Det bedste er at plukke buketter til spisebordet, og planter du stauder i havens bede, kan du fra det tidligste forår til det sene efterår fylde favnen med flotte blomster. År efter år skyder de fra bede og krukker i de dejligste farver fra blå til lilla, hvid, gul, rød, pink, orange – ja, hele regnbuen er repræsenteret.
Så lad os nu se nærmere på, hvordan du får flotte stauder i din have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad er stauder?
Den største fordel ved at plante stauder i haven er, at de skyder år efter år. Hvor sommerblomster skal spires på ny hvert eneste forår, kommer stauderne igen af sig selv. De er nemlig flerårige plantevækster.
Sådan etablerer du et staudebed
Nogle stiller store krav til pasning og pleje, mens andre trives fint uden den store omsorg. Du kan derfor altid finde en plante, som passer til din tålmodig. I denne guide dykker vi ned i de mange muligheder.
Vælg de rigtige stauder til haven
Pæon, solhat, høstanemoner eller måske en blå mandstro? Du har meget at vælge imellem, når du køber stauder til havens bede. Hurtigt kan man forelske sig i de gule, lilla og hvide farver, men husk, at hver enkelt blomst sætter sine egne krav til pasning og pleje.
Køb stauder til haven (reklamelink)
Sammensætningen af blomsterne er derfor helt afgørende, når du anlægger et staudebed. Jeg anbefaler, at du ser nærmere på planternes størrelse for at sikre den rigtige placering i bedet.
De bagerste blomster må være højere end de forreste, så de ikke skygger og hæmmer mindre stauders vækst og trivsel. Det meterhøje elefantgræs skal plantes i baggrunden, mens lilla storkenæb eller krybende timian skal sættes helt i front.
Udseendet er afgørende, når du udser dig flotte stauder til haven. Du får et bed med stor variation ved at sammenholde planternes former, farver og strukturer. Du kan blandt andet overveje, om du vil have ensfarvede bede eller flere farver. Spørg også dig selv, om du vil have hårdføre stauder gennem efteråret eller nogle, som springer ud først på sommeren.
Giv den bedste placering i staudebedet
Den rigtige placering i staudebedet er medbestemmende for, at blomsterne trives. Du må derfor tage forbehold for, om de skal plantes i skygge, sol eller læ og om de foretrækker næringsrig, fugtig eller tør jord.
Staudesalvie – Nem plante i dine bede
Planterne stiller naturligvis ikke de samme krav til placeringen, og derfor må du læse om de enkelte sorter, før du planter dem. Du kan også spørge på planteskolen, hvor du køber stauder, hvis du har brug for uddybende vejledning.
Tips til perfekt placering
Det kan være en udfordring at imødekomme blomsternes krav om pasning, pleje og placering på samme tid. Derfor har jeg lavet en lille guide til dig herunder, så du kan få helt styr på, hvordan du giver din stauder den rigtige placering i haven.
Tips til perfekt placering i staudebedet
- Stauder med store brogede eller grønne blade vokser bedst i skygge eller halvskygge, så de ikke tørrer ud i sommervarmen. Hosta er et eksempel på sådan en plante.
- Stauder med blade, der er enten behårede, små eller grå tåler tørke. Det kan være løvehale, lammeøre, lyng og lavendel, som alle er tørketålende.
- Stauder med røde blade skal placeres i sol. Det gælder blandt andet for alunrod, som har brug for sollys for at holde på farven. Får den ikke det, bliver bladene grønne.
- Stauder som har tykke, saftspændte og næsten læderagtige blade tåler lang tid uden vand. De ophober vand i bladene, og derfor tåler de tørke meget længere end andre planter. Sukkulenter er sammen med bergenia og sedumarter gode eksempler.
Tid til at gøre jorden klar til udplantning
Du kender med garanti det gamle ordsprog, uden mad og drikke, duer helten ikke, og det passer også på blomsterne i dine bede. De har brug for god jord, hvis de skal give dig en flot blomstring i hele vækstsperioden. Det er især afgørende, når du udplanter nye stauder, for skal de etablere sig sikkert i din have, har de brug omsorg i begyndelsen.
Du må derfor jævnligt luge mellem planterne, så ukrudt ikke kvæler væksterne og suger næringen i jorden. Før udplantning skal du også fjerne ukrudt, rødder, grene og sten, så jorden er ren, og planterne får de bedste betingelser for en sund vækst.
TIP En let jord kan forbedres med god havemuld eller opblandet, omsat kompost, mens en meget tung jord med fordel kan lettes med sand.
En porøs jord, gør det let for rødderne at etablere sig, og du kan derfor fint grave jorden igennem, før du planter stauder i havens bede.
Sådan planter du stauder i haven
Som jeg allerede tidligere har nævnt, er der markant forskel på de forskellige sorters størrelse. Nogle stauder breder sig meget, og skaber hurtigt god fylde i bedet, mens andre udvikler sig langsomt og har en mindre vækst. Det er vigtigt, du er opmærksom på det, før udplantning.
TIP Du kan med fordel plante stauder i mindre grupper på tre eller fem planter. Husk altid at tage forbehold for deres størrelse, når du planter, for nogle har brug for mere plads end andre.
De fleste stauder kan sættes tæt. En god tommelfingerregel er, at små sorter skal placeres med en planteafstand på cirka 25 centimeter, mens større planter skal plantes med op til 50 centimeters mellemrum.
Kæmpestenbræk – En nem staude til haven
Det er vigtigt, du planter de nye blomster i præcis samme dybe, som de havde i potten. Du skal grave plantehullet i en god størrelse, så rodklumpen flugter med jordoverfladen, og rødderne ikke knækker eller krølles, når du sætter planten i hullet. Afslutning udplantningen med grundig vanding.
Vigtig viden om vanding
Når nye blomster skal godt fra start i staudebedet, skal du vande jævnligt i tiden efter udplantning. Havens nye beboere har brug for dråberne, så rødderne bliver sendt ud i jorden for at etablere en sund, stærk vækst.
For stauder, der allerede vokser i haven, gælder andre regler. De forskellige blomster skal nemlig ikke vandes på samme måde, ligesom de heller ikke har brug for samme mængde vand.
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendel
Tørketålende sorter som lavendel, solhat og asters kræver sjældent vanding, men astilbe, gul iris, akeleje og fredløs har brug for meget vand for at levere en rig blomstring gennem vækstsæsonen. Især i tørre tider må du ofte forbi med en fyldt vandkande.
Vil du undgå at tænke på vandingen, kan du med fordel plante sorterne tæt på havedamme- og søer, i regnbede eller på steder med højt grundvandsspejl.
Jeg anbefaler, at du vander få gange, men til gengæld med store mængder. Giver du kun et par dråber, når væsken ikke ned til rødderne, som så vil søge op mod jordoverfladen. Konsekvensen bliver et svagt rodfæste, der let udtørrer, så blomsten visner.
Hold igen med gødning
Du skal ikke give gødning lige efter plantning, for nye stauder har ikke brug for kraftig næring endnu. De skal først have lov til at danne et stærkt rodnet og sætte gang i væksten. Gøder du for tidligt, kan du risikere at brænde rødderne af, så planterne visner.
TIP Du skal plante stauder i samme dybde, som de stod i, da du købte dem i potten. Grav derfor altid et plantehul, som passer til den enkelte blomst, og lad rodklumpen flugte med jorden. Afslut udplantningen med grundig vanding.
Det bedste tidspunkt at give stauder gødning er i foråret – og altid i mindre mængder. Gøder du i efteråret, sætter det fut i planternes vækst, og det er der ikke brug for nu. De skal i dvale gennem den kolde tid, så de ikke får frostskader, og derfor skal de afmodne.
Gode råd til pasning af stauder
Stauder har sjældent brug for meget pasning, og vil du have bede, der er nemme at pleje, er det oplagt at vælge de flotte blomster.
TIP Du sikrer en flot blomstring ved deling af stauder i efteråret. Det kan du med fordel gøre hvert tredje år. Blomsterne kan sættes ud nye steder i haven eller gives væk til andre haveejere efterfølgende.
Du slipper dog ikke helt for havearbejde, for nogle planter skal beskæres i foråret for at vokse optimalt. Sankthansurt, løvehale, lavendel og solhat skal klippes ned til foråret, og vil du vide, hvordan du gør, kan du læse mere om det i afsnittet herunder.
Beskæring skal du gøre til foråret
Hvorfor skal man vente med at beskære til foråret? Det ser jo ikke flot ud med visne toppe gennem vinteren.
Sensommerskønhed – Pasning & udplantning af sankthansurt
Du har ret. Det kan være et trist syn at lade øjnene vandre gennem haven en råkold vinterdag og kun blive mødt af tørre toppe og brune stængler, der står som stive støtter i staudebedet.
TIP Plant vintergrønne stauder, hvis du vil have noget smukt og grønt at kigge på gennem vinteren. Det er hårdføre stauder, som overvintrer med grønne blade, og de giver et fint liv til dine bede i den kolde tid.
Men hold ud! Når foråret kommer, kan du klippe dem ned, og så vil planterne takke dig for din tålmodighed. Der er nemlig flere gode grunde til, at du skal vente med beskæring, og herunder kan du læse dem alle.
Derfor skal du vente med at beskære stauder
Der er tre meget vigtige grunde til, at du skal vente med at beskære stauder. Venter du ikke, kan du risikere at gøre stor skade på planterne.
Derfor skal du vente
- I rodklumpen gemmer stauderne næringsstoffer fra blade, blomsterstande og stængler som en madpakke, de bruger til foråret, når de skal i gang med at gro.
- Toppen beskytter rodklumpen – og madpakken – mod kulde og frost, så planten ikke får vinterskader.
- Havens fugle og smådyr finder mad i frøstandene, og gennem vinteren er de tørre planter en vigtig kilde til mad.
Når foråret melder sin ankomst, er det tid til at beskære stauder, og du skal være hurtigt ude, for mange danner nye skud tidligt. Venter du lang tid med at klippe det visne løv væk, øges risikoen for, at du skader nye skud. Resultatet bliver, at der ikke kommer blomster til sommer.
Du skal være forsigtig, når du beskærer, for rodklumpen er meget sart på denne tid af året. Brug en havesaks til mindre planter og en grensaks til robuste sorter. Du kan også rive eller knække visne toppe og grene af, men det er ikke noget, jeg anbefaler, da du let skader planten med den hårdhændede behandling.
Find en god have- eller grensaks til beskæring (reklamelink)
Deling af stauder i efteråret
Deling af stauder er en vigtig del af den årlige pasning og pleje – og særligt, hvis du ønsker en flot blomstring i bedene, når foråret kommer retur.
Efter nogle år i haven kan de midterste dele af planterne blive kedelige at se på, så de kan med fordel fjernes.
Lungeurt – Havens tidligste staude
Stauder med en kraftig vækst kan du dele hvert tredje år, og det er en god måde at få nye planter i haven på. Skal du anlægge et staudebed er det en billig løsning at udplante de delte blomster i nye bede.
Det bedste tidspunkt til deling er i efteråret, og september og oktober er helt ideelle måneder til denne type havearbejde. Her er jorden nem at grave i, og den er stadig lun og våd for planterne at etablere sig i efterfølgende. Samtidig er solen ikke så skarp, at planterne svides, og de får derfor optimale betingelser for at gro godt efter omplantning.
7 flotte planter til dit staudebed
Jeg må nok indrømme, at det sværeste er at vælge, hvilke sorter, jeg skal dyrke. Der er er så mange smukke blomster, og jeg forelsker mig hovedkulds i dem alle sammen, når jeg lister rundt på planterskolerne.
Derfor vokser der også mange forskellige, flotte stauder i havens bede, som jeg nyder, på mine havevandringer. Fra violfrøstjernens lette løv til den tætte, grønne hosta videre mod en busket, gul løvefod med bløde blade. Ej heller må glemme kulørte liljer, storblomstrende phlox, hvide pæoner eller sentblomstrende høstasters.
Har du også svært ved at beslutte dig? Jeg har udset mig et par favoritter, og herunder kan du læse, hvilke planter til staudebedet du næsten ikke kan undvære.
Sankthansurt
Er du til smukke, røde stauder, er sankthansurt en af de hårdføre typer, der både kan plantes i krukker og bede. Der findes flere sorter, men fælles for dem alle er, at de blomstrer langt ind i efteråret.
I begyndelsen af vækstsæsonen er blomster, blade og stængler grønne, men senere bliver blomsterstandene røde eller rosa.
Din guide til dyrkning af sankthansurt
Den kinesiske sankthansurt er helt sin egen. Det er en mellemhøj sort på 30-50 centimeter, som sætter store blomsterklynger med hvide eller rosa blomster, der folder sig ud i august. Bladene er ovale og blågrønne, hvilket giver planten et meget flot udseende. Sorten er hårdfør, og du kan sagtens plante den i halvskygge.
Køb sankthansurt (reklamelink)
Pæon
En af de flotteste planter til staudebedet er pæon. De lyserøde eller hvide stauder blomstrer fra juni til september, og sender den skønneste duft rundt i haven.
Deres store blomster sidder rankt på stænglen, men de har brug for opbinding for ikke at vælte. Giv dem et plantestativ eller en bue, de kan støtte sig til, så de ikke blæser omkuld i vinden.
Køb pæon (reklamelink)
Alunrod
Alunrod er smuk at plante solitært, men fungerer også flot sammen med andre lilla stauder. Den har en middelhøj vækst på 30-50 centimeters højde, og du skal derfor plante den forrest i bedet for at give optimale vækstforhold.
Den sætter cremefarvede eller gule blomster fra juni til september, men står flot med sine lilla blade resten af året. Selv når vinteren raser, er alunrod fin i haven, og netop derfor holder jeg meget af denne sort.
Køb alunrod (reklamelink)
Solhat
Navnet siger det hele: solhat er en af de stauder, som skal placeres i sol. Vil du have glæde af de gule stauder, skal du altså ikke plante dem i fuld skygge. De stammer nemlig fra Nordamerika, hvor de fra tidernes morgen har vokset på prærien, så de er vant til varme forhold.
Kombinerer du den kulørte blomst med andre stauder i haven, skal du sætte den i større flader, så naboerne ikke skygger for nye skud og blomsterdannelse.
Køb solhat (reklamelink)
Akeleje
Akeleje er så fin, let og elegant. Den spreder sig tilmed nemt i haven, så her får du hurtigt god fylde i bedet. Den blomstrer i juni og juli, og du kan få den smukke staude i et utal af farver fra lilla til hvid, blå, rosa, purpur, rød og mange andre nuancer.
Køb akeleje (reklamelink)
Høstanemone
Høstanemone eller japansk anemone er en af mine favoritter, og ikke kun fordi det er en af havens hårdføre stauder, men i lige så høj grad fordi de blomster i hvid og lyserød langt ind i efteråret.
De formerer sig gennem sideskud og har en dybdegående rodstængel.
Planten er sentblomstrende, og selvom den kan blive over en meter høj, skal de ikke bindes op. Høstanemone står opret uden hjælp. Til gengæld trives den ikke i fugtige omgivelser, men skal plantes i veldrænet, porøs havejord.
Køb høstanemone (reklamelink)
Mandstro
Mandstro er en staude, som har et virkelig særegent udseende, men alligevel holder jeg af den. Den tilføjer nemlig noget helt unikt til mine buketter, og den er smuk at tørre og bruge til dekorationer gennem vinteren.
Planten trives i almindelig havejord, og da du kan både placere den i sol og skygge, er det en af de nemmeste planter til dit staudebed.
Skriv et svar