Fra de grønne blade stiger en aromatisk duft af citron, og man får øjeblikkeligt lyst til at plukke en stor buket, man kan tage med ind i køkkenet og bruge i maden. Citronmelisse har en frisk og skarp smag, der gør, at den kan anvendes til mange ting, og jeg synes, den er helt fantastisk at have i urtebedet.
Den beroligende lægeplante kræver ikke meget pasning, men der er nu alligevel nogle ting, der kan være gode at vide, før du begynder at dyrke citronmelisse. Lad os gå en tur i haven og kigge på det.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Begynd med dyrkning af citronmelisse
Citronmelissen er smuk i staudebedet, i krukkerne på terrassen, i altankassen eller i krydderurtebedet. Ja, faktisk alle de steder, hvor man synes, en grøn plante kunne være fin.
Du skal bare sørge for at give citronmelisse en placering et sted, hvor den får sol eller halvskygge. Den kan nemlig godt lide varme og læ, og får den det, kan den hurtigt vokse sig stor og blive omkring 50 cm. i højden. En gang i mellem deler jeg min citronmelisse, så den ikke bliver for stor, og så giver jeg de nye planter videre til andre haveejere, der endnu ikke dyrker citronmelisse.
TIP Plant citronmelisse tæt på køkkenet så du ikke skal ned i havens fjerneste afkrog hver gang, at du får lyst til at plukke en buket til madlavningen.
Man kan som sådan ikke tale om, at citronmelisse er i sæson, men så alligevel alt har vel en sæson. I løbet af marts begynder de første skud at kigge frem, og hele sommeren høster jeg store buketter af citronmelisse, som jeg bruger i forskellige opskrifter. Høsten fortsætter til en gang i efteråret, hvor planten visner ned.
Såning af citronmelisse – Sådan gør du
Vil du være med helt fra begyndelsen? Såning af citronmelisse tager tid, så er du den utålmodige type, får du et hurtigere resultat ved at formere en udvokset plante. Længere ned i indlægget her, kan du læse mere om, hvordan de deler og formerer citronmelisse.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Fra marts til april kan du så citronmelisse indendørs i vindueskarmen eller i drivhuset, men først fra slutningen af april kan du så frøene direkte på voksestedet.
Du skal ikke lægge frøene dybt i jorden, når du sår, men du skal sørge for, at jorden holdes fugtig i hele spiretiden. Du kan plante de forspirede planter ud i haven fra medio maj, når de begynder at få en god størrelse. Sæt dem et sted, hvor de får sol og læ, så vil de vokse villigt.
Pleje & pasning af citronmelisse
Mit forbrug af den duftende krydderurt er ikke overvældende, men høster du jævnligt, hører det med til pasning af citronmelisse af tilføre lidt kompost i efteråret. Den kan nemlig godt lide at få til ny næring fra tid til anden, så de kan vokse bedst muligt.
Med til pasning af citronmelisse hører også jævnlig vanding i sommerperioden. Den holder af en fugtig jord, så i tørre tider må du forbi med vandkanden. I vinterhalvåret er det dog ikke nødvendigt, for der passer planten sig selv.
TIP Citronmelisse er vinterhårdfør, og det betyder, at den kan vokse på friland om vinteren.
Dyrkning af citronmelisse er utroligt nemt, og krydderurten kræver ikke meget pasning. I løbet af juli og august blomstrer den med små, hvide eller rosa blomster, og i den tid vil bierne sværme omkring planten.
Jeg lader altid citronmelissen blomstre til glæde for bierne, men du kan også vælge at klippe den ned til et par centimeter over jorden. Så begynder den at skyde igen. Vælger du at klippe citronmelissen ned, undgår du samtidig, at planten spreder sine frø, og det kan være en fordel, når det er en selvsående krydderurt, du står overfor.
Plant citronmelisse i krukker
Citronmelisse har det til fælles med jordskokker, at har du én gang plantet den i din have, så har du den for evigt. Citronmelisse spreder sig villigt og skyder op på alle tænkelige og utænkelige steder, og det kan være en god idé at være opmærksom på, før du planter den i din have. Det kan nemlig være en fordel at afgrænse dyrkningen af citronmelisse til en krukke, hvis ikke den skal overtage hele bedet.
Det råd har jeg dog ikke selv valgt at følge… Jeg dyrker citronmelisse i krydderurtebedet, og selvom den godt kan finde på at stikke lidt af og mængde sig med de andre krydderurter, kan den altså holdes nede ved lugning.
Formering til nye planter
Du kan få citronmelisse i din have på to måder; enten ved at så den fra frø eller ved roddeling. Frøene sås inden for eller i drivhuset i løbet af foråret, og når planterne er vokset til, planter du dem ud på friland. Det er den langsomme måde at gøre det på.
Det går nemlig hurtigere med roddeling. I foråret eller efteråret kan du dele en stor citronmelisse ved at ”skære den over” med en skarp spade. Rodklumpen planter du straks ud og i løbet af det næste stykke tid, vil citronmelissen begynde at vokse på det nye udplantningssted.
En beroligende lægeplante
Citronmelisse kaldes også hjertensfryd eller Melissa officinalis, og den er som så mange andre krydderurter oprindeligt en gammel lægeplante, som man fandt ud af havde en god virkning mod mange ting – søvnbesvær blandt andet. Efter sigende skulle en kop te lavet af citronmelisse kurere problemer med at falde i søvn fordi, citronmelisse virker beroligende.
Opskrift på te med citronmelisse
Det er dog ikke på grund af natteroderi, at jeg dyrker citronmelisse. Jeg har den i min have fordi, at det er en rigtig god biplante, og fordi citronmelisse faktisk kan anvendes til meget andet end te.
Brug citronmelisse i maden
De fine, grønne blade på citronmelissen kan anvendes til mange ting og bruges i mange opskrifter. Jeg bruger ofte citronmelisse som pynt på kager, men det er også rigtig lækkert at hakke nogle friske blade og bruge i en salat eller en dressing, hvor den friske smag af citron gerne må skinne igennem.
TIP På varme sommerdage plukker jeg en håndfuld citronmelisse og kommer i en kande med vand. Efter et par timer på køl har bladene afgivet smag til vandet, og samtidig ser det flot ud med de grønne blade i det klare vand.
Men der, hvor jeg synes, at citronmelisse gør det allerbedst, er, når der er fisk på menuen. Især passer laks og citronmelisse godt sammen, for den fede fisk og de skarpe citronnoter går altså bare godt i spænd.
Tørring af citronmelisse
Vil du gerne gemme noget citronmelisse til vinteren, for eksempel til at lave en kop dampende te du kan varme dig på, kan du tørre nogle grene.
Salvie – En duftende krydderurt i haven
Det bedste tidspunkt at gemme citronmelisse til tørring på, er lige inden, at krydderurten blomstrer. Det er nemlig her, at citronmelisse har den mest intense duft og smag. Lige som andre krydderurter mister den nemlig smag og duft ved tørring, så derfor skal den plukkes på det tidspunkt, hvor mest smag er gemt i planten.
Det er meget nemt at tørre citronmelisse. Du klipper simpelthen bare stængler af planten, som du samler til små bundter, du tørrer på et luftigt og varmt sted. Når bladene er helt tørre, kan de gemmes i en lufttæt beholder og bruges af indtil, at den friske citronmelisse igen kigger frem i haven.
Frank Kristensen
Meget inspirerende information. Jeg har 50 cm høj citronmelisse, og er først i år begyndt at bruge det til te og er nu i gang med at høste noget til vinter.
Melissen er netop begyndt at blomstre og blade, blomster og knopper går sammen i én blanding. Om der er nogen smag og næring i blomsten er mig uvist – men det
skader sikkert ikke.
Mvh. Frank
hverdagshaven
Hej Frank.
Dejligt, at du kunne bruge artiklen 🙂 Jeg har skrevet om te med citronmelisse her, hvis du vil vide lidt mere om egenskaberne: https://hverdagshaven.dk/opskrift-paa-te-med-citronmelisse/
Jeg synes, at citronmelisse smager dejligt, og som du selv skriver, så skader det helt sikkert ikke!
Mange hilsner Christine.