Purløg, er en af de første krydderurter, der kigger frem i haven. Hurtigt får den så meget fart på, at jeg kan dele buketter ud til højre og venstre med bundter af purløg lige til at klippe ud over en æggemad eller en friskrøget makrel.
Og sådan bliver det ved hele sommeren og langt ind i efteråret. Min fineste opgave er derfor bare at følge med det store udbytte, som planten leverer.
Kom med i haven! Nu viser jeg dig, hvordan du dyrker purløg.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af purløg er nemt
Purløg, Allium schoenoprasum, pibler op af jorden, når de første forårstegn begynder at vise sig. Det er dejligt med frisk grønt så tidligt på sæsonen, og når du først har purløg i haven, kommer den igen år efter år. Dyrkning af purløg er derfor virkelig nemt, og den passer sig selv næsten hele året.
TIP Du kan også dyrke purløg indendørs. Plant purløg i potte i vindueskarmen, så kan du plukke af den på en vinterdag.
Purløg er en flerårig løgvækst, og selvom det er de grønne toppe, der er de lækre, gemmer der sig faktisk små, hvide løg under jorden. På ældre planter, kan løgene blive temmelig store, og de kan derfor bruges som erstatning for forårsløg.
Alt du skal vide om dyrkning af løg
Purløg trives de fleste steder i haven, og så længe jorden er fugtig, vokser planten villigt. Det vigtigste ved dyrkning af purløg er, at du husker at vande den.
Når du vil dyrke purløg, skal du plante den et sted, hvor den får varme og vandrende sol. Den grønne plante trives bedst, hvis den får skygge et par timer om dagen, så den ikke udtørrer. Om vinteren visner planten helt ned, men ellers har purløg en lang sæson, der begynder tidligt i foråret og slutter, når den første frost rammer haven.
Skal du så eller plante purløg?
Når du vil plante purløg i haven, kan du gøre det på to forskellige måder. Du kan enten købe en udvokset plante, som blot skal sættes i en krukke eller i et bed, men du kan også plante purløg fra frø.
Som med mange andre krydderurter er det bedste tidspunkt at plante purløg på i foråret, når det er blevet lunt og frostfrit. Det er det normalt i april, så derfor er det et optimalt tidspunkt at gøre det på, men du kan også gøre det i maj og juni.
Du kan så purløg fra frø, men det kan næsten ikke betale sig. Køb i stedet purløg i potter – eller endnu bedre få nogle purløg fra en anden glad haveejer – og plant de purløg ud på rækker. I løbet af nogle uger vil planterne være så store, at du kan begynde at høste af dem – dog kun med måde her i begyndelsen.
Sådan planter du purløg
Når du køber purløg i krukke eller potte, står planterne meget tæt. Derfor skal de plantes ud, hvis du vil have glæde af dem. Det er meget tydeligt at se, hvor planterne skal deles, for når du fjerner jorden, kan du se, hvor meget planterne ligner forårsløg. Hver “forårsløg” er én ny plante.
Er du klar til at plante purløg? Det er ikke svært, og herunder kan du se, hvordan du skal gøre.
Sådan planter du purløg
- Tag fat om purløget og skil de enkelte planter ad. Vær opmærksom på, at rødderne ikke bliver beskadiget.
- Plant purløgene som enkelte planter eller i bundter med 2-3 stykker i hver.
- Purløg sættes i 5 centimeters dybe og vandes grundigt efter udplantning.
Sådan skal du så purløg fra frø
Vil du så purløg fra frø? Med frøene i hånden (reklamelink) er du nu klar til at rykke ud i haven. Du behøver nemlig ikke forspire planterne, for de vokser fint på friland.
Du kan så purløg fra frø, når april melder sin ankomst i kalenderen. Du skal dog ikke forvente, at du har purløg i løbet af de næste par dage, for der kan gå helt op til 30 dage før, at de giver livstegn fra sig. Purløg spirer nemlig meget langsomt.
Du skal derfor væbne dig med tålmodighed, når du sår purløg fra frø. Til gengæld kan du være sikker på, at du aldrig kommer til at mangle de grønne stængler, når først planterne har etableret sig.
5 nemme krydderurter, der kan overvintre
Vil du give de små, nye planter den bedst start på væksten? Så skal du vente med at høste af dem til næste år. På den måde kan du være sikker på, at de når at etablere sig rigtigt i din have. Planter du i stedet en udvokset purløg fra potte, kan du høste af den med det samme.
Beskæring – Skal purløg klippes ned?
Purløg skal klippes ned, når den blomstrer i foråret og forsommeren, men det kan være svært at få sig selv til at gøre. Planterne får nemlig de smukkeste, lilla blomster fra april og og de lyser så fint op i krydderurtebedet.
TIP Når purløg går i blomst, bliver stilkene stive, og det er ikke nogen lækker mundfuld. Purløg uden blomst kan du dog sagtens spise. Jeg erstatter ofte forårsløg med purløg i salater, og når jeg tilbereder fisk, kylling eller andre retter.
Jeg plejer at lade purløg med blomst stå i et stykke tid, inden at jeg klipper dem ned. Purløg har nemlig en lang blomstringstid, og når den lilla farve i blomsten begynder at falme, er det et tegn på, at det er tid til at beskære planten.
Sådan beskærer du purløg
Når jeg beskærer purløg, ser det ikke kønt ud bagefter. Jeg klipper purløg helt nede ved jorden, og bagefter ser planten noget afskåret ud, hvilket den jo egentlig også er.
Allerede efter nogle dage begynder den dog at samle ny energi og sende friske, grønne stilke i vejret. Når det gælder pasning af purløg, er beskæring i foråret den største post, men det er vigtigt at få gjort, så du kan have purløg hele sommeren.
Få tidlige purløg i drivhus
Vil du have tidlige purløg? Du kan så purløg under glas, hvis du vil høste de grønne stængler tidligt i foråret. Allerede i marts kan du hente de første purløg fra haven og bruge dem i maden.
Kom godt i gang med at dyrke basilikum
Har du purløg på friland, kan du sætte en glasklokke over dem, men du kan også grave en klump op og plante i drivhuset. Sørger du for at vande planterne jævnligt, vil de hurtigt vokse sig store, så du kan høste af dem.
Der er dog ingen grund til at have purløg i drivhus om sommeren. Planten klarer sig fint på friland, og derfor synes jeg, det er meget bedre, du bruger pladsen i drivhuset på basilikum, agurker og alt muligt alt. Purløg skal nok klare sig uden for drivhusets varme vægge.
Plant purløg i krukke på altanen
Du kan sagtens dyrke purløg i krukke, hvis du gerne vil have planten på altanen eller terrassen. Faktisk kan du også plante purløg i krukke sammen med stauder, for purløgsblomter ligner de lilla kupler, som prydløg sætter.
TIP Du kan spises purløgens blomst, hvis du piller de små, enkelte blomster ud af den store, lilla blomst. De lilla blomster er flotte i en salat og smager af purløg.
Purløg er derfor en rigtig sød plante at have i staudebedet, hvor den blandt andet kan bruges til at inddæmme kanter, fordi den har en tendens til at vokse i et bredt bælte. Hvis du planter purløg i krukke eller i staudebedet, skal du stadig huske klippe den ned, når den blomstrer.
10 skønne planter til dine krukker
Underordnet om du vælger at dyrke purløg i krukke, i staudebedet eller i et separat krydderurtebed, er det en flot og nem plante at have med at gøre. Desuden har purløg en lang vækstsæson, som gør, at du i en stor del af året, kan plukke en stor buket til din mad.
Vigtig viden ved pasning af purløg
Pasning af purløg er ikke den store kunst. Som med mange andre krydderurter passer planten faktisk sig selv. Da jeg fik min have, fandt jeg i et fjernt hjørne et par små planter, som jeg flyttede hen i mit krydderurtebed.
Hvad der startede som et par grønne stængler har nu udviklet sig til, at jeg har purløg i spandevis. Faktisk har jeg så meget, at den pasning af purløg jeg foretager mig, er at luge purløg væk fra de steder, hvor jeg ikke synes, at den skal være.
TIP Til pasning af purløg hører også, at du med nogle års mellemrum skal grave din purløg op for at tynde ud i den. Purløg breder sig, og det kan du mindske på den måde.
Det er naturligvis min egen fejl, at jeg har purløg alle mulige og umulige steder, men der skete det, at jeg ikke fik klippet min purløg ned et år, da den var i blomst. Det resulterede naturligvis i, at purløgets blomst smed en masse startskud til nye, små planter. Derfor er det en god idé at klippe purløg ned, og det er faktisk nok det vigtigste i forhold til pasning af purløg.
Deling & formering
Deling og formering af purløg er en del af pasningen, og det skal gøres hver 2.-3. år. Planterne formerer sig nemlig hurtigt, og de vokser sammen i nogle knudrede tuer, som skal deles og plantes om.
Du kan dele planterne i foråret og i efteråret ved at skille dem ad med en skarp spade. Efter delingen planter purløgene ud et nyt sted i haven eller opfrisker jorden, hvis du vil have dem på det samme sted igen.
Formering af purløg er derfor meget nemt, og du kan fint grave et par planter op og give væk, hvis du kender en haveejer, der endnu ikke har purløg. Det vil helt sikkert bringe glæde.
otto
Purløgsblomster er yderst egnede til at lave en dejlig krydderolie af , tag purløgsblomster når de er flotte og klare i farven , knus dem i en dejlig olivenolie og lad dem være der i tre fire måneder,
et lille stænk over den friske salat er yderst delikat
hverdagshaven
Hej Otto.
Tak for det dejlige tip. Purløgsblomster er meget lækre – de kan jo også drysses på et stykke smørrebrød eller bruges i en salat, hvor de både bidrager med smag og skønhed.
Mange hilsner
Christine.
Steen
Jeg har læst at purløg er en to-årig plante. Hvad betyder det?
hverdagshaven
Hej Steen.
Når man siger, at en plante er to-årig, betyder det, at der går to år, fra den plantes som frø, til den selv sætter frø og visner ned.
Purløg er en flerårig løgplante, som rigtigt nok sætter blomster og frø, du kan samle.
Mange hilsner
Christine.