Det er de fineste, lyserøde blomster, kæmpestenbræk folder ud i forårshaven, mens jeg går og venter på, at alt andet springer ud. Derfor er den selvfølgelig med i årets første buketter, lige som jeg også bruger de store, grønne blade sammen med sommerblomsterne senere på sæsonen.
Kæmpestenbræk er en nem staude til haven, for den kan trives overalt. Desuden er stenbræk god som bunddække, og den har mere end én gang reddet mig fra en ulige kamp mod ukrudt.
Vil du plante den i haven? Lad os se nærmere på, hvad kæmpestenbræk er for en staude.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Kæmpestenbræk – En god & nem staude

Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia, er en virkelig fin, stedsegrøn staude, som holder sig dejligt grøn det meste af året. Jeg holder altid ekstra meget af, når stauder er grønne off season, for så kan jeg selv på de farvefattige tidspunkter af året plukke lidt grønt ind og sætte i vaserne.
Kæmpestenbræk er ikke nogen undtagelse. De lyserøde blomster i foråret er smukke, men når de er afblomstret, kan jeg bruge de store blade til at skærme buketter af og give dem noget form. Det er de virkelig gode til.
Nogle gange kan bladene få et rødligt skær, og det er særligt sidst på vinteren, det sker. Det har dog ikke nogen betydning for planten, og den grønne farve vender altid tilbage igen.
TIP Kæmpestenbræk er gode i buketter, og både blomsterne og bladene holder længe indenfor.
Jeg bruger stenbræk som bunddække, og har dem derfor på et stort stykke i haven. Det er flot med sådan et lyserødt blomsterhav, og efter en lang vinter giver det smil på læben at kigge ud på. I stedet for bunddække kan du plante dem solitært i haven eller sammen med andre stauder og sommerblomster. Det er også flot.
Kæmpestenbræk kan købes her (reklamelink)
Kæmpestenbræk kræver ikke pasning

Min far sagde på et tidspunkt til mig, at han ikke kunne forstå, hvad jeg ville med alle de stauder, for det fik jeg da ikke andet end pasning ud af. Sagt med andre ord: de kan ikke spises. Sandt, kæmpestenbræk skal ikke på middagsbordet, men det er nu heller ikke meget pasning, kæmpestenbræk kræver. For den – nå ja – dovne haveejer er det derfor en dejlig staude.
TIP Kæmpestenbræk er en lav til mellemhøj plante, men blomsterne rangler et godt stykke op over bladene, så man rigtig kan se dem.
Med nogle års mellemrum giver jeg mine kæmpestenbræk en ”beskæring”, hvor jeg omplanter dem, jeg synes, er blevet for store.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Kæmpestenbræk har nemlig nogle ret kraftige stængler eller rødder, som ligger meget tæt på jordoverfladen. Nogle gange kigger rødderne op, og selvom det ikke har nogen betydning for, hvordan planten har det, så kan den godt komme til at se lidt sjov ud, hvis den flagrer for meget over jorden på rødderne. Når det sker deler jeg dem, og planter dem ud på ny.
Det er sådan set den eneste pasning kæmpestenbræk kræver af mig.
Plantning af kæmpestenbræk

Kæmpestenbræk er en virkelig nem staude, og du kan faktisk plante den lige, hvor du vil, og den vil vokse og blomstre uden problemer.
TIP Plantning af kæmpestenbræk kan du gøre året rundt, men som udgangspunkt er det bedst forår og efterår.
Du kan både plante kæmpestenbræk i sol og skygge, og har du en nordvendt væg, du gerne vil gøre lidt grønnere at se på, er det oplagt at plante kæmpestenbræk der. Den tåler både udtørring og fugtig jord, og faktisk kan du endda plante den i et surbundsbed, hvis du har anlagt det et sted i haven. Den klarer sig nemlig også godt sammen med rhododendron.
Kæmpestenbræk er altså en virkelig nem plante, og den stiller hverken krav til jord, gødning eller andre forhold, som mange andre stauder gør. Derfor kan du plante kæmpestenbræk flere steder i haven, hvor de har forskellige udgangspunkter for trivslen. De fleste steder vil de klare sig rigtig godt.
Gode råd om formering & deling

Det er ikke svært at få kæmpestenbræk til at gro, og formering sker gennem sideskud. På roden stikker pludseligt små, grønne blade frem og i løbet af få år, er en enkelt plante pludselig blevet ret stor.
Staudesalvie – Nem & smuk i havens bede
Vil du gerne have mange kæmpestenbræk, og har du ikke helt tålmodig nok til at vente på, at formeringen af dine kæmpestenbræk sker naturligt, så kan du dele dem. Jeg deler mine kæmpestenbræk ved simpelthen at hugge roden over med en skarp spade. Efter delingen planter jeg de nye kæmpestenbræk ud, hvor jeg vil have dem.
Jeg har endnu ikke prøvet, at en kæmpestenbræk ikke har skudt efter deling, så jeg tør næsten godt love, at denne metode er den bedste til formering af kæmpestenbræk. Selv den mindste lille rodstump plejer nemlig at skyde.
Dyrk Stenbræk fra frø
Deling af kæmpestenbræk er ikke den eneste måde, du kan formere på, for du kan også plante kæmpestenbræk fra frø.
Jeg kan dog godt afsløre, at det ikke er den hurtigste måde, du kan få flere kæmpestenbræk på, for der går lang tid fra, du lægger frøet i jorden, til du har en voksen plante. Vælger du at plante kæmpestenbræk fra frø, kan du desuden ikke regne med, at de blomstrer før året efter.
Brug stenbræk som bunddække

Det var faktisk lidt et tilfælde, at jeg fik kæmpestenbræk i haven, da jeg overtog den for nogle år siden. Den dag jeg plantede kæmpestenbræk, havde jeg brugt mange timer på at rive mig selv håret over, hvordan jeg skulle få tæmmet det hjørne af haven, der ligger ud til et markstykke.
Lungeurt – Tæt bunddække til havens bede
Det var nemlig ikke småting fra ukrudtets verden, der væltede ind, og som i mange års mangel på opmærksomhed havde fået lov til at sprede sig vidt og bredt.
TIP Stenbræk er god som bunddække, fordi den holder sig grøn det meste af året, og de store blade hurtigt slutter tæt over jorden, så ukrudt ikke kan vokse frem.
Skidtet trivedes overordentligt godt, lad mig sige det sådan, og det var praktisk talt umuligt at komme til bunds i det tæppe af uønsket vildsommelighed, der var i den ende af haven. I hvert fald, hvis man vil vinde kampen på en hæderlig måde – og det vil man jo.
Et forsøg værd

Midt i frustrationerne – og mig på nippet til at overveje om mine haveplaner for den del af matriklen skulle rykkes til en anden plet – dukker min nabo op. Snakken falder hurtigt på min kamp mod ukrudtet, og det er så her, at min nabo foreslår mig at plante kæmpestenbræk ud mod marken for at holde ukrudtet ude.
Det lød næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre skulle det prøves, og i minutterne efter nabosnakken så man mig køre først én, så to fulde trillebører med kæmpestenbræk ind i haven. Det lyder af meget, og det var det også, men min nabo var i gang med en oprydning i haven, hvor netop bedet med kæmpestenbræk skulle minimeres gevaldigt.
Tilfældigt, men ikke desto mindre utroligt belejligt og sådan et tilbud om gratis kæmpestenbræk, det kunne jeg ikke sige nej til.
Det virker

Så jeg gik i gang med at plante kæmpestenbræk, og da jeg var færdig stod de som et solidt borgværk ud mod marken. Næste skridt var så at få udryddet det ukrudt, der stadig befandt sig på den forkerte banehalvdel.
Duften af Provence – Pasning & pleje af lavendler
Jeg gik i gang, og langsomt fik jeg luget så meget væk, at det blev muligt at arbejde med jorden og plante den til med nye ting. Og så måtte jeg ellers vente spændt på at se, hvornår næste angreb indfandt sig.
Jeg venter stadig. For kæmpe stenbræk viste sig faktisk at være løsningen på mit problem. Nuvel, en gang i mellem slipper der da lidt ukrudt igennem panseret, men fred være med det. Det er hurtigt fjernet igen. Det vigtigste er nemlig, at rækkerne med kæmpestenbræk slutter så tæt, at jeg ikke skal kæmpe mod ukrudtet fra marken, men rent faktisk kan koncentrere mig om det, der sker inde i haven.
Og det er jo trods alt det, der er det vigtigste.
Hej, læser din glæde for stenbræk som bunddække. Jeg elsker osse mine. Men nu er den tykke stængel på mine mange år gamle og alt for høje? Du skriver at du deler dem,
Kan du ikke lige skrive hvordan.
Skær du den helt ned og deler roden.
Jeg vil blive så glad for dit svar.
Med venlig hilsen
Hej Bodil.
Ja, stenbræk er en dejlig plante som bunddække. Du kan både dele planten ved roden eller simpelthen bare brække den gamle, tykke stængel af og sætte direkte i jorden, så vil den slå rod. Det lyder voldsomt, men planterne kan sagtens klare det. Min erfaring med stenbræk er, at det er en meget robust plante, som vokser villigt og har nemt ved at formere sig.
Du er meget velkommen til at skrive igen, hvis jeg skal uddybe mit svar yderligere.
Mange hilsner
Christine.