Det er duften af middelhavslandenes varme, der sendes mod mig, når jeg plukker timian i haven. Straks sendes jeg på en rejse sydpå, selvom jeg står med fødderne plantet i den nordiske muld.
Timian er en af de robuste krydderurter, der klarer sig fint under vores himmelstrøg. Den er nem at dyrke, for den kræver næsten ingen pasning – og vand eller gødning, det har den faktisk ikke brug for.
Vil du dyrke timian? Så kom med i haven. Nu vil jeg vise dig, hvordan du gør.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få timian i haven
Du kender nok timian fra rejserne sydpå, hvor krydderurtens duft hænger i luften og tilføjer smag til maden. Heldigvis kan du dyrke timian i haven herhjemme, for den flerårige, stedsegrønne halvbusk klarer sig fint på vores kanter.
Plant dejlige, duftende krydderurter i haven
En almindelig have-timian bliver omkring 30-40 centimer høj, og den blomstrer med røde, lyserøde eller hvide blomster. Når en have-timian blomstrer, skaber den et fint spil i krydderurtebedet samtidig med, at den tiltrækker bier – og bierne vil man jo gerne have på besøg.
Du kan købe en timian til haven her (reklamelink)
Dyrkning af timian er nemt
Dyrkning af timian, Thymus vulgaris, er nemt at få succes med, for krydderurten kan vokse de fleste steder i haven. Vil du have en intens smag og duft? Så skal du give din timian en solrig placering med god varme. Jo mere sol den får, jo større smag sidder der i de små, grønne blade.
TIP Timian er en halvbusk med trælignende stængler, som små, grønne blade vokser frem på. Den kan både plantes i køkkenhaven som krydderurt eller som bunddække i staudebedet, for timian kræver ikke meget pasning. Derfor er det en god krydderurt, hvis du er nybegynder i haven.
Krydderurten er vant til at vokse i tør og stenet jord, så når du planter den i haven, vil den trives bedst i let jord. Jeg dyrker timian i et stenbed sammen med andre krydderurter, men du kan også plante timian i krukker på altanen eller i en urtepotte i vindueskarmen. Dyrkning af timian kan du derfor både gøre udendørs og indendørs med stor succes.
Plantning & såning af timian
Der er mange måder, du kan få timian i din have på. Har du lyst, kan du endda dyrke timian fra frø (reklamelink). Du kan også lave stiklinger af timian eller købe en udvokset plante, du bare skal sætte ud i haven.
Kom godt i gang med forspiring
Vil du så timian fra frø? I begyndelsen af april skal du forspire frøene ved at lægge dem i god plantejord blandet med lidt sand. Når du sår timian, skal du kun trykke frøene let ned i jorden, så glem alt om dybe såriller.
Fra du har lagt frøene i jorden, går der et par uger, inden de små spirer begynder at vise sig. Når de er vokset til, prikler du dem om i større potter, og først når risikoen for nattefrost er drevet over, kan du plante timian i haven. Vi nærmer os nok slutningen af maj, før de små planter kan komme ud på deres endelige voksested.
Vanding, gødning & jord
Pasning af timian er ikke det mest krævende, for det er en hårdfør krydderurt, der både kan tåle frost og udtørring. Vanding af timian skal du kun tænke på, når du planter den ud i haven eller i krukken. Her er det til gengæld også vigtigt, at den får vand nok, for det har den brug for, når den skal have fat i jorden. Når først timianplanten har fået fat, er det ikke længere nødvendigt at vande den.
Timian vokser bedst i jord, der ikke er alt for næringsrig. Du kan med fordel plante den i sandet og stenet jord eller ligefrem tilføje sand og sten til jorden, hvis du vil give planten de bedste vækstbetingelser. Derfor er gødning til timian heller ikke nødvendigt, for planten har ikke brug for meget næring.
Når vinteren kommer
Har du timian i potter? Det er nemt at flytte krukker og potter ind i drivhuset, hvor krydderurterne kan overvintre og og være bedre beskyttet mod frost. Har du derimod din timian udendørs i haven, kan du dække den med grangrene for at skærme den en smule.
5 nemme krydderurter, der kan overvintre
I min have står timian ude hele året og selv de år, hvor frosten har været hård og vedvarende, har det ikke slået den ud. Det kan dog godt ske, at varig frost kan skade krydderurten. Der har da også været nogle år, hvor jeg har tænkt, så gik den ikke længere, når min timianplante har strittet trist med sine tomme grene. Men hvert forår har den gjort et stædigt comeback og er begyndt at skyde igen.
Husk beskæring af timian
I foråret er det tid til beskæring af timian, for det gør krydderurten både tættere og flottere. Samtidig er det også med til at holde planten sund.
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendel
Det er ikke nogen stor kunst at beskære timian, for du klipper simpelthen bare ned til det punkt på grenen, hvor krydderurten har sat nye, friske skud. Vent dog med at finde saksen frem til risikoen for nattefrost er drevet over. En god tommelfingerregel er at beskære timian samtidig med lavendel.
Formering af timian – Sådan gør du
Timian er en krydderurt, der kan så sig selv. Har du opdaget de små, nye planter i bedet? Når du ser timianplanter spire frem, kan du flytte dem til et andet sted i haven eller give dem til en, der gerne vil dyrke krydderurten.
Desværre er selvsåning ikke en pålidelig måde til formering af timian, for du kan jo aldrig vide, hvor og hvornår planten finder på at sprede sin frø. Derfor er den bedste måde at få flere planter på at tage stiklinger fra timian.
Foråret er den bedste tid at formere på, og gør det endelig når du alligevel er i gang med beskæring af timian. Det er nemlig der, der er mest fut i planterne. Stiklingerne sætter du i potter, som du overvintrer i drivhuset og planter ud foråret efter.
En snak om sorter & arter
Der findes mange sorter af timian, men den mest almindelige er Thymus vulgaris, som også kaldes have-timian. Jeg kan dog kun anbefale, at du går på opdagelse i det store udvalg af sorter og arter. Der er nemlig mange spændende muligheder med forskellige højder, bladfarver, blomster, dufte og smage.
Vil du vide mere om forskellige sorter af timian? Herunder giver jeg dig et par idéer til, hvilke arter du ikke må overse.
Citrontimian
Citrontimian, Thymus x citriodorus, er en herlig art! Som navnet antyder, både smager og dufter citrontimian af en fantastisk blanding mellem citrus og timian. Bladene på min citrontimian er gulbrogede, men du kan også finde denne timiansort med gule eller hvide blade.
Citron timian kan købes her (reklamelink)
Krybende timian
Der findes arter af timian, som ikke busker sig på almindelig vis. De kryber langs jorden, og præcis det gør dem gode som bunddække. Du kan læse mere om krybende timian og brugen af den som bunddække længere nede i indlægget.
Krybende timian kan købes her (reklamelink)
Smalbladet timian
Smalbladet timian, Thymus serphyllum, er en timiansort, der lever vildt i Danmark. Planten er meget lav og kan blomstre med lilla og røde blomster. Det kan dog variere afhængig af, hvilken art du planter. Du kan nemlig købe denne timian på planteskoler.
Smalbladet timian kan købes her (reklamelink)
Vælg de rigtige sorter
Almindelig timian, lægetimian, havetimian, citrontimian, smalbladet, lodden, krybende… Det kan være svært at finde den timian, du vil dyrke.
Når du skal vælge, hvilken timiansort du gerne vil have, skal du næsten dufte dig frem. Der findes nemlig et hav af forskellige arter, som smager af alt fra kommen til lavendel og appelsin.
Som med alle andre krydderurter, gælder det om at smage og dufte sig frem til den plante, du vil have. Men det er nu heller ikke nogen helt dårlig opgave at komme på.
Plant timian som bunddække
Det er blandt andet på grund af de flotte blomster, at timian ikke kun er populær som krydderurt, men også som prydplante i stenbedene. Du kan for eksempel plante timian som bunddække, for den vokser tæt og holder ukrudtet nede, når den lægger sig som et blødt tæppe i haven.
Lungeurt – God til bunddække i havens bede
Jeg har flere gange set timian som bunddække mellem trædesten. Det er både rart for øjne og næse at bevæge sig på trædestenene, når bunddækket sender dufte rundt i haven.
Høst & opbevaring
Det dejlige ved timian er, at den kan høstes året rundt. Selvom på en kold vinterdag med frost i luften, står planten grøn i krydderurtebedet. Det er en gave at have planter i haven, som kan høstes, når alle andre afgrøder giver op.
Kryddersmør med timian & citron – Nem opskrift
Frisk timian kan opbevares i køleskabet i nogle dage uden at miste smag. Vil du gemme dem i længere tid, er den bedste måde at opbevare dem på i tørret tilstand.
Tørret eller frisk timian – Hvad vælger du?
Timian er det tætteste, jeg kommer på smagen af middelhavsområdet i min have – men alt taget i betragtning, er det også rimeligt tæt, synes jeg. Den robuste timianplante med sit grønne løv bidrager nemlig hele året til, at maden smager lidt mere af sydens sol.
Lav kryddersmør med urter fra haven
Selv på en sjappet januardag, kan jeg klippe et par af de grønne stængler af den friske timian, skylle dem forsigtigt i køkkenet og lade dem gøre suppen, simreretten eller smørret til en frisk mundfuld.
TIP Du kan tørre timian og gemme dem på lufttætte glas. Det er en fin værtindegave, for hvem bliver ikke glad for at glas med hjemmedyrket, tørret timian.
Den friske timian befinder sig lysår fra den tørrede. Så når først du har smagt, hvad sådan et par grønne stilke kan gøre ved madlavningen, bliver det svært at finde på en undskyldning for, hvorfor du ikke skal dyrke timian i haven.
Brug timian som krydderi i maden
Som krydderi er timian ganske uundværlig, synes jeg, og den kan bruges til stort set alt slags mad. Jeg bruger timian i kødretter og til fjerkræ og fisk, men den er altså også fantastisk i en kartoffelsuppe eller en jordskokkesuppe, hvor den tilføjer en krydret dybde, som lige er prikken over i’et.
En klassiker – Opskrift på syltede rødbeder med timian
Jeg bruger timian til mange ting i køkkenet, og jeg kan også sagtens finde på at stikke et par kviste ned i lagen, når jeg sylter rødbeder og rødløg.
TIP Det praktiske ved at have en krydderurt som timian i haven eller på altanen er, at den kan bruges til at lave te af om vinteren. Der er nemlig mange gode ting i timian, og har du ondt i halsen, kan te brygget på timian gøre underværker.
Timian er et krydderi, man kan høste hele året. Det er klart, at den smager kraftigst i sommermånederne, hvor den får rigeligt med sol og varme, men krydderurten er faktisk grøn hele året. Jeg synes, der er noget fantastisk over at have adgang til at høste friske krydderurter i vintermånederne og alene af den grund burde alle have timian.
Susanne Bækvig
Jeg lavede en portion biksemad i december og kom timian i. Til min overraskelse kunne jeg slet ikke smage den, og så kom jeg til at tænke på, om timian har mindre stærk smag og duft om vinteren?
hverdagshaven
Hej Susanne.
Det er et godt spørgsmål. Jeg har faktisk ikke selv oplevet, at min timian smager af mindre på denne årstid, men det ville da ikke undre mig, hvis smagen er mindre intens, når planten ikke får så meget sol, som den gerne vil.
Husk også, at krydderurter – og dermed også timian – taber smag, når de opvarmes.
Mange hilsner
Christine.
Mia
Min timian i altankassen gør mig nervøs for om jeg vander den for meget. Der er nogle grene der ser tøre ud fordi bladene ser visne ud. Men stort set alle grene har kun blade for enden. Der er mere gren uden blade end der er med. Er det fordi jeg vander for meget? Jeg tror jeg vander den hver anden dag for tiden med ikke særligt meget vand.
hverdagshaven
Hej Mia.
Nu, hvor temperaturen ikke er så høj længere, er det ikke nødvendigt at vande særligt ofte. Afhængig af, hvor stor din timian er, og hvor solrigt den vokser, varierer det naturligvis, men umiddelbart vil jeg ikke mene, du behøver at vande mere end en gang i ugen. Sørg også for, at der er godt dræn i altankassen, så overskydende vand kan løbe væk i stedet for at samle sig omkring rødderne.
Til foråret vil det være en god idé at beskære planten, så de visne grene fjernes, og timianen kan skyde med friske, nye skud.
Mange hilsner
Christine.