Efter et regnskyl samler dråberne sig stille som glasperler i de støvede, grønne blade. Langsomt ligger de og ruller frem og tilbage, til solen en dag tørrer dem væk som tårer på en træt kind. Løvefod indbyder til poesi! De store blade og det lette blomsterløv gør den nemme staude til en god ven i haven, som både i bede og buketter spreder smil.
Du kan derfor trygt plante løvefod, uanset om du vil bruge den til bunddække, som spiselig pynt eller blot nyde dens udseende. Vil du vide mere? Her fortæller jeg dig, hvordan du kommer godt i gang med pasning og pleje af løvefod.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Løvefod i haven
Løvefod, Alchemilla, har et ganske særligt udseende, og mange planter den i haven på grund af de store blade, der kan have mange former. Nogle sorter har runde blade, andre ovale og en tredje type har blade formet som kattepoter. De potedeformede blade er netop grunden til, at stauden kaldes løvefod.
Fra maj til august sætter løvefod blomster i farver, som spænder fra lime til gule og gulgrønne nuancerne, mens bladene varierer fra mørke til lysere, grønne toner. Efter blomstringen kan du skære de visne blomsterstande af, og i mange tilfælde vil planten kvittere med en ny, dog lidt mindre blomstersætning sidst på sommeren.
Få løvefod til udplantning i haven her (reklamelink)
Løvefod er en flerårig staude, som bliver omkring 50 centimeter høj, og når den først har etableret sig i haven, vokser den sig hurtigt stor. Netop derfor er det en populær staude at bruge til bunddække i haven.
Gode råd til pasning og pleje af løvefod
Vil du plante en nem staude i haven? Løvefod kræver ikke meget pasning og pleje, for her har vi med en robust plante at gøre. Når det kommer til jord, trives løvefod under stort set alle forhold. Dog er en meget tør og sandet eller meget våd jord ikke just det, der begejstrer stauden mest.
Sankthansurt – Sensommerskønhed i haven
Udtørring tåler den ganske fint, og vanding er derfor ikke noget, du skal bekymre dig om med mindre, det er meget tørt, og bladene begynder at hænge. Gule, brune eller krøllede blade er et tegn på, at din løvefod trænger til vand.
TIP Formering af løvefod kan gøres ved frøformering eller deling. Eftersom planten kan blive meget stor, kan det efter nogle år i haven blive nødvendigt at dele løvefod. Det bedste tidspunkt for deling er i foråret eller i efteråret.
Løvefod er selvsående og spreder sig hurtigt i haven, hvis ikke du er lidt opmærksom. Derfor hører det med til pasning af løvefod, at du klipper den helt ned, når den er færdig med at blomstre. På den måde kan du mindske, at frøene spredes i hele din have.
Kom godt fra start med såning fra frø
På samme måde som mange andre blomster og stauder i haven skal du give løvefod en placering i solen. Den trives ikke optimalt i fuld skygge, så du bliver nødt til at placere den et sted, hvor solen bare en gang i mellem lader sine stråler varme den. Som tak vil planten kvittere med en flot blomstring – det vil du ikke få, hvis du planter den i fuld skygge.
Såning af løvefod kan du faktisk gøre hele året rundt – selv på en vinterdag. Så længe jorden ikke er frossen, kan du lægge frøene i jorden.
Kom godt i gang med såning & udplantning
Er du klar til at så løvefod? Du skal så frøene direkte på voksestedet, så forspiring er ikke nødvendigt.
Sådan skal du så løvefod
- Riv jorden så den løsner sig
- Drys frøene let ud over jorden
- Dæk frøene med jord
- Slut af med af vande, så jorden holdes fugtig, og frøene kan spire
Vanding er særligt vigtigt, hvis du sår løvefod enten forår eller sommer. Varmen kan nemlig hurtigt tørre jorden ud, så frøene ikke får fugt nok til at kunne spire frem. Et lille tip i forbindelse med såning er, at du kan blande frøene med jord, før du planter dem.
Videre til udplantning af løvefod
Vil du springe frøstadiet over? Du får hurtigt et flot resultat og et tæt bed, hvis du vælger at købe løvefod som udvokset plante. Det sparer dig for ventetiden, hvor frøene udvikler sig og spirer frem, og i stedet kan du allerede fra sæsonens begyndelse nyde synet af blomsterne i dine bede.
Udplantning af løvefod kan gøres hele året, så længe frosten ikke sidder i jorden. Det bedste tidspunkt for udplantning er dog fra april til oktober.
TIP Når du skal plante løvefod, er den optimale planteafstand mellem 30-40 centimeter.
Husk at vande grundigt, når stauden er plantet ud, for den har brug for fugtig jord, når den skal etablere sig i din have. Det gælder i særlig høj grad, hvis du planter i foråret og om sommeren, hvor vejret kan være meget varmt.
Sorter & arter af løvefod
Der findes mange forskellige sorter og arter af løvefod – lige fra dem, du dyrker i haven, til dem du finder vildt i naturen. Ja, faktisk er der flere hundrede arter af alchemilla eller Ladies Mantle, som stauden kaldes på engelsk.
Staudesalvie – En nem & smuk staude i haven
Det er derfor ikke sjældent, du kan støde på løvefod i Danmark. Blandt de mange forskellige sorter er der alligevel nogle, som er mere eftertragtede end andre, og dem kan du læse mere om her.
Populære sorter af løvefod
- Almindelig løvefod (Alchemilla vulgaris) eller Gulgrøn løvefod (Alchemilla xanthochlora)
- Lodden løvefod (Alchemilla mollis)
- Bjergløvefod (Alchemilla alpina)
- Kaukasisk løvefod (Alchemilla erythropoda)
Vil du plante løvefod i haven? Før du køber den fine staude, kan det være en fordel for dig at vide lidt mere om de enkelte planter. Derfor har jeg herunder skrevet mere om de forskellige sorter og arter af løvefod, så du kan finde den, der passer bedst til din have.
Hortsensia – Din guide til pasning & udplantning
Almindelig løvefod – Alchemilla vulgaris
Almindelig løvefod med det latinske navn Alchemilla vulgaris, er en sort, som sætter gulgrønne blomster – og mange af dem. Fra forår til langt ind i august vil stauden stå i fuldt flor, og derfor er det oplagt at bruge den i sommerens buketter. Løvefod giver nemlig buketterne et fint og florlet udtryk.
TIP Almindelig løvefod kendes også som Gulgrøn løvefod, der på latin hedder Alchemilla xanthochlora.
Gulgrøn eller almindelig løvefod ligner lodden løvefod, men den største forskel ses i bladene, som er helt glatte på den almindelige sort. Stauden er desuden en god plante som bunddække.
Lodden løvefod – Alchemilla mollis
Lodden løvefod, Alchemilla mollis, er en flerårig staude, som bliver 30-40 centimeter høj og blomstrer fra maj til august. Det særlige ved denne art er de dunede blade, som har en helt særlig evne til at samle regn- og dugdråber, så de lægger sig som glimtende glasperler i løvet. Det er utroligt smukt og bestemt en af grundene til, at netop denne sort er særligt populær i haverne.
Lodden løvefod er desuden smuk i buketter, hvor den tilføjer en fin luftighed. Særligt er den god at sammensætte med stauder og sommerblomster i lilla og blå farver. Det giver nemlig kontrast til din buket. Denne staude har desuden en svag duft.
Bjergløvefod – Alchemilla alpina
Bjergløvefod, Alchemilla alpina, er meget mindre end mange andre sorter, så jeg får næsten lyst til at sige, at vi her står over for en mini løvefod. I hvert fald sammenlignet med de andre varianter for planten bliver kun 5-10 centimeter høj.
TIP Sorten er ikke den mest almindelige her i landet, men på Færøerne, Island og Grønland er bjergløvefod helt almindelig at finde i den vilde natur.
På grund af sin lave høje er denne mini løvefod ikke lige så effektivt et bunddække som almindelig og lodden løvefod. Alligevel kan du sagtens bruge den som kantplante i dine bede. De fine, hvide aftegninger på plantens bladkanter er nemlig et dekorativt indslag.
Kaukasisk løvefod – Alchemilla erythropoda
Kaukasisk løvefod eller Alchemilla erythropoda hører også til de mindre sorter. Den har mange fællestræk med lodden løvefod, og du kan derfor plante den, hvis du holder af den lodne sort, men synes, den sort bliver for stor i din have. Kaukasisk løvefod er nemlig markant mindre og fylder derfor ikke så meget i bedene.
TIP Løvefod kaldes også Maria-kåbe, Fruekjole, Vor Frues Kåbe og Jomfruurt. Det latinske navn Alchemilla betyder alkymi, og til den historie hører, at alkymisterne i gamle dage mente, at løvefod var en vigtig ingrediens, når der skulle fremstilles guld.
Er løvefod spiselig?
Løvefod er spiselig, og du kan derfor fint høste de spæde skud og bruge i madlavningen. I løbet af de sidste par år er spiselige blomster blevet meget populære, og selvom du ikke nødvendigvis drømmer om at dyrke løvefod som en del af den daglige kost, er det alligevel en fin sidegevinst, at den ikke er giftig. Der er nemlig noget særligt over en plante, som både er smuk og spiselig på samme tid.
Smukke, spiselige tallerkensmækkere
Du kan høste unge skud og bruge i salater på samme måde, som du anvender spinat eller salat, men blomsterne kan du også godt sætte tænderne i. De er skønne som pynt på desserter og kager, og mange anvender også blomster fra løvefod i te. Til te er det dog mest almindeligt, at du tørrer plantedelene først.
Den effektive lægeplante
Vidste du, at løvefod er en lægeplante? Ikke nok med, at stauden er smuk i havens bede, den har også en helende virkning og er i mange år blevet dyrket som lægeplante. Det skyldes, at den efter sigende skulle have en god effekt mod ondt i maven, men planten kan også dæmpe betændelse og hele sår.
Morgenfrue med mange gode egenskaber
Selv i dag bruges løvefod som lægeplante, og du kan derfor købe den i helsekostbutikker, hvor den i tørret form indgår i kosttilskud eller som ingrediens i te.
En smuk staude i havens bede
Løvefod er en smuk staude i havens bede, og når de store blomster folder sig ud, tiltrækker de sig hurtigt opmærksomhed. Bier, sommerfugle og andre insekter sværmer i stauden, når den blomstrer, og efter et regnskyl søger dyr mod løvefoden for at drikke de dråber, der samler sig i bladene.
TIP Du kan plante løvefod og storkenæb sammen, for planterne komplimenterer hinanden fint og er både i buketter og bede smukke naboer.
Vil du have en buket på sommerbordet? Løvefod er en god snitblomst, som er oplagt at skære til sommerens buketter. Går du efter et vildt, landligt og romantisk look, er stauden ofte prikken over i’et, når den mødes med vilde græsser og storblomstrede roser. Du kan også tørre løvefod og bruge blomsterne i evighedsbuketter, når vinteren vender retur.
Brug løvefod som bunddække
Løvefod er populær at plante som bunddække og langs kanter i havens bede. Den får nemlig en volumen, der hurtigt holder ukrudt nede. Samtidig er det en smuk staude, som med sit rige blomsterflor lokker både bier, sommerfugle og andre insekter til haven.
Få bunddække i det tidlige forår med lungeurt
Planten har en lang blomstringstid, og selv når den er afsluttet, står stauden flot med sine tætte, grønne blade. Den almindelige planteafstand til løvefod er mellem 30-40 centimeter, og det er også den, jeg vil anbefale dig, når du planter stauden som bunddække. Ønsker du på kort tid at dække et stort stykke, kan du dog med fordel udplante med en mindre planteafstand.
Kæmpestenbræk – Nemt bunddække til haven
Hvilke sorter er bedst til bunddække? De bedste sorter til bunddække er lodden, almindelig eller gulgrøn løvefod. De vokser hurtigt til, dækker et stort stykke og sørger for at holde ukrudt nede. Bjergløvefod kan også anvendes, men på grund af sin lave højde, er den mindre effektiv til at holde ukrudt på afstand. Til gengengæld er den sød som kantplante i mindre bede.
Skriv et svar