En jordskokkepuré skal være cremet og fløjlsblød, synes jeg, så derfor er det sådan, min opskrift er. Alligevel, så det ikke bliver for nænsomt, har jeg tilføjet timian. Det giver et fint modspil til den dybe smag af jordskokker, så puréen passer til flere forskellige retter.
Kom med i køkkenet! Jordskokkerne er høstet, så nu skal vi have forklædet på.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få min opskrift på jordskokkepuré

Du behøver hverken være gastromand eller masterchef for at lave en lækker jordskokkepuré. Tværtimod. Her kan selv nybegynderen være med i køkkenet, for det kræver ikke de vilde skills at servere retten.
Der findes flere forskellige opskrifter på jordskokkepuré, men jeg kan godt lide, når maden har kant. Derfor laver jeg min puré af jordskokker med frisk timian. Du kan både bruge almindelig timian og citrontimian. Begge dele fungerer fint, og især giver citrontimian en frisk syrlighed til den dybe, mørke smag fra rodfrugterne.
Det skal du bruge
Der bliver til 4 personer af denne opskrift
→ 250 gram jordskokker
→ 1 dl. vand
→ 2 fed hvidløg
→ 3-4 stilke frisk timian
→ ½ dl. fløde eller mælk
→ 10 g. smør
→ Salt og peber
TIP Den lækre creme er et oplagt tilbehør til hovedretten, men du kan også servere jordskokkepuré til forret. Prøv den sammen med kammuslinger eller bagt torsk.
Sådan laver du jordskokkepuré
Jordskokkepuré er let at lave, så har du brug for et lækkert tilbehør til maden på en travl dag, eller kort før gæsterne kommer, har du et godt bud her.
TIP Når du bruger fløde og smør, skal du ikke være nervøs for, at hvidløgene vil dominere. De vil i stedet fremhæve dybden i rodfrugterne og tilføje en fin fyldighed i smagsnuancerne. Du kan udlade at komme hvidløg i din jordskokkepuré, hvis du ikke bryder dig om smagen.
Sådan laver du jordskokkecreme
✓ Først renser du jordskokkerne grundigt og skræller dem.
✓ De største rodfrugter kan du skære i mindre stykker, før du lægger dem i gryden med de pillede hvidløg, timian og vand.
✓ Kog det hele i 8-10 minutter eller til jordskokkerne er møre.
✓ Tag timiankvistene op, før du fatter en stavblender, og purerer mosen groft.
✓ Tilsæt smør og blend et par gange, så smørret fordeler sig i din jordskokkecreme.
✓ Hæld nu langsomt fløde eller mælk i blandingen, mens du blender forsigtigt, og stop når du synes, konsistensen er tilpas.
✓ Smag til med salt og peber før servering.
✓ Skal puréen ikke serveres lige med det samme? Så lad den blive i gryden til det er spisetid. Den kan holde sig lun i lang tid, hvis du lader den stå på komfuret ved meget svag varme.
TIP Smør, fløde og mælk giver din jordskokkepuré en cremet, fyldig fornemmelse. Det er vigtigt, du tilføjer fløden lidt ad gangen, så puréen ikke bliver for tynd. Vil du have en mere mager version af opskriften? Så undlader du naturligvis bare smør og fløde. Jeg lover, at cremen smager skønt alligevel.
Lav din jordskokkepuré dagen før

Det er hurtigt at lave jordskokkepuré, så har du brug for et tilbehør i sidste øjeblik, kan jeg kun anbefale dig at prøve min opskrift.
Syltede rødløg – Et perfekt, pink tilbehør
Selvom det er let at lave puré af jordskokker, kan det blive nødvendigt at forberede nogle ting i god tid. Har du gjort klar til den store gæstemiddag, er det måske ikke lige stavblenderen, du prioriterer at køre i stilling, mens vennerne venter ved bordet.
Når jeg skal samle mange mennesker til middag, kan jeg godt lide at servere noget, der kan forberedes i forvejen, så jeg kan koncentrere mig om gæsterne i stedet for maden. Heldigvis kan jeg lave jordskokkepuré dagen før. Det gør tilbehøret endnu mere oplagt at sætte på bordet.
TIP Selleri smager skønt sammen med jordskokkepuré, og du kan sagtens komme et par skiver af den smagfulde knold i mosen. Lad sellerien koge sammen med jordskokkerne, så de tilføjer ekstra smag til retten.
Mens jeg lytter til, hvordan snakken summer ved bordet, kan jeg lune cremen i en gryde ved svag varme. Langsomt stiger duften mod mig, og tilbehøret mister hverken smag, struktur eller farve. Jeg tilføjer et par dråber væske, hvis jeg synes, jordskokkecremen er blevet lidt tyk. Husk at røre jævnligt i gryden og smag til med salt og peber før servering.
Forslag til servering

Jordskokker er i sæson fra september til februar, så skal der vintermad på bordet, er rodfrugten her et godt valg. Den har en dyb, intens smag, som passer godt til vinterens ofte lidt tungere retter.
I flere opskrifter kan du se, hvordan oksemørbrad med jordskokkepuré og bagte kartofler er et hit. For kødets mørke smag spiller smukt sammen med rodfrugterens cremede konsistens.
Lav kryddersmør med urter fra haven
Jeg kan godt lide at servere jordskokkepuré sammen med selleri eller portobellosvampe, for det er ikke kun til kødet, puréen passer fint. Den kan sagtens serveres som en del af en vegetarisk menu, ligesom den også er lækker som forret. Består menuen af torsk eller kammuslinger, er jordskokkepuré bestemt en mulighed. Rodfrugterne rummer nemlig en del sødme, smager godt sammen med den magre fisk.
Der er altså flere måder, du kan servere puréen på – og heldigvis for det. Jordskokkesæsonen er nemlig lang, så der venter mange gode smagsoplevelser gennem vinteren.
Velbekomme.
Skriv et svar