkenbusk, sibirisk ananas, klintetidsel, klintepil eller sandtorn. Kært barn har mange navne, men de fleste kender nok de orange bær som havtorn. En løvfældende busk, der får en højde på mellem 2-3 meter i haven, men som under gode forhold kan blive 5-6 meter høj.
Kom godt i gang med frugthaven
Den vokser på bjergskråninger, langs floder, kyster og klitter, så vil du høste i naturen, er det her, du skal søge hen. Bærbusken trives nemlig i kalkholdig, sandjord og tåler salt i både jord og luft.
Planten tilhører sølvbladfamilien, og foruden grene, der er besat med torne, kan du kende den på de smalle blade, der på oversiden er matgrønne eller grå. Den lodne underside er sølvfarvet.
Havtorn har en lang sæson, men det bedste høsttidspunkt er august, september, oktober og november. Resten af året er de næsten uspiselige på grund af den syrlige smag.
Vil du have en god pris på havtorn? Køb buske til haven her (reklamelink)
Hvad er havtorn?
Det er egentligt forkert at sige, havtorn er bær, selvom de ser sådan ud. I virkeligheden er de nødder eller falske stenfrugter. Du kan kende dem på deres orange eller orangegule farve, der kan veksle efter sorten. Der findes også gule og røde varianter.
TIP På latin hedder havtorn Hippophae rhamnoides, mens de på engelsk kaldes sea bucktorn.
De fleste arter er meget hårdføre, og vil du dyrke havtorn i Danmark, kan det nemt lade sig at gøre. Herunder kan du læse mere om, hvordan du gør.
Guide: Udplantning af havtorn
Det er ikke kun langs kysterne og i naturen, du finder dem – du kan så havtorn i haven. Har du langt til et godt sankested, er det oplagt at plante busken, så du kan blive selvforsynende med sunde bær.
Guide: Udplantning i køkkenhaven
For at give planten de bedste betingelser skal du placere den i fuld sol. Det giver en tæt busk med stor frugtdannelse, så sæt den gerne et sted, hvor træer eller andre buske ikke skygger for solens stråler.
Samtidig skal du udse dig et sted, hvor den kan få lov til at brede sig. Busken kan blive meget stor, hvis den står i læ, og det må du have in mente ved udplantning.
TIP Mange vælger at plante havtorn som hæk eller læhegn ved sommerhuset tæt på vandet, netop fordi busken trives under kystnære forhold, hvor andre vækster bukker under i den magre jord.
De nøjsomme bærbuske trives næsten i alt slags jord, men har du en fed, tung lerjord bør du lette den med sand for at give gode vækstforhold. Havtorn foretrækker en sandet jord med et højt indhold af humus.
Sådan planter du
Du kan plante hele året, så længe der ikke er frost i jorden, men det mest optimale plantetidspunkt for udplantning af havtorn er i efteråret. På den årstid er jorden nem at grave i, den er fugtig og tempereret, så de nye planter hurtigt kan etablere et rodnet. Samtidig er solens stråler heller ikke så skarpe, så busken svides.
Jeg vil anbefale, at du før udplantning sætter busken i en spand med vand, så rodklumpen kan opsuge væske.
Sådan planter du
- Fat en god skovl og grav et stort plantehul.
- Løs jorden i bunden af hullet, så rødderne får mulighed for at gribe fat i jorden.
- Sæt bagefter busken i hullet.
- Den skal placeres i samme plantedybde, som i potten.
- Fyld nu 2/3 af plantehullet med jord, hæld derefter vand i og lad det synke, før resten af jorden følger efter.
- Tryk jorden fast omkring planten og vand grundigt.
I den efterfølgende tid kan det blive aktuelt med jævnlig vanding. Det gælder især, hvis det er meget varmt.
Du får brug for både hanplanter & hunplanter
Havtorn stammer oprindeligt fra Rusland, men vokser vildt i store dele af Skandinavien, Asien og Europa. Der findes flere forskellige sorter og arter, hvor nogle er vinterhårdføre og andre holder mere af en solrig placering. Fælles for dem alle er, at de er tvebo.
Det betyder, at det er nødvendigt med både hanplanter og en hunplanter for at få bær. Buskene bærer kun enkønnede blomster, og de er derfor ikke selvbestøvende. For at danne bær er der brug for blomster af begge køn, og derfor må du have både han- og hunplanter, hvis du vil have udbytte af buskene. Mange steder kan du købe havtorn i krukke, hvor både hanner og hunner er plantet sammen.
Havtorn blomstrer fra april til maj med meget små blomster, bierne sværmer omkring. Efter blomstring begynder frugtsætningen.
Sådan ser man forskel
Vi skal helt tæt på for at se forskel på han- og hunplanter. Hanblomsterne er meget små med en gulbrun farve. De sidder i fåblomstrerede rakler og har løvbladsanlæg i spidsen. Modsat hunblomsterne, der sidder enkeltvis i knopskællenes hjørner, er hanblomsterne placeret ved det blomstrende skuds begyndelse mellem knopskællene.
Det er kun nødvendigt med én hanplante for at opnå bestøvning, for den kan sagtens håndtere flere hunner på samme tid.
Kom godt i gang med formering
Du kan få havtornbuske i haven ved at købe buske på planteskolen eller ved formering gennem frø og deling. Ved såning af havtorn fra frø, skal du plante i fugtig jord og give dem en solrig placering, så vil de spire let. De små frø har brug for meget lys, hvis de skal udvikle sig.
Havtorn formerer sig gennem rodskud, og det kan blive nødvendigt med jævnlig beskæring, så den ikke breder sig for meget.
Et lille tip er derfor at plante midt på græsplænen, så du kan klippe rodskuddene over samtidig med, at du er på tur med plæneklipperen. Ønsker du at få flere buske, graver du et rodskud op og planter det på et nyt sted i haven.
I naturen sker formering også gennem spredning af frøene, når fuglene spiser de sorte kerner.
Tips til beskæring af havtorn
En havtornbusk kan blive temmelig stor, hvis ikke du holder den nede, men det er ikke den eneste grund til, at beskæring er en god idé. Det giver også en bedre bærsætning, når busken forynges med nogle års mellemrum.
Havens hyldebuske og hyldetræer
Bær sættes på grene, der er 2-3 år gamle. Når de bliver ældre end det, dannes færre bær med nedsat kvalitet. Det mest optimale er derfor at have buske med grene, der er 1-3 år gamle – det giver stor bærsætning og en ung, sund plante.
Jeg beskærer samtidig med, at jeg høster – så er det også nemmere at plukke bærrene. Jeg klipper ikke grenen af helt inde ved stammen, men lader en stump (på fagsprog en stab) sidde tilbage, som nye sidegrene dannes fra.
Du må aldrig skære planten helt ned til jorden. Det vil sætte den for meget tilbage og risikoen for, at den går ud, er dermed stor.
Gode råd om vanding & gødning
Den hårdføre vækst kræver ikke meget pasning og pleje, og derfor er den god at plante i haven. Den passer nemlig sig selv det meste af tiden.
Du skal ikke gøde havtorn. Den optager selv den næring i jorden, der er behov for. Plantens rødder er udstyret med små, bakterieholdige knolde, som danner kvælstofforbindelser, så du ikke skal tænke på gødning.
I forhold til vanding skal du heller ikke foretage dig meget, for den tåler udtørring til en vis grad. I tiden efter udplantning, skal du vande jævnligt, men når busken har fået godt fat i havejorden, er det kun aktuelt at vande i meget tørre tider.
Høst havtorn i sæson
Havtorn er i sæson fra sidst på sommeren til begyndelsen af vinteren, hvor syrligheden i bærrene er bedst balanceret. Vil du kende det bedste høsttidspunkt, skal du holde øje med fuglene. De spiser bærrene, når syrligheden ikke er så udtalt – og det kan du udnytte, når du selv vil høste.
Er der fugle i buskene, betyder det, at det er nu, frugten er mest moden og dermed smager bedst.
Havtorn vokser flere steder i Danmark, men er mest udbredt langs de danske kyster. Du finder væksten langs vestkysten, på Bornholm, Jylland, Fyn, Sjælland og mange andre steder. Du kan også plukke vildvoksende arter andre steder i verden, blandt andet i Kina, Centralasien, langs den irske Atlanterhavskyst og i Skandinavien.
Sådan plukker du havtorn
Det kan være en udfordring at høste de orange bær. Dels fordi busken er besat med skarpe torne, dels fordi bærrene ikke er større end 5-10 mm. Samtidig kan du let komme til at mose frugten. Den bedste måde at høste havtorn på er ved at lægge et underlag under busken og ryste grenene forsigtigt, så de modne frugter drysser af.
TIP Jeg plukker altid havtorn iført gode handsker og tøj med lange ærmer, så jeg ikke river mig på de skarpe torne.
Hvordan man plukker havtorn, er en smagssag. Personligt foretrækker jeg at skære grenene af ved høst.
Frys bærrene efter høst
Bærrene brister let, så man behandler havtorn med forsigtighed, så de ikke splatter. Klippede du hele grene af ved høst, kan du lægge dem i fryseren. Når bærrene har været frosset til -23 grader, er de nemmere at banke af, for i frossen tilstand løsnes de let fra de tornebesatte grene uden at smatte.
TIP Vil du spise bærrene rå, kan du lægge dem i fryseren først. Det tager noget af den bitre smag, men du kan også vente med at plukke dem, til den første frost har fundet sted.
Hvor længe havtorn skal fryses, kan være svært at svare på, men 30 minutter er det mindste. Lad dem gerne ligge på frys til dagen efter, du vil have bærrene af grenene.
Kan havtorn forveksles?
Havtorn kan forveksles med ildtorn, så du skal være helt sikker på, at det er de rigtige bær du sanker, når du søger ud i naturen. Ildtorn har røde bær med en bitter smag, men selvom den ikke er giftig, skal du ikke spise den.
På sanketur efter ramsløg i sæson
Du kan kende forskel på planterne ved at nærstudere bladene. Havtorns blade er aflange og har små hår på undersiden, mens ildtorns er brede og glatte.
Et sundt bær
På grund af et kompakt næringsindhold bestående af vitaminer, antioxidanter, olier, omega-3 og andre fedtsyrer er bærret flere gange blevet udnævnt som superfood. For det er sundt at spise havtorn, der har et meget højt indhold af både A- B- C- og E-vitaminer. I ét enkelt bær er der lige så meget C-vitamin, som i en appelsin.
TIP Havtorn er godt for mange ting, da de har en positiv virkning på forhøjet blodtryk og kolesterol, ligesom de også nedsætter inflammations- og betændelsestilstande i kroppen. I Kina har man gennem flere tusinde år brugt dem mod blandt andet mavesår, og i antikkens Grækenland gav man dem til heste, så de fik en blank pels. Det latinske navn Hippophae betyder da også ”skinnende hest”.
Smagen er meget syrlig, nogle vil nok endda kalder den bitter eller besk, og derfor er det en god idé at tilberede de sunde bær, før de spises. Blander du dem med søde elementer, som andre bær eller sukker, får du en blødere, finere og rundere smag, som er skøn.
Lækre opskrifter med havtorn
Nordens citron kalder man også havtorn – og med god grund, for de orangegule bær har en skarp syrlighed. Efter en tur i fryseren forsvinder de bitre noter, og tilbage står du med en syrlig sag, der også smager af passionsfrugt, appelsin, ananas og æble. Desuden er duften fin og aromatisk, og under tilberedningen intensiveres den, så hele køkkenet dufter.
Opskrift på marmelade med havtorn & æble
Havtorn er godt for mange ting, og de sunde bær kan bruges i et væld af lækre opskrifter både i det salte og søde køkken. Herunder har jeg fundet flere gode eksempler til dig, der er på udkig efter inspiration.
TIP I bærrene sidder små, sorte kerner. De kan spises, men knaser, så vil du undgå dem i dine opskrifter, kan de sigtes fra i et klæde eller køres gennem en saftpresser. Et lille fun fact i den forbindelse er, at man inden for de sidste par år er begyndt at bruge kernerne til kosmetik.
Flere idéer til, hvad du kan lave
Saften fra de friske bær, kan koges ind til sirup eller blandes til marinader og dressinger. Brug den blandt andet som erstatning for citron, når du laver opskrifter med fisk eller skaldyr.
Hvert år får jeg altid høstet havtorn til marmelade, for sådan holder jeg mest af at bruge dem, men grød, gele og syltetøj står også højt på min liste over ting, jeg bruger de syrlige frugter til. For at søde dem og trække deres smagsnuancer tydeligere frem, kombinerer jeg dem med søde bær og frugter, for eksempel abrikoser eller hyben. Du kan også bruge honning, sirup eller sukker for at dæmpe syrligheden.
TIP Vil du erstatte bærrene med noget andet i madlavningen, kan du skabe lignende smagsnuancer med grape, citron, eddike, ribs og syrlige bær.
Der er mange ting, man kan lave med havtorn. Havtornsaft, sirup, smoothie, mousse, snaps, kager, desserter, brød og is er også muligheder, du kan prøve kræfter med. Tørrer du bærrene, er de gode til te eller i hjemmelavede müsliblandinger.
Lidt om opbevaring og holdbarhed
På frost har havtorn en lang holdbarhed, så vil du have mest ud af frugterne – uden at konservere dem her og nu – er opbevaring i fryseren løsningen. Her kan de ligge i op til et år uden at miste smag og kvalitet.
De friske bær holder sig mellem 7-10 dage, hvis de behandles skånsomt, ikke får sollys og opbevares køligt. Tørret havtorn til te og blandinger med müsli kan også holde sig i op til et år.
Hvis ikke du fik fat i friske forsyninger, kan du fylde depoterne med superfoods i form af pulver eller tabletter, som kan købes i helsekostforretninger.
Skriv et svar