Det er vist de færreste haveejere, der bliver begejstrede, når brændenælderne skyder op i foråret. Sådan har jeg også selv haft det, indtil jeg fandt ud af, hvilken ressource de er. Brændenælder kan nemlig bruges til brændenældegødning – og det er godt til tomater i drivhuset, til havens krukker og afgrøderne i køkkenhaven.
Derfor er brændenælder ikke kun ukrudt for mig. De er en plante, jeg aktivt bruger i dyrkningen af min have.
Hvis du har mange brændenælder, du har et mindre fantastisk forhold til, vil jeg derfor anbefale dig at bruge dem til gødning. Her i indlægget viser jeg dig, hvordan du kan lave din egen brændenældegødning.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan laver du brændenældegødning
Jeg bruger ikke kunstgødning i min have – kun naturlig gødning kommer forbi min havelåge, og derfor er brændenældegødning godt. Det er nemlig rigt på kvælstof og dermed en ren lækkerbisken for planterne. Når du skal bruge brændenælder til gødning, skal de plukkes, inden de danner frø.
Det er vigtigt på grund af to ting
- For det første så du undgår, frøene ender i din gødning og senere begynder at spire hos de planter, du vander.
- For det andet er det i foråret og den tidlige sommer før frødannelsen, brændenælderne indeholder mest kvælstof, og det kan vi lide, når de skal bruges til brændenældevand.
TIP Du kan bruge regnvand til at lave din brændenældegødning af, for det indeholder mindre kalk. Har du ikke en regnvandsopsamler? Du kan købe en her (reklamelink).
Med det in mente kan vi nu begynde at dykke lidt ned i opskriften på, hvordan man tryller brændenælderne om til gødning.
Det skal du bruge
→ 1 kg. brændenælder
→ 10 liter (regn)vand
→ 1 stor spand med låg
→ Fiberdug, kartoffelsæk eller lignende
TIP Tag handsker på når du plukker brændenælderne. De brænder som bekendt en del…
Kom godt i gang med at lave gødning
Pluk brændenælderne og klip eller hug dem i mindre stykker – med stængler og blade, alt kan bruges. Når de er hakket i mundrette bidder, lægges de i et finmasket net, som for eksempel et stykke fiberdug eller en kartoffelsæk.
Alt du skal vide om brændenælder
Bind dernæst en solid knude på nettet, så brændenælderne bliver inde i posen, og læg posen i en spand med vand. Til sidst skal der bare låg på spanden, men det må ikke slutte helt tæt på nuværende tidspunkt.
TIP Det er meget vigtigt, du bruger en træspand eller en plastspand, for metalbeholdere ødelægges af væsken.
Nu begynder gæringsprocessen stille og roligt, og afhængig af temperaturen går der mellem 10 og 14 dage før, brændenældevandet kan bruges.
Du skal dagligt røre i blandingen, og mens du gør det, kan du nyde, hvordan stanken bliver værre og værre, efterhånden som herlighederne udvikler sig. Det kan lugte en del, så lad være med at lave brændenældegødning lige ved terrassen… Jeg siger det bare.
Nu er brændenældegødningen klar til brug
Brændenældegødningen er klar til brug, når suppedasen er mørkebrun, tyktflydende og ikke længere skummer. Når det stadie indtræffer, tager du posen med brændenælder op og smider dem væk.
Opbevar gødningen mørkt eller skyggefuldt og med et tætsluttende låg på, så kvælstoffet ikke fordamper.
Og husk så… Brændenældegødning må ikke bruges rent, men skal fortyndes. Jeg fortynder 1:20, når jeg gøder mindre eller unge planter, og i forholdet 1:10 når planterne er større.
Brug brændenældevand som gødning til havens planter
Brændenældevand er det rene guf for havens planter, og jeg bruger det både i drivhuset, i køkkenhaven og til at vande krukkerne med. Jeg bruger blandt andet brændenældegødning til tomater, agurker og squash – og det er altid en succes. Blomsterne i mine krukker er heller ikke kede af at blive vandet med den hjemmelavede gødning.
Jeg vander aldrig salat, løg, bønner og ærter med brændenældevand, lige som jeg i mine gamle havebøger kan læse, at hvis man bruger brændenældevand som gødning til kål, kan det tiltrække kålsommerfugle. Og hvorfor løbe den risiko? Jeg vander i hvert fald ikke mine kål med blandingen.
Dosering af brændenældegødning
Uden mad og drikke dur helten ikke, siger et gammelt ordsprog, og der er faktisk noget om snakken. Planter har nemlig brug for næringsstoffer for at vokse, så der kan komme tomater og bønner på stænglerne og blomster i kronerne.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Nogle planter kræver næsten ingen gødning, andre kræver rigtig meget, og dem der kræver rigtig meget, de skal have lidt hjælp. Den hjælp får de blandt andet gennem brændenældegødning her i min have. Det er nemlig power til planterne!
Når jeg bruger brændenældevand som gødning, sørger jeg for at dossere i de rigtige mængder. Det gælder nemlig om at gøde tilpas, så planterne hverken får for meget eller for lidt.
Får planten for meget gødning, stikker den helt af vækstmæssigt, men ikke med et godt resultat, og får den for lidt, vokser den næsten ikke. Det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvor meget gødning de forskellige planter kræver, når man beslutter sig for at dyrke dem i sin have.
Anne
Jeg vil høre om du har prøvet, at komme brændenælde vand i kapilarkasser ved fx tomatdyrkning?
hverdagshaven
Hej Anne.
Jeg har aldrig selv dyrket tomater i kapilærkasser, men jeg er helt sikker på, at du sagtens kan bruge brændenældegødning, da det jo er flydende. Du kan læse mere om gødning af tomater her.
Mange hilsner
Christine.
Britta Jensen
Hej
Lige et spørgsmål?
Vil det lugte fælt i drivhuset når der bruges brændnældegødnjng? ?
Vh. Britta Jensen
hverdagshaven
Hej Britta.
Det er der selvfølgelig en risiko for, men jeg har aldrig selv oplevet det.
Mange hilsner
Christine.
Joan Graakjær
Hvilket blandingsforhold brændenældegødning og regnvand skal jeg bruge til roser?
Mvh Joan
hverdagshaven
Hej Joan.
Du skal fortynde 1:10, både når du bruger regnvand og vand fra hanen.
Mange hilsner
Christine.
Ester
Hej.
Hvor ofte gøder du planterne?
hverdagshaven
Hej Ester.
Det kan jeg desværre ikke svære så præcist på, for det kommer helt an på de enkelte planter, som ikke alle har brug for samme mængde næring. Når du vil give en plante gødning, skal du derfor undersøge, hvor meget den har brug for, før du bruger brændenældevandet.
Mange hilsner
Christine.
Lotte
Jeg vander aldrig salat, løg, bønner og ærter med brændenældevand, lige som jeg i mine gamle havebøger kan læse, at hvis man bruger brændenældevand som gødning til kål, kan det tiltrække kålsommerfugle. Og hvorfor løbe den risiko? Jeg vander i hvert fald ikke mine kål med blandingen.
Hej
Hvorfor aldrig salat, løj, bønner og ærter ?
hverdagshaven
Hej Lotte.
Det er, fordi jeg spiser de afgrøder rå.
Mange hilsner
Christine.