Hortensia lyser op i haven med sine blå, røde, lilla, gule og hvide blomster, der sidder i tætte skærme – klar til at blive plukket og sat i vaser.
Jeg synes ofte blomster og buske, der er virkelig smukke at se på, har en kedelig tendens til at være svære at have med at gøre. Sådan er det heldigvis ikke med hortensia, for den har ikke brug for meget pasning. Til gengæld kræver hortensia den rigtige form for pasning. Hvad det går ud på, kigger vi på her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Den rigtige placering af hortensia i haven
Før du finder spaden frem og begynder at grave, skal du overveje, hvor i haven du vil plante hortensia, for det er nemlig ikke helt lige meget, hvor de placeres. Hortensia skal have læ og samtidig skal de plantes et sted, hvor de ikke får direkte sol fra morgen til aften. Kraftig sol og hård blæst udtørrer nemlig hortensia, hvilket giver dig færre blomster til buketterne.
Derfor skal din placering af hortensia være et sted i haven, hvor den både får skygge og sol. I de japanske haver kan du ofte se de blomstrende buske i skyggen ved små damme, hvor rødderne kan stå i fugtig jord, for det er noget, hortensia holder af.
Rolige & grønne japanske haver
Bredden og højden på hortensia afhænger af sorten, men nogle typer hortensia kan blive 1-2 meter både i højden og bredden. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor i haven du placerer hortensia, for under de rigtige omstændigheder kan den i løbet af et par år godt komme til at skygge for buske og blomster, der har brug for solen.
Hortensia kan købes her (reklamelink)
I gang med udplantning af hortensia
Udplantning af hortensia skal ske om efteråret, for på det tidspunkt af året er jorden stadig lun efter sommeren, og efterårsregnen har samtidig gjort jorden fugtig. Desuden er det også en fordel at plante hortensia i efteråret, fordi planten på det tidspunkt befinder sig i en dvaletilstand, hvor den ikke danner nye skud og bruger energi på at vokse.
TIP Har du allerede en hortensia i haven, men vil du gerne flytte den? Når hortensia skal igennem en flytning, er det bedst i efteråret, hvor den er i dvale.
Kan du ikke vente til efteråret? Du kan godt få succes med udplantning af hortensia i foråret. Vælger du at plante på dette tidspunkt af året, skal du huske at vande meget, for ellers bliver det sværere for planten at komme godt fra start. Har du tålmodighed, er det derfor en god idé at vente med udplantningen til efteråret.
Find den rigtige planteafstand
Den rigtige planteafstand for hortensia afhænger af, hvilken sort du har i din have. De store buske kræver en større afstand end de små planter. Vil du have tætte buske, der samler sig i store klynger? En god tommelfingerregel er at plante 1-2 hortensia pr. kvadratmeter, så buskene kan samle sig og vokse tæt.
Duften af Provence – De dejligste lavendler i haven
Du kan også plante hortensia i et bed, hvor du sætter de enkelte buske med større afstand, lige som du også kan vælge blot at plante en enkelt busk et sted i haven.
Sådan planter hortensia
Er du klar til at plante hortensia i haven? Det er ikke svært at gøre, og herunder viser jeg dig trin for trin, hvordan du gør. Det eneste du skal bruge er en god spade og en vandkande.
Sådan gør du
- Det er vigtigt, din hortensia ikke er tørstig før udplantning. Sæt derfor planten i en spand med vand og lad den suge godt før du planter den.
- Når tørsten er slukket, finder du en god spade og går ud på den plet i haven, hvor din hortensia skal bo.
- Grav et hul og sørg for, at det er så stort, at hele rodnettet kan være i hullet.
- Plant hortensia i hullet, men fyld kun 2/3 af hullet med jord for resten af hullet skal fyldes med vand.
- Når vandet er sunket, kan du fylde resten af hullet med jord.
- Afslut udplantningen af hortensia med endnu en omgang vand.
I tiden efter du har plantet hortensia, skal du sørge for at vande den ofte. Det er nemlig meget vigtigt, at busken ikke tørrer ud, for den har brug for fugt for at få fat i jorden, vokse og sætte mange blomster.
Vanding – Det er vigtigt
Vanding af hortensia er vigtigt, for tørrer planten ud, får den ikke en rig blomstring. Vil du derfor nyde synet af de store, flotte blomster, må du jævnligt forbi med vandkanden eller haveslangen.
Derfor hører det med til pasning af hortensia, at den skal vandes igen og igen, for hortensia er en tørstig type. Derfor kan det være en god idé at plante hortensia et sted, hvor den kan stå i fugtig jord. Med fugtig jord mener jeg ikke våd jord, for hortensia har ingen intentioner om at tage en svømmetur.
TIP Har din hortensia gule blade, kan det være et tegn på, at den har fået for meget vand. Får den brune blade, betyder det, at den enten har fået for lidt vand eller har været udsat for kraftig vind.
Har du hortensia i krukker og potter, skal de vandes oftere end hortensia i havens bede. Krukker med hortensia skal i varmt solskinsvejr vandes dagligt, hvorimod det kun er nødvendigt at vande hortensia i bede, når blomster og blade hænger.
Vanding påvirker farven på hortensia
Drømmer du om, at dine blomstrende buske har en særlig farve? Hvis du går meget op i, hvilken farve din hortensia har, kan du påvirke det igennem vandingen. Har du blå hortensia, kan du vande med regnvand, som du samler op i en regnvandstønde, hvis du gerne vil have, at din hortensia fortsætter med at være blå.
Vand fra vandhanen indeholder nemlig meget mere kalk end regnvand, og kalken kan få hortensiaen til at skifte farve. Har du røde og hvide hortensia i haven, kan du derimod godt vande dem med vand fra vandhanen.
Vælg den rigtige type hortensia
Der findes mange typer hortensia, og det kan være svært at navigere rundt i, hvilken hortensia du skal købe. Først og fremmest skal du selvfølgelig vælge en plante, som du synes er flot, og som vil passe ind i din have. Det kan være, at du har et bed, hvor blomsterne har blå og lilla farver, og så vil det jo være flot med en hortensia i de samme farver.
Herunder kan du se en liste over nogle af de mest populære typer af hortensia, du kan plante i din have.
Populære typer hortensia
- Little Lime *
- Clara *
- Dorthea *
- Egebladet Hortensia *
- Elisa *
- Endless Summer *
- Blue Bird
- Syrenhortensia
- Bella *
- Limelight *
- Alma *
- Frida
*Reklamelinks
Det er ikke altid til at vide, hvilken type hortensia du står med. Det kan jo ske, du modtager en hortensia uden navneskilt på i gave. Ofte har supermarkeder hortensia i potter stående, som man nemt og hurtigt kan købe og give i gave til en glad haveejer. Hortensia kan nemlig godt stå indendørs, og i lang tid vil den også blomstre fint.
TIP Vil du gerne have flere hortensia, er formering vejen frem med mindre, du køber planterne. Hortensia kan formeres gennem stiklinger eller ved at dele en stor plante.
Du skal dog plante den ud, når den begynder at visne ned, men så vil den til gengæld også begynde at skyde og vokse igen.
Et par ord om egebladet hortensia
Der findes en ganske særlig sort af de smukke, blomstrende buske. Det er en egebladet hortensia, og det specielle ved den er, at den modsat de andre typer, ikke trives i fugtig jord. Den skal derfor placeres i tør jord og gerne i en krukke, så den kan tages ind om vinteren.
Lungeurt – Effektivt bunddække i haven
Egebladet hortensia tåler ikke frost, og generelt kræver denne type meget pasning. Har du dyrket hortensia i mange år? Det anbefales, at du kun prøver kræfter med denne sort, hvis du har mange års erfaring med hortensia.
Hortensia i krukker
Hortensia kan både plantes i bede og krukker. I min have vokser hortensia i bede, hvor de fungerer som rumdelere mellem overgange i haven, men jeg har plantet hortensia i krukker og potter rundt omkring på terrasserne. Jeg synes, det giver et fint farvespil, når de farvede blomster kigger frem over krukkernes kanter.
10 skønne blomster til dine krukker
Planter du hortensia i krukker, er det en god idé, der er hul i bunden af krukken, så vandet kan sive fra. Når himlen åbner sine sluser, og vandet vælter ned over den stakkels plante, vil det være en fordel, vandet ikke samler sig i bunden af krukken.
Selvom hortensia godt kan lide fugtig jord, bryder den sig ikke om et fodbad. Du kan lægge mindre sten, muslingeskaller eller lecakugler i bunden af krukken – det hjælper også i forhold til afvandingen.
Jordbundsforhold påvirker hortensias farve
Det er farverne på hortensia, der gør busken til noget særligt. Et sted i haven lyser hortensia med røde blade på blomsterne kraftigt op, et andet sted er det de blå, hvide eller lilla farver, der dominerer.
Hvordan kan det være? Jo, det er jordbunden, der bestemmer, hvilken farve hortensia får, og derfor kan du godt opleve, at din hortensia foretager et farveskift.
Når du køber en hortensia med røde blomster, kan den efter udplantning godt skifte farve til blå. Det skyldes simpelthen jordbundsforholdene, for farven på hortensia afhænger nemlig af, hvor sur jord den er plantet i.
- En sur jord giver blå hortensia
- En neutral jord giver hortensia røde eller hvide blomster
Nogle sorter er dog udviklet sådan, at de ikke bliver påvirket af jordbundsforholdene, så vil du være sikker på, din hortensia ikke foretager farveskift, er det sådan en, du skal købe.
Giv din hortensia gødning
Hortensia skal plantes i en næringsrig jord, og en kombination af spagnum og kompost kan anbefales. Som udgangspunkt skal hortensia have gødning to gange om året. Én gang i foråret og én gang i efteråret, men nogle typer af hortensia vil gerne have lidt ekstra.
Lav din egen brændenældegødning
Har du en kompostbunke i din have, kan du servere det for din hortensia, lige som du i efteråret kan samle nedfaldsblade fra haven og lægge omkring planten. Dels skærmer det hortensia mod frost, dels nedbrydes bladene igennem vinteren og fungerer dermed som gødning til hortensia.
Beskæring af hortensia
Det kan ikke anbefales at beskære hortensia, for det vil gå ud over blomstringen. Nogle gange kan en beskæring dog alligevel blive nødvendig – særligt, hvis planten har vokset sig virkelig stor og begynder at genere nogle af de andre buske og blomster i haven.
Synes du, at beskæring af hortensia er nødvendigt i din have? I så fald er der nogle ting, du skal huske. Der findes nemlig 2 typer af planten, og de skal beskæres på forskellige tidspunkter af året.
Sådan beskærer du hortensia
- De planter, der blomster på 1-årige skud, skal du beskære, når planten stopper med at blomstre i efteråret.
- Blomstrer din hortensia derimod på 2-årige skud, er det bedst at beskære i april, når nattefrosten er ovre og før, at hortensiaen blomstrer igen.
Hvad med knibning?
I løbet af efteråret vil hortensia visne, og blomsterne vil sidde tilbage på busken som brune kupler. For nogle vil det sikkert være fristende at klippe blomsterne af, men det kan være en god idé at lade dem sidde, for de beskytter nemlig din hortensia mod frost. Du skal derfor vente til foråret, når frosten er forbi, med at klippe de visne blomster af.
Kaprifolie – Nem & duften plante til haven
Når du går i gang med knibning af hortensia, skal du være opmærksom på, du ikke kommer til at klippe de friske skud af. Fjerner du de grønne skud, vil det nemlig ødelægge blomtringen.
Hvad gør jeg med hortensia til vinter?
I udgangspunktet gør du ikke noget med din hortensia, når det bliver vinter – i hvert fald ikke, hvis du har købt en hortensia, der er vinterhårdfør. Har du plantet disse typer i haven, skal du nemlig ikke bekymre dig om, hvordan de klarer vinteren.
Følgende sorter er vinterhårdføre
- Clara
- Alma
- Bella
- Elisa
- Frida
- Dorthea
Har du ikke nogle af de arter af hortensia i din have? Har du ikke de vinterhårdføre typer, kan de tage skade af frosten.
Før det bliver vinter, og frosten kommer krybende, kan du dække dine hortensia med halm, gran eller fiberdug. Det vil skærme planterne. Hvis du lige har plantet buskene, er de selvfølgelig mere udsatte end dem, der har stået på samme plads i haven i flere år.
TIP Hortensia i krukker har det sværest om vinteren, og har du mulighed for at sætte krukkerne frostfrit, er det en god idé. Er det ikke muligt, kan du sætte krukkerne tæt ved husmuren, hvor de kan stå i læ.
Hvis vinteren har været hård, og din hortensia har taget skade af frosten, kan du beskære den til over de nye, grønne skud. Det burde kickstarte den.
Pasning af hortensia er nemt
Pasning af hortensia er ikke noget stort arbejde, og så længe du sørger for god vanding og gødning, vil du opleve, busken trives fint. Derfor er det en skøn plante i haven, hvor de farvede blomster skaber liv i bedene og lokker sommerfugle og bier forbi.
Vil du have en blomstrende hæk? Fordi hortensia ikke kræver meget pasning, er den ideel at plante som en (næsten) vedligeholdelsesfri hæk. Planten busker sig nemt, og den kan med tiden blive meget tæt i sit udseende, og præcis derfor er hortensia velegnet som hæk.
Det er virkelig flot at plante flere buske med en tæt planteafstand steder i haven, hvor de med tiden vokser sig store og kommer til at fungere som hække, der inddeler haven i forskellige rum. Du kan for eksempel bruge planten til at markere overgangen mellem køkkenhaven og staudebedene.
Brug hortensias blomster til buketter & kranse
Hortensia er ikke kun flot, når den står som en kæmpe busk i haven og lader blomsterne vippe i vinden. Nej, den er også rigtig smuk at bruge til buketter og kranse. Hortensias blomster er ofte store og pompøse, og det giver noget fylde, hvis du bruger dem i buketter sammen med andre blomster. Du kan også plukke en stor buket hortensia i forskellige farver og sætte dem i en vase midt på stuebordet – de klare farver i blomsterne kan lyse et hvert rum op.
En af de særlige ting ved den skønne busk er, at blomsterne kan tørres og bruges i dekorationer. Når du tørrer hortensia, får de et papiragtigt udtryk, og blomsterne ser virkelig fine ud – sarte og støvede på samme tid. Hvis du plukker blomsterne om sommeren, mens de stadig har farve, kan de holde på farven. Selvfølgelig falmer den en smule, men du kan stadig se, om blomsterne har været blå, røde eller lilla.
Årets smukkeste efterårskranse
Det betyder, at du kan gemme hortensia og bruge dem til kranse i vintertiden – enten til at hænge på døren eller til adventskransen. Dejligt er det nemlig, når vinteren lægger sig omkring haven, at hortensiaen kan sprede sommerens farver indenfor. Også selvom, at landskabet uden for gnistrer snehvidt.
John Hansen
Hermed en hilsen. Har fået foræret en hortensia og vidste ikke rigtigt hvordan den
skulle plantes. Dine instruktioner er fine og er lige til at følge.
Med Hilsen John Hansen.
hverdagshaven
Hej John.
Tak for det. Det er jeg glad for at høre.
Mange hilsner Christine.
Gitte
Vi købte 4 hortensia i maj mdr og plantede dem ud i krukker. De står virkligt fine, men nu begynder de at falme i farver og ligner nærmeste at de har stået under et udstødningsrør fra en bil. Der er desuden begyndt at skyde med nye skud af blade på dem, så nu er mit spørgsmål hvad man skal gøre.
Jeg har ikke blomster erfaring, så derfor håber jeg at i kan hjælpe med er råd
Mvh Gitte
hverdagshaven
Hej Gitte.
Det lyder da ærgerligt, at de sådan er begyndt at hænge med næbbet. Ud fra det du skriver, er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det er blomsterne eller bladene, der er falmet. Det er helt normalt, at blomsterne taber farve og visner ned – det gør alle blomster jo på et tidspunkt. Når det sker, nipper du de visne blomster af og så skyder nye frem.
Er det derimod også bladene, der taber farve, kan det skyldes, at de ikke har fået vand nok. Hortensia kræver meget vand, og netop derfor er det også en god idé at placere dem et sted, hvor de får læ og halvskygge, så de ikke udtørrer for nemt. Særligt hortensia i krukker kræver daglig vanding i den tørre tid, vi har i øjeblikket. Det er vigtigt, at jorden er fugtig uden dog at være drivvåd – det undgår du ved at have et hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe fra.
Jeg håber, at det kan hjælpe dig 🙂
Hilsner Christine.
Bente
Hej
Jeg har i mange år haft hortensia elsker dem men i år er de nye blade lys og mørk gn meleret både dem i krukker og dem i bede, de har fået gødning har aldrig set det før. De har blomst
hverdagshaven
Hej Bente.
Kraftig sol og kraftig blæst kan give skader på bladene, så har de været udsat for det, kan det være derfor, at bladene ikke ser ud, som de skal. Det kan også skyldes, at planterne ikke har fået vand nok, og hortensia har netop brug for meget vand.
Nu skriver du, at du har haft hortensia i mange, så ovenstående er du jo nok klar over og har helt styr på. Derfor tænker jeg, at det enten er et skadedyr eller en svampesygdom, der har været på spil. Kan du se skadedyr på planterne, kan du give dem et brusebad, så de bliver skyllet af. Er det derimod en sygdom, dine hortensia har fået, hjælper et brusebad ikke. Det er forholdsvist almindeligt, at hortensia angribes af meldug, som lægger sig som en hinde på bladene og spredes med vinden. Det kan være det, dine hortensia har fået, og det kan også være grunden til, at både buske i bede og krukker er ramt.
Mit sidste bud på dit problem, uden at vide andet end det du kort har beskrevet her, er, at dine hortensia kan være ramt af klorose, dvs. jernmangel. Det er ufarligt, og planterne får deres normale farve igen, når jorden har fået tilført jern.
Jeg håber, det kunne hjælpe dig.
Mona Elkjær
Hej.
Jeg har adskillige hortensiaer lige ved min terrasse. De er plantet af den tidligere ejer af huset og jeg har boet her i snart 4 år.
Jeg har røde blå og hvide og de står sammen, pånær en enkelt hvid som står midt i plænen.
Jeg har beskåret dem hvert år, for de bliver enorme! Så man nærmest ikke kan komme forbi dem – men jeg undrer mig over at de hvide nærmest visner før de er sprunget ud.
Jeg undrer mig også over at jeg på andet år i træk observerer utroligt mange spyfluer i primært de røde planter.
Kan jeg gøre noget ved de ting?
Med venlig hilsen
Mona
hverdagshaven
Hej Mona.
Normalt når planter visner ned på den måde, skyldes det, at de ikke vokser under de rigtige betingelser. Det lyder dog underligt, at det kun er din hvide hortensia, der er ramt af problemer, for jeg vil mene, at alle planterne burde have samme problem, når de står samme sted.
Kan det eventuelt skyldes, at den hvide hortensia er mindre end de andre og derved bliver “undertrykt”, så den ikke får den sol, vand og næring, der er behov for?
I forhold til spyfluerne så er der vist ikke så meget at gøre.
Hilsner
Christine.
Elsebeth Ahn
Jeg har fået foræret en hortensia, som ved nærmere eftersyn har meldug.
Kan jeg bekæmpe det eller skal jeg skynde mig at smide den ud ??
Hilsen Elsebeth
hverdagshaven
Hej Elsebeth.
Det var da en ærgerlig overraskelse. Afhængig af, hvor hårdt din hortensia er angrebet, ser den nok ikke særligt køn ud, men kan du leve med det, ville jeg ikke smide den ud. Vi er langt henne på sæsonen nu, og det er derfor meget almindeligt, at forskellige planter bliver angrebet af meldug. De visner dog snart ned i takt med, at det bliver koldere, og når din hortensia skyder igen til foråret, burde den have rystet melduggen af sig og blomstre uden men.
Brith Laursen
Hej.
Jeg synes hortensiaen “Clara” er virkelig smuk, og påtænker at købe den til et større havebed (sol/halvskygge) Men jeg har ladet mig fortælle, at blomsterhovederne let kommer til at hænge lidt, og “Elisa” er bedre.
Er det noget I har hørt?
Mvh
Brith
hverdagshaven
Hej Brith.
Det er rigtigt, at der er kan være stor forskel på de forskellige sorter. Jeg kender ikke til udfordringen med Clara, men jeg foreslår, at du spørger på din lokale planteskole, før du køber ind til et stort bed. De kan uden tvivl vejlede dig i forhold til de enkelte typer.
Mange hilsner
Christine.
Linda Kristensen
Hej Christine.
Jeg har lige købt 3 blå/ lilla hortensia og sat dem i hver deres potte. Jeg har været for hurtigt og frosten er kommet bag på mig. Nu har de mistet farven, og ser brune og slatne ud i blomsterne. Der sidder stadig nye friske skud inden under. Skal jeg klippe de gamle brune blomster af? Eller skal jeg lade dem sidde?? Jeg håber jeg kan redde dem, og få farven tilbage i dem. Er gødning en hjælp? Jeg er har absolut ikke grønne fingre, men jeg prøver.
De bedste hilsner Linda
hverdagshaven
Hej Linda.
Du skal ikke klippe blomsterne af, før du kan være helt sikker på, at der ikke længere er risiko for nattefrost. Blomsterne vil nemlig beskytte de nye skud mod frosten, så vent et par uger endnu, før du fjerner dem.
Dine hortensia skal nok overleve kuldechokket, men det er ikke sikkert, at de vil blomstre så kraftigt i år. Næste år vil de dog vende tilbage med nye blomster.
Det er ikke nødvendigt at give planterne gødning før til efteråret, hvis du gav dem næring i forbindelse med udplantningen. Du skal huske, at hortensias farve afhænger af vandet, så vil du have blå blomster fremadrettet, kan det være en god idé at vande med regnvand. I indlægget har jeg skrevet mere om, hvordan du kan påvirke hortensias farve gennem vandingen.
Mange hilsner
Christine.
Zenta
Er de forskel på Hortensia??
Det ene sted skiver du at farven på blomsterne afhænger af om de får regnvand eller om de får vand fra hanen, der er mere kalkholdig.
Senere skriver du at farven afhænger af, om planten står i sur jord eller ej:
Som ikke blomsterkyndig bliver jeg lidt forvirret, for hvad skal jeg nu regne med.
Jeg ledte efter svar på, om det er rigtig at klippe blomsterne af, når de er helt visne?? og skyder blomsten så påny?? Har en i krukke, den er lys rød og mange blomster er visne.
hverdagshaven
Hej Zenta.
Ja, der er forskel på hortensia.
Det med vand og jord hænger sammen, da det er kalken i vandet, der kan påvirke hvor sur jorden er og derved ændre farven på din hortensia. Kalken gør nemlig jorden mindre sur. Men det afhænger også af sorten, som jeg skriver længere nede i indlægget, så spørg eventuelt på en planteskole, da man også kan få nogle, der er fremdrevet, så de ikke skifter farve.
Hvis det er visne blomster fra sidste år, kan du godt nippe dem af, men pas på de grønne skud til nye blomster, som er under de visne blomsterstande.
Mange hilsner
Christine.
Nathasja
Hej Christine.
Hvornår på året er det bedst at lave stiklinge af Hortensia?
Mvh. Nathasja
hverdagshaven
Hej Nathasja.
Det bedste tidspunkt at lave stiklinger af hortensia på er i juli og august. Her er der nemlig mest saft og kraft i planterne, og dermed størst sandsynlighed for at formeringen lykkes.
Mange hilsner
Christine.
Lisa
Hej Christine
Virkelig nogle gode indlæg du laver, med vejledninger der er lette at forstå.
Jeg har to store hortensiaer, flere år gamle, der aldrig får blomster. Der kommer hvert år fine grønne blade.
Hvad kan jeg gøre?
hverdagshaven
Hej Lisa.
Tusind tak for din besked. Hvor er det dejligt at læse, du kan bruge mine vejledninger.
Nu skriver du jo ikke, om du beskærer dine hortensiaer, men hvis du gør, er det muligvis derfor, at de ikke blomstrer. De nye skud, som danner blomster, ligger nemlig lige under de gamle blomsterstande. Fjerner du dem for tidligt eller i efteråret, kan du komme til ved et uheld også at beskære forstadiet til de nye blomster, hvilket resulterer i en plante med flotte, grønne blade, men ingen blomster.
En anden mulighed er også, at planterne mangler frisk jord, hvis de står i en krukke. De skal have frisk jord hvert andet år, hvis de skal blomstre, og gødning har de også brug for.
Mange hilsner
Christine.
peter larsen
Vi har lige købt 2 store hotensiaer fra planteskolen( 1 meter høje). De er opvokset i drivhus og står derfor stadig i vores udestue. venter med at plante dem ud indtil jorden er 10 grader varm om natten. Nu har jeg opdaget at stænglerne har masser af sorte pletter (måske lus? ) For enden af stænglerne er der hvide lus som også er begyndt at side under bladene. Hvad skal jeg gøre.? kan man købe gift at at sprøjte med? TAK
hverdagshaven
Hej Peter.
Jeg vil aldrig anbefale at bruge gift. I stedet kan du spule lusene væk med en vandslange. Gør det en gang om dagen i en uge, så burde problemet være løst. Eventuelt kan du også tage kontakt til planteskolen, hvor du har købt dine hortensia, og forklare dem, at de har solgt dig planter med lus.
Mange hilsner
Christine.
Louise
Jeg har fået en kæmpe hortensia af min mor, som dog sagde at den bare skulle deles i roden. Har delt den i tre dele – men nu læser jeg at det slet ikke er sådan den kan deles. Er det helt tåbeligt at forsøge og plante det nu eller er der håb? 😢
hverdagshaven
Hej Louise.
Jeg kan selvfølgelig ikke love dig, at det vil lykkes, men jeg synes da, at det ville være synd ikke at plante dem.
Jeg håber, at de vil etablere sig og blomstre flot.
Mange hilsner
Christine.