Hvide, blå, gule, lyserøde eller lilla – lige meget, hvilke farver blomsterne folder sig ud i, er de smukke anemoner symbol på forår, når de spirer frem i skovbunden eller havens bede. Præcis derfor er det svært ikke at forelske sig hovedkulds i dem, for de bringer den første forårsvarme med sig, så smilet spreder sig på kinderne, mens himlen lyser blåt.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det sådan, det er med anemoner. De er nemme at passe og stiller ikke store krav til os haveejere. Lad os nu se nærmere på, hvordan du får flere anemoner i haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Find anemoner i skovbunden
En lille anemone er det fineste forårstegn, når den skyder frem fra skovbunden med sin klare, hvide farve. Vi kender vist alle sammen den hvide anemone, Anemone nemorosa, hvor den blomstrer fra april til maj.
Plant smukke påskeliljer i haven
På samme tidspunkt af året kan du også finde de gule anemoner i skovbunden. Anemone raninculoides hedder de på latin, og deres udseende minder meget om den hvide anemone. De holder af at vokse i fed jord, og netop det er grunden til, at jeg også kan dyrke dem i min have, hvor jorden er tyk af ler.
TIP Nogle gange kan du opleve, at blomsterne på den hvide anemone har et lille skær – især helt inde ved de gule støvdragere.
Måske kender du sangen om den blå anemone? Det var forfatteren Kaj Munk, der skrev om Hepatica nobilis – den blå anemone, som faktisk hører til en helt anden slægt end de gule og hvide anemoner. Alligevel har alle sorterne det til fælles, at de kan findes i skovens lerede jord.
Vintergækker – Det første forårstegn
Anemone apennina er også en blå anemone. Den ligner den hvide meget, men bladene er lyseblå, og sorten vokser kun på den nordlige del af solskinsøen Bornholm.
Få anemoner i haven
Der vokser heldigvis ikke kun anemoner i skovbunden – de trives også fint i haven. Går du en tur langs stranden eller kigger ved vejkanterne fra maj til juni, vil du se sommeranemonen Anemone sylvestris. Det er en meget hårdfør blomst, som let kan udkonkurrere græs, og derfor er den god at plante i plænen, hvor den spirer frem med sine hvide blomster. Stauden bliver mellem 30-50 centimeter høj og trives bedst i fuld sol og leret jord.
Køb anemoner til haven her (reklamelink)
De mest almindelige anemoner i haven er de forædlede arter: den franske anemone og balkananemonen. De to haveanemoner blomstrer henholdsvis om sommeren og i foråret, så du kan med fordel plante begge arter og dermed have glæde af deres fine blomster i lang tid.
Men før du springer ud og køber franske anemoner og balkananemoner, skal vi lige se lidt nærmere på, hvordan du planter og passer dem. De stiller nemlig forskellige krav til din have, så lad os finde ud af, hvad de har brug for først.
En lille note om slægt & familie
Den lille anemone tilhører ranunkelfamilien, hvor også juleroser, klematis, engblomster, ranunkler og engkabbelejer også folder sig ud. Blomsterne er afhængige af bestøvning fra bier og sommerfugle, for de er ikke selvbestøvende. Heldigvis sidder der meget pollen i dem, så de tiltrækker mange insekter, når de springer ud.
TIP Anemoner på engelsk er næsten det samme som på dansk. Det engelske navn er anemones, mens det latinske navn for den hvide anemone er Anemone nemorosa.
Husk, at anemoner er giftige uanset, hvilken sort du planter i haven eller finder i skovbunden. De indeholder anemonol, og det er er giftstof, som du ikke skal have indenbords. Lad dem derfor blomstre i det fri eller i buketter på bordet, men brug dem endelig ikke i maden.
Hvornår springer anemoner ud?
Man kan overordnet inddele anemoner i to hold afhængig af, hvornår de springer ud. De lave, tidlige sorter blomstrer fra april til maj, mens de høje anemoner blomstrer sommer eller efterår. Sidstnævnte springer ud i et fabelagtigt farveflor, og derfor er de perfekte til buketter.
Når det så er sagt, er der selvfølgelig forskel på, hvornår de forskellige typer går i blomst. Hvid anemone blomstrer fra april til maj, mens sommeranemonen springer ud i maj og blomstrer til og med juni med sine hvide blomster. Den bliver mellem 30-50 centimeter høj, og formerer sig gennem udløbere. Selvom sorten er meget hårdfør, spreder den sig til gengæld kun ganske langsomt.
Drivning af forårsløg & forårsgrene
Selvom den blå anemone er sjælden, kan du være heldig at finde den i skoven, når den springer ud fra marts til april. I begyndelsen af blomstringen er farven violet, men den bliver blå senere. Mest almindelig er den blå anemone på Lolland-Falster, Sjælland, Bornholm og i Nord- og Østjylland. Fordi den blå anemone er så sjældent et syn, er den fredet.
Du kan læse mere om, hvornår anemoner springer ud herunder. Der går jeg i dybden med de forskellige sorter.
Franske anemoner
Den franske anemone, Anemone coronaria, er en sart blomst, som holder af tørke og varme. Den trives derfor ikke særligt godt i det kolde og fugtige danske vejr, og da den ikke er vinterhårdfør, stiller den skarpe krav til sin ejer.
De franske anemoner er kun flerårige, hvis du tager dem inden for til overvintring, så derfor vælger man kun at dyrke dem som sommerblomster. Det er lidt en skam, for blomsterne kan faktisk leve flere sæsoner, hvis løgene graves op om efteråret og opbevares frostfrit gennem vinteren.
Alligevel er det mest udbredt at have den franske anemone som potteplante enten inde eller ude, så man i løbet af sommeren kan plukke en stor buket til spisebordet. Er vinteren mild og lun, kan det ske, at løgene overvintrer, men det hører til sjældenhederne.
15 flotte forårsblomster til haven
Lige så sarte blomsterne er, lige så smukke er de til gengæld også. Nogle er enkle, andre halvfyldte, men fælles for dem er, at de bliver op til 30 centimeter høje. Blomsterne fås i flere farver fra blå til violet, rød og hvid med mørke støvdragere i midten.
Udplantning af fransk anemone – Sådan gør du
Vil du plukke en stor buket franske anemoner i haven, skal du i gang med at grave til foråret. Hvornår det er tid til at udplante franske anemoner afhænger af, hvornår frosten er forbi. Du kan nemlig først sætte løgene, når faren for nattefrost er drevet over, og som regel er det i slutningen af april. Selvom du først får sat løgene omkring begyndelsen af maj, kan de stadig nå at blomstre i løbet af sommeren.
Efter blomstringen, når efteråret kommer farende, skal du grave løgene fra de franske anemoner op, før frosten vender retur. Husk på, at de ikke tåler kulde! Orker du ikke besværet med at grave løgene op og gemme dem gennem vinteren, kan du plante franske anemoner i krukker. Krukkerne kan du tage ind til vinter, så blomsterne ikke får frost, og når foråret folder sig ud på ny, kan du sætte anemonerne ud igen.
En fransk anemone skal udplantes i veldrænet, let jord uanset, om du sætter løgene i bede eller krukker.
Balkananemoner
Det latinske navn er Anemone hupehensis, men på dansk siger vi balkananemone om den lille knoldplante, som springer ud i foråret. Den trives bedst i et fugtigt, køligt klima, og derfor er skovbunde og skovbryn perfekte steder for voksesteder.
Forårsblomsten bliver op til 15 centimeter høj, og omkring den gule midte folder store randblomster sig ud i flere farver. Balkananemonen adskiller sig markant fra den hvide anemone på det punkt, for den findes nemlig i flere farvetoner. Vil du have blålilla eller lyserøde anemoner i haven, er det denne sort du skal plante.
Udplantning af balkananemone – Sådan gør du
Der er godt nyt til dig, der drømmer om et tykt tæppe af forårsblomster, for balkananemonen spreder sig. Derfor skal du kun udplante den steder i haven, hvor den kan få lov til det. Vil du undgå, at den breder sig, vil jeg anbefale, at du planter den i krukker. På den måde kan du have styr på blomsterne.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Balkananemoner vokser bedst i fugtig, næringsrig jord, men stiller ikke de store betingelser ellers. De trives både i fuld skygge og halvskygge, men du kan med fordel udplante dem steder i haven, hvor træernes flimrende løv både giver lys og skygge. Således kan du imitere dens naturlige voksested i skoven.
TIP ’Prinz Heinrich’ og ’Königin Charlotte’ er begge lyserøde anemoner.
Blomsterne skal plantes i efteråret, så fra september til november må du en tur i haven for at sætte løgene.
Høstanemone
Du kender den sikkert godt, for høstanemone, Anemone hupehensis (og Anemone hupehensis var. japonica) er en af de mest almindelige stauder i haven, og den blomstrer så smukt gennem efteråret. De store blomster findes i et væld af farver fra mørkerosa til lyserøde og hvide nuancer, og netop derfor er den populær i staudebedene. Du kan nemlig altid finde en farve, som passer til det udtryk, du ønsker at give dine bede.
Høstanemoner vokser i næringsrig jord, og giver du dem en placering i halvskygge eller på et sted med vandrende skygge, vil de takke dig. Det vigtigste er, at de ikke tørrer ud, så giv dem vand, hvis solen bager over en længere periode.
Køb høstanemoner her (reklamelink)
Kom godt fra start med sætning af anemoneløg
Der gælder de samme regler for sætning af anemoneløg uanset, hvilke sorter du planter. Jeg sætter altid forårsblomster i klynger, for jeg synes, det er smukkest, når de står i store flokke. Det gør de jo også i den vilde natur, og jeg kan godt lide det blomstertæppe, som folder sig ud i skovbunden om foråret. Du kan både plante balkananemoner og franske anemoner tæt uden, at det påvirker væksten og blomstringen.
Forsythia – En gul forårsbebuder i haven
Sætning af anemoneløg begynder dagen før, du skal i haven. Her lægger du nemlig løgene i vand, så de kan suge væske til sig, inden de plantes. På den måde får de gode forudsætninger for at etablere sig i jorden.
Sådan sætter du løg fra anemoner
- Find spaden eller planteskovlen frem og grav et hul, der er tre gange så dybt, som løget er højt
- Sæt løget i plantehullet og sørg for, at spidsen vender op
- Fyld hullet med jord, vand og læg så resten af jorden i hullet
- Tryk fast omkring udplantningsstedet, så jorden sætter sig
Hvornår du sætter løg fra anemoner, er ikke helt ligegyldigt. Det kommer nemlig an på, hvilke sorter du har med at gøre. Franske anemoner skal plantes i foråret, så de kan blomstre om sommeren, og balkananemoner skal sættes i efteråret fra september til november, så de kan blomstre til foråret.
TIP Anemoner er fantastiske insektplanter, og i foråret vil du se, hvordan bier, sommerfugle og andre insekter sværmer omkring blomsterne. Vil du øge biodiversiteten i din have, er det derfor oplagt at plante de fine forårsblomster. De tiltrækker nemlig insekter, som bidrager med bestøvningen af din have. Vælg dog ikke fyldte anemoner, hvor støvbladene er omdannet til kronblade.
Få flere blomster med formering af anemoner
Hvid anemone er flerårig, og formerer sig selv gennem jordstængler eller frø. Blomstens frugt er nemlig en livret for myren, som ofte slæber den med sig og på den måde spreder frø fra anemoner på sin vej. Blå anemoner spreder sig også gennem frø, som myren tager med sig.
Den bedste måde at få flere anemoner i haven på er gennem deling. Efter afblomstring kan du grave blomsterne op, forsigtigt skille rodstænglerne fra hinanden og flytte dem til nye steder i haven. Det er vigtigt, du får en god rodklump med, hvis du skal have succes med formering af anemonerne.
TIP Anemoner efterlader ikke synlige spor efter sig, når de er afblomstret. Derfor kan du med fordel plante dem sammen med andre blomster, som overtager efter blomstringen.
De franske anemoner er fantastiske i buketter, og jeg kan godt forstå, hvis du vil have mange af dem i haven. De er nemlig smukke med deres farverige blomster.
Formering af disse anemoner gøres ved at dele knoldene efter blomstring, men du kan også have held med at frøformere dem. Husk at tage knoldene ind om vinteren, for den sarte sommerblomst tåler ikke frost, og skal derfor genplantes hvert forår.
Et symbol på forår
Den lille anemone er en blomst, det er svært ikke at holde af. Den er et symbol på forår, og når den folder sig ud i sine fine farver, springer hjertet et slag over i ren glæde. Det er sikkert og vist, at det varme vejr vender tilbage nu – og man får lyst til at bryde ud i sang.
Gør man ikke?
Åh anemoner, dækker hele jorden ligesom sne, Åh anemoner, snart får jeg vel sommeren at se… Du kender den jo nok, teksten til sangen om anemoner, som Ronja Røverdatter synger. For anemoner er symbol på forår, fuglefløjt og farvespil i lysekroner, som Ronja siger. Og man bliver glad, når man ser dem.
TIP Du kan skabe et flot forårsbed ved at plante anemoner sammen med primula, krokus og påskeliljer.
Har du ikke allerede blomsterne i din have, synes jeg, du skal købe anemoner og plante dem i dine bede. Eller gå en tur i skoven, lige før bøgen springer ud, og nyde synet af de hvide anemonetæpper, som folder sig ud for dine fødder. Pluk en lille buket, tag den med hjem på påskebordet og glæd dig over, at det er forår. Lige nu. Vinteren er forbi.
Skriv et svar