De første perlehyacinter springer ud i haven fra april, og de næste måneder lyser deres smukke, klare farver op i bede og krukker. De gør foråret til en fornøjelse at opleve.
Det samme kan man sige om dyrkningen, for planten er nøjsom, og trives i de fleste haver. I denne artikel fortæller jeg, hvordan du planter, passer og plejer forårsblomsten, uanset om du dyrker den indendørs eller udendørs.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få perlehyacint i haven
Efter en mild vinter spirer de første perlehyacinter tidligt i foråret – måske allerede fra marts. Normalt blomstrer de dog først fra april. De fleste sorter kan nydes i maj, og nogle fortsætter endda ufortrødent med at vokse langt ind i juni.
Den lille forårsbebuder med det smukke udseende bliver 15-20 centimeter høj, og blomstrer i blå, hvide, lilla eller lyserøde farver. De tætte blomsterklaser sidder på lange, bladeløse stilke, der løfter sig fra jorden.
Blomsten trives i almindelig havejord, der gerne må være humusrig og luftig. Det vigtigste er, at jorden ikke er for våd, da det får blomsterløg til at rådne. Giver du den samtidig en solrig placering, kræver den ikke mere, så jeg kan godt love, at den er nem at passe.
Få bedre biodiversitet i haven
De mange små blomster ligner perler, og de er en fryd for øjet at opleve. Det samme gælder duften, og i haven samler insekterne sig gerne om de kompakte blomsteraks. Derfor kan du både for din egen, biodiversitetens og dyrelivets fornøjelse plante perlehyacinter i bede og krukker.
En lille note om navn og oprindelse
Perlehyacint har fået sit danske navn på grund af blomsternes form, der ligner perler eller druer. Derfor kalder man også forårsblomsten for druehyacint. Den latinske betegnelse, Muscari, henviser til duften af moskus, som strømmer fra nogle arter. På latin hedder moskus nemlig muscus.
15 flotte forårsblomster til haven
Oprindeligt stammer det lille løg fra middelhavsområdet, hvor det siden 1500-tallet har vokset omkring Kaukasus og Centralasien. Senere har det spredt sig til de danske haver, hvor det er en ægte forårsbebuder på lige fod med erantis, krokus, påskeliljer og vintergækker.
Du kan dyrke perlehyacinter indendørs
Det er oplagt at dyrke perlehyacint i haven, men indendørs kan du drive planterne og fremkalde forårsfornemmelser endnu tidligere. Det er flot at sætte dem i dekorationer på stuebordet, så moskusduften spreder sig, når solens stråler rammer dem.
Blomstrende forårsgrene: drivning af grene indendørs
Du forlænger blomstringen, hvis du dyrker forårsblomsterne køligt. Når de afblomstrer, kan du plante dem ud i havens bede. Næste forår vil de spire igen, og har du lyst, kan du til den tid grave en klump op og plante i en krukke foran hoveddøren, drivhuset eller orangeriet. Du kan selvfølgelig også tage dem med indendørs og lade dem lyse op i havestuen eller vindueskarmen.
TIP Er du vild med perlehyacinter? Tag turen til Texas i USA, hvor der hvert år bliver afholdt store perlehyacint-festivaler. Synet af de farverige blomstermarker skulle efter sigende være storslået.
Efter blomstring kan du genplante dem i haven, for det lille trick kan gentages år efter år.
Kom godt i gang med udplantning af perlehyacint
Flytter du i slutningen af efteråret blikket fra træernes tomme grene til jorden under dem, opdager du, at perlehyacinterne spirer. Det er dog først til foråret, at de blomstrer.
Sådan får du flere vintergækker i haven
Forårsbebuderne kan du plante i krukker eller bede fra august til december. Ja, faktisk kan du plante sætte løgene så længe, at det er muligt at grave i jorden, men vil du være sikker på, at den er frostfri, er september og oktober de bedste plantetidspunkter. Bliver løgene sat i de måneder, giver det optimale vækstbetingelser for etablering inden foråret.
TIP Perlehyacinter tåler frost, så derfor skal du ikke tage dem ind til vinter. Daler temperaturen meget, kan de fryse væk, men bare rolig, de skyder igen.
Perlehyacinter er hårdføre, og så længe jorden er veldrænet, skyder de år efter år. De trives både i sol og halvskygge, og selvom en solrig placering giver den smukkeste blomstring, vokser de fint under store træer eller buske.
Trin for trin: Sådan sætter du perlehyacintløg
Sætning af perlehyacinter er ikke særligt svært. Fremgangsmåden er den samme både for udplantning i krukker, bede og græsplæner, så skal vi ikke bare se nærmere på det?
Sådan udplanter du
Lav et plantehul, der er tre gange så stort, som løget er langt, så løget cirka bliver sat i en dybde på 10 centimeter
Sæt løgene med en planteafstand på 10 centimeter
Placer løget i plantehullet med spidsen op og rodnettet ned
Fyld jord omkring, tryk fast og vand grundigt
Læg afslutningsvist et let lag jord omkring løget
Perlehyacinter er smukkest, hvis du planter dem i klynger eller bælter – og sæt gerne løg, der springer ud i forskellige farver for at få et rigt blomsterflor i foråret. Sæt 30-40 løg per m2 og lad dem gerne vokse sammen med anemoner, narcisser, tulipaner, vibeæg eller andre forårsblomstrende vækster.
Sætter du perlehyacintløg efteråret, spirer de i vintermånederne og springer ud omkring april.
Lav dræn i krukker før udplantning
Overvanding er den største udfordring, når du dyrker i krukker, men det forhindrer et drænlag heldigvis. Det leder vandet væk, så det ikke samler sig omkring perlehyacintløget, der får skimmel eller rådner, hvis det vokser i våd jord.
10 nemme planter til dine krukker
For at give krukkeplanterne de bedste vækstbetingelser, laver du drænlaget før udplantning. Vælg først en krukke med hul i bunden, og fyld derefter den nederste tredjedel af potten med småsten, gamle potteskår eller lecakugler. Nu er drænet etableret, og så er det tid til at plante.
Gode råd om pasning af perlehyacinter
De blomstrer tidligt, dufter dejligt, holder længe i buketter både solo eller sammen med andre forårsplanter og som prikken over i’et kræver de næsten ikke pasning. Perfekt ikke?
Perlehyacint er en nem forårsblomst, men giv den alligevel lidt opmærksomhed i slutningen af blomstringsperioden omkring maj. Forkæler du den på det tidspunkt med gødning, vokser den stærkere og takker dig med en rigere blomstring.
Alt du skal vide om pasning & plantning af hornvioler
Dyrker du i krukke, er det lettest at tilføre flydende gødning, når du vander. Doser efter anvisningen på produktet, så krukkeplanterne får den rigtige mængde. På friland fordeler du blot kompost eller giver gødning i fast form. Du skal beregne to liter kompost per kvadratmeter.
TIP I havens bede er det ikke nødvendigt at vande forårsblomsterne, men vokser de i krukker, skal du forbi med vandkanden 2-3 gange i ugen under hele blomstringen. Er foråret meget varmt, kan hyppigere vanding blive aktuelt, så jorden ikke tørrer ud.
Når blomstringen slutter, og planterne bliver gule og visner ned, skifter du vandkanden ud med saksen. Klip blomsterhovederne af, så planterne bruger kræfter på at danne sideløg og formere sig.
Beskæring og formering kan du læse mere om i de følgende afsnit.
Skal perlehyacinter klippes ned?
Det er ikke nødvendigt at vande planterne, når de visner ned. Derfor skal du holde øje med, hvornår planterne bliver gule, for så er det tid til at finde beskærersaksen frem. Klipper du perlehyacinter ned efter afblomstring, samler energien sig i blomsterløget, så blomstringen bliver endnu smukkere næste forår.
Samtidig danner planten sideløg, du kan brække af og genplante i efteråret.
Plant smukke, gule erantis i haven
Det er ikke svært at være plantefrisør. Brug en skarp saks, når du skærer de visne toppe og stilke ned i en højde på to til tre centimeter over jorden
TIP Perlehyacinter er en god snitblomst, der i hele vækstperioden kan plukkes til pynt indendørs. Dyrker du sorter i forskellige farver, er det flot at samle dem til kulørte buketter.
Vil du frøformere planterne, er det en forel at høste frøstandene inden beskæring. Du kan læse mere om de forskellige former for formering længere nede i artiklen.
Liste over de mest populære arter og sorter
Hvilken plante vil du dyrke? Der er mange arter at vælge imellem, og selvom deres udseende og farver er forskellige, egner de sig alle godt til krukker og bede.
TIP De stærke blå eller lilla perlehyacinter er smukke sammen med andre hvide blomster. Du kan også plante hvide sorter sammen med mørke blomster for at skabe kontrast.
Jeg dyrker flere sorter i min have, så jeg har et stort udvalg at plukke ind af til buketter. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer, og forhåbentlig finde præcis den variant, som skal plantes i din have.
Almindelig perlehyacint, Muscari botryoides, blomstrer i marts og april med runde, tætsiddende blomster. Sorten er kendetegnet ved de blå blomster med hvid kant, men du kan også købe en udgave med hvide blomster og rosa kant.
Armensk perlehyacint, Muscari armeniacum, er den mest populære sort, og særligt eftertragtet er ’Big Smile’ og ’Siberian Tiger’. Varianten blomstrer i april og er let at kende på sin koboltlå farve og hvide kant.
Bredbladet perlehyacint, Muscari latifolium, blomstrer i maj. Den øverste del af blomsten er lyseblå, mens bunden er mørkeblå.
Duskhyacint, Muscari comosum, blomstrer senere end andre sorter, og kan nydes fra maj til juni. Karakteristisk for den er de violetblå, fjerlignende blomsterstande, og i danske haver er det især ‘Monstrosum’ og ‘Plumosum’, der bliver dyrket.
Persisk perlehyacint, Muscari aucheri, er den sidste, jeg vil fremhæve. Den blomstrer i april med tofarvede blomster: den øverste top er lyseblå eller hvid, den nederste mørkeblå med hvide striber. Blomsterne dufter kraftigt, og er derfor oplagte at plante, hvis du vil lokke nyttedyr til haven. ’White Magic’ er en smuk sort, som er meget populær.
Få flere blomster med formering
Blomstrer planterne ikke så rigt, kan du i august eller september grave de tætte tuer op og omplante dem. Det resulterer i en opblomstring til foråret.
Sådan kender du forskel på kærmindesøster og forglemmigej
Perlehyacinter spreder sig gennem sideløg, og som andre forårsløgplanter bliver blomstersætningen forringet, når der udvikles mange sideløg. Derfor skal du grave løgene op hver andet eller tredje år for at dele dem.
Forsigtigt brækker du sideløgene fra hinaden og genplanter dem nye steder i haven. På den måde får du flere blomster og forynger samtidig de oprindelige planter.
Fakta om frøformering og sideløg
Sideløg er ikke den eneste måde, du får flere planter på, da formeringen også finder sted fra frø. I det tidlige efterår kan du finde små, smalle grønne blade i haven. Det ligner græsstrå, men i virkeligheden er det perlehyacinter, der er på vej. Har du tålmodighed nok, kan du lade dem udvikle sig, for først efter tre til fem år vil de første blomster folde sig ud.
I forbindelse med beskæringen i maj, når planterne er afblomstret, kan du enten samle frøene eller lade de tørre blomsterstande stå tilbage, så planten selv kan smide dem.
Er perlehyacintergiftige?
Perlehyacinter er giftige, og du skal derfor nøjes med at nyde snitblomsten i buketter. Her vil den til gengæld også gøre det fantastisk, for den holder længe indendørs. Skifter du vand i vasen hver anden eller tredje dag, holder buketten sig frisk i lang tid.
Inspiration: 32 spiselige blomster fra haven
Leger børn omkring planten, er det en god idé at lære dem, at den ikke er spiselig. Skulle det ske, at du eller andre ved et uheld spiser større løg- eller plantedele, skal du kontakte lægen med det samme.
Jeg kan også anbefale, at du bruger handsker ved udplantning og formering, da huden kan blive irriteret, hvis den kommer i berøring med saft eller væske fra planten.
Skriv et svar