Hvor er de smukke, hostaerne, når regner falder, og dråberne lægger sig som tunge perler på de grønne blade. Eller når aftensolen rammer de hvide blomster, og de nikker godnat i vinden, der tager fat og blæser ind over haven.
Hosta kræver ikke meget pasning og pleje. De folder bare deres blade ud og er smukke. Sådan nogle planter, skal der også være plads til i haven. Er du ikke enig? Så lad os se nærmere på, hvordan de skal plantes og passes.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Find den rigtige placering til hosta
![Hvor skal du plante hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1104.jpg)
Du skal ikke bekymre dig om at finde en god placering til hosta. De kan vokse alle steder i haven, for der er det særlige ved dem, at de kan plantes i skygge – og trives med det.
Har du en nordvendt væg eller skyggefulde pletter i haven, hvor solen sjældent kigger forbi? Du kan uden problemer placere dine hosta der, selvom du nok må forvente, at blomstringen bliver knap så rig. Til gengæld er det rart at have en staude i baghånden, som gør sig til på de skyggefulde steder, hvor andre planter må give fortabt.
TIP Hosta visner ned om vinteren, og før de begynder at vågne fra deres skjul under jorden, pibler forårsblomsterne frem. Erantis. Vintergækker. Påskeliljer. Du kan plante forårsløg under hosta, for når de er afblomstrede, passer det med, at dine hosta begynder at skyde.
Hvad der dog kan overraske nogle, er, at hosta ikke kun trives i skygge. Du kan også plante dem i sol eller delvis sol, for det har de det faktisk også helt fint med. Det betyder, at du kan placere planterne mange forskellige steder i haven; skygge, sol eller en blanding af begge dele.
Personligt har jeg plantet mine på steder, hvor de både får sol og skygge, og den kombination ser ud til at være helt perfekt.
Stort udvalg af hostaer kan købes her (reklamelink)
Kom godt i gang med udplantning af hosta
![Sådan skal du plante hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/07/Makro.jpg)
Plantning af hosta kan foregå hele året, så længe jorden ikke er frossen. Det kan dog være en fordel at udplante dem i foråret eller i efteråret. Her er vejret mildere, så du slipper for at vande de nyplantede hosta, og det vil give dem den bedste start på livet i haven.
Hortensia – Din guide til plantning & pasning
Forår og efterår er desuden også de bedste tidspunkter at flytte og dele hosta på. Hvordan du gør det, kan du læse mere om længere ned i guiden.
Er sommeren meget varm? En varm, tør sommerdag er ikke det bedste tidspunkt for udplantning af hosta. Det vil ikke give planterne de bedste betingelser for at få ordentlig fat i jorden. De er nemlig mere sårbare, når solen banker ned fra oven og svider deres grønne blade. Vælger du alligevel at plante dem under sådanne betingelser, er det vigtigt, du sørger for, de får rigeligt med vand.
Sådan skal du plante hosta
![hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2019/11/hosta-1024x683.jpg)
Det er ikke svært at plante hosta, og faktisk er du kun 4 trin fra succes. Herunder kan du læse, hvordan du gør.
Sådan planter du hosta
- Først griber du en skovl og graver på et udvalgt sted et stort hul, hvor du forsigtigt sætter din hosta. Sørg for, at rødderne ikke knækker eller bliver beskadigede.
- Dæk hullet med jord og tryk det godt fast omkring planten.
- Vand. Vand. Vand. Den nye beboer i haven har brug for vand for at komme godt fra start.
- Glæd dig over, at der nu ikke er mere arbejde at gøre. Planten vil stille og roligt tage fat, vokse sig stor og brede sine blade ud – og du skal ikke tænke mere på pasning og pleje af hosta.
Hvornår er det plantetid for hosta?
![Brug hosta som bunddække](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1112.jpg)
Plantetid for hosta er som skrevet året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Planter du dem i efteråret, vil de have mulighed for at få godt fat i jorden, så de kan blomstre den kommende sæson.
Staudesalvie – En nem staude i haven
I løbet af foråret vil du se, hvordan planten begynder at vokse til, og når juni står for døren, sætter den virkelig fart på. Gennem sommeren vil din hosta sætte blomster i hvide & violette nuancer.
Gode råd om planteafstand til hosta
Størrelsen på hosta varierer alt efter, hvilken sort du har. De mindste hosta skal have en planteafstand på 60 centimer, de større sorter skal have mere albuerum og plantes derfor med en afstand på 80 centimer.
Har du valgt en meget stor sort? De største hosta skal have en planteafstand på over 1 meter. I havebøgerne kan man læse, at hosta med ensfarvede blade for det meste bliver meget større end dem, der har brogede blade. Det kan være en god regel at følge, når det er tid til at plante.
Jord, vanding & gødning til hosta
![Jord & gødning til hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1106.jpg)
Hosta tåler ikke udtørring, og derfor er det bedst at plante hosta i en jord, der ikke er alt for let. Sandet jord kan gøre det vanskeligt, men har du en leret jord, der holder på fugten, vil det helt sikkert være noget, din hosta vil takke dig for.
Sensommerskønhed – Plantning & pasning af sankthansurt
I de varme og tørre somre kan det ske, at bladene på planten begynder at gulne. Det er tegn på, at de er tørstige, og du må frem med vandkanden eller haveslangen for at gøre holde jorden omkring dine hosta fugtig. Det er især vigtigt med fugtig jord til nyudplantede hosta.
Det er ikke nødvendigt at tilføre gødning til hosta, selvom de holder af en næringsrig jord. Gøder du hosta, vil de bruge krudt på at lave store blade, men til gengæld får du ikke mange af de hvide og violette blomster, hosta er kendt for at sætte. Og det ville være synd at gå glip af dem.
Du skal derfor holde igen med gødningen, men gå all in på vanding af hosta.
Brug hosta som bunddække
![Sådan skal du plante hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1105.jpg)
Netop fordi du kan plante hosta i skygge uden problemer, er det oplagt at bruge hosta som bunddække forskellige steder i haven. Bladene vokser hurtigt til, og når de folder sig ud, kvæler de det ukrudt, der ellers ville have overtaget.
Gå på opdagelse i den japanske have
Størrelsen på bladene kan variere meget – fra de allermindste til blade på størrelse med rabarberblade. Det giver selvfølgelig sig selv, at dem, der har de største blader, er de hosta, der er bedst som bunddække.
Lungeurt – Dejligt bunddække til haven
En anden ting, der gør, at hosta er velegnet som bunddække er, at de er meget hårdføre. Det er derfor ikke nødvendigt, at du dækker dine hosta om vinteren, for de skal nok skyde igen til foråret.
Flytning & deling af hosta
![Derfor har jeg hosta i haven](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1108.jpg)
Vil du have flere hosta i haven? Deling er vejen frem, hvis du vil have flere hosta i dine bede. De kan nemlig sagtens deles og flyttes, når planten ikke blomstrer. Deling af hosta skal du derfor gøre i foråret før blomstring eller i efteråret, når blomstringen er slut.
TIP Det er ikke nødvendigt at vinterdække hosta. Den er nemlig vinterhårdfør, og klarer sig fint igennem vejr med frost, sne og is i de kolde måneder.
Du deler hosta ved at grave den op og derefter med en skarp spade “skære” den i mindre dele. Det kan virke voldsomt, men det er vejen frem. Planten skal nok klare sig, så længe du sørger for, der er rod nok, når du planter den ud igen.
Kæmpestenbræk – Nem staude & dejligt bunddække til haven
Det er vigtigt, at du sørger for at vande grundigt, når du deler og flytter hosta. De tåler ikke udtørring, og særligt efter en flytning er de sårbare.
TIP Der er noget særligt roligt over hosta og måske netop derfor, ser du dem tit i de sirlige, japanske haver. Du behøver dog ikke at have, hverken en sirlig eller en japansk have for at have kastet din kærlighed på hosta og selv i min hverdagshave, er der blevet plads til dem.
Vælg de rigtige sorter
![Når du skal plante hosta gør du følgende](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1238.jpg)
Der findes mange sorter af hosta, så du skal ikke være bekymret for, om du kan finde den rigtige til din have. Det kan du. I virkeligheden bliver den største udfordring nok at finde den sort, du helst vil have, når udvalget er så stort.
Gladiolus – Havens smukke diva
Hosta er det, man kalder en bladplante, og den dyrkes i de fleste haver på grund af sine store, smukke blade. Dog blomstrer langt de fleste sorter, når sommeren sætter ind. Blomsterne er meget enkle, og farverne bevæger sig fra hvid, til lys og mørk lilla.
TIP Hostas udseende kan variere fra de ensfarvede, grønne blade til de brogede i hvide & gule nuancer. Der findes endda en blå hosta, som hedder Blue Lagoon.
Vil du have en duftende hosta? Der findes faktisk sorter, som dufter. Vil du plante en af dem i din have, skal du på udkig efter Fragrant Blue, Fragrant Bouquet eller So Sweet.
Drømmer du om hosta i krukker?
![Hosta i krukker](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_2344.jpg)
Selvom mine hosta for længst er rykket ud i haven, har jeg faktisk på et tidspunkt haft hosta i krukker. De er nemlig gode at have stående i krukker på terrassen. Jeg ved, at det kan være en fordel at plante hosta i krukker, der er lidt små i det. Det betyder, at du skal plante dem om oftere, men en glad hosta kommer du nu en gang længst med.
10 skønne blomster til dine krukker
Som jeg skrev ovenover, er det ikke nødvendigt at give hosta gødning, når de står på friland, men i krukker skal de have tilført næring. Sådan er det jo med planter i krukker – de skal have lidt ekstra hjælp.
Når det bliver vinter, visner de grønne blade ned, men du behøver ikke at tage dine hosta indendørs – heller ikke selvom, de står i krukker. Du kan sagtens lade dem stå ude i krukkerne så længe, du trækker dem ind til husmuren. Eventuelt kan du lade dine hosta i krukker overvintre i drivhuset, hvis du har sådan et.
Vinterdækning af hosta
![vinterdækning af lavendel](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2019/10/vinterdækning-af-lavendel-1024x683.jpg)
Når vinteren kommer krybende og tager fat i haven, visner hosta ned. Heldigvis er det en hårdfør plante, så du skal ikke være nervøs for, om den kan klare vinteren. Når foråret vender retur, begynder den at spire frem fra den mørke jord.
Du skal derfor ikke tænke på vinterdækning af hosta. Alligevel kan det være en god idé at dække med visne blade, der beskytter planten, og som samtidig kan kompostere og tilføre næring til jorden.
Derfor har jeg hosta i haven
![Derfor har jeg hosta i haven](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/07/Dyr-i-haven.jpg)
Mit hosta-eventyr begyndte egentlig lidt tilfældigt, og det var langt fra planlagt, at jeg for 3 år siden fandt mig selv i fuld gang med at plante hosta i haven. På det tidspunkt var jeg ny ejer af min nuværende have som der, da jeg overtog den, ikke var meget hverdagshave over – tværtimod.
Plant søde & syrlige ribsbuske
Den bestod af én stor græsplane, krat, væltede træer og et par forkølede ribsbuske og stikkelsbærbuske, der var placeret på grundens mest forblæste sted. Man kunne kalde haven en stor mundfuld, hvad nogle sikkert også gjorde, men jeg så den nok mere som en udfordring. I hvert fald stod min nabo en dag i haven iført gummistøvler og med favnen fuld af hosta.
Vil du have dem? Ellers smider jeg dem på komposten.
Selvfølgelig ville jeg have dem! Hosta skal ikke ende deres dage i kompostbunken, hvis jeg kan gøre noget for at redde dem, og da slet ikke når haven på det tidspunkt ikke havde et eneste blomsterbed. Så jeg takkede ja og gik straks i gang med at grave et bed, jeg kunne plante hosta i.
I begyndelsen synes jeg, at de var lidt tamme. Hostaerne. De stod bare der og var grønne, og de gjorde ikke meget væsen af sig. Til gengæld blev de stædigt ved med at være grønne også lang tid efter, at nogle af de andre stauder, havde sagt tak for i år. Så jeg nikkede anerkendende til dem.
Sådan planter du stikkelsbærbuske
Og sådan blev det. De overvandt mig så jeg med største selvfølgelighed nu har hosta i haven. For der er noget særligt over dem. Der er en dybde i den grønne farve, en sirlighed i bladenes dybe furer, en sart elegance, som jeg – da først jeg så dem – ikke kunne få øjnene fra.
Sådan er det nogle gange. Det kan være de planter, vi mindst forventer at få, vi kommer til at holde allermest af. Det er grunden til, at jeg har hosta i haven.
Drømmen om et grønt staudebed
![Jord & gødning til hosta](https://hverdagshaven.dk/wp-content/uploads/2018/11/IMG_1951.jpg)
Der er det fine ved hosta, at de på grund af deres grønne farver passer i de fleste haver. De grønne nuancer spiller nemlig fint sammen med mange af havens stauder, buske og træer, der har flere farver at byde ind med. Hosta blender ind i haven, og måske netop derfor har jeg i længere tid haft hosta stående rundt omkring i haven. Sådan hist og pist, hvor der har været en ledig plads.
TIP Det kan være svært at vurdere, hvor stor en hosta bliver, og kender du ikke sorten, fordi du har fået planten af naboen i stedet for at have købt den på en planteskole, ja så kan det jo være svært at finde ud af. Heldigvis kan du altid flytte din hosta og plante den et andet sted i haven, hvis den pludselig stikker helt af i størrelsen. Du kan også dele din hosta i efteråret, når den ikke blomstrer længere, og på den måde gøre den mindre og samtidig formere den.
Jeg har dog længe haft et ønske om at samle dem i ét stort bed, hvor de kan få lov til at brede deres store blade så meget, de vil. Det fik jeg gjort noget ved i efteråret, og det er altså tilfredsstillende endelig at komme i mål med et haveønske, man har gået med længe.
Drømmer du også om at få de smukke, grønne hosta i haven? Så kan jeg kun anbefale dig at plante dem. Der er nemlig noget ganske særligt over dem.
Jeg har en stor hosta ( broget) i en vand krukke den er nu så stor at den kræver en større krukke , jeg har meget svært ved at få den op … kan jeg dele den med en spade eller sav ? Vil helst ikke ødelægge krukken eller hostaen , håber på et godt råd
Hej Dorte.
Ja, det kan være en udfordring at få planter op af krukker, når de har stået der i lang tid. Jeg vil ikke anbefale dig at bruge en sav til at få din hosta op, men en skarp spade kan du sagtens bruge.
Du skal nok lægge nogle kræfter i for at få lirket planten ud af krukken, men det kan den sagtens tåle. Du kan eventuelt prøve at fjerne noget jord fra krukken først, så du får løsnet godt omkring planten – brug en lille planteskovl eller hænderne til det.
Husk at vande din hosta godt, når du har plantet den i en ny krukke. Særligt her i det tørre forår har den brug for ekstra vand, hvis den skal etablere sig ordenligt.
Mange hilsner
Christine.
Tag vandslangen og skøl den ud .du skal kun bruge slangen og skøl forsigtig jord ud (du må ikke sætte en hane en kraftig stråle på da røder kan tage skade )
Har kun én hosta i min have – i en krukke på terassen. Jeg fik den sidste sommer. Den har overvintret ude under et udhæng, ser helt død ud( men håber det da ikke!) Mit spørgsmål er, om jeg skal klippe den ned, altså klippe de gule /visne blade af?
Hej Tina.
Hosta kan godt se lidt medtaget ud, men de er normalt rimeligt hårdføre. Du kan godt fjerne de visne blade nu.
Mange hilsner
Christine.
Kære Christine. TAK for hurtigt svar Jeg vil fjerne de gule blade og glæde mig til at min hosta begynder at “grønnes” igen.
Kære Christine. TAK for hurtigt svar Jeg vil fjerne de gule blade og glæde mig til at min hosta begynder at “grønnes” igen. God påske ☀️
Hej Christine
Du skriver at Hosta trives fint i skygge og sol men jeg har en stor hosta som før var gemt bag en stor staude som jeg fjernede for to år siden og nu brænder den så snart vi når til Juni/Juli måned? Er der forskel på arter der klarer sol bedre en andre?
Hilsen Pernille
Hej Pernille.
Der er faktisk forskel på de forskellige arter, og det er ikke alle, der holder af direkte sol dagen lang. Hvis du vil give din hosta bedre betingelser, skal du flytte den til et andet sted i haven. Umiddelbart kunne noget tyde på, at netop din plante vil have godt af en placering i halvskygge.
Flytter du den allerede nu, skal du huske at vande grundigt i de kommende dage og uger, for det er hårdt for planterne at blive flyttet, når sommersolen bager. Du kan også vente til efteråret, hvor temperaturen er mildere.
Mange hilsner
Christine.
Hej 🙂
Jeg er i fuld gang med at plante forskellige Hosta i et nyt stort bed – det er primært i skygge.
Hvad kan man plante imellem Hosta’erne?
Jeg har sat dem med god afstand. Jeg har købt nogle græsser, som jeg tænker kunne være flotte – er det en god ide?
Vh Christine
Hej Christine.
Det lyder som et rigtig flot bed, du er ved at lave. Hasselurt, lodden løvefod, prydløg, storkenæb og iris fungerer godt sammen med hosta, synes jeg. Du kan også plante forårsløg i bedet. De vil skyde og blomstre, mens du venter på, at hostaerne bryder frem, og skabe liv i bedet i ydersæsonerne. Når hostaerne vågner af deres vintersøvn, passer det med, at forårsløgene visner ned. På den måde afløser de fint hinanden.
Mange hilsner
Christine.