Du kender sikkert salvie, den duftende krydderurt, der er så lækker i maden. Men det er ikke sikkert, at du kender krydderurtens familiemedlem Salvia nemorosa– staudesalvie, der også er en del af salvieslægten. Gør du ikke det, vil jeg skynde mig at introducere dig for denne fine staude, for den er både et smukt og behageligt bekendtskab.
Staudesalvie er nem at passe, gavmild med blomster og en god kilde til mad for bier, sommerfugle og andre smådyr, som man gerne vil give plads til i haven. Så lad os gå en tur derud for at se nærmere på staudesalvien.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Pasning af staudesalvie
Hvis du er på udkig efter en staude, der kræver meget arbejde, er staudesalvie ikke en noget for dig. Det er nemlig ikke meget pasning, staudesalvie har brug for, da det er en plante, der passer sig selv hele året.
Hortensia – Din guide til pasning & pleje
De planter kan jeg godt lide, for der er altid så meget, der skal gøres i haven, at når der endelig er en blomst eller en busk, der ikke kræver min opmærksomhed, så byder jeg den hjerteligt velkommen. Det gode ved staudesalvie er, at den hverken skal vandes eller gødes. Den har nemlig ikke brug for mere end det, naturen giver den; sol, regn, lys.
Duften af Provence – Skønne lavendler til havens bede
Desuden er den vinterhårdfør, hvilket betyder, at du kan lade din staudesalvie stå ude til vinter. Jeg dækker min med blade eller gran i efteråret, så den får en varm dyne på, og på den måde sikrer jeg den mod meget hård frost. Det er ikke nødvendigt at gøre, men jeg dækker altid mine stauder, når vinteren nærmer sig.
Kan staudesalvie spises?
Staudesalvie kan ikke spises. Til forskel fra krydderurten salvie, er den den smukke blomst ikke spiselig, men er derimod en staude, der er velegnet til buketter.
Plant krydderurten salvie i haven
Det er en rigtig god snitblomst, der med sine lange spyd skaber liv i buketterne. Sæt de hvide sorter sammen med marguerit, duescabiose eller roser og bind en mørkere buket af lupin, mandstro, akeleje og selvfølgelig stauden her.
Fat spaden – Plantning af staudesalvie
Med tiden har jeg lært, at navne tit siger meget om planterne. Det gælder også for staudesalvie eller steppesalvie, som den også kaldes, for her fortæller navnet nemlig, hvilke forhold stauden godt kan lide at vokse under. En steppe er jo varm og tør, så når du skal plante steppesalvie, skal du udvælge dig et sted med sol og en jord, der er løs og veldrænet.
TIP Du kan både plante staudesalvie i krukker og på friland.
Jeg har plantet staudesalvie rundt om min køkkenhave, for her ved jeg, at solen stråler samler sig det meste af dagen. Skygge og staudesalvie er ikke et match, den skal have sol, og det får den her.
Jeg har samtidig haft brug for at lette den lerjord, som jeg har i min have, for staudesalvie vokser bedst i en porøs jord. Derfor har jeg tilført småsten og sand, som har gjort jorden løsere. Jeg ved, at nogle også tilføjer kalk til jorden, når de planter staudesalvie, men det har jeg ikke selv gjort.
Staudesalvie kan købes her (reklamelink)
Udplantning af staudesalvie – Sådan gør du
Udplantning af staudesalvie kan gøres fra forår til efterår. Det eneste tidspunkt du ikke kan plante staudesalvie på, er om vinteren, men jeg går ud fra, at det nok ikke kommer som nogen overraskelse for dig.
TIP Skal du anlægge et staudebed? Jeg forklarer dig i denne guide, hvordan du gør. Der er flere ting, du med fordel kan overveje, før du går i gang med at vælge planter eller placere dem i haven.
Når du har fundet et sted i haven, hvor jorden er let og veldrænet og der ikke er for meget skygge, skal din staudesalvie plantes. Alt du skal bruge er en spade og en kande med vand, og så kan du komme i gang.
Sådan skal du plante staudesalvie
- Start med at grave et hul, der er stort nok til, at du kan plante staudesalvien uden, at rødderne bliver bøjede eller knækker.
- Sæt staudesalvien i hullet og dæk med jord.
- Grib en fyldt vandkande og vand.
Det var det. Nu har du plantet staudesalvie i din have. I den første tid efter udplantningen skal du huske at vande godt, for det er først, når staudesalvien har etableret sig, at den kan tåle tørke.
Beskæring & blomstring
Staudesalviens blomsterstængler er høje og tynde og fyldt med små blomster, som står og vejrer i vinden – til glæde for bierne, sommerfuglene og alle os andre. Staudesalvie har en lang blomstring, og det er en god ting, for det betyder, at der i en lang periode er mad til insekterne
Gør din have god for insekter & bier
Staudesalvie er derfor god, hvis du vil gøre noget godt for insektlivet i din have, og jeg kan da godt afsløre, at det sitrer og summer i de staudesalvier, jeg har i min have.
TIP Staudesalvies blomstring varer fra juni til september, men du kan godt forlænge den, hvis du løbende plukker blomster til buketter.
Beskæring af staudesalvie er som sådan ikke nødvendigt. Det er i hvert fald ikke noget, jeg gør, men hvis du klipper de visne stilke af, vil det være med til at forlænge blomstringen. Dog vil jeg ikke mene, at et par små klip hist og pist i løbet af sæsonen ikke tælle som en decideret beskæring af staudesalvien, men derimod blot som almindelig vedligeholdelse.
Formering & deling af staudesalvie
Det bedste tidspunkt for deling af staudesalvie er i efteråret, når jorden er varm efter en lang sommer, men samtidig er blevet nem at grave i på grund af efterårsregnen. Det kan være en god idé at dele staudesalvie med nogle års mellemrum, for det er med til at forny planten, så blomstringen øges.
Kæmpestenbræk – Nem & god staude til alle haver
Det er også gennem deling af staudesalvie, at du formerer den. Når jeg deler stauder, tager jeg min spade og hugger stauden over i mindre dele. Det lyder voldsomt, men så længe, at der er et godt rodnet på de nye plantedele, er der ingen problemer i at gøre det. Når du er færdig med at dele staudesalvien, kan du plante de nye planter ud rundt omkring i haven.
Synes du, at det lyder lidt for voldsomt at bruge spaden, kan formering af staudesalvie heldigvis gøres på andre måder. Du kan nemlig også skille planten ad og brække stiklinger fra hinanden, som du kan plante ud.
I begyndelsen kan de nye planter godt se lidt medtagede ud, men de kommer efter det.
Rosa, blå & hvid staudesalvie
Rosa, hvid og blå staudesalvie – ja, der er flere farver at vælge imellem. Jeg har de blå-violette i min have, og de står flot sammen med andre stauder, der har de samme farvenuancer. Du skal selvfølgelig vælge den farve, du synes, er flottest og som passer bedst ind i din have.
TIP Hvis du kender en, der har en særlig flot staudesalvie, kan du få en stikling, hvis du er heldig. Der er størst sandsynlighed for, at du får succes med at lave en stikling af staudesalvie i foråret og i efteråret.
I nogle haver står en rosa staudesalvie i flot i et bed, men ikke i et andet – og det er jo præcis det, der gør det spændende at indrette staudebede. At finde lige præcis de blomster og farver, der giver det udtryk, man gerne vil have.
Find de rigtige sorter
Det kan være svært at finde ud af, hvilke planter der trives sammen. Nogle kræver meget plads eller har brug for en særlig placering, der opfylder ønsker til lys, skygge, jord eller noget fjerde, femte og sjette.
Du skal selvfølgelig også tage stilling til, hvilke stauder der er smukke sammen. Husk derfor også at tage højde for farver, udseende og løvets former.
Har du brug for hjælp til at sammensætte staudesalvie med andre planter i haven? Jeg forklarer dig trin for trin, hvordan du skal gøre i denne guide. Den kan inspirere dig til, hvilke blomster der er gode at plante sammen med stauden.
Men først skal vi se nærmere på dette indlægs hovedperson. Der er flere forskellige sorter, du kan vælge, når du vil have staudesalvie i haven. Herunder vil jeg kort nævne nogle af de sorter, der er meget populære.
🌸 Ostfriesland er en staudesalvie med en højde på 40 centimeter og en brede på 30 centimeter. Ostfriesland får mørkelilla blomster.
Ostfriesland kan købes her (reklamelink)
🌸 Mainacht er en staudesalvie med blå blomster, der også kan variere i lilla nuancer. Mainacht er en høj staudesalvie, som bliver omkring 60 centimeter høj.
Mainacht kan købes her (reklamelink)
🌸 Caradonna er en staudesalvie, som lige som Ostfriesland og Mainacht har blå-lilla farvenuancer. Den har en højde på 50 centimeter.
Caradonna kan købes her (reklamelink)
🌸 Schneehügel er en hvid staudesalvie, og den skiller sig derfra ud fra de ”mere almindelige”. Schneehügel bliver 40 centimeter høj og 20-40 centimeter bred.
Schneehügel kan købes her (reklamelink)
🌸 Rose Queen er den sidste, jeg vil nævne, og det er en rosa eller lyserød staudesalvie. Højden er 50 centimeter, og Rose Queens blomster er meget smukke i buketter.
Selvom staudesalvie ikke er den mest prangende blomst i haven, så synes jeg alligevel, at den fortjener en plads. Der må nemlig godt være nogle planter i haven, der som staudesalvie ikke kræver pasning, men samtidig blomstrer længe og stabilt – det er både godt for bierne, buketterne og mig.
Malene Østergaard
Hej.. jeg elsker også staudesalvier. Jeg har flere forskellige slags i min have. I efteråret forsøgte jeg mig med deling af mine smukke ‘Amathyster’. De har blomstret og været så smukke og skønne i to lange gode somre. De var blevet store, og jeg besluttede derfor at dele dem. Jeg gravede dem op, delte dem med spaden og satte den ene halvdel tilbage på samme plads og den anden i et andet bed. Alle på nær én plante er nu begyndt at spire frem på det nye voksested, men de planter, som jeg satte ned igen samme sted, ser slet ikke ud til at komme!? Skal jeg bare have tålmodighed, eller kan noget være gået galt?
Mange hilsner Malene Ø
hverdagshaven
Hej Malene.
Det lyder som om, at du har delt stauderne helt rigtigt. Der vil dog altid være en risiko for, at en plante ikke klarer en deling eller en flytning. Det kan skyldes, at stauden ikke fik rodnet nok, da du delte den, men det kan også skyldes gnavere, der spist rødderne.
I øjeblikket er det meget tørt, så jeg vil anbefale, at du vander grundigt, så planterne har de bedste betingelser for at skyde. Jeg håber, at de snart spirer frem i din have.
Mange hilsner
Christine.
Lisbeth Hansen
Jeg har 5 flotte staudesalvie – 3 mørk lilla og 2 pink/lyserøde. Jeg vil gerne lave stiklinger i efteråret , som jeg så kunne plante ud i mit bed i foråret – MEN, jeg kan ikke læse mig til, hvor jeg skal opbevare stiklingerne? Skal de stå ude hele vinteren eller inde? 🙂
hverdagshaven
Hej Lisbeth.
Hvis du formerer dine staudesalvier ved roddeling, skal de plantes ud i haven med det samme. Vælger du den metode, kan de stå ude hele vinteren. Vælger du derimod at formere gennem stiklinger, som du tager fra grenene, vil jeg anbefale, at du gør det allerede nu, så de kan nå at sætte rod. De stiklinger skal opbevares frostfrit hele vinteren, så har du en udestue eller et andet køligt rum, vil det være stedet, hvor de skal overvintre.
Mange hilsner
Christine.