Jeg kan næsten ikke få nok af krydderurter, og dild er selvfølgelig også et krydderi, der skal være i min have. Derfor udser jeg mig hvert år et sted i køkkenhaven, hvor jeg planter dild i lange rækker.
Vil du også have dild til at pifte sommerens madlavning op med? Nu skal vi se nærmere på, hvordan du kan dyrke den duftende urt. Det er nemlig en af de nemmeste krydderurter, du kan plante, så længe du husker at vande den.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af dild i haven
Dild, Anethum graveolens, er en 1-årig krydderurt, der hører til skærmblomstfamilien lige som fennikel. Når du kigger på planterne, kan de da heller ikke løbe fra, at de er i familie med hinanden. Ligheden er nemlig slående. Når du planter dild i haven, skal du derfor være opmærksom på ikke at så urten lige ved siden af fennikel, for så krydsbestøver planterne.
Lær mere – Sådan dyrker du fennikel
Derfor gælder det om at holde de to familiemedlemmer lidt adskilt. Vil du være helt sikker på, at de ikke krydsbestøver, kan du med fordel vælge at dyrke dild i den modsatte ende af, hvor du har fennikel.
Så længe du har styr på det, er dyrkning af dild i haven i udgangspunktet nemt. Nu graver vi dog lidt dybere ned i, hvordan det skal gøres.
Sådan dyrker du dild
Dyrkning af dild kræver fugtig jord, for i en tør jord kan planten ikke udvikle sig optimalt. Derfor skal du plante dild i fugtig, men veldrænet jord. Går urten hurtigt i blomst? Ofte vil du også opleve, at dild går i blomst meget hurtigere end den burde, hvis ikke den får vand nok. Vand er derfor nøglen til succes, hvis du vil høste meget dild!
Mangler du frø, før du er klar til at så dild? Du kan finde fine frø her (reklamelink)
Det er også vigtigt, at jorden er næringsrig, så det kan være en god idé at tilføre gødning før dyrkning. Spred derfor en lækker gang kompost i efteråret, så jorden er klar til foråret.
Det kan være en fordel at dyrke dild på et beskyttet sted. Planten rammer nemlig en højde på over 1 meter, og det gør den ikke specielt modstandsdygtig over for hård regn og blæst. Den knækker simpelthen, hvis den får for meget modstand.
Derfor skal du dyrke dild i haven på steder, hvor den får masser af sol, og hvor et par store træer eller lignende samtidig giver skaber læ.
Såning af dild – Sådan gør du
I løbet af april skal du begynde at tænke på, at det er ved at være tid til at så dild. Når jorden er let at arbejde med, nattefrosten er overstået og alle de andre grøntsager og blomster vil plantes ud, er det også tidspunktet til at plante dild i haven.
Timian – En duftende krydderurt fra Middelhavet
Du skal så frøene direkte på friland, men såning af dild kan være en udfordring. Frøene skal nemlig sås meget tyndt. Faktisk skal de næsten kun drysses oven på jorden, og derefter trykkes ganske let ned under muldlaget.
Når du skal have dild til at spire, behøver du derfor ikke at tænke på såriller, for de små, lette frø kan slet ikke tåle at blive lukket ned under den tunge jord. De vil gerne være tæt på overfladen for at spire og udvikle sig.
Kryddersmør med urter fra haven
Efter såning er det vigtigt, du sørger for at holde jorden fugtig, hvis du vil have dilden til at spire. Derfor må du ofte forbi med vandkanden.
Du skal så dild løbende
Det kan være en fordel at så dild løbende med 3-4 ugers mellemrum, så du kan høste et jævnt udbytte hele sommeren. Urten går nemt i blomst, så det er nødvendigt hele tiden at lægge nye frø i jorden, hvis du vil høste igen og igen.
TIP Det er ikke noget problem at dyrke dild i krukker og potter, så længe krukken er stor nok.
Dild er selvsående, så du skal ikke blive overrasket, hvis der dukker dildplanter op der, hvor du dyrkede dild året før. Det kan du enten tage som en kærkommen overraskelse, du kan glæde dig over, eller du kan hive planterne op af jorden.
Et par råd om forspiring & udtynding
Vil du høste dild tidligt? Du kan få en tidlig høst, hvis du forspirer dild i foråret. Det kan du gå i gang med allerede fra marts.
Kom godt i gang med forspiring
Lige meget om du vælger at dyrke dild i krukker, i rækker, på friland eller som forspirede planter, kan du ikke undgå udtynding. Sådan er det, når frøene er små og svære at få i jorden. Du skal derfor udtynde, så der er en planteafstand på mindst 10 centimeter mellem hver dildplante. Det giver urten de bedste muligheder for at vokse sig stor og stærk.
Haven i marts – 10 ting du kan gøre
Men er det vigtigt? Undtynding er lidt omstændigt med udtynding, men det er vigtigt. Du kan nemlig risikere, at dild med for lille planteafstand går for hurtigt i blomst, ligesom planten også er mere eksponeret for skadedyr, hvis den står for tæt. Især bladlus kan hurtigt sprede sig mellem planterne.
Kend dine sorter af dild
Der findes flere forskellige sorter dild, og i havebøgerne kan du se, at de inddeles i to forskelllige typer.
De to typer er
- Bladdild
- Skærmdild
Vil du have meget dild, du kan gemme i fryseren til vinter? Bladdild er den bedste sort at dyrke, hvis du vil gemme til fryseren. Den går nemlig senere i blomst, og det er din mulighed for at høste af den i længere tid.
Skærmdild derimod er rigtig god, når du sylter rødbeder, græskar, asier og agurker.
Vil du sylte med dild? Prøv min opskrift på syltede rødbeder eller syltede græskar.
Ingen af sorterne tåler dog frost, så du skal huske at høste, det du skal bruge, før kulden tager fat i efteråret.
Dild – Et krydderi med muligheder
Dild er et krydderi, der er helt fantastisk i køkkenet. Urten har en smag og en duft, der er meget kraftig, og du er aldrig i tvivl om, det er dild, du står med. Skarp og frisk er smagen af dild, og netop det gør den lækker i maden.
Gennem sommeren kan du plukke store buketter ind, som du rundhåndet kan bruge i dressinger, marinader, på fisk eller til nye kartofler. Skulle det ske, du får mere dild, end du kan spise, kan du tørre eller fryse det, så du har til de dage, hvor der ikke er mere frisk dild i haven.
Er din dild gået i blomst? Du kan tage skærmene ind og bruge dem i madlavningen. Det meste kan nemlig udnyttes på planten, og dildskærmene er et godt krydderi, når det kommer til syltesager.
Høst af dild til nedfrysning
Har du høstet meget dild? Du kan både tørre og nedfryse det, du ikke når at spise, mens det er frisk. Når du opbevarer dild i fryseren, kan du bruge det direkte fra frost uden at bekymre dig om, hvorvidt planten har tabt smag – det sker nemlig ikke.
Den holder sig fint og bevarer sin kraftige duft og smag. Herunder kan du se, hvordan du høster dild og gemmer det i fryseren til vinter.
Nedfrysning af dild trin for trin
- Begynd med at vaske dilden grundigt, så den er fri for dyr, støv og jord
- Lad bladene og skærmene tørre
- Nip blade og skærme af stænglen og læg dem i en frysepose eller en æske, der er helt tæt, før du lægger det i fryseren
TIP Dild er et krydderi, der er super godt at bruge, når du sylter agurker og rødbeder.
Sådan tørrer du dild
I takt med, at sommerdagene bliver kortere, og vinteren nærmer sig, bliver udbyttet af urten også mindre. Heldigvis kan du fint fryse eller tørre dild, så du også i løbet af vinteren kan bruge det som krydderi til din mad.
Den nemme kunst at dyrke squash
Det er bedst at tørre dild, før den går i blomst, for så er smagen kraftigst. Hvis du tørrer dild til vinteren, høster du bare store bundter, som du hænger et luftigt sted. Når urten er helt tørret, kan du tage bundterne ned og komme din dild i krukker eller på glas til opbevaring.
Det er lækkert at lukke øjnene, snuse ind og som ved et trylleslag gå rundt i sommerhaven blandt kvidrende fugle, summende bier og duftende dild. Så at gemme dild til de kolde vintermåneder er på alle måder en god idé.
Jeg skal for resten huske at sige, at modsat ved nedfrysning dild taber smag, når du tørrer det. Derfor vil jeg anbefale, du opbevarer bladene i fryseren, hvis du vil have en kraftig dildsmag, der sender dig lige lukt tilbage til sommerens varme, når du bruger det i madlavningen.
Bjarne
Har et lille spørgsmål, Hvis jeg vil høste før de bliver meget høje, som feks. nu, mine er kun 40 cm. skal jeg så kun tage topper og lade nogen blade side tilbage, eller kan jeg klippe dem godt ned og så kommer de igen ?
hverdagshaven
Hej Bjarne.
Du kan sagtens høste dild nu, selvom planterne ikke er større. Jeg sår nye hold med 3-4 ugers mellemrum, så jeg hele tiden har friske forsyninger, jeg kan plukke af. Jeg vil umiddelbart ikke mene, at planterne skyder igen, hvis du klipper dem ned. Derfor anbefaler jeg, at du høster og sår nye planter.
Mange hilsner
Christine.
Jette Grankvist
Jeg har haft svært ved at få dildfrø til at spire, så jeg satte i stedet for en dild i potte. Den gror fint og er efterhånden godt stor. Problemet er bare, at den smager ikke af dild! Og det har jeg været ude for flere gange, jeg har købt dild i en potte. Nu kan jeg så se, at der findes 2 slags dild. Kan det være en bladdild, jeg så har købt? Jeg har ikke set skærmdild i potte.
Mange hilsner
Jette Grankvist
hverdagshaven
Hej Jette.
Det lyder da mærkeligt, at det ikke smager af dild. Det kan godt være, at du har købt bladdild i stedet for skærmdild, men i så fald burde det være oplyst, så du ved, hvad du har fået med hjem.
Jeg håber, du finder en plante, som rent faktisk smager af dild!
Mange hilsner
Christine.
Karina
Jeg har nogle frø fra skærmdild, jeg har høstet fra et par skærme, jeg havde i en vase og som nu er tørret ind.
Kan jeg så dem til næste år og hvis ja, skal de så udsættes for frost, som nogle frø skal, eller hvordan opbevarer jeg dem bedst, så de er klar til at blive plantet til næste år?
hverdagshaven
Hej Karina.
Du kan sagtens gemme frøene og så dem til foråret. De skal ikke have frost, så du skal opbevare dem tørt og mørkt, indtil du skal bruge dem. Jeg gemmer altid frø i kaffefiltre, som jeg skriver navn og årstal på.
Mange hilsner
Christine.