Hjemmelavet smør med persille er noget af det bedste, jeg ved, når maden sættes på bordet en lun sommeraften. Sammen med godt brød og grillet grønt fra haven er det et måltid, der er både konger og dronninger værdige.
Og så er det endda super nemt og hurtigt at lave. Fra du henter urterne i bedet, til det færdige resultat kan serveres, går der ikke mere end en halv time. Her får du min opskrift på persillesmør.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
En nem opskrift på persillesmør
Hvis du er på udkig efter et lækkert tilbehør, du hurtigt kan lave, er min opskrift på persillesmør en nem løsning. Det ser flot ud på middagsbordet, og kan serveres med alt fra fisk til bagekartofler.
Lav kryddersmør med urter fra haven
Præcis derfor er det ofte en del af måltidet hjemme hos mig. Især om sommeren når urterne er i sæson, er det oplagt med en hjemmelavet portion, som holder sig frisk på køl i flere uger.
Det skal du bruge
→ 100 g. smør
→ 1 bundt persille
→ Eventuelt flagesalt
TIP Du kan både bruge kruspersille og bredbladet persille til urtesmør – eller simpelthen blande begge to.
Sådan laver du smør med persille
Det er nemmere at røre smør med persille, så konsistensen bliver god, hvis smørret har stuetemperatur. Derfor er det en god idé at tage det ud af køleskabet 5-10 minutter før, du skal bruge det.
Sådan laver du persillesmør
✓ Skyl først persillen grundigt, så der ikke er jord på stængler eller blade.
✓ Hak urterne fint, før de lægges i en skål sammen med det bløde smør.
✓ Blandt sagerne sammen, så urterne fordeler sig pænt.
✓ Smag på det – mangler der salt? Rør flagesalt i, hvis du synes, smagen er for fersk.
✓ Form det frisklavede persillesmør til en kugle, placer den på madpapir og tril den til en pølse.
✓ Sno papiret i begge ender, så det lukkes, og læg pølsen på køl.
✓ Efter en halv time i køleskabet er tid til servering.
✓ Skær pæne skiver af det hjemmelavede tilbehør, drys med flagesalt og glæd dig spisetid.
Vil du lave persillesmør med hvidløg? Tilsæt 1 fed, når du blander smørret med de friske urter.
Opbevaring og holdbarhed på hjemmelavet persillesmør
Hjemmelavet persillesmør kan piskes sammen i god tid, så du behøver ikke lave det i sidste øjeblik, før gæsterne kommer. Især er det praktisk, hvis du vil lave en stor portion.
Det skal – naturligvis – opbevares på køl, hvor det har en holdbarhed på op til 14 dage. Smagen af persille er lige så intens efter nogle dage i køleskabet, som ved den frisklavede portion, og har du efter to uger stadig en rest tilbage, kan du fryse det.
Gode idéer til servering
Det bedste ved det grønne, sommerlige tilbehør er, at det kan spises til mange forskellige ting. Det er lækkert sammen med grillede asparges, majskolber og andre grøntsager fra haven, men det er også et oplagt alternativ til sovs.
Jeg lægger gerne en kold, klat smør med persille i en bagt kartoffel – for helt ærligt, det er altså en klassiker, som aldrig går af mode.
TIP Tilbehøret smager skønt, hvis du pisker det ind i en klassisk kartoffelmos, jordskokkepuré eller rodfrugtmos med selleri.
De lune bagekartofler kan serveres sammen med en bøf eller en steak, men persillesmør til fisk er bestemt også en mulighed. Det fede tilbehør passer perfekt sammen med en mager fisk.
Min favorit imidlertid er at spise det på godt brød. Det er enkelt, men ofte skal der faktisk ikke så meget til.
Brug andre urter til kryddersmør
Frisklavet kryddersmør med persille kan varieres på mange måder, og det er oplagt at blande smørret med alt fra purløg og kørvel til finthakket rødløg, hvidløg eller revet citronskal.
Opskrift på kryddersmør med timian
Jeg varierer min opskrift efter, hvad jeg har tilgængeligt her nu, men uanset, hvilke krydderurter jeg bruger, er fremgangsmåden den samme.
Har du lyst til at lave urtesmør med timian, basilikum eller rosmarin? Mulighederne er mange, og jeg synes, du skal bruge lige præcis det, du bedst kan lide. Det gør jeg selv.
Skriv et svar