Når vi nærmer os december, spreder de blomstrende julestjerner stemning, hygge og farver i stuerne med deres klassiske røde farver eller måske i en skøn, hvid variant.
Vil du pynte huset op med juleblomster, er julestjernen et oplagt valg, for den kræver ikke meget pasning, den blomstrer smukt i den mørke tid og så kan den både bruges som stueplante og i dekorationer. Er du klar til at pynte op? Så lad os se nærmere på, hvordan en julestjerne skal passes.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan får din julestjerne en flot blomstring
Når juletiden nærmer sig, dukker den smukke julestjerne, Euphorbia pulcherrima, op i butikkerne og på planteskolerne, hvor den spreder den dejligste stemning. For kan man blive andet end i julehumør af de stjerneformede blomster, som findes i røde, hvide og rosa farver? Jeg tror det ikke rigtigt.
December i haven – 10 ting du kan gøre
Præcis som navnet fortæller, er blomsten en sæsonplante, som hører december til. Alligevel er det helt almindeligt, at julestjerne blomstrer op til tre måneder. For det er netop den smukke blomstring, julestjerne er kendt for, og mellem de ægformede, grønne blade stråler plantens blomster.
TIP Kommer du forbi et gartneri, hvor dyrkning af julestjerne er på programmet, vil du i løbet af efteråret se, hvordan højbladene begynder at få farve. I det sene efterår får bladene den farve, de beholder gennem julen, og nogle gange endda helt indtil foråret. I dag kan du købe julestjerner i flere farver, men oprindeligt dyrkede man kun den røde variant.
Eller blomster er måske så meget sagt, for egentlig er der ikke tale om blomster, men højblade, som samles i stjerneformede klynger. Julestjernens blomster er derimod sværere at få øje på; det er nemlig de små, gulgrønne knopper, som sidder i midten af de farvede højblade.
Tips til pasning af julestjernen
Du behøver ikke have grønne fingre for at blive gode venner med julestjernen, for den kræver ikke meget pasning. Til gengæld er det en sart plante, som stiller krav til den rigtige placering i forhold til lys og temperatur.
Samtidig skal du også være vaks med vandkanden, for her stiller planten nogle bestemte krav, og julestjernen tåler ikke udtørring. Herunder kan du læse mere om, hvordan du passer planten, så den får en lang blomstring.
Den bedste placering af julestjerne
Julestjernen hører oprindeligt hjemme i Mexico, og den er derfor vant til et varmere klima, end vi kan tilbyde under vores breddegrader. Planten tåler på ingen måde træk eller kulde, og selvom gartnerne har forsøgt at forædle en hårdfør julestjerne, ser det ud til at have lange udsigter.
Skab hyggelig stemning med udendørs julepynt
Imens vi venter på, at de lykkes med det, er det vigtigt du giver din julestjerne den rigtige placering. Den trives nemlig bedste ved almindelig stuetemperatur, som ligger mellem 18 og 22 grader. Har du det varmere i din stue, kan du risikere, at bladene bliver blege, mens køligere temperaturer gør bladene mørkere.
TIP Placer ikke julestjerne tæt på brændeovnen eller over en radiator, for her vil temperaturudsvingene være for store til, at planten kan trives. En lys vindueskarm er derfor det bedste sted, så længe du fjerner planten, når du åbner vinduet. Træk tåler den nemlig ikke.
Det er en god idé at give julestjernen en placering, hvor den får lys. Det er ikke et krav, at planten får direkte sollys, men den trives udmærket med det.
Gode råd om vanding af julestjerne
En julestjerne må ikke udtørre, men omvendt må den heller ikke vandes for meget. Det er derfor en balancegang, som skal findes, når det gælder vanding af julestjerne. Et lille tip til at finde den gyldne mellemvej er at mærke på jorden. Føles den tør? Så skal du vande.
TIP Det er ikke nødvendigt at give julestjerne gødning under blomstring. Den klarer sig fint med vand.
Jeg vil anbefale, at du vander blomsten i underskålen i stedet for direkte i krukken, ligesom det også er vigtigt, at vandet du bruger, ikke er koldt. Blomsten foretrækker nemlig lunkent vand.
Hvorfor mister julestjernen bladene?
Den hyppigste årsag til, at julestjernen mister bladene, skyldes, at du vander den for meget. Drysser bladene af, som snefnug i december, skal du derfor skrue ned for vandingen. Sæsonplanten tåler ikke, at væske hober sig op omkring rødderne, men bare rolig, blomsten sætter som regel nye blade, når du giver vandkanden karantæne et par dage.
Smukke julekranse til december
Oplever du til gengæld, at bladene bliver gule, er det med stor sandsynlig fordi, du vander planten for meget. Længere oppe i artiklen har jeg beskrevet, hvordan du vander planten, så den får den rette mængde tilført.
Kan julestjerner stå ude?
Navnet afslører det næsten: julestjernen er en sæsonplante, som hører juletiden til. Gennem december blomstrer den med sine hvide, røde eller rosa farver, men som regel ryger den i komposten samtidig med, at juletræet bæres ud.
Hyacint – En af julens smukkeste blomster
Det er en kort levetid, julestjerne har, og selv for de mest garvede havemennesker kan det være en udfordring at få planten til at blomstre igen. Vil du forsøge, har jeg længere nede i artiklen skrevet et afsnit om, hvordan du gør.
TIP I mange butikker står julestjerner tæt på indgangen, men fordi blomsten er overfølsom for kulde, kan en sådan placering skade på planten. Derfor skal du ikke købe en julestjerne, der næsten har stået udendørs, for du får ikke glæde af blomsten særligt længe så. I stedet skal du købe en julestjerne, som har stået lunt, hvis du vil sikre den en lang levetid hjemme i din stue.
Andre af julens blomster, som for eksempel hyacint kan plantes ud i haven, når den afblomstrer. Det kan du også godt med julestjerne, men den sarte stueplante kan kun stå ude, når det er lunt nok. Som tidligere skrevet tåler den ikke kulde og træk, og netop derfor kan du ikke plante julestjerne udendørs, hvis temperaturen er under 12 grader.
TIP Planter du julestjerne udendørs om sommeren, skal du give den flydende gødning en gang i ugen. Du skal til gengæld ikke gøde planten, når den blomstrer i juletiden.
Vores danske vejr er derfor kun sjældent planten nådig, men til gengæld vokser den vildt i Mexico og dele af Centralamerika, hvor den sagtens kan stå ude, fordi vejret er lunt. Her kan den blive op til 5 meter høj.
Det kan være svært at få blomster igen
Det kan være en vanskelig sag at få julestjerne til at blomstre igen, men der er håb forude, hvis du vil prøve. Vil du lykkedes med det, skal du, når planten afblomstrer, beskære den. Klip planten 10 centimeter tilbage ved at lægge et snit over et blad, så højbladene klippes væk. Vælg et blad lige under stjernen.
Efter beskæringen skal julestjernen omplantes og placeres lyst ved omkring 13 grader. En have- eller udestue er perfekt til formålet.
Det kan være en god idé at købe julestjerner før december, hvis du vil have en smuk blomstring. Det er nemlig i efteråret, at planten danner blomster og højblade, men fordi julestjernen er en ”kortdagsplante”, kan knopperne kun dannes, hvis planten får 14 timers sammenhængende mørke om dagen.
TIP Julestjerne er en kortdagsplante, og det betyder, at den først sætter blomster, når dagene bliver så korte, at planten ikke får særligt meget lys. Derfor er juleblomsten perfekt i december, hvor dagene jo er relativt korte.
Fra oktober kan du sætte blomsten mørkt, gerne om natten, så den ikke får lys i minimum 14 timer, men lad den i stedet få lidt lys i løbet af dagen. Langsomt vil højbladenes farve intensiveres afhængig af, om du har valgt en rosa, rød eller hvid julestjerne, og til december er blomsten klar til at komme ind i stuen.
Vejledning til formering af julestjerne
Vil du have flere julestjerner, er formering gennem stiklinger vejen frem. Det er vigtigt, at stiklingen har blade, så du skal udse dig en gren, der har det. Når du skærer stiklingen af, vil den væske, så læg straks den afskårne gren i rent, lunkent vand, før du planter den i en potte. Det lune vand stopper nemlig blødningen.
Guide: Sådan laver du stiklinger
Efterfølgende skal du placere stiklingen et sted, hvor temperaturen ligger stabilt på 22-24 grader. Du kan med fordel lægge et stykke plastic over planten for at sikre, luftfugtigheden er høj nok. Husk at fjerne plasticen, når stiklingen har slået rod.
Det svære valg: små eller store julestjerner
Julestjerner tilhører slægten Euphorbia, der er beriget med mere end 1000 forskellige arter. I familien er der både etårige og flerårige planter, og du kan både finde træer, buske og sukkulenter i blandt.
Julestjerner findes i flere størrelser, og når december nærmer sig, kan du se, hvordan både små og store eksemplarer sættes frem i butikkerne til en lille pris. Den mest almindelige højde er på 30-50 centimeter, men der findes også små varianter, der ikke bliver mere end 10 centimeter højde. De er smukke at sætte på julebordet, hvor de lyser op med deres klare farver.
De store julestjerner, som kan købes opstammet, er derimod oplagte at bruge som julepynt på gulvet.
En lang rejse – Hør julestjernens historie
Julestjernen har været på en lang rejse, før den er endt her under den nordiske himmel. I Mexico, hvor den oprindeligt stammer fra, er den en høj stedsegrøn busk med røde højblade, men da den kom til Europa i 1800-tallet, begyndte forædlingen af planten til den julestjerne, vi kender i dag.
TIP Euphorbia pulcherrima er julestjernens latinske navn, og ’pulcherrima’ betyder ’den smukkeste.’ På engelsk kaldes julestjerne Poinsettia – opkaldt efter Joel Robert Poinsett, en amerikansk minister, som indførte planten. I USA er 12. december desuden den internationale ”julestjernedag” Poinsettia Day.
Den første tid julestjernen var på europæisk jord, blev den dyrket som prydbusk, og vi skal faktisk helt op i midten af 1900-tallet før stueplanten – som vi kender den – kunne sættes i vindueskarmen. I begyndelsen blev den kun dyrket i botaniske haver, men fra 1950’erne blev planten tilgængelig for alle.
I dag er julestjernen danskernes favorit, når det gælder juleblomster, og selvom de fleste af os tænker på den røde farver, når vi hører om planten, findes den i flere andre nuancer.
Forædlingen tog nemlig fart i løbet af 1990’erne, og i dag kan du derfor købe blomster i både pink, bordeaux, orange, hvide og lysegrønne farver. Desuden lanceres der hvert år nye varianter, så det er altid spændende at se, hvilken nuance, der bliver årets farve.
En giftig sæsonplante
I gamle, gamle dage brugte man faktisk planten til medicinske formål, og aztekerne har blandt andet anvendt julestjernen i alt fra behandling af feber til kosmetik og tekstilfarve.
TIP Julestjerne kaldes også nyserod.
Når det så er sagt, må jeg hellere skynde mig at tilføje, at julestjerne er giftig. Du skal derfor ikke gøre aztekerne kunsten efter og forsøge at lave udtræk af blomsten. Den påvirker nemlig hjertet og har også en afførende effekt.
Sådan bruger du julestjerne i julens dekorationer
De små mini julestjerner er så fine i julens dekorationer. De kan både bruges som bordpynt på bordet til julefrokosten, men de er også søde i dekorationer med kogler, mos, grene og julekugler.
TIP Vil du høre en julehistorie? Så skal du læse Selma Lagerlöfs fine fortælling Julerosen.
Du kan lave en simpel dekoration med julestjerner ved at sætte flere blomster sammen på et fad. Vælg planter i forskellige nuancer for at skabe et flot farvespil, og læg julekugler eller andet pynt mellem blomsterne. Du kan også sætte et kalenderlys på fadet eller fire bloklys, og på den måde bruge julestjernerne i årets dekoration eller adventskrans.
Gitte
Har en julestjerne som drypper klisteret stads på bordet. Det er gennemsigtigt. Der er ingen synlige dyr på planten.
Nogen som har en ide til hvad det er?
hverdagshaven
Hej Gitte.
Der må jeg desværre være dig svar skyldigt, for det ved jeg ikke, hvad kan skyldes. Fjerner man blomster, blade eller stængler, kan der dryppe en mælkelignende væske ud, som både er giftig og klistrer, men har du ikke fjernet noget fra planten, har jeg ikke et bud på, hvad årsagen kan være. Ser planten sund og rask ud, vil jeg dog ikke mene, der er anledning til bekymring.
Mange hilsner
Christine.
Dorthe
Det har jeg også lige opdaget, at jeg har. Underligt nok kun én gren på planten, men min vindueskarm er helt klistret. Det ligner små sukkerdråber på blade og stængel men ingen dyr at se.
Min plante er tre år gammel, blomstrer fint hvert år og har aldrig klistret før
Janni
Hvornår kommer der rod på, når man har lavet stiklingere ?
hverdagshaven
Hej Janni.
Det kan variere en smule, men de første små rødder burde være synlige efter to uger.
Mange hilsner
Christine.