Smuk ser den ud, når den står i staudebedet med sine blomsterskærme, som bølger blidt i sommervinden. Røllike dejligt bekendtskab, der ikke kræver meget pasning, og netop derfor er den historiske plante almindelig at møde i mange haver.
Nu tager vi havehandskerne frem og ser nærmere på, hvordan den plantes og plejes, men vi skal også se nærmere på sorter og de mange gode egenskaber, som kendetegner de farverige blomster.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Røllike – En smuk staude i bedet

Røllike, Achillea Millefolium, er er smuk, flerårig staude, som tilhører kurvblomstfamilien Asteraceae. Du kan kende den på de findelte, fligede grå eller grønne, lancetformede blade, som er besat med små hår. Planten bliver mellem 15 og 60 centimeter høj, og sætter hvide, lilla, røde, orange, gule eller rosa blomster med en diameter på 6-7 millimeter.
Guide: Få smukke stauder i haven
Blomsterne, som sidder helt tæt i kurve eller skærme, folder sig ud fra juni til frosten sætter ind i efteråret, og det er derfor en afholdt blomst i staudebedet, hvor den bidrager med sine smukke farver i flere måneder.
TIP Det er ikke kun i havens bede, stauden trives. I vild natur vokser den på skråninger, marker, overdrev, strandområder, enge, græsarealer eller i grøftekanter.
Vil du sikre stauden de bedste vækstbetingelser, skal du plante røllike i sol. Den foretrækker en placering med rigeligt lys, men kan også vokse under vekslende forhold, hvor sol og skygge afløser hinanden.
En insektvenlig plante

Den smukke urt udsender en ganske særlig duft, og det er ikke alle, der synes, det er sagen. Lugten er meget skarp, men det forhindrer ikke bier, svirrefluer, sommerfugle, mariehøns, biller og andre insekter i at samle sig omkring røllike, når den blomstrer.
Skab bedre biodiversitet i haven
De store, åbne randblomster er lette for smådyrene at samle føde i, og de bestøver samtidig planten, når de lander i den. Vil du øge biodiversiteten i haven, er det derfor oplagt at vælge den insektvenlige blomst.
Det skal du vide om jord & gødning
Det er ikke vanskeligt at få røllike til at trives i haven, for den trives både i næringsrig jord og under tørre forhold. Så længe jorden er veldrænet, kan du både dyrke den i sandet og almindelig, humusholdig havejord.
Det vigtigste er, at du ikke planter i tung eller fugtig jord, der ikke giver vand lov til at løbe væk eller rødderne rum til at ånde og sprede sig.
Lav din egen brændenældegødning
Urten er fuldt hårdfør, og den flerårige vækst skal derfor ikke vinterdækkes. Den visner ned til vinter, når det bliver frost, men spirer igen til foråret.
Til trods for, at væksten er meget robust og trives i de fleste jordbundsforhold, vil den alligevel sætte pris på gødning. I naturen vil du aldrig finde den i de mest næringsfattige og udpinte områder, og særligt hvis du dyrker røllike i krukker, er det nødvendigt at gøde.
Giv planten flydende gødning ved vanding et par gange i løbet af vækstsæsonen eller tilføj organisk materiale i efteråret.
Udplantning af røllike i haven

Frøene har en lang spireevne, så røllike kan gemme sig i jorden i flere år. Derfor er det er ikke ualmindeligt, at den selv finder vej til din have. Vil du selv have en lille smule medbestemmelse over, hvor og hvornår planten skal dukke op, må du selv stå for udplantning.
Guide: Etablering af staudebed
Har du fundet et solrigt og lunt sted, er det den perfekte placering. I lyset fra den varme sol vokser den villigt og etablerer sig hurtigt.
Du kan plante røllike hele året, så længe der ikke er frost i jorden, men det bedste plantetidspunkt er i foråret eller efteråret. Det kan være svært for rødderne at få ordentligt fat om sommeren på grund af de høje temperaturer. Vælger du alligevel at indføre sorten på denne tid af året, må du være ekstra omhyggelig med vanding.
TIP Almindelig røllike er hvid, men du kan se, at den med tiden ændrer udseende og får et rosa eller lyserødt skær.
Det er ikke nødvendigt at give gødning lige efter udplantning, da det vil skade de nye og stadig sarte vækster. Vent derfor til året efter med at tilføre næring.
Formering fra frø eller deling?
Røllike formerer sig ved frø eller gennem underjordiske udløbere. Min erfaring er, at udløberne hurtigt spreder sig til store dele af haven, så du skal være over planten, hvis ikke den skal overtage hele bedet. Heldigvis er det nemt at trække de underjordiske rødder op. De kan enten kasseres eller stiklingeformeres til nye planter.
Trin for trin: Lav stiklinger selv
Røllike blomstrer fra juni til september, men for at sikre et flot flor, er deling af ældre planter nødvendigt. Omkring hvert andet år er en foryngelse aktuel.
TIP Røllike er insektbestøvet, og spreder sine frø ved vindslygning om vinteren, når blæsten suser gennem haven. Frøene sidder i nøddelignende kapsler.
Du kan dele og formere planten hele året, så længe jorden er fri for frost. Du kan enten grave hele planten eller jordskuddene op og sætte dem et nyt sted i haven. Husk grunding vanding når du genplanter, så de etablerer sig hurtigt.
Tips til dyrkning af røllike i krukker

Du kan sagtens dyrke røllike i krukker, så længe du giver den en placering i sol eller halvskygge. Sørg også for, at der er et godt dræn i potten, når du planter, så overskydende vand kan løbe fra.
10 skønne blomster til dine krukker
Du sikrer optimale vækstforhold ved at sætte stauden i en krukke med hul i bunden, og fyld gerne småsten eller leca i nederst i potten, så vandet bedre kan sive fra.
TIP Hvordan ser røllike ud? Den vokser vildt i store dele af Danmark, og ser du den i naturen, er du ikke i tvivl. Den er nem at kende på sin opretstående vækst og store skærmblomster. Røllike er meget almindelig at møde på tørre, lysåbne arealer, hvor den lokker insekter til med sin skarpe duft. Du kan også møde urten i udlandet, for det er ikke kun indenrigs, den hører hjemme.
De bedste sorter til udplantning i krukker er nyserølliker som ’Die Perle’ og ’Perrys White’, men også ’Walther Funcke’, den insektvenlige ’Terracotta’ eller ’Coronation Gold’ er gode.
Det hører med til den almindelige pasning, at du vander planten fra tid til anden. Særligt, hvis du dyrker i krukker, må du sørge for, at den får tilstrækkelig næring.
Pasning & pleje af røllike

Røllike stiller ikke store krav til pasning og pleje. Faktisk vil jeg næsten beskrive den tilpasningsdygtige urt som en nøjsom staude, der vokser villigt under de fleste forhold. Den er tilmed tørketålende, og kan blomstre smukt selv under steppelignende forhold.
Du kan derfor plante den i stenbedet sammen med andre stenbedsplanter, der ikke kræver hyppig vanding. Særligt er arterne sibirisk- (Achillea Sibirica) og svovlrøllike (Achillea Taygetea) gode at plante i den sammenhæng, hvorimod nyserøllikerne som de eneste arter er begejstrede for fugtig jord.
TIP Hvad kaldes røllike også? På engelsk kalder man røllike Yarrow, mens det latinske navn er Achillea Millefolium. Millefolium betyder ”tuindblad” og achillea henviser til den græske Akilles.
Vil du sikre en lang og stabil blomstring, skal du fjerne visne blomsterhoveder, ligesom en tilbagebekæring kan give en anden blomstring senere på sæsonen.
Vælg mellem flere sorter & arter

Der findes mange sorter, som alle er smukke i urte- eller staudebedet. Den hvide, almindelige røllike, du kender fra vejkanterne, er en klassiker, mens gul røllike om hybriderne ’Anthea’, ’Coronation Gold’ og ’Terracotta’ visuelt skiller sig ud fra mængden.
TIP Du kan både købe røllike til udplantning eller i en frøblanding. Den hurtigste måde at få store, veletablere planter på er ved at vælge udplantningsklare blomster.
Den røde ’Paprika’ og ’Walther Funcke’ er oplagte at vælge, hvis du vil tilgodese insekter i haven, og skal havedammen opdateres, kan du med fordel vælge en vandrøllike som ’Hottonia Palustris’.
Duften af Provence – Sådan dyrker du lavendel
Blandt de mange arter kan desuden nævnes balsamrøllike (Achillea Ageratifolia), guldrøllike (Achillea Chrysocoma), nyserøllike (Achillea Ptarmica), græsk (Achillea Clypeota) og filtret røllike (Achillea tomentosa).
Uanset om du vælger almindelig hvid, rød, lyserød eller gul røllike, kan sorterne tørres uden at miste farve. Netop det gør stauden eftertragtet som snitblomst, da den både kan anvendes i friske og tørrede buketter.
Mange egenskaber & god virkning kendetegner røllike

På latin kaldes røllike Achillea, og lyder det bekendt, skyldes det med stor sandsynlighed, at planten er navngivet efter den græske helt Achilleus, som du sikkert kender fra filmen Troja. Myten fortæller, at Achilleus tog urten med i krig, hvor han brugte den til at læge de faldne krigeres sår og hele soldaternes infektioner.
TIP Ved udgravningen af Egtvedpigens grav fandt man de spiselige plantedele i kisten. Det vidner om, at man allerede i oldtiden brugte røllike og anerkendte dens egenskaber og virkning.
Historisk set er urten kendt for sine mange egenskaber, og har gennem tiden været anvendt som lægeplante. Netop derfor kendes den også som blodurt, sårurt eller soldaterurt, da den altid var med i front, når krige blev kæmpet.
Hvad bruges røllike til?

Røllike har mange gode egenskaber og kan bruge til mange ting. Særligt har den fundet anvendelse i naturmedicinen helt tilbage til oldtiden, hvor de gamle romere og grækere blandt andet brugte den til behandling af sår. Det samme gjorde man i Kina.
TIP Kamfer og cineol er æteriske olier, der kan udtrækkes af planten. Det samme gælder salicylsyre, harpiks, asparagin, flavonoider og garvestoffer, som også kan udvindes og bruges.
Lægeplanten indeholder blandt andet æteriske olier, der sænker betændelsestilstande, og som efter sigende også skulle have en positiv virkning i helbredelsen af allergi og astma. Den indgår også i behandling af feber, forkølelse, kramper og kredsløbs- og blodsygdomme.
32 spiselige blomster til haven
Til trods for, at røllike har mange gode egenskaber, og flere finder stor virkning ved at indtage planten i alt fra te til snaps og urtemedicin, er det ikke alle, der bør spise den.
Selvom lægeplanten ikke er giftig, kan nogle opleve at få en allergisk reaktion ved indtagelse. Derfor frarådes det, at gravide spiser planten.
Skriv et svar