Hjemmelavet marmelade er det lækreste, og når kvæderne er i sæson, skal der syltes. Har du ikke allerede indsnust den skønne duft fra de gule frugter, skal du glæde dig: Honning, krydderier, æble og pærer er nogle af de noter, der når næsen – og munden.
Frugterne smager, som de dufter, og netop derfor er kvædemarmelade en af de opskrifter, som jeg hvert år slår op på. Vil du gøre de samme, så find forklædet frem og følg med.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min bedste opskrift på kvædemarmelade
Nu får du min opskrift på kvædemarmelade med vanilje. Mere klassisk bliver det ikke, men gør det noget? Det er jo ofte det simple, som er det bedste. Hjemmelavet syltetøj skal være let at lave, for er der alt for meget besvær, er det nemmere – og billigere – bare at købe et glas.
Prøv også min opskrift på syltede kvæder
Smagen på hjemmelavet og færdiglavet ligger selvfølgelig langt fra hinanden, og jeg foretrækker til hver en tid min egen version. Heldigvis. Jeg håber, du synes det samme, for her får du min udgave. Har du lyst til at variere eller tilsmage med andre krydderier? Længere nede i opskriften har jeg skrevet, hvordan jeg også kan lide at krydre kvædemarmelade.
Det skal du bruge
Der bliver 2 små glas af opskriften
→ 500 g. skrællede kvæder
→ 500 g. rørsukker
→ 4 dl. vand
→ 3-4 spsk. citronsaft
→ 1 vaniljestang
Vaniljestangen kan erstattes med 1 spsk. vaniljesukker, og almindeligt sukker kan sagtens bruges i stedet for rørsukker.
Sådan laver du marmelade med kvæder
Du kan godt begynde at glæde dig for duften, der breder sig om lidt, er eventyrlig. Den er parfumeret og fin, krydret og tung, syrlig og let – alt det på samme tid. Det kan være svært at forestille sig, så lad os få gang i gryderne.
TIP Vil du nedtone frugternes intense smag, kan du lave din kvædemarmelade med æbler.
Sådan laver du marmelade med kvæder
✓ Kvædemarmelade med skræl – nej tak! Start derfor med at befri frugterne for den gule frakke
✓ Skær i kvarter og fjern kernehuset
✓ Læg frugtstykkerne i en gryde sammen med vand, citronsaft, sukker og vanilje
✓ Giv det et opkog, men skru hurtigt ned for blusset
✓ Lad marmeladen simre i 20 minutter til frugterne er møre og saften er kogt ind
✓ Smag til med ekstra sukker efter behov
✓ Hæld det færdige syltetøj på rene, skoldede glas, som straks lukkes
TIP Er du fristet til at undlade citronsaften? Jeg vil anbefale dig at modstå. Saften sørger for, at syltetøjet gelerer, altså stivner, så det er nødvendigt at bruge, hvis du ikke sylter med sukker tilsat pektin.
Opnå lang holdbarhed ved korrekt opbevaring
Et sødt, syrligt, krydret tilbehør er der brug for i de kolde måneder, og da vinteren er lang, er det vigtigt, kvædemarmeladen får den længste holdbarhed. Det opnår den ved korrekt opbevaring: Mørkt og køligt.
Hurtig opskrift på havtornmarmelade
Sæt glassene et sted, hvor solens stråler ikke skinner, og temperaturen er stabil. Så kan de holde sig 1-2 måneder, hvis du har sørget for at desinficere dem omhyggeligt med kogende vand, før de blev fyldt.
Et åbnet glas skal opbevares på køl, hvor det holder sig op til 14 dage.
Mange måder at variere kvædemarmelade på
Du kan selvfølgelig købe kvædemarmelade, men hvorfor ikke lave den selv? Det er nemt, hyggeligt og du kan være sikker på at få lige den smag, du synes bedst om.
Når december nærmer sig, sylter jeg med julens krydderier: Kvædemarmelade med kanel, kardemomme, nelliker og appelsin er skønt. De varme krydderier klæder de aromatiske honningnoter, så de træder endnu tydeligere frem.
Kvædemarmelade med ingefær eller chili er en frisk udgave, som er god til ost – især de stærke, som har brug for modspil. Nogle tilføjer også rom eller calvados for at skabe mere dybde i marmeladen.
Sådan bruger du kvæder
De hører ikke til blandt de frugter, der ligger forrest i supermarkedet. Faktisk kan de endda være lidt svære at finde, og netop derfor ved kun de færreste, hvordan man bruger kvæder.
Har du forsøgt at sætte tænderne i en rå udgave, har du sikkert fortrudt det straks. De skal nemlig tilberedes, før de kan spises. Ubearbejdede er de bitre, beske, hårde og sure, så skynd dig at få dem ind i køkkenet, hvor de kan trylles om til et utal af lækre sager.
Hjemmelavet te med citronmelisse
Blandt de mest eftertragtede opskrifter er kvædebrød og kvædete, ligesom syltetøj og gelé også står højt på hitlisten. I hvert fald hjemme hos mig. De citrongule frugter kan også fyldes med fars og bages i ovnen eller bruges i vinterens simreretter. De tilføjer en særlig dybde og holder fastheden efter lang tid i gryden.
De skønneste, syltede stikkelsbær
Syltede kvæder med ingefær eller vanilje bliver i selskab med en skefuld is til en lækker dessert, du hurtigt kan servere for uventede gæster. Eller ventede – det gør ikke nogen forskel. For det er ikke kun i det salte køkken, du skal bruge dem. Det søde køkken hylder sæsonens fineste frugt i opskrifter på kager, konfekt og dejlige desserter.
Server hjemmelavet kvædemarmelade med vanilje til…
Hjemmelavet kvædemarmelade skal lande på en friskbagt bolle en rolig weekenddag. Kaffe på kanden eller te i koppen, regn på ruden eller en spinkel solstribe i ansigtet – mit setup er underordnet. Det er den skønne smag, som er afgørende.
Det er ikke kun på brød, jeg bruger tilbehøret. Til pandekager og vafler er det næsten et must, og mangler jeg fyld i lagkager og roulader, er syltetøjet helt perfekt.
Til jul smører jeg syltetøjet på honningkager eller serverer det til æbleskiver enten i den klassiske udgave, du har fået i denne opskrift, eller tilsmagt med kanel, kardemomme og appelsin.
Hjemmelavet knækbrød – Sprødt & knasende
Skovl også en skefuld på toppen af din yoghurt eller grød en tidlig vintermorgen, det er ren magi, eller sæt det på bordet sammen med sprøde knækbrød og gode oste.
Hvordan smager kvæder & hvordan ser de ud?
Du skal på besøg i en af de gamle haver, hvis du vil høste frugterne friske, for det er de færreste supermarkeder, som har dem. Du kan dog være heldig at finde dem i en bazar, på et marked eller hos en velassorteret grønthandler, når de er i sæson fra august til november.
Der findes to slags kvæder, og de ser forskellige ud. Den ene sort er æblekvæder, som du kender på den runde form, der minder om æblets. Pærekvæder ligner pærer, men smagsmæssigt er der ikke den store forskel på sorterne. Du kan derfor bruge begge slags i opskriften.
Kvæder ser smukke og skøre ud, men det er først, når du tager dem ind i varmen, de bliver virkelig svære at modstå. Det, der kendetegner dem, er duften: Intens, aromatisk, frisk og parfumeret. Selv de dejligste blomster må kapitulere i duftkapløbet, for de gule frugter er langt foran på den front.
Kan du lide duften, kan du også lide smagen, for kvæder smager, som de dufter. Noter af kardemomme, honning og te hvirvler rundt i munden, men smagen minder også om både æble og pære. Det er syrligt, sødligt og krydret på samme tid.
Skriv et svar