Æbler lyser rødt på træernes grene, sommerblomster blinker stadig i bedene og i køkkenhaven kan det være svært at følge med og få høstet alle grøntsagerne til tiden.
Haven i september er både lun og lunefuld, for selvom sensommeren sender varme vinde gennem græsset, venter Kong Vinter i kulissen. Heldigvis er det ikke tid til at lukke haven ned til vinter endnu, for september er en perfekt måned at etablere nye bede i, så de sidste grøntsager og selvfølgelig høste alle de lækre frugter, bær og grøntsager.
Læs med her få inspiration til 10 ting, du kan lave i din have til september.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 gøremål i haven til september
Efterårsstemningen spreder sig stille i haven, hvor sensommerens blomster roligt forandrer farvespillet, og træernes nuancer forvandles til flammende orange og røde toner. I september går din have fra dur til mol, men melodien bliver ikke melankolsk af den grund.
September er nemlig en god måned at plante både stauder, buske og træer i. Nu er varmen ikke så hård, og derfor får planterne bedre fat i jorden. Samtidig bidrager blide regnskyl til, at planterne får væske og næring, så de kan etablere sig. Det øger deres chancer for at overleve, og gennem vinteren får de ro til at etablere sig, så de kan skyde i foråret.
Ved du ikke, hvad du skal lave i haven til september? Der er mange ting, du kan tage fat på, så her får du 10 gøremål i haven til september.
1. Høst æbler
Det bedste ved efteråret er alle de æbler, der hænger på træerne! Nogle med de rødeste kinder, andre i flammende orange farver eller sarte gule nuancer for ikke at glemme de syrligt, grønne madæbler.
Sorter som Guldborg, Discovery og Rød Ananas er klar til at blive plukket i september måned, men du skal spise dem med det samme. De er nemlig ikke gode at gemme.
Gem æbler til vinter – Sådan gør du
September i haven byder ofte på en overflod af æbler, som de færreste kan nå at få spist i løbet af et par uger. Heldigvis er rigtig mange sorter gode at gemme, så du kan spise af dem i løbet af efteråret og vinteren.
Kom godt i gang med frugthaven
Vil du gemme æbler til vinter? Du sikrer, at æblerne kan holde sig i flere måneder ved ikke at støde dem. Nedfaldsæbler er derfor ikke velegnede til opbevaring, for de vil have en kort holdbarhed, så dem må du koge grød af eller spise med det samme.
TIP Æblerne må ikke få frost, så er der udsigt til kraftige dyk i temperaturen, må du lægge en kartoffelsæk eller et tæppe over dem.
Pluk i stedet de æbler, du vil gemme og læg dem i æblekasser, du sætter et køligt sted med god luftgennemstrømning. Det kan være i dit udhus eller garage. På den måde kan de holde sig hele vinteren, og nogle sorter holder sig endda friske helt til foråret.
2. Beskæring af havens hække, buske & træer
Har du birk, ahorn, valnød eller kirsebær i haven? Det er sidste udkald i løbet af september måned, hvis de skal beskæres. Blommetræer kan du derimod godt vente med at beskære, til de er færdige med at sætte blommer.
Sætter dine hindbær frugt i efteråret? Efterårshindbær skal du først beskære til foråret, men hindbær som har båret frugt tidligere på sæsonen, kan du give en beskæring nu. Det gør du ved at klippe grene, der har båret frugt, af helt nede ved jorden. I videoen herover kan du se, hvordan du skal gøre
TIP Du kan beskære klatreroser, når de er færdige med at blomstre. Bind også løse grene op, så de ikke knækker, når efterårsblæsten suser gennem haven i september.
Stedsegrønne hække skal beskæres eller studses for sidste gang. Er et par meter gået ud i løbet af sæsonen, er september et perfekt tidspunkt at plante ny hækplanter.
3. Del dine stauder & plant nye i haven
September er den bedste måned i haven til udplantning af nye stauder. Jorden er lun, det er ikke for tørt og temperaturen er stabil. Det vekslende vejr med sol og regn er perfekt, når du skal dele dine stauder eller få nye planter til at slå rod i haven.
TIP Overvejer du, hvor sent man kan plante stauder? Så længe der ikke er frost, kan du i princippet plante stauder i haven. Det bedste tidspunkt at gøre det på er efter min mening enten i foråret eller i året. Jeg udplanter primært nye blomster i haven i september.
Stauder kaldes også flerårige blomster, og vil du plante dem i haven er september og oktober samt april og maj de bedste måneder at gøre det på. Du kan også plante i sommermånederne, men ofte blomstrer stauderne på den tid, og derfor vokser deres rødder langsommere. Jeg vil derfor anbefale, at du ikke planter stauder, når de er i blomst.
Sankthansurt – Efterårsskønhed til haven
En god tommelfingerregel er, at stauder, som blomstrer i foråret, skal plantes i efteråret, og stauder, som blomstrer i efteråret, skal udplantes i foråret. Det giver planterne nogle måneder til at etablere sig før blomstersætningen.
Sådan deler du stauder
Det virker voldsomt, når stauder skal deles, men bare rolig – de skal nok klare den hårde behandling. Ved du, hvordan du deler stauder? Du tager fat i en skarp spade, graver en staude op og deler rodklumpen i mindre stykker. Sankthansurt, staudesalvie, daglilje og hosta er bare nogle af de stauder, du kan dele på den måde.
Staudesalvie – En nem staude i haven
Efter delingen planter du de nye stauder ud. Sørg for, at hver plante har et solidt rodnet, så de kan danne nye skud i foråret.
TIP Skal du anlægge en ny græsplæne? September er et godt tidspunkt at så græs på, for nu er jorden både varm og fugtig, så frøene får let fat.
Vil du flytte dine stauder uden at formere dem? Jeg flytter gerne rundt på mine blomster i haven i september måned. Vil du anlægge et nyt bed er det er perfekt tidspunkt at gøre det på nu.
4. Du kan stadig så i køkkenhaven
Har du et par tomme pladser i køkkenhaven? Selvom det snart er tid til at gøre haven vinterklar, kan du stadig nå at så et par rækker med spinat eller vintersalat, som kan høstes i løbet af efteråret.
Det er også ved at være sidste chance for at så grøntgødning, så køkkenhaven ikke går vinteren i møde med bare jordstykker. Vikke, boghvede, honningurt og blodkløver er god grøngødning, som jeg personligt har haft stor glæde af at så.
Kender du fordelene ved at så efterafgrøder? Grøngødning holder på næringen i jorden og forhindrer samtidig ukrudt i at spire frem. Det er simpelthen ren forkælelse af jorden.
5. Nu skal du samle & tørre frø
Vil du spare penge på frø i foråret? Et af mine vigtigste gøremål i haven i september er at samle frø fra sommerblomster, stauder og grøntsager. Jeg sparer nemlig en del i havebudgettet på den måde.
Frøene samler jeg løbende gennem måneden, når jeg kan se, at de er modne og klar til høst. Du kan se, at det er tid til at samle frøene, når de er mister deres grønne farve og bliver brune eller sorte.
Det bedste tidspunkt at gå en indsamlerrunde på er efter et par dage med tørt vejr. Så samler jeg en stor bunke, som jeg renser for frøskaller og visne plantedele, før jeg lægger dem til tørre.
Sådan opbevarer du dine frø
Det er en god idé at tørre frøene et par dage på en tallerken indenfor, så du kan være helt sikker på, at de er knastørre, før du lægger dem i pose. Det er nemlig ret vigtigt, hvis du vil undgå, at de rådner!
Føles frøene tørre? Frøene er klar til at blive gemt, når de knitrer, knaser og lyder som tørt pergament.
TIP Frø skal opbevares tørt, køligt og mørkt. Fugt får frø til at rådne, og får de frost, kan det ødelægge spireevnen.
Du opbevarer dem bedst i papirsposer, avispapir eller kaffefiltre. Husk at skrive på posen, hvilke frø den indeholder, og glem heller ikke at skrive årstal på. Samler du mange frø, kan du nemlig ikke huske det fra sæson til sæson.
6. Fjern ukrudt
Bliver man aldrig færdig med at luge som haveejer? Jeg må skuffe dig: det gør man ikke. Men du kan komme ukrudtet i forkøbet, hvis du fjerner så meget ukrudt fra haven i september, som du overhovedet kan komme af sted med!
Den løse og let, fugtige jord gør arbejdet nemmere for dig, og i foråret er der knap så meget skidt, som spirer frem.
Til det knap til hyggelige havearbejde i september hører også en oprydning i bedene. Du kan fjerne visne sommerblomster og frøstande fra blomster, som er selvsående, skal klippes ned. Løvefod, akeleje, violfrøstjerne og haveklinte spreder sig hurtigt, så de kan med fordel begrænses.
7. Høst bær, krydderurter & grøntsager
Der er stadig meget mad, som kan høstes her i september. Hindbær og brombær kan plukkes i overflod, og krydderurterne sender også stadig dejlige dufte gennem haven. Løvstikke, persille, mynte, basilikum, rosmarin, oregano og salvie er bare nogle af de mange urter, som stadig kan plukkes.
Jeg bruger dem til krydderurtesmør og pesto, men tørrer også nogle bundter til vinter.
TIP Kartofler og rodfrugter skal høstes nu og gemmes til opbevaring i løbet af vinteren. De skal gemmes mørkt, køligt og frostfrit.
Har du lagt mærke til de orange farver? Hyben kan hentes i hegn og langs stranden, hvis ikke du selv har bærrene i haven. Hyben smager fantastisk! Jeg bruger dem til marmelade, krydrede chutneyer og sylter dem som et sødt indslag til desserter eller kager.
Få mine bedste opskrifter på hyben
I køkkenhaven gror grøntsagerne stadig, og noget af det vigtigste havearbejde i september er derfor at få høstet alle de lækre sager. Fennikel, kartofler, kål, spinat, salat, rodfrugter, græskar, squash og bladbeder vokser om kap derude, så det kan være svært at følge med og få spist det hele.
Klip topppen af tomaterne
Vil du have de sidste tomater til at modne hurtigere? I september kan du klippe toppene af tomatplanterne og fjerne bladene, så planten bruger sine kræfter på at modne frugten i stedet for at vokse.
Nåede alle tomaterne ikke at modne alligevel? De kan heldigvis gemmes på glas, for grønne tomater er skønne at sylte. De smager godt som tilbehør til vinterens tunge rette eller som et supplement til wraps og wok.
Glem ikke drivhuset
Det er ikke kun haven, der skal have opmærksomhed i september. I drivhuset er der nemlig brug for god udluftning, så du mindsker risikoen for skimmel og meldug. Jeg anbefaler også, at du hurtigt fjerner syge planter og blade, når du ser dem, for sygdomme spreder sig hurtigt på denne tid af året.
Guide til rengøring af drivhuset
Vanding er ikke et af de gøremål i haven i september, du kommer til at bruge mest tid på. Det er nemlig ikke nødvendigt at give planterne vand så ofte nu, hvor temperaturen begynder at dale igen.
8. Du skal beskytte blomsterne mod frost
Selvom solen stadig skinner, og temperaturene er lune, må du ikke glemme, at det faktisk er efterår nu. Frosten gør snart sit indtog, så vinterklargøring af haven kommer snart på tale. Både de sarte sommerblomster, og andre udsatte blomster eller buske, skal derfor dækkes og beskyttes med fiberdug. Hold derfor godt øje med vejrudsigten.
TIP Vil du have forårsblomster i haven og krukkerne i næste sæson? Det er i efteråret, at forårsløg skal sættes, så her i september kan du lægge løg fra erantis, tulipan, krokus, påskeliljer og mange andre forårsblomster i jorden.
Har du blomster i krukker? I september skal pelargonier og geranier ind efter en lang sommer under åben himmel. Jeg sætter mine i drivhuset, før jeg tager dem ind til overvintring, så de kan vænne sig til skiftet mellem ude og inde.
9. Bekæmp havens fjender & fjern æg fra dræbersnegle
Hvis ikke du har et par indiske løbeænder, som kan spise sneglene for dig, m du selv i gang med at udrydde de slimede dyr. Haven i september er et paradis for dræbersnegle, som lægger æg fra august til november. Faktisk kan de lægge op til 400 æg i den periode! Det bliver til mange snegle, som kan spise sig vej gennem din køkkenhave.
Ved du, hvordan dræbersnegleæg ser ud? De hvide eller gullige æg er ikke mere end 4 millimeter. Lange, men heldigvis er de nemme at spotte, for de er samlet i store klumper. Du finder æg fra dræbersnegle liggende på jorden, under brædder, rødder, grene, krukker eller måske endda i drivhuset. Leder du steder, hvor der er fugtigt, får du som regel gevinst.
10. I september er det tid til at sylte
For mig hører syltning med til at gøre haven vinterklar. Stille og roligt får jeg høstet alle de frugter, grøntsager og bær, som haven i september giver og i takt med, at bedene tømmes, fyldes hylderne i skabene.
Få mine bedste sylteopskrifter
De sager som ikke syltes, kan enten tørres eller fryses. Ærter og bønner kan blancheres og gemmes på frost, og det samme gælder efterårets mange bær.
September i haven er lun & god
Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide… Sådan lyder det i sangen, og selvom haven i september er lun og god, lurer nattefrosten rundt om hjørnet. De første små skridt mod en vinterklargøring af haven skal tages nu, men der er stadig meget tid til at nå alle gøremål, før Kong Vinter for alvor tager fat.
En af de bedste ting du kan lave i haven til september, er derfor at invitere venner og familie til høstfest først på måneden. Jeg gør det hvert år. Det er nemlig festligt at samles til rundtur i haven, gode snakke om løst og fast og ikke mindst et festmåltid sammensat af alle de lækre sager, du har dyrket.
Skriv et svar