Det ikke kun på rabarberbladet, du skal håbe, den evigglade mariehøne får lyst til at gå tur, for den er et fantastisk nyttedyr i haven. På en helt naturlig og økologisk måde hjælper den lille bille med at bekæmpe bladlus på blomster, grøntsager, træer og buske.
Derfor vil jeg gerne have flere mariehøns i haven, og vil du også det, synes jeg, vi skal finde ud af, hvordan vi får det. Lad os komme i gang med det samme.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Finurlige fakta om mariehøns
Jeg ved, at foråret for alvor er på vej, når de røde skjolder med sorte pletter piler hen over de første forårsblomster. Det er mariehøns, som endelig er vågnet og kravler frem fra deres vinterhi mellem blade, sten, kvas og kviste.
I Danmark lever den sortplettede bille ikke kun i haven. Du kan også møde den i parker eller vild i naturen, hvor den bor i skove, enge, grøftekanter og markskel. Uden for landets grænser hører den også hjemme i Europa, Asien, Nordafrika, USA og Australien.
15 flotte forårsblomster til haven
Blandt de mange finurlige fakta om mariehøns, kender du sikkert myten om, at du kan finde ud af, hvor gammel den er ved at tælle de sorte pletter dækvingerne. Desværre passer den historie ikke, for pletterne på en mariehønes skjold siger kun noget om arten, og nyttedyret kan derfor både spottes med 2, 4, 7, 16 eller 24 pletter.
Mariehønen er et godt nyttedyr i haven
Mariehøns klækkes fra æg, og det er hunnen, der lægger dem. I et enkelt kuld kan der være mellem 40 og 100 æg, og når det lille nyttedyr er udvokset, får det – afhængig af arten – en længde på mellem 3-8 millimeter.
TIP Mariehøns lever primært af bladlus, men spiser også nektar og pollen.
Vil du have de bedste forudsætninger for at finde mariehøns i haven, er det sidst på sommeren, du skal holde øje med dem. De har det dejligst i varmt vejr, hvor de kryber frem for at suge solens stråler til sig.
I de kølige sæsoner skal du lede efter dem under planter, blade, sten, grene og kvas, og vil du gøre livet let for de gode nyttedyr, må du gerne rode lidt i havens hjørner. Det giver mariehønen mulighed for at finde trygge, varme opholdssteder året rundt.
Der findes 50 forskellige arter
En klassisk tegning af en mariehøne viser et sort hoved og et rødt skjold med sorte pletter. Desværre stemmer det billede ikke altid overens med virkeligheden, for selvom billerne ligner hinanden til forveksling, findes der omkring 50 arter.
Den mest almindelige er Coccinella septempunctata, som har fået sit navn – syvplettet mariehøne – fordi den let kan genkendes på de 7 pletter, der sidder på det rødlige, halvkugleformede skjolds dækvinger.
Transformationen fra larve til mariehøne
Hvor mange mariehøns du kan finde i din have afhænger af, hvor mange der er klækket året før, og om de har haft gode betingelser for at overvintre. Det er hunnen, der lægger æggene, og man mener, hendes produktion afgøres af, hvor meget mad hun kan finde. Æglægningen kan nemlig først finde sted, hvis hun får rigeligt med bladlus, for pollen og nektar er ikke næringsrigt nok.
Guide: Etablering af staudebed
Den syvplettede mariehøne ligger sine op mod 100 æg i en plante med bladlus. På den måde sikrer hun, at larverne fra udklækning kan finde føde. Smådyrene klækkes med kraftige munddele, som gør dem til glubske rovdyr, der hurtigt kan spise mange bladlus, og er der ikke lus nok til alle de nyudklækkede larver, spiser de deres søskende… Her er det alles kamp mod alle!
TIP Mariehøns ser søde ud, men for bladlus er de farlige fjender. En voksen hun kan spise 1 bladlus i minuttet, så ser du mange røde nyttedyr på dine angrebne planter, skal du blive glad – hjælpen er på vej!
Som et led i transformationen fra larve til mariehøne gennemgår dyret et hudskifte mellem 5 og 7 gange, før den betegnes som fuldt udviklet.
Sådan får du flere mariehøns i haven
Det vigtigste du kan gøre for at få flere mariehøns i haven, er at lade være med at bekæmpe bladlus med kemikalier. Eller bruge gift i det hele taget. Ikke nok med, at de kemiske giftstoffer udrydder bladelusene, de slår også mariehønsene og deres vigtigste kilde til mad ihjel.
Sådan får du bedre biodiversitet i haven
Vejen til flere nyttedyr og en sund have er stor biodiversitet. Mariehøns, bier, sommerfugle, edderkopper og andre krible-krable-dyr lever i tæt symbiose, drager nytte af hinanden og bekæmper naturligt skadedyr. Det vil de også gøre i din have, hvis du ikke bruger gift, men i stedet planter mange forskellige blomster, grøntsager, buske og træer, som tiltrækker dyrene.
Du kan også bygge et insekthotel, som kan lokke flere mariehøns til haven. Her kan de overvintre lunt og trygt, når kulden kommer i efteråret, og det er både hyggeligt og nemt at lave sit eget insektbo.
Du kan også købe et her, hvis du hellere vil det (reklamelink).
I min have har jeg desuden lavet et kvashegn, som de kan gemme sig i, men små bunker med blade og sten er også gode opholdssteder for mariehøns.
Hvad spiser mariehøns?
Det afhænger af årstiden, hvad mariehøns spiser. Pollen og nektar er på menuen i det tidlige forår, men senere spiser de bladlus, som er deres primære fødekilde.
TIP Bladlus udskiller et advarselsstof, når mariehøns lander i deres koloni. Det får de andre bladlus til at falde mod jorden, så de ikke bliver spist, men… På jorden venter edderkopper og løbebiller, som også æder bladlus! Du får derfor dobbelt glæde af den sortplettede bille, når den flytter ind i haven.
I perioder med tørke vil du opleve, at der er flere mariehøns i haven. Varmt vejr medfører ofte vandmangel, som gør dine planter særligt udsatte for skadedyrenes indmarch. Heldigvis betyder det, at der er meget for mariehøns at spise, og du vil derfor opleve, hvordan antallet af dem stiger.
TIP Husk at vande jævnligt i tørkeperioder, hvis du vil nedsætte risikoen for angreb fra bladlus.
Det er ikke ualmindeligt, du kan se, hvordan de samler sig i tætte klynger for at hjælpe dig med at bekæmpe bladlus.
Hvor lever mariehøns?
I takt med, at kulden kommer krybende, samler mariehøns sig i store flokke for at gå i hi gennem vinteren. De holder ikke af kulde, og derfor skal du sørge for, at de har gode opholdssteder, så de kan overvintre i haven. Efterlad sten, bark, græs, grene, kvas og blade, de kan sove under udenfor.
TIP Når det bliver vinter, lever mariehøns i husenes sprækker, og du kan finde dem i kolde rum på lofter, skunke eller i udestuer.
Om du har mange mariehøns i haven, afhænger af om de får gode levesteder til vinter. Har de haft det, er det sikkert, at de sammen med erantis og vintergækker er blandt de første forårstegn, som kigger frem efter nogle kolde måneder.
Mød nyttedyrets naturlige fjender
Marie, Marie Marolle – flyv op til Vorherre og bed om godt vejr i morgen! Hvor mange gange har du ikke sagt den remse? Jeg kan ikke tælle på to hænder, hvor mange gange jeg har sendt den lille mariehøne på himmelflugt, og mindst lige så mange gange har den kvitteret med et par gule pletter på min hånd, før den fløj.
Den lille afskedshilsen får jeg, fordi jeg er en fjende for mariehønen. Den gule væske er en forsvarsmekanisme med en meget dårlig lugt, som skræmmer naturlige fjender væk, og i kombination med det røde skjold er mariehønen godt dækket ind, når det kommer til at forsvare sig mod fjender.
Rød/sort eller gul/sort er kraftige farvekombinationer, der i naturen markerer, at et dyr smager dårlige, stikker eller endda er giftigt. Præcis derfor afskrækker mariehønens udseende andre rovdyr, som lader være med at æde den, fordi de opfatter den som farlig.
Pas på den invasive harlekinmariehøne
Nu har jeg fortalt en del om, hvorfor den lille bille er et fantastisk nyttedyr i haven, men der er skår i glæden. Det er nemlig ikke alle arter, du som haveejer skal byde velkommen.
Siden 2006 har den invasive harlekinmariehøne givet både gartnere og haveejere store udfordringer. Det problematiske skadedyr overvintrer indendørs, og bliver de forstyrret i deres vintersøvn, udskiller de et ildelugtende sekret, som pletter på interiør og vægge, og desuden er meget svært at fjerne igen. Er du uheldig kan flokke på flere hundrede trænge ind i din bolig.
TIP Harlekinmariehøns formerer sig hurtigt, følges ofte i store flokke og har ikke mange naturlige fjender.
Den dårlige dunst er ikke den eneste grund til, du skal undgå, at harlekinmariehøns slår sig ned i din bolig. Ikke nok med, at de gør stor skade indenfor – de spiser også mariehøners larver. Det gør dem til en farlig fjende, for de kan hurtigt udrydde de gode nyttedyr, der lever i din have.
Sådan genkender du skadedyret
Det kan være svært at se, om det er den invasive art, der har fundet vej til matriklen. Den ligner nemlig andre mariehøns til forveksling. Forskellen er, at harlekinmariehøns bliver større end de andre arter, og nemt opnår en længde på mellem 5 og 8 millimeter.
TIP Det invasive skadedyr stammer oprindeligt fra Asien, hvorfra det blev importeret til brug som naturlig, biologisk skadedyrsbekæmpelse i Europa.
Den kan have et meget varieret udseende og både være gul med sorte pletter eller sort med røde eller gule pletter. Den er kuplet i formen, og ser derfor også mere rund ud end de almindelige mariehøns.
Bekæmp dem med en støvsuger
Om sommeren spiser harlekinmariehøns bladlus som de andre arter, men forskellen er, at den foretrækker at overvintre indendørs. Vil du undgå de ubundne gæster, skal du tætne sprækker ved døre, vinduer, sokler og vægge eller sætte et fintmasket net op.
10 ting du kan gøre i haven til vinter
Har du allerede været så uheldig, at de er kommet indenfor, kan du udrydde dem med støvsugeren. Du skal dog være forsigtig, for bliver de bange, udskiller de straks den stinkende væske.
Hedder det mariehøner eller mariehøns?
Du kan hurtigt fare vild i det danske sprog, og når det kommer til Mariehønen Evigglad, der i den kendte børnesang blev til Madam Snegl, er der igen grund til forvirring:
Hedder det mariehøner eller mariehøns?
For en gangs skyld kan du selv bestemme, hvad du vil kalde de små nyttedyr, når du omtaler dem i flertal. Slår du op i Den Danske Ordbog, kan du se, at billerne både hedder mariehøns og mariehøner.
Det er helt op til dig, hvad du vælger at kalde dem, men mon ikke vi alle sammen kan blive enige om, at Marie Marolle er mere end velkommen i haven, uanset hvordan vi udtaler navnet.
Skriv et svar