Det flotteste indslag på frokostbordet er de marmorerede solæg, som kan laves i flere farver. Rød, gul, blå, lilla, brun eller pink lyser de op fra tallerknerne, når hele familien er samlet.
Det er nemlig en særlig ting at spise solæg, og ofte serveres specialiteten til festlige lejligheder som jul eller påske. Alligevel takker jeg ikke nej til en lille bid, hvis jeg bliver budt på andre tidspunkter af året, for de fyldte æg er ikke kun flotte – de smager også fantastisk!
Kender du ikke allerede opskriften? Så skal du læse med nu, for ellers vil jeg mene, du går glip af noget.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få min opskrift på solæg
Solæg er en virkelig enkel ret, som er let og hurtig at lave. Den består faktisk bare af hårdkogte æg, som lægges i en krydret saltlage. Serveringen – den er til gengæld en historie for sig, for solæg spiser man på en betemt måde.
I hvert fald, hvis du spørger en sønderjyde.
TIP Hønseæg er det mest almindelige at bruge, men du kan faktisk erstatte dem af både andeæg og vagtelæg.
Lad os starte med opskriften på solæg, før vi går videre med serveringen, for den skal forberedes et par dage før, du kan sætte tænderne i tilbehøret.
Det skal du bruge
→ 10 æg
→ 1 l. vand
→ 4 spsk. salt
→ 1 spsk. hel kommen
→ Tynde skaller fra 3 rødløg
Jeg har rødløg og kommen i min opskrift på solæg, men er du ikke til den krydrede kommensmag, undlader du selvfølgelig det. Har du ikke rødløg på lager, kan du bruge almindelige gule løg. Den eneste forskel er, at mamoreringen bliver gul i stedet for lilla.
Sådan laver du solæg
Det, der tager længst tid, når du laver solæg, er trækketiden. Heldigvis behøver du ikke stå til rådighed, mens det sker, og derfor kan jeg vist godt love, at solæg hører til de både nemme og hurtige opskrifter.
Vil du selv lave specialiteten? Så fortæller jeg dig her, hvordan du skal gøre.
Sådan laver du solæg
✓ Hæld vand, salt, kommen og løgskaller i en gryde og lad blandingen koge i 15 minutter.
✓ Når lagen er kogt, sies den og sættes til afkøling.
✓ I en ny gryde lægger du 10 æg, hælder postevand over og koger dem 8-10 minutter.
✓ Skyl de hårdkogte æg i koldt vand, og knus så skallen let med en ske, så den krakelerer.
✓ Læg æggene i en krukke med låg.
✓ Hæld lagen over, så den dækker æggene helt, og lad dem trække minimum 2 dage, men gerne op til en uge.
✓ Æggene skal pilles inden servering.
Godt at vide om holdbarhed & opbevaring
Har du selv høns i haven, ved du, at der sommetider bliver leveret flere æg, end man kan nå at spise. Og hvad gør man ved det? Jeg konserverer blandt andet æggene som solæg, der har en lang holdbarhed, netop fordi de opbevares i en saltlage.
Faktisk bliver solæg kun bedre af den lange opbevaring, for jo længere de ligger i lagen, jo mere smag får de. Æggene suger salten og krydderierne til sig og opnår en intens karakter.
Samtidig bliver farven også mere fremtrædende, når æggene får lov til at trække længe i lagen. Du skal altså ikke blive nervøs, hvis blommen er blå eller grå, når du deler ægget. Det fejler ingenting, men har blot suget den farvede lage til sig.
Kryddersmør med urter fra haven
Du kan spise æggene allerede efter 2-3 dage, hvis du ikke har fået sat dem over i god tid. Smagen er ikke så intens, men de kan bestemt godt spises. Jeg spiser de syltede æg efter en uge, men de kan sagtens holde sig op til tre uger.
Opbevaring af solæg kan klares på flere måder. Jeg har krukken med æg i køleskabet, men du kan også bare lade den stå på køkkenbordet. Jeg vil dog anbefale, at den ikke står alt for varmt. Hvis æggene skal have en lang holdbarhed, er det bedre at stille dem køligt.
Hvordan spiser man solæg?
I Sønderjylland spiser man ofte solæg som en lille snack serveres med en snaps til. De fyldte æg kan imidlertid serveres på mange andre måder, og jeg foretrækker ikke nødvendigvis den klassiske måde at spise dem på. Jeg synes, de er et skønt tilbehør på frokostbordet, og hos mig får de gerne følgeskab af sild.
Opskrift på lækre kerneknækbrød
Med det in mente er måden, jeg spiser solæg på, ikke spor anderledes end den klassiske.
Det gælder nemlig om at lirke blommen ud af ægget, lægge fyld i hulrummet og derefter sætte blommen tilbage, så fyldet ligger som en hyggelig overraskelse gemt under den gule blomme. Herunder fortæller jeg dig mere udførligt, hvordan du “bygger ægget op”.
Sådan serverer du sønderjyske solæg
Først piller du ægget, så den marmorede hvide kommer til syne. Derefter deler du det med en skarp kniv, fjerner forsigtigt blommen og fylder hulrummet med HP sovs (eller engelsk sauce), tabasco, stærk sennep, salt, peber og eddikedressing.
TIP I den sydfynske udgave af solæg bruger man en olie/eddike-dressing og snapsen, man serverer til, er ofte med porse.
Når fyldet er landet i hulningen, lægger du blommen på plads, så den skjuler fyldet. Det kræver en rolig hånd, for blommen kan godt være lidt porøs, og vil du have det flotteste resultat, skal den helst være intakt ved servering.
Sæt de halve solæg på bordet og spis dem som de er – for at få den ægte oplevelse – eller server med godt rugbrød.
Giv dine solæg forskellige farver
Jeg synes, det er ret festligt at sætte solæg i flere forskellige farver på frokostbordet. De klassiske æg er selvfølgelig flotte, men nogle gange er det også sjovt at bryde lidt med traditionerne.
Hvis du bruger gulerodsskræller eller safran, får du fine, røde æg. Jeg udbløder safrantrådene i lidt varmt vand, så de trækker endnu mere farve ud. før jeg tilsætter dem til lagen.
Bruger du rødkål til æggene, får du blå æg, og friske rødbeder giver pink eller lyserøde æg.
Hvilken oprindelse har solæg?
Når du sætter dig til bords i Tønder, Højer, Kruså, Sønderborg eller andre steder i Sønderjylland, er det ikke usandsynligt, du får serveret solæg. Det er nemlig en sønderjysk egnsret, hvor traditionerne holdes i hævd!
For selvom der findes sydfynske solæg, vil sønderjyderne nok mene, at det er deres version, der er den originale. Den diskussion vil jeg helst ikke blande mig i, så lad mig i stedet fokusere på fakta.
En dejlig opskrift på syltede pærer
Det er ikke kun i det sydjyske, solæg serveres, og ser vi nærmere på æggets oprindelse, skal vi faktisk en tur til Tyskland, hvor det specielle navn stammer fra.
På tysk hedder retten Solei. Det er en sammentrækning af to ord: Sole, der betyder saltlage, og Ei, der betyder æg. Direkte oversat betyder det saltæg eller – det lidt mere mundrette – æg i saltlage.
TIP Der er ikke kun ét ord, der er synonym med solæg. Fyldte æg, sydfynske æg, sønderjyske æg, syltede æg og saltæg er blot nogle af de navne, man også bruger om den lille bid. På tysk kaldes de Solei, mens solæg på engelsk er pickled eggs.
Vil du høre en sjov historie om solæg? Slog du dig ned på en sønderjysk kro i de gode, gamle dage, kunne du se fyldte krukker med solæg ved baren. Oprindeligt blev de serveret som en barsnack sammen med en kold dram.
Lyder det som noget for dig? Du kan faktisk stadig få serveret æggene sådan, når du gæster et værtshus i Sønderjylland.
Server solæg med forskelligt fyld
I Sønderjylland serveres egnsretten enten som snack eller forret, og særligt til højtider som jul og påske er det populært med de flotte, farvede æg på bordet. Festlige er de nemlig med deres marmorede udseende!
Men der er forskellige måder, man kan lave fyldte æg. Hvor nogle foretrækker den sønderjyske version, sætter andre hellere tænderne i en sydfynsk variant. Personligt spiser jeg dem kun med en god sennep, men du kan også spise dem au naturel.
En klassiker – Opskrift på syltede rødbeder
Hvis ikke du siger det til en sønderjyde, er jeg sikker på, at du kan slippe godt af sted med at serveres solæg med forskelligt fyld. Frisk ingefær, citron og lidt chili er lækkert sammen med ægget, men du kan også servere det med forskellige krydderurter eller kapers.
Hvis du tør, er der altså mange muligheder for at forvandle de klassiske solæg til fyldte æg, som er flotte på frokostbordet. Og det gælder både til højtider og på en halvkedelig mandag.
Skriv et svar