Den er en af de skønneste planter i haven, for året rundt står den grønt, og selv i de koldeste måneder lyser Skimmia japonica op med sine mørkegrønne blade, blomsterknopper og røde bær. Netop derfor kaldes planten også Vinterbær.
Vil du have farver i haven, skal du overveje at plante den lave, stedsegrønne busk, som ikke kræver meget pasning og pleje. Her dykker vi ned i, hvordan du planter, passer, gøder og beskærer skimmia.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få skimmia i haven

Det bedste ved at plante skimmia i haven er, at den stedsegrønne busk ikke taber bladene eller mister farve om vinteren. Når træerne har smidt deres blade, køkkenhaven er tømt for grønt og stauderne er afblomstrede, står skimmia tilbage med sin mørkegrønne farve og lyser op. Det undrer derfor ikke nogen, at busken også kaldes Vinterbær.
Sådan får du flere vintergækker i haven
Planten er ikke nogen højdespringer i haven, for skimmia får en højde på høst 150 centimeter afhængig af sorten, men de smukke blomstrer sørger for, at man ikke overser den i bedene. Sorten bestemmer også, hvornår skimmia blomstrer, men det er typisk fra april til juni, du kan nyde synet af blomsterne. Fra oktober til marts sætter skimmia blomsterknopper.
Køb skimmia her (reklamelink)
Guide til udplantning af skimmia

Har du et sted i haven, hvor der mangler lidt farve, men der er fuld skygge? Så er det stedet, du skal placere skimmia. Den trives nemlig bedst i fuld skygge eller halvskygge, for som navnet vinterbær antyder, tåler busken ikke direkte sollys. Det kan svide bladene og gøre dem gule. Derfor er det optimalt at give skimmia en placering på nordsiden af din grund, for her kommer solen sjældent forbi.
Hortensia – Din guide til pasning & pleje
Skimmia trives bedst i sur jord, og derfor er det oplagt at plante den sammen med rhododendron og andre surbundsplanter. Gør du det, skal du huske at placere den foran de større planter, så den får mest mulig skygge. Du kan læse mere om skimmia og jordbundsforhold længere nede i artiklen.
Lungeurt – En smuk, tidlig staude
På grund af sin kompakte, lave højde skal du ikke plante skimmia med stor afstand. De laveste sorter skal plantes med en afstand på 40-50 centimeter, mens de høje skimmia skal have en planteafstand på 60-80 centimeter.
Sådan planter du skimmia
Lad os nu se nærmere på udplantning af skimmia. I princippet kan det gøres året rundt så længe, der ikke er frost i jorden, men jeg anbefaler altid, at du planter i efteråret. På det tidspunkt er jorden stadig lun efter sommeren, men solens skarpe stråler udtørrer ikke længere jorden, som derfor er dejlig fugtig og nem at arbejde med. Det giver planterne de bedste muligheder for at etablere sig i din have.
Sankthansurt – Sensommerskønhed i haven
Plantning af skimmia kræver ikke meget, og alt du har brug for, er en vandkande og en god planteskovl.
Sådan gør du
- Grib fat om planten og placer den i en spand med vand, så roden kan suge væske til sig.
- Mens den drikker, graver du et plantehul, der er dybt nok til, at rodklumpen ikke stikker op af hullet. Den skal nemlig plantes i samme højde, som den stod i potten.
- Fyld plantehullet med vand, og lad det trænge ned i jorden. Det er især vigtigt, hvis du tilfører sphagnum, som er meget tør.
- Placer skimmia i hullet, læg et lag sphagnum over og tryk planten godt fast.
- Giv nu din nyplantede skimmia godt med vand.
I den første tid efter udplantning af skimmia må du være opmærksom på, at planten ikke kommer til at mangle vand. Det gælder især, hvis du planter forår eller sommer, hvor der kan gå flere uger uden regn.
10 skønne blomster til dine krukker
Husk også, at skimmia i krukker oftere har brug for vand end skimmia, der står i havens bede. Du kan læse mere om vanding under afsnittet Gode råd til pasning af skimmia.
Gode råd til pasning af skimmia

Pasning af skimmia skal du ikke bruge meget tid på, for det er en hårdfør plante, som klarer det meste. Vanding er derfor det vigtigste at vide noget om, når det gælder pleje og pasning af skimmia. Fordi du har med en surbundsplante at gøre, skal den nemlig vandes med kalkfrit vand eller regnvand. Det almindelige postevand, du tapper fra hanen, er fyldt med kalk, så det kan du ikke vande med.
TIP Du må skal vande skimmia jævnligt, så jorden ikke tørrer ud, for på den måde kan du sikre, at den står grøn gennem vinteren.
Pasning af skimmia i krukker adskiller sig ikke fra dem, du planter i havens bede. De kan sagtens overvintre i krukkerne, men du kan med fordel trække dem ind til husmuren, så de ikke udsættes for hård vind eller sne. Placer dem også gerne under et halvtag, hvis det er muligt, for du får de flotteste planter, hvis de står beskyttet.
Sæt skimmia i krukker

Det er oplagt at plante skimmia i krukker, og særligt omkring juletid gør planten et godt indtryk, når den sættes sammen med gran, cypres, kogler, mos og husløg. Du kan både have skimmia i krukker sommer og vinter, men husk, at busken har brug for en skyggefuld placering.
TIP Fyld lecakugler i bunden af krukker, før du planter skimmia. Så dræner jorden bedre, og du undgår, at jorden bliver alt for våd.
Skimmia tåler frost, og derfor kan den stå ude året rundt – også i de kolde vintermåneder. Du skal bare være opmærksom på at plante busken i en krukke, der også kan tåle minusgraderne.
TIP Skimmia, der har vokset i havekrukker, kan plantes ud i havens bede senere. Sæt dem for eksempel i et surbundsbed med rhododendron.
Vigtigt at vide om jord & gødning

Oplever du, at skimmia får gule blade, skyldes det med stor sandsynlighed jorden. Skimmia skal vokse i jord med en pH-værdi på mellem 4,0-6,5 for at udfolde sig optimalt. Hvis pH-værdien er over 6,5 vil du opleve, at buskens blade bliver gule, og senere kan du risikere, at den går ud.
Pasning & udplantning af lavendel
Vil du sørge for, at jorden i din have er god til udplantning af skimmia, skal du lave en blanding af sand og spagnum. På den måde sikrer du, at jorden bliver sur nok. Planter du skimmia i krukker, skal du huske, at jorden også her skal være surbundsjord.
15 flotte forårsblomster til haven
Det hører med til pleje af skimmia, at den skal have gødning for at vækste bedst muligt. Til krukkeplanterne kan du bruge almindelig gødning, mens skimmia i haven skal have en god gang spagnum. Læg et lag på omkring 5 centimeter omkring planterne. Skimmia skal have gødning cirka en gang om året, og det er en god idé at give planten næring lige efter blomstringen i foråret.
Værd at vide om formering
Formering af skimmia kan gøres på to måder: gennem frøformering eller ved stiklinger. Formering gennem frø sker i efteråret, hvor frøene sås i potter, som overvintrer koldt, men den nemmeste måde at få flere planter på er ved stiklinger.
Du skal tage stiklinger til formering af skimmia i juli og august. Skær frodige, sunde grene af planterne og sæt dem dybt i potter med jord. Placer stiklingerne lyst, men ikke i direkte sol, og sørg for, at de ikke tørrer ud. I løbet af de næste uger sætter de små, nye planter rødder og til foråret kan de plantes ud i havens bede og krukker.
Kend de mange sorter af skimmia

Alle sorter af skimmia har de samme fællestræk: de vokser langsomt, er tætte i løvet og er ikke særligt høje. Der er 9 arter i slægten, som oprindeligt stammer fra Asien, hvor de vokser vildt i naturen. Her i Danmark er særligt 3 sorter af Skimmia japonica populære. Det er ’Reevesiana’ ’Rubella’, og ’Finchy’.
Der findes både han- og hunplanter, og det er sorten, som afgør, hvilket køn du får. ’Finchy’ og ’Rubella’ er hanplanter, ’Veitchii’ er en hunplante og ’Reevesiana’ er tvekønnet. Du kan kende hanplanterne på, at de ikke sætter bær, men kun blomster.
TIP Alle sorter af skimmia er giftige, og kan derfor ikke spises. Det er både blomster og frugter, der er giftige.
Vinterbær står grøn året rundt, og netop derfor er den lave busk populær i haverne. Derfor kan du ofte finde skimmia på tilbud, når du besøger planteskolerne. Herunder kan du læse mere om de populære sorter.
Du kan købe skimmia her (reklamelink)
Skimmia japonica ’Reevesiana’
Skimmia japonica ’Reevesiana’ sætter smukke, røde bær i efteråret. Det er derfor en smuk busk at plante, hvis du vil have farve i haven i vintermånederne, for bærerne bliver hængende i mange måneder. Bladene er mørkegrønne og blomsterne, der springer ud fra maj, er rosa.
Skimmia japonica ’Reevesiana’ er en lav, kompakt busk, som kun bliver mellem 50-80 centimeter høj. Det særlige ved denne sort er, at den både bærer han- og hun-gener. Det betyder, at den både sætter blomster og frugter.
Skimmia japonica ’Rubella’
Skimmia japonica ’Rubella’ blomstrer i det tidlige forår fra april til maj med rosa blomster. Bladene er mørkegrønne, og det giver en fin kontrast til de røde blomsterknopper, busken sætter fra oktober til marts.
Skimmia japonica ’Rubella’ får en højde på maksimalt 150 centimeter, og denne sort sætter ikke bær, fordi det er en han-plante.
Skimmia japonica ’Finchy’
Skimmia japonica ’Finchy’ står med mørkegrønne blade året rundt, og fra marts til oktober sætter busken hvide og grønne blomsterknopper. Denne sort blomstrer fra april til juni med hvide blomster.
Skimmia japonica ’Finchy’ er lige som ’Rubella’ også en han-plante, og sætter derfor ikke bær. Den bliver omkring 1 meter høj.
TIP ’Skimmia white globe’ og ’Skimmia white dwarf’ er også populære sorter, som får hvide blomster.
Kom godt i gang med beskæring af skimmia

Beskæring af skimmia er ikke det, du skal bruge mest tid på, for planten vokser langsomt, og har derfor sjældent brug for en studsning. Man kan klippe skimmia som en del af den årlige pleje for at forme busken og sørge for, at den bliver ved med at være tæt og kompakt i sit udseende. Vil du beskære busken, skal du gøre det om vinteren.
Afklippet kan du bruge i buketter eller dekorationer, ligesom grenene også er gode at binde til kranse. Det er derfor oplagt at lade de afskårne grene være en del af julepynten.
Skriv et svar