Er du en af dem, der forspirer, når foråret sætter i gang? Så ved du, at der kommer et tidspunkt, hvor du skal prikle. Løbende igennem foråret skal de små, nye planter nemlig flyttes fra jorden i spirebakken til et voksested, hvor de kan udvikle sig til store, flotte planter, der senere skal sættes i drivhuset eller haven.
Har du ikke prøvet at prikle før, kan jeg berolige dig med, at det ikke er spor svært. Du skal blot være lidt forsigtig, når du pusler om de små, sarte planter, der ikke er så robuste endnu.
Herunder har jeg lavet en guide, der viser dig, hvordan du skal prikle.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad betyder det at prikle?
Som ny haveejer kan man hurtigt fare vild i alle de mange udtryk, vendinger og ord, man pludselig skal lære. Et af de ord man hurtigt støder på, er prikling. Prikling af tomater. Prikling af agurk. Prikling af både det ene og det andet, men hvad betyder det egentlig? Jo, nu skal du høre.
Når du forspirer i foråret, sker der en dag det, at planterne bliver så store, at de har brug for mere plads, hvis de skal blive ved med at udvikle sig. Derfor må de over i en større potte. Det er den flytning fra spirebakken til en ny potte, man kalder prikling.
Kom godt i gang med såning & udplantning i haven
Man prikler altså for at give hver enkelt plante mere plads at vokse på. Planterne får brug for mere plads, så snart de har udviklet blade. Her tænker jeg ikke på kimbladene, som er de blade, der foldes ud, når den lille spire kommer op af jorden. Nej, det skal være blade, der ligner dem, som planten har i udvokset form. Det er ikke svært at skelne kimbladene fra de andre blade, og du kan med det samme spotte, hvad der er hvad.
Hvorfor skal man prikle planter?
Du skal prikle planter for at give dem de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte. Har planterne ikke plads nok til at vokse på, bliver de enten ranglede eller stopper med at vokse, og ingen af de scenarier er noget, man ønsker.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Det bliver især nødvendigt at prikle planter, hvis du bredsår. Så er der nemlig mange frø, der pludselig begynder at spire på et meget lille område – og så er der ikke plads og næring nok til alle.
Prikling af planter – Sådan gør du
Nu ved du, hvordan du kan se, at det er tid til prikling af planter. Lad os derfor gå videre og finde ud af, hvordan man så gør. Det er nemlig ikke særligt svært, selvom det kræver, at du er en lille smule forsigtig med de små planter.
Plant gule solsikker til sommer
Når dine planter er klar til prikling, finder du så- og priklejord frem. Grunden til, at jeg skriver, at du skal bruge priklejord eller priklemuld, er, at det er den jord, der giver de små planter de bedste betingelser for at udvikle sig.
Når du bruger priklejord, er du nemlig sikker på, at planterne får præcis den næring, de har brug for, og det er ret vigtigt. Får de for meget næring, kan de risikere at gå ud eller blive ranglede, og får de for lidt næring, har de ikke energi nok til at vokse optimalt.
TIP Du kan forspire i så- og priklebakker og derfra prikle planterne ud i større potter. Priklebakker kan nemt erstattes af almindelige plantebakker.
Priklejord kaldes også såjord, og der er egentlig ikke noget fancy over det. Det er faktisk bare den samme type jord, som du såede frøene i til at begynde med.
Sådan gør du trin for trin
Er du klar til at gå i gang? Så lad os se nærmere på, hvordan du gør.
Sådan prikler du planter
- Først fylder du de nye potter med fugtig priklejord.
- Når alle potterne er fyldte, laver du et hul i jorden med en priklepind.
- Tag så den lille plante ud af potten, men forsigtigt, og flyt den til hullet i den nye potte. Har du forspiret i så- og priklebakker med ét frø i hver rubrik, lirker du forsigtigt de enkelte planter ud. Har du derimod bredsået i én stor bakke, skiller du forsigtigt de enkelte planter ad, før du flytter dem.
- Læg lidt ny jord omkring planten og tryk den fast, så den står godt. Brug eventuelt din priklepind her, så du ikke kommer til at knække planten med dine fingre.
- Den proces gentager du, indtil du ikke har flere små planter, som skal prikles.
- Husk at vande planterne, når de trænger til det, men sørg for, at du ikke kommer til at overvande dem.
TIP Har du ikke en priklepind, kan du bruge dine fingre eller en blyant. Det kan også sagtens gå.
Er det virkelig nødvendigt at sætte hver enkelt lille spire i sin egen potte, tænker du måske. Både og er svaret. Du kan godt have flere planter i én potte, men det er ikke optimalt.
TIP Vær opmærksom på, at planten stadig har sit rodnet, når du prikler om fra én potte til en anden. Rodnettet er nemlig plantens forudsætning for at vokse.
Det kan dog blive nødvendigt nogle år – det kan jeg skrive under på – for, når man forspirer mange planter, løber man på et tidspunkt tør for plads i vindueskarmen eller drivhuset.
De mange enkelte planter fylder alligevel en del, og du kan spare plads ved at sætte flere spirer i samme potte. Jeg må dog understrege, at det i udgangspunktet ikke er helt efter havebogen, og vil du gerne bestå din eksamen i prikling af planter, så lad være.
Igen og igen og igen
Jeg må desværre skuffe dig, hvis du tror, at du kan nøjes med at prikle planter én gang i løbet af foråret. Nogle gange er det nemlig en tilbagevendende beskæftigelse. Når plantens rødder er vokset ud af den nye potte, er det igen tid til at prikle. Særligt oplever jeg, at jeg skal prikle tomater 2-3 gange, før de er klar til at komme ud på voksestedet.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Det kan måske lyde som unødvendige arbejdsgange, men du får altså både kraftigere og flottere planter af at gøre det. Vælger du at sætte den lille spire i en stor potte fra begyndelsen, er det ikke sikkert, at den vil vokse optimalt, og det er grunden til, at man skal prikle af flere omgange.
Hvad kan man prikle?
Du kan prikle tomatplanter, agurk, chili og mange andre grøntsager og sommerblomster. Faktisk kan man sige, at alle de planter, du forspirer, skal du også prikle på et tidspunkt. Det betyder at prikling af tagetes, lathyrus, stolt kavaler, zinnia og alle de andre sommerblomster, jeg har i min have, også er en af de forårssysler, som skal gøres.
De planter jeg ikke sår direkte på friland, dem må jeg derfor prikle. Men det er også helt fint med mig, for mens jeg venter på, at jorden uden for bliver varm og god til at tage imod mine planter, fordriver jeg tiden med at prikle. Og det er faktisk slet ikke så tosset.
Bettina
Jeg er ny i det her med at forspire og prikle. Vi har endnu ikke fået indsamlet nok potter til at få priklet alt hvad vi har forspiret. Vi har dog nogle kasser i gemmeren. Kan man godt bruge en kasse hvor man så bare giver hver plante lidt mere plads, eller er det helt tosset?
Mvh
BM
hverdagshaven
Hej Bettina
Det lyder overhovedet ikke tosset, det kan du sagtens. Det vigtigste er bare, at jorden holdes fugtig.
Mange hilsner
Christine.