Jeg har svært ved at forestille mig en sommer i haven uden solsikker. For når de første skyder i vejret og vender de store, gule blomster mod sommersolen, synes jeg, at det er blevet sommer sådan for alvor.
Solsikker er nemme at dyrke, kræver ikke meget pasning og så vokser de meget hurtigt. Nogle dage synes jeg næsten, at jeg kan se, hvordan de bare vokser sig højere og højere. Det er sjovt at følge med i og begejstringen ved at føle sig lillebitte, når man står under en kæmpe solsikke, den bliver man aldrig for gammel til.
Vil du også plante solsikker i haven? Herunder guider jeg dig til, hvordan du får det.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af solsikke

Dyrkning af solsikke er ikke svært. Det vigtigste er, at du sørger for at plante solsikke et sted, hvor der er fuld sol. Navnet siger faktisk det hele, for sol er det, de trives bedst med.
Men sol er ikke det eneste, det kræver at få succes med dyrkning af solsikker. Nej, god jord skal der også til. Særligt de høje solsikker kræver en jord med meget næring, så de kan vokse til de imponerende meter, som de kan nå.
TIP En solsikke følger solen, så blomsten altid vender mod solen. Det betyder, at solsikkens blomster vender mod øst om morgenen, hvor solen står op, og mod vest om aftenen.
Du skal plante solsikker i jord, der er vendt med kompost, og har du valgt en sort, der bliver meget høj, kan det blive nødvendigt at tilføre gødning til solsikkerne i løbet af sæsonen. Jeg gøder med hjemmelavet brændenældegødning , som jeg laver i foråret.
Lav din egen brændenældegødning
En hårdfør plante

Solsikke er en plante, der er rimelig hårdfør, og dyrker du de lavere sorter, er det ikke nødvendigt at binde dem op. Vælger du derimod som mig at plante solsikker, der bliver meget høje, er det en del af pasningen at binde dem op, hvis de dyrkes et sted, hvor de er udsæt for kraftig blæst. Det er heldigvis kun noget, du behøver at gøre én gang.
TIP Solsikker er meget hårdføre, og nogle sorter får stilke, der er tykke som mindre træer.
Solsikker er i sæson fra juli til efteråret, hvor de sætter mange blomster, jeg bruger i buketter – enten alene eller sammen med andre stauder og sommerblomster. Jeg dyrker mine som sommerblomster, så mine solsikker takker af i løbet af efteråret, når nattefrosten kommer luskende.
Lathyrus – En snerrende skønhed i sommerhaven
Plant solsikker i haven

Solsikkens vej fra frø til blomst kan gribes an på to forskellige måder. Enten kan du vælge at så solsikke direkte på friland eller også kan du vælge at forspire solsikker i potter indendørs. Jeg vælger altid den sidste løsning.
Kom godt i gang med forspiring
Vil du så solsikke direkte på friland? Det kan du gøre det fra midten af maj, men begynder du dyrkningen i vindueskarmen eller drivhuset, er det fra begyndelsen af april, at det sker.
TIP Du kan plante solsikke i køkkenhaven og høste frøene, når de er modne. Det er en skøn afgrøde, som samtidig er smuk at se på.
Fordelen ved at forspire og vente med udplantningen af solsikke på friland til begyndelsen af juni eller slutningen af maj er, at de kommer hurtigere fra start. Når du planter solsikker udenfor, skal de ”kæmpe mere”, hvorimod forspiringen giver dem en blødere start på tilværelsen.
Haven i maj – 10 ting du kan lave
Det endelige resultat er der som sådan ikke nogen forskel på, så det er fuldt ud en smagssag, om vil forspire eller plante solsikker direkte på friland udenfor.
Såning af solsikke – Sådan gør du
Såning af solsikke er nemt. Alt du skal bruge er god jord, vand, solsikkefrø til såning og en potte, du kan forspire i. Fremgangsmåden for såning af solsikke er den samme, hvad enten du vælger udplantning direkte på friland eller forspirer planterne først.
TIP I den første tid skal du sørge for, at din solsikke får vand nok. Jorden må ikke tørre ud, men den må heller ikke være drivvåd.
Vælger du forspiring, skal du så solsikker i potter. Tag 2-3 solsikkefrø og læg dem i en potte, du har fyldt med jord. Lav en fordybning i jorden og læg solsikkefrøene i en sådybde på 2-3 centimeter. Dæk med jord, tryk let på overfladen, så jorden lukker sig omkring frøene og sørg så for at holde jorden fugtig.
Juni i haven – 10 ting du kan gøre
For at få solsikkerne til at udvikle sig til kimplanter er det vigtigt, at jorden ikke tørrer ud. Samtidig må du heller ikke vande så meget, at jorden bliver plaskvåd, så frøerne rådner i jorden i stedet for at spire.
TIP Forspirer du i drivhus så hold øje med temperaturerne, der kan svinge meget i foråret. Solsikke tåler ikke frost, og de små planter skal ind i varmen, hvis temperaturen dykker.
Du kan eventuelt lægge plastik over potterne, men fjern det så snart, at du ser, at solsikkerne kigger frem. Kimplanterne skal udvikle sig uden plastik over sig.
Fra forspiring til udplantning af solsikke

Efterhånden som planterne vokser, skal solsikkerne plantes i potter, der er større. Samtidig plejer jeg at skille kimplanterne ad, så hver solsikke får sin egen krukke at vokse videre i. De er klar til udplantning, når de spæde kimblade har udviklet sig til rigtige solsikkeblade.
I forhold til pasning er det nu, at solsikkerne kræver mest af dig. For når du forspirer indendørs eller i drivhuset, er det vigtigt at afhærde blomsterne, inden de plantes ud på det blivende voksested.
Når du afhærder, vænner du gradvist solsikkerne til at være udenfor. Først skal de ud i et par timer, hvor de står i læ og uden direkte sollys, og stille og roligt får de længere tid uden for og længere tid med mere og kraftigere sollys.
TIP Husk vanding af solsikker i den første tid efter udplantning så de ikke tørrer ud.
Efter afhærdningen er det tid til udplantning af solsikkerne. Du kan plante dem enkeltvis rundt omkring i haven eller sætte dem sammen i en stor klynge alt afhængig af, hvilket udtryk du gerne vil have. Afstanden mellem solsikkerne varierer efter sorten.
Lav dine egne solsikkefrø

En af de gode ting ved at dyrke solsikker i haven er, at du kan lave dine egne solsikkefrø. Inden efteråret rigtigt tager fat med nattefrost og blæsevejr, samler jeg store buketter af solsikker, der er afblomstrede.
Blomsterhovederne lægger jeg til tørre, så jeg kan gemme frøene til vinter – både til mig selv, til fuglene og ikke mindst til mine høns. De elsker solsikkefrø! Solsikkefrø skal tørres et luftigt sted eller i ovnen.
TIP Du kan tørre solsikker i efteråret og gemme de afblomstrede hoveder til dekorationer.
Jeg sørger dog altid for at gemme nogle solsikkefrø til såning, så jeg igen til foråret kan få nye blomster. De solsikker jeg har, er sommerblomster, så de kan ikke formeres på anden måde end gennem frø. Derfor er det vigtigt, at jeg husker at gemme nogle solsikkefrø til det formål.
Sorter – Hvad skal jeg vælge?

Store blomster, små blomster. Høje, lave, midt i mellem. Solsikker i røde, gule, brune og orange farver. Flotte er de lige meget, hvilken form og farve blomsterne har, og når solsikker med mange blomster står og nikker i sommeren, kan man ikke andet end at smile en lille bitte smule. Selv på en regnvejrsdag.
10 skønne blomster til dine krukker
Som du måske kan fornemme, findes der mange arter, når det kommer til solsikker, og du skal selvfølgelig vælge en sort, der passer til din have.
TIP Vil du have solsikke i krukke, er det en god idé at vælge en lav sort, som passer til krukken.
Vil du have solsikker i køkkenhaven? Så er det måske en god idé at vælge en sort, der ikke bliver alt for stor, så den skygger for de andre afgrøder, lige som en lav sort også er at foretrække, når solsikken skal stå mellem stauderne.
Sorter med forskellig højde
Højden på en solsikke kan variere efter, hvilken sort du vælger, men de allerhøjeste kan blive 4-5 meter høje. Til krukker er det bedst at vælge en solsikke med en højde, der ikke er så markant.
TIP Der findes solsikker med flere blomster end blot de gule. Du kan også få orange, brune og røde solsikker, og det er flot at blande flere sorter og sætte de forskelligt farvede solsikker i en vase sammen.
Her kan du plante en lav sort, der kun bliver omkring 40 cm. høj. Det er både fint og sommerligt at plante solsikker i krukker på terrassen eller altanen, og samtidig et godt alternativ til de store solsikker på friland.
Solsikke som flerårig staude
De fleste kender solsikker som etårige sommerblomst, og det er også sådan, jeg dyrker dem her i haven. Der findes dog flerårige solsikker, der kommer hvert år. De kaldes staudesolsikker og denne type solsikker formerer sig ved rodstokke. Vil du derfor ikke gå og huske på at plante solsikker i foråret, er det altså en mulighed at plante staudeudgaven i stedet.
Staudesalvie – En nem plante i haven
Solsikke med gule blade
Har din solsikke gule blade? Det er desværre ikke en spændende ny sort, du står med. I stedet er det med stor sandsynlighed et tegn på, at du enten har vandet den for meget eller for lidt. Har du helt styr på vanding, er det også en mulighed, at bladene bliver gule, fordi solsikken har fået for meget gødning.
Solsikke fra frø til blomst

Når du kører rundt i sommerlandet, – og særligt uden for Danmark – har du måske lagt mærke til de solsikkemarker, der lyser op? Jeg synes, det er så fint et syn, og selvom det ikke helt kan lade sig at gøre at få en solsikkemark i haven her hos mig, så planter jeg alligevel altid en del solsikker rundt omkring. Lidt har også ret.
Morgenfruer med mange gode egenskaber
Derfor vælger jeg altid at plante solsikker flere forskellige steder i haven, så jeg kan se de gule solsikkeblomster næsten lige meget, hvor i haven jeg er. De fleste år vælger jeg at plante dem rundt om køkkenhaven, hvor de står som et højt, gult hegn og lokker bier til, men jeg finder også altid plads til et par solsikker blandt stauderne.
TIP En buket med solsikker holder længe og er smuk i en vase på bordet. Pluk jævnligt en buket til dig selv, når solsikkerne er i sæson eller giv væk til en, du holder af.
Jeg synes, det giver en god effekt at blande stauder og sommerblomster, og solsikken er bestemt ikke nogen undtagelse. Solsikkes blomster er desuden også fine op ad husmuren eller langs et stakit, hvor de smilende kan byde gæster velkommen hele sommeren.
Sommerens dejligste kornblomster
Der findes mange forskellige arter af solsikker – fra de lave til de meget, meget høje, men lige meget, hvilken art du vælger at dyrke, er solsikkens rejse fra frø til blomst den samme.
Hej.
Jeg har forgæves, også i dit skriv, ledt efter dato for forspiring. Mange skriver om hvordan, men ikke hvornår.
mvh.
M. Fredsted
Hej.
Dejligt, at du skriver og spørger, så du ikke er landet her hos mig helt forgæves. Jeg forspirer solsikker i løbet af april, men allerede nu ville jeg ikke tøve med at gå i gang. Det vigtigste er, at de små frø ikke får frost. Gør derfor brug af en lun vindueskarm eller et frostfrit drivhus.
Mange hilsner
Christine.
Hvordan undgår man at de bliver ranglet
Hej Marianne.
Solsikker vil næsten altid se ranglede ud, når du forspirer dem, men de vil hurtigt rette sig ud, når de plantes ud på friland. Du kan forsøge at koordinere forspiringen med udplantningen, så du når at plante ud i haven, før solsikkerne bliver ranglede. Jeg oplever dog altid, at lys, sol og vand giver mine solsikker kraft nok, så de kan rette sig ud uden problemer.
Mange hilsner
Christine.
Jeg har solsikke frø og er usikker på om spidsen skal vende opad eller nedad?
Hej Aidi.
Når du planter solsikkefrø, skal du bare lægge frøene vandret. De skal hverken vende op eller ned, men bare lægges fladt i jorden, inden de dækkes igen.
Mange hilsner
Christine.
Hej,
Jeg har forspiret solsikker, men jeg synes den ene af den er meget “blød” i det.
Hvad kan det evt. skyldes? Mangel på vand?
Mvh
Catja
Hej Catja.
Solsikker bliver hurtigt meget “bløde” eller ranglede under forspiringen, men når du planter dem ud på friland efter hærdning, vil de som regel “finde sig selv” igen. Så længe, at jorden ikke er knastør, men er dejlig fugtig, mangler planterne ikke vand.
Mange hilsner
Christine.
Hejsa!
Jeg har lige sået nogle solsikkefrø, og ville høre ca. hvor ofte man skal vande dem og med hvor meget vand? Både når de spirer, men også når de bliver større.
Hilsen Kristine
Hej Kristine.
Så længe du har frøene eller spirerne i potter til forspiring, skal du sørge for, at jorden er fugtig. Det betyder, at jorden ikke må blive våd og mudret, men også at den ikke må blive tør. Det samme gælder, når solsikkerne bliver større.
Hvor ofte du skal vande dem afhænger derfor af, hvor varmt et sted du forspirer dem. Nogle dage er det nødvendigt at vande dagligt, men normalt skal du kun forbi med vandkanden hver anden eller tredje dag. Hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt du skal vande, så mærk på jorden først.
Mange hilsner
Christine.
Hej
Nu har jeg for første gang forsøgt mig med solsikker og de kommer da frem lidt efter lidt.
Men mit spørgsmål er så, hvornår er det de kan plantes ud?
Du skriver at det er når kimbladende er blevet til rigtige solsikke blad, men hvordan ser man forskel?
Aner ikke hvilken sort de er, det er nogle jeg fik som var i en pakke uden beskrivelse på, kun et billede.
Hej Annica.
Du kan plante dine solsikker ud, så længe der ikke er nattefrost. Derfor kan du fra nu af og frem sætte dem ud i haven, når du har hærdet dem. Du kan læse mere om hærdning her.
Kimbladene er meget små blade, og de første planten sætter, hvorimod “rigtige” solsikkeblade er markant større. En anden god tommelfingerregel er, at du kan plante solsikkerne ud, når de har fået 3-4 blade. Så er de nemlig store nok til at kunne klare sig under åben himmel.
Mange hilsner
Christine.
Hej hverdagshaven
Jeg er igang med min forspiring indenfor, og tænker at de alle er klar til at komme udenfor om cirka 2 uger. Nogle af dem har nemlig stadig kun ‘babybladene’/de første blade. Så jeg venter lige til de ‘rigtige’ blade. Men da de er blevet lange og større, ville jeg omplante dem i dag, så de fik lidt mere plads at brede sig på inden de kom udenfor. Jeg har givet dem en lille potte hver med næringsrig jord og vandet dem. Nu 1 time efter, har de næsten alle sammen lagt sig ned og ligger hen af jorden, på trods af de alle har rødderne 3-4 centimeter nede i jorden. Har jeg gjort noget forkert? Eller rejser de sig igen, når de “kommer sig” over flytningen? Har du hørt om det før? Håber du kan give et tip 🙂
Hej Linda.
Det lyder som om, at du har gjort alt helt rigtigt. Jeg vil umiddelbart mene, at planterne med stor sandsynlighed vil rejse sig igen, når de lige er “landet” i deres nye potte. Det kan godt ske, at nyplantede afgrøder ser lidt medtagede ud efter en flytning, men i langt de fleste tilfælde er det min erfaring, at de klarer sig.
Du kan gøre livet lidt lettere for planterne, hvis du sørger for, at de ikke får direkte sol i den første tid. Solens stråler er meget skarpe nu, og det kan de have svært ved at klare, når de lige er blevet omplantet og stadig kun er små planter. Husk desuden, at jorden altid skal være fugtig.
Mange hilsner
Christine.
Hejsa
Hvordan får jeg den udvendige skal af, så jeg kan høste kernerne?
Mvh Lone
Hej Lone.
Det er ikke nødvendigt at fjerne den udvendige skal, hvis du høster kernerne for at plante dem som frø til foråret. Vil du derimod spise dem, så skal der nok et større, manuelt pillearbejde til.
Mange hilsner
Christine.
Hej 🙂 jeg planter solsikker på friland til foråret og vil høre om man kan plante noget under dem? F.eks. Morgenfruer eller lignende?
Mvh Emma
Hej Emma.
Det kommer an på, hvor høje solsikkerne bliver, når de er udvoksede, men de store solsikker kan du sagtens plante noget under – både sommerblomster, stauder og grøntsager. Morgenfruer vil være flotte under, og lathyrus kan kravle op ad stilken, så de er også et godt bud. Kornblomster, frøkenhat og løvemund er også flotte sommerblomster, du kan plante under.
Jeg har også brugt solsikker som et levende bønnestativ her i haven.
Rigtig god dyrkning 🙂
Mange hilsner
Christine.
Hej hverdagshaven,
Nu læste jeg dit indlæg ang. forspiring og jeg vil gerne prøve at plante solsikker for første gang. Mit spørgsmål er bare, hvis jeg planter dem i en blomsterkasse indendørs, kan jeg så godt rykke dem udendørs lidt efter lidt når det bliver varmere i vejret og bare lade dem blive i blomsterkassen?
Hilsen Christina
Hej Christina.
Spændende med solsikkerne – de er så flotte 🙂
Du kan godt forspire dem indendørs, men vent lige et par uger endnu, før du gradvist rykker dem ud i haven. Du kan eventuelt læse mere om den overgang i indlægget om hærdning.
Det er solsikkelsernes størrelse, som afgør, om de kan blive i plantekassen. Bliver de meget høje, vil jeg anbefale dig, at du planter dem i bedene, men er det små solsikker, du har plantet i en stor blomsterkasse, vil jeg mene, at du godt kan lade dem blive der.
Mange hilsner
Christine.