Hvis der er noget, man skal dyrke i sin have, så er det rabarber. Der er nemlig næppe noget så skønt, som at trække de første sprøde, røde stængler op af jorden i det tidlige forår.
Om det er svært at dyrke rabarber? På ingen måde. De passer nemlig sig selv. Men for at give den de bedste betingelser for at vokse sig store og rød så tidligt som muligt, er der alligevel et par ting, der kan være gode at skrive sig bag øret. Hvad det er, det fortæller jeg dig her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Kom godt i gang med dyrkning af rabarber

I min have er rabarber, Rheum rhabarbarum, noget af det første, der kigger frem og derfor også noget af det første, jeg høster – og det er tiltrængt. Det er nemlig den første, friske frugt, jeg kan hente i haven siden efteråret, så det er noget, jeg ser frem til.
Kom godt i gang med frugthaven
Heldigvis er rabarber noget af det nemmeste, man kan plante i sin have. Der er nemlig ikke meget hokus pokus over at dyrke rabarber, for de passer stort set sig selv. Dermed ikke være sagt, at du ikke lige kan tage et par forholdsregler, hvis du rigtigt vil glæde dine rabarberplanter, for der er selvfølgelig altid noget, man kan gøre – sådan er det jo som regel med afgrøder.
TIP De mindste rabarber er som regel de sødeste.
Lad os se nu se nærmere på, hvordan du kommer godt i gang med dyrkning af rabarber.
Hvor skal jeg plante rabarber?

Det fine ved rabarber er, at de vokser glimrende i halvskygge. Derfor kan du uden problemer plante dem på et skyggefuldt sted, hvor andre af havens planter vil trives mindre godt. Når du planter rabarber, kan du derfor få udnyttet de mindre optimale pladser i haven.
Jeg har plantet rabarber to forskellige steder i haven, og det ene sted er ved komposten. De skal nemlig have meget næring især, hvis du jævnligt vil høste af dem. Det vil jeg gerne, og netop derfor dyrker jeg rabarber ved siden af min kompostbunke, så den kan stå og suge næring derfra. Det elsker den nemlig.
Det andet sted jeg har plantet rabarber, er ud til en kant, hvor det vælter ind med skvalderkål og andet skidt fra den dag, solen sender sine første stråler ned over haven. Når rabarberen bliver stor nok, vil den automatisk skygge for det ukrudt, der forsøger at trænge sig på, og jeg slipper derfor for at luge i det område, hvor rabarberen lukker af.
Sådan planter du rabarber
Du kan plante rabarber fra foråret begynder til efteråret for alvor bliver koldt. Sæt planterne forholdsvist dybt i en godt, gødet jord og sørg for at holde ukrudt væk, til planterne er store. Du kan plante rabarber som jorddække, for når de har vokset sig store, skygger de for ukrudt. Du behøver derfor ikke tænke over at luge omkring planterne, når først de er udvoksede.
Såning af rabarber fra frø
Den nemmeste måde at få rabarber i haven er ved købe udvoksede planter, som du sætter på et godt sted. Du kan dog også vælge at så rabarber fra frø.
Kom godt i gang med forspiring
Fra marts til april kan du lægge rabarberfrø til forspiring i drivhuset eller vindueskarmen. Sørg for at holde jorden fugtig i hele spireperioden. Når planterne er vokset til, prikler du dem om i større potter, og først i løbet af maj eller juni er de klar til at komme ud under åben himmel, når du har afhærdet dem.
I den første tid efter udplantning skal du holde ukrudtet nede omkring planterne. De er nemlig endnu ikke stærke nok, til selv at kunne tage kampen op mod brændenælder og andre plager.
Rabarber til udplantning kan købes her (reklamelink)
Drivning – Sådan får du tidlige rabarber

Når rabarberen begynder at kigge frem i foråret, er jeg altid hurtig til at sætte en sort spand over dem. Det skal bare være en almindelig murerspand fra det lokale byggemarked, som er stor nok til at hele ”rabarberklyngen” kan være under. Oven på spanden lægger du en sten eller noget andet tungt, så spanden ikke blæser væk. Det lille trick gør, at du driver rabarber frem, så du kan tidligt kan høste stænglerne.
TIP Hen over sommeren skal rabarber have gødning – gerne hønsemøg – som du lægger rundt om planten.
Under spanden snyder du din rabarber til at tænke her er dejligt lunt, jeg må hellere vokse, og så begynder den at sætte turbo på. Du skal selvfølgelig huske at tage spanden af igen på et tidspunkt, når du har nydt godt af den første høst. Rabarber kan ikke dyrkes i mørke hele sæsonen. Den har også brug for lys og luft.
Hvornår er rabarber i sæson?
Man siger, at rabarber er i sæson til og med Skt. Hans i slutningen af juni. Det er der, hvor den er bedst at høste og spise. Herefter skal den have ro indtil slutningen af august, hvor du så kan plyndre den igen for at få hylderne fyldt op med saft og marmelade til vinteren.
Plant syrlige, søde ribs i haven
Hvis du vil være sikker på, at din rabarber har energi nok til at forsyne dig med anden omgang af sprøde stængler, kan du vande den i tørre perioder. Det er sjældent nødvendigt her hos mig, men jeg gør det da en gang eller to i løbet af en sæson.
Formering og deling af rabarber – Sådan gør du

En rabarbers levetid er lang, for den vokser sig bare større og etablerer for hver sæson et mere knudret rodnet. Hvis du gerne vil formere din rabarber, så andre kan få glæde af den, er det optimalt at gøre det i sensommeren. Del din rabarber med en spade og plant den i potter til overvintring i drivhuset eller direkte i jorden.
Skønne solbær – Nem bærbusk til haven
De kan se forkølede ud om foråret, men de skal nok komme. Bare sørg for at holde dem fri for ukrudt indtil de er store nok til at klare ærterne selv. Det er vigtigt, du venter et år eller to med at spise af den rabarber, du har plantet ud, for den skal altså bruge noget tid på at bide sig ordentlig fast. Har du tålmodighed til at vente, kan du til gengæld høste uanede mængder rabarber sæsonen efter.
Vælg de rigtige sorter

Der findes mange forskellige rabarbersorter, så når du skal vælge, hvilke du vil dyrke i haven, er der muligheder nok. Du kan både vælge sorter med små stilke, det kan være jordbærrabarber, som er gode at plante i den lille have, lige som du kan vælge kæmpemæssige sorter. Det kan derfor være en god idé at vælge rabarbersorter efter, hvilken have du har. I en kraftigt gødet jord kan nogle sorter nemt blive halvanden meter høje, og det er ikke altid populært i den lille have.
Sød, rød rabarbersaft – Opskrift
Der er også stor forskel på stænglernes farve. Nogle er mørkerøde, andre svagt pink eller ligefrem grønne. Vil du lave saft eller marmelade af stænglerne? Stænglernes farve har indvirkning på, hvilken farve saft og syltetøj får, så vil du have rød rabarbersaft, skal du vælge røde sorter.
Der findes både tidlige rabarber og sorter, som skal høstes sent. Vil du høste i det tidlige forår? Victoria, Timperley Early og Elmsfeuer er sorter, du skal vælge til det formål.
TIP Vil du både have tidlige og sene rabarber, kan du vælge forskellige sorter. På den måde kan du få en lang sæson.
Vinrabarber er en meget populær rabarbersort, som kan høstes sent. Den har en virkelig flot, rød farve og en dejlig smag, som gør den velegnet i tærter og til saft.
Rabarber og oxalsyre
Der er oxalsyre i rabarber, og det var jo nok grunden til de mange formaninger, jeg fik som barn, når jeg endnu en gang gnaskede løs på en frisk rabarber. Oxalsyre er nemlig ikke så godt for tænderne, og du kan næsten mærke, hvordan tænder og mund tørrer ud, hvis du spiser rå rabarber – hvilket også får de fleste til kun at gnaske ganske kortvarigt på en rå rabarber. Så lækkert er det nemlig heller ikke.
Plant stikkelsbærbuske i haven
Oxalsyren skal dog ikke afholde dig fra at spise og dyrke rabarber. Serverer du din rabarber med mælk, fløde, cremefraiche eller lignende, kan du roligt spise alt det rabarber, du har lyst til. De ting neutraliserer nemlig oxalsyre.
Er du alligevel nervøs for oxalsyren så tro mig, man har også et mætningspunkt, når det gælder rabarber. Så snart de andre ting begynder at spire i haven, så glemmer du hurtigt alt om rabarber – i hvert fald indtil næste forår.
Sygdomme & skadedyr er sjældne
Når du planter rabarber i haven, skal du ikke være nervøs for, at de konstant angribes af sygdomme og skadedyr. De store planter er nemlig ikke den afgrøde, der oftest er i farezonen, når plager skyller ind over haven.
Du kan opleve, at mosegrise eller andre gnavere spiser af dine planter, lige som snegle også gerne mæsker sig i blade og stængler. Ofte er planterne dog så store, at der både er til dig og de ubudne gæster. Virusangreb kan give dig et mindre udbytte, men ellers er sygdomme og skadedyr i rabarber ikke noget, du skal bekymre dig videre om.
Høst & opbevaring af rabarber

Har du høstet mange rabarber i køkkenhaven? Rabarber smager dejligt, og en stor høst er altid velkommen her hos mig. Jeg høster kun de stængler, jeg skal bruge, men du kan faktisk trække stængler op og gemme dem i køleskabet. Opbevaring af rabarber er bedst i kølige omgivelser, så læg dem i grønsagsskuffen, hvor de kan holde sig flere uger.
Du kan også opbevare dine rabarber på frost. Det er særligt en fordel, hvis du vil lave saft, kompot eller marmelade af dem senere på sæsonen, for de kan blive våde og bløde efter en tur på frost. Når du lægger rabarber i fryseren, skal du vaske dem grundigt og skære dem i mundrette bidder, før du lægger dem i poser og gemmer dem til senere.
Mange gode opskrifter med rabarber

Der findes mange gode opskrifter med rabarber, og når de første stængler kigger frem i foråret, kribler det i fingrene for at trække dem op af jorden. De er nemlig et sikkert forårstegn, som varsler tid i køkkenet med bagning og saftkogning.
Der findes både søde og sure rabarber, og smagen har selvfølgelig betydning for, hvordan de kan bruges i køkkenet. Opskrifter med rabarber spænder nemlig vidt og bredt – fra en god, syrlig kompot til en lun, sød crumble.
Jeg bruger både rabarber i det salte og det søde køkken. I de søde opskrifter bruger jeg rabarber til tærter, muffins og andre kager, ligesom rabarbersaft og marmelade også altid er et hit. I det salte køkken er kompot dejligt, lige som rabarber og kylling også passer perfekt til hinanden.
Dyrkning af kæmpestore, magiske rabarber
Da jeg var barn, synes jeg, at rabarber var noget af det mest magiske, man kunne dyrke. Planterne var kæmpestore, så man kunne kravle ind under dem og sidde der i skyggen og gemme sig, når varmen blev for drøj. Begyndte det at regne, kunne man brække en af de kæmpe stængler af og bruge den som en spiselig paraply. For tænk sig, trods talrige formaninger og løftede pegefingre kunne jeg ikke lade være med at spise af stænglerne.
Plant et blommetræ & smag forskellen
De var sure, så tænderne hvinede, men var man meget sliksulten, kunne man med lidt god vilje godt forestille sig smagen af rabarbergrød eller noget af det syrlige slik i skøre farver. Med tiden lærte jeg, at det var de mindste rabarber, der var de sødeste. De store rabarber er sejere og surere, hvorimod de små er helt perfekte – de skal bare lige forarbejdes lidt først.
Så jeg har rabarber i min have, og jeg dyrker dem med største fornøjelse. Både fordi, jeg kan blive lidt nostalgisk, når jeg ser, hvordan de rigtigt kan vokse sig store og eventyrlige men mest fordi, at jeg synes, de smager henrivende.
Når man nu har købt en lille rabarber plante og putter den ned i jorden, hvad gør man ved de eksisterende stænger? Kommer de til at ødelægge roden, hvis man ikke fjerner dem?
Hej Anna.
Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, så skal du ikke fjerne stænglerne, når du planterne den nye rabarber. Til gengæld skal du vente med at høste af den, så den netop kan få lov til at udvikle sit rodnet og etablere sig i haven.
Mange hilsner
Christine.