Fennikel er en af de grøntsager, der kan dele vandene. Nogle er vilde med den, andre synes, at smagen af anis og lakrids er for gennemtrængende.
Jeg må da også tilstå, at fennikel er en plante, der har en helt særlig smag. Alligevel dyrker jeg fennikel, for jeg synes faktisk, den er virkelig lækker. Især i løbet af vinteren tilføjer den noget friskt og sprødt til et køkken, der ellers godt kan smage lidt for meget af kål…
Så lad os se nærmere på, hvordan man dyrker fennikel.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan skal du plante fennikel
Fennikel er ikke flerårig, så derfor skal du plante den fra frø hvert år, hvis du vil have fennikel i haven. Når det kommer til jord, er fennikel ikke sart, for den kan vokse i alt slags jord. Selv min lerjord, tager den fat i, men det er selvfølgelig altid en fordel at plante fennikel i en jord, der er gennemarbejdet med kompost eller omsat staldgødning. På den måde får den de bedste betingelser fra begyndelsen.
TIP Du kan plante fennikel løbende, så de ikke er klar til at blive høstet på samme tid. Du skal alligevel være meget glad for fennikel, hvis du kan spise mere end et par stykker på en uge. Så hellere sprede høsten ud over en længere periode.
Du kan både dyrke fennikel fra frø eller forkultivere dem. Jeg spirer fennikel direkte fra frø og planter dem i køkkenhaven på friland fra juni til juli. Så passer det med, at jeg kan høste dem sent på sommeren eller i løbet af efteråret. Sørg for at fugte jorden godt, når du sår din fennikel på friland, og hold jorden fugtig og fri for ukrudt i hele vækstperioden.
Så fennikel fra forår til efterår
Fennikel skal plantes sent i foråret, for frøene kan ikke tåle frost. Derfor er det vigtigt, at du med med at plante fennikel på friland til jorden er varmt nok. Til gengæld vokser fennikel langt ind i efteråret, hvor de som store planter tåler en lille smule frost. Det kan dog godt være en fordel at dække planterne med fiberdug eller halm, så de ikke kommer til at fryse alt for meget.
Sådan dyrker du bronzefennikel i haven
Vil du høste fennikel i efteråret og til vinter? Du kan så de sidste frø i august. Selvom planterne ikke bliver enorme, kan de fint nå at udvikle sig til spiseklare afgrøder.
Gode råd om afstand & hypning
Fennikel kan godt vokse sig store, så det er en god idé at sørge for, at der er en pæn afstand mellem planterne, så knoldene kan vokse sig store – 40 centimer mellem hver plante burde kunne gøre det. Har du fået plantet fennikel for tæt, så må du tynde ud og bruge de små toppe i en salat eller noget andet – bare du ikke lader dem gå til spilde i hvert fald.
TIP Du kan høste og spise knoldfennikel, før den er fuldt udvokset.
Når dine fennikel begynder at have en knold på størrelse med et af hønsedamernes æg nede fra hønsegården, så er det tid til at finde hakkejernet frem, så de kan blive hyppet. Skub jord op omkring knoldene, så cirka halvdelen af knolden bliver dækket. Det er med til at blege knolden og samtidig gøre den sprød.
Vand din fennikel
Fennikel kan godt lide regn, og den kan lide, at det ikke er alt for varmt – husk på, det er jo egentlig en vintergrøntsag! Derfor er det vigtigt, at den får meget vand, for ellers vil den gå i blomst i stedet for at danne en knold. Selvom fennikels blomst kan spises, så er det jo for knoldens skyld, at vi planter den.
Skulker du med vandingen, så din fennikel tørrer ud, vil den hurtigt gå i blomst. Så af sted med vandkanden eller haveslangen, hvis ikke himlen åbner sine sluser over dine fennikel.
En vintergrøntsag fra Middelhavet
Egentlig er fennikel en vintergrøntsag fra Middelhavsområdet, som bliver lige omkring 60 centimeter høj, og stritter med sine grønne blade ud til alle sider. Når fennikel bryder gennem jorden ligner den til forveksling dild, fordi en fennikels blade er meget lette og flimrende – præcis som dild.
Sammenligningen er dog kortvarig, for når først en knoldfennikel begynder at vokse til, er det nemt at se forskel – og dufte forskel ikke mindst. Den har nemlig en helt særlig duft anis og lakrids, som også er det, der smager så karakteristisk. Stryger du en hånd igennem en fennikels blade, stiger der straks en duft af lakrids op mod dig.
Da dyrkning af fennikel fik pulsen til at stige
Jeg kom til at dyrke fennikel ved et tilfælde, fordi jeg havde en lille plet til overs i køkkenhaven, hvor jeg ikke havde fået plantet noget. Da jeg så tilfældigvis fandt en pose med fennikelfrø, tænkte jeg, at det da var en kærkommen mulighed for at få fyldt den tomme plet jord i køkkenhaven op. Derfor plantede jeg fennikel. Den voksede fint, og i løbet af efteråret var den klar til at blive spist. Jeg var på alle måder en stolt haveejer, der var tilfreds med, at have dyrket fennikel med succes!
TIP Er din knoldfennikel gået i blomst? Blomsterne kan bruges som krydderurt eller i buketter.
Imens mine fennikel voksede sig store i køkkenhaven, kunne jeg læse mig frem til, at det faktisk godt kan være svært at dyrke fennikel. At fennikel let går i blomst. At fennikel ikke må mangle vand. At… At jeg hurtigt kunne mærke, hvordan min puls steg, hjertet galoperede og drømmen om dyrkning af fennikel i haven pludselig virkede overambitiøs.
Timian – En nem krydderurt fra Middelhavet
Men som så ofte før viste det sig, at mine bekymringer var ubegrundede. For det gik jo. Jeg kunne høste fennikel og de smagte godt! Så kan man ikke bede om mere. Pointen er, at selvom det kan lyde kompliceret at dyrke fennikel, så er det slet ikke så slemt.
Det værste, der kan ske, er, at din fennikel går i blomst. Du kan så ikke høste fennikel med store, hvide knolde men til gengæld smager en fennikels blade og blomst også dejligt. Og det bedste af det hele ved du, hvad det er? At du får en chance for at prøve igen næste år.
Ernst Pedersen
Jeg lader fennikel gå i blomst med vilje. Blomsten lægger jeg i glasset med syltede græskar. Himmelsk.
hverdagshaven
Hej Ernst.
Tak for at dele det fine tip til, hvad man kan bruge fennikel til, når den går i blomst. Det lyder meget lækkert at sylte dem sammen med græskar. Det må jeg prøve.
Mange hilsner
Christine.