Den kræver varme, sol og en kærlig hånd, men når du høster dine egne auberginer, bliver du grundglad. De er det hele værd.
Nu får jeg det næsten til at lyde som om, det er svært at dyrke dem, men sådan er det faktisk ikke. Du skal bare begynde tidligt, for frøene skal i jorden indendørs, mens det stadig er frost ude. Så hvad venter vi på? Det er tid til dyrkning af aubergine.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Aubergine i køkkenhaven
Kan du gætte, hvad den aflange, lilla afgrøde har til fælles med tomater, peber og kartofler? Det er svært at se på udseendet, men fælles for netop de planter i køkkenhaven er, at de tilhører natskyggefamilien.
Oprindeligt dyrkes aubergine – eller eggplant, som den hedder på engelsk – under meget varmere himmelstrøg, da den trives bedst i et fugtigt, varmt miljø. Planten stammer fra Indien og Afrika, hvor tropiske temperaturer gør livet lækkert for den, men du kan altså godt dyrke aubergine i Danmark.
Trin for trin: Dyrkning af tomater
Plantens højde varierer fra 50-150 centimeter afhængig af, hvilken sort du valgt, og om den har de rette betingelser for vækst. Blomsterne er lilla, blå eller hvide, og den flerårige grøntsag er selvbestøvende.
Sætter den ikke frugt? Du med fordel ryste planten let, så pollen spredes mellem blomsterstandene. Det burde hjælpe på frugtsætningen.
Kom i gang med dyrkning aubergine
Solanum melongena er det latinske navn for aubergine, der gror naturligt i et klima, der er langt mere varmt og fugtigt, end vi kan prale med her i landet. Alligevel kan du godt dyrke aubergine i Danmark, hvis du har et drivhus, men du skal lægge frøene tidligt i jorden.
Fra du sår til du høster i køkkenhaven, går der rundt regnet 80 dage. Det er altså en afgrøde, der udvikler sig langsomt.
Dyrkning af aubergine på friland er en udfordring, men det kan godt lade sig at gøre. Det kræver en beskyttet placering med garanti for varme, sol og læ. Det mest optimale er dog at dyrke i drivhus.
Vi begynder med forspiring af aubergine
Vil du dyrke aubergine selv, skal du begynde med forspiring i slutningen af februar eller begyndelsen af marts. Her skal du så frøene i spirebakker eller små potter med god, fugtig pottemuld i cirka 2 centimeters dybde. Dæk frøene omhyggeligt, når de er lagt i såjorden, og placer dem et varmt, lyst sted. Temperaturen skal gerne ligge på minimum 22 grader, og du skal sørge for, at jorden ikke tørrer ud.
Stille og roligt kan du i løbet af det næste stykke tid se, hvordan små, nye kimplanter bryder frem af jorden. Når de er 5-10 centimeter højde, skal de omplantes. Det kaldes prikling.
Det betyder, at du sætter planterne i større potter, så de har mulighed for at udvikle sig optimalt. Placer dem derefter ved stuetemperatur, hold jorden fugtig og vær opmærksom på, at de får rigeligt med lys.
Det er afgørende for, at planterne ikke bliver ranglede, men gror godt og etablerer stærke, sunde rodnet, før de hærdes og sættes i drivhus til maj. Vil du dyrke på friland, er det først til juni, du kan udplante dem i køkkenhaven.
Du skal hærde, før du kan plante
Du må være tålmodig, når du dyrker aubergine, for det er først i slutningen af maj, de skal udplantes. De varmekrævende afgrøder risikerer at få et kuldechok, hvis ikke de er forberedt på skiftet mellem ude og inde. Derfor skal du vente med at plante aubergine, til du har hærdet dem
Foråret kommer – Tid til at hærde planter
Kort og godt betyder det, at du gradvist vænner planterne til køligere temperaturer. I guiden herover har jeg trin for trin beskrevet, hvordan du hærder afgrøder før udplantning i køkkenhaven på friland eller i drivhus.
Endelig: Udplantning af auberginer
Når faren for frost er forsvundet, og det er den som regel i løbet af maj, skal du plante aubergine i drivhus. Du vil hurtigt opdage, at planterne vokser hurtigt efter udplantning, og vil du holde væksten nede, kan du knibe topskuddet af. Det får planten til at buske sig.
Guide: Udplantning i køkkenhaven
Ved udplantning skal du holde en planteafstand på 60 centimeter, hvis du planter direkte i drivhusjord. Dyrker du derimod i krukker eller kapilærkasser, skal du sørge for at vælge modeller, der er tilpas store. Krukker med en diameter på minimum 24 centimeter er optimale.
TIP I drivhuset må temperaturen ikke snige sig under 15 grader, så vær opmærksom på, hvad meteorologerne siger, når vejrudsigten sendes. Bliver det koldt, må du dække med fiberdug.
Vær også opmærksom på, at krukken har hul i bunden, så vand kan løbe fra og ikke samler sig omkring rodnettet.
Dyrk auberginer i drivhus
En solrig, varm placering er afgørende, og derfor er det oplagt med dyrkning af aubergine i drivhus. Her kan du være sikker på, at de rigtige betingelser er til stede.
Dyrker du tomater, agurker, meloner eller andre afgrøder under glastaget, skal du være opmærksom på, at de ikke skygger for den lange, lilla afgrøde. De har brug for meget sol, så derfor skal du udplante med en forholdsvist stor planteafstand.
Trin for trin: Dyrk dine egne agurker
Husk også at vande jævnligt og tilføre gødning, så planterne udvikler sig og høsten kan blive god. En porøs, næringsrig jord fyldt med humus er afgørende for plantens trivsel.
Anbefaling af gode sorter & arter
Auberginer er lange og lilla, er de ikke? Det er de i hvert fald, hvis du køber dem i supermarkedet, men faktisk findes der flere forskellige sorter og arter. Netop derfor er det sjovt at dyrke grøntsagen selv: Du får mange flere varianter at vælge imellem.
Vil du skifte de lilla ud med stribede auberginer eller store, små, runde og ovale sorter, har du rig mulighed for det. Former og farver er der flere af.
TIP Set med botaniske øjne bør aubergine egentlig beskrives som et bær, men alligevel kalder vi den en grøntsag.
Hvordan en aubergineplante ser ud, er der altså ikke kun ét svar på. Herunder kan du læse mere om de mange gode sorter, der alle kan dyrkes i Danmark.
‘Rotonda bianca sfumata di rosa’ (Solanum melongena)
Her er vi langt fra den klassiske farve, for ‘Rotonda bianca sfumata di rosa’ er en hvid sort med violette nuancer. Denne aubergine dyrkes oprindeligt i Italien, men trives også fint på vores breddegrader.
Fra de lilla blomster udvikler den aflange frugt sig, til den får en længde på 8 centimeter. Du kan høste fra slutningen af juli.
Mini Striped Toga (Solanum melongena)
Vil du dyrke stribede auberginer, er ’Mini Striped Toga’ en sort for dig. Den får de fineste orange og grønne striber, og er derfor et spændende alternativ til den klassiske lilla.
TIP Med en højde på kun 50 centimeter er denne sort oplagt at dyrke i krukke.
Den aflange grøntsag sætter hvide blomster, som gror på hovedstænglen i klaser. Fra august kan du høste frugterne, der er skønne at tilberede hele, da de ikke bliver særligt store. Bagt i ovnen er de uimodståelige.
’Thai Mini Aubergine’
Dyrkning af ’Thai Mini Auberginer’ eller ’Noong ta Klong’ er for dig, der lyst til at prøve noget helt specielt. De umodne frugter er grønne, men når de modner, bliver de orange. Frugterne bliver ikke større end små kirsebær, og som navnet antyder er de oplagte at bruge i opskrifter fra Indien, Thailand og Asien.
Planten er højtydende, dekorativ i en potte og de små frugter sidder tæt i klaser.
’Bianca al Uovo’ (Solanum melongena)
Her til sidst skal vi lige runde en ældre, europæisk sort, for ’Bianca al Uovo’ er med sin æggeform og hvide farve en sjov sort. Frugten får en størrelse på 5 centimeter i diameter – og der kommer mange af dem! Det er en højtydende plante, som du kan høste fra allerede i begyndelsen af juli.
TIP Planten er meget dekorativ med sine lilla blomster, og frugterne ligner æg til forveksling.
Søger du en tidlig sort, er det denne Solanum melongena, du skal vælge. Planten bliver tilmed ikke så stor, hvilket er en fordel, hvis du ønsker at dyrke i krukker.
Sådan skal du høste auberginer
Glæder du dig til at plukke de første afgrøder? Det er jo belønningen for at have plejet og passet planten fra frø. Du kan se frem til at høste den første aubergine omkring midten af juli. Afhængig af, hvilken sort du dyrker, kan det også være, du først kan høste lidt senere.
Opbevaring af frugt & grønt gennem vinteren
En aubergine er moden, når den har et blankt udseende og føles fast. Hvis du lader frugterne sidde længe på planten, bliver de bløde, store og fyldt med kerner, så du må gerne plukke dem, før de er helt færdigudviklede. De kan nemlig sagtens høstes, selvom de er små.
TIP Ægplanten kan både opbevares ved stuetemperatur og på køl. Holdbarheden forlænges, hvis den gemmes ved 8 grader, og holder sig frisk i op til 6 dage.
Det vigtigste er blot, at frugten har fået farve. Som du kender det fra kartofler og flere andre medlemmer af natskyggefamilien, er de grønne dele af afgrøden giftig. For aubergineplanten gælder det også blomster og blade, som du derfor ikke skal spise.
Du kan selv tage frø til formering
Ingen dyrkningsvejledning til aubergine uden at komme omkring, hvordan du tager frø til formering. Frugterne smager bedst, hvis du høster tidligt, før frøene udvikler sig. Var du ikke hurtig nok, er det oplagt at samle kernerne, så du har egne frø til foråret.
Den lette kunst at dyrke squash
En moden frugt har som bekendt en glat, laklignende overflade, men når skindet bliver mat, er det tid til at tage frø fra auberginen. Det gør du ved at åbne frugten og presse eller skrabe kernerne ud på en tallerken eller et stykke avispapir. Når de er helt tørre, kan du gemme dem i avispapir eller et kaffefilter på et mørkt, tørt og frostfrit sted.
Vigtigt at vide om sygdomme & skadedyr
Der er altid skår i glæden, og de mest almindelige skadedyr, som angriber aubergine i drivhus, er spindemider, bladlus og trips. Svirrefluer og mariehøns er vigtige våbenfæller i den biologiske bekæmpelse mod bladlusene, og netop derfor skal du sørge for god udluftning i glashuset. Når du lader døre og vinduer stå åbne, kan nyttedyrene selv finde ind til føden og æde de mange bladlus.
Sådan får du flere mariehøns i haven
Det er dog langt mere omfattende, når planterne rammes af spindemider eller trips. Kan du spotte et sølvgråt eller gulligt lag på bladene? Det er tegn på, at spindemider er på spil og skader planten, så den ikke kan lave fotosyne. Det resulterer i, at afgrøden ikke kan vokse og sætte frugt.
Skadedyrene nedkæmpes med insektsæbe eller rovmider.
TIP Dyrker du i krukker eller kapilærkasser, kan du tage plantern ud af drivhuset og spule dem med koldt fra, hvis de er angrebet af bladlus. Gentag proceduren dagligt i op til 1 uge, så burde skadedyrene være sat skakmat.
Skab stor biodiversitet i haven
For at undgå sygdomme i aubergineplanterne skal du luft ud dagligt i drivhuset. En god luftcirkulation forebygger blandt andet svampesygdomme som gråskimmel og meldug, der hurtigt kan ødelægge alle planterne – og tage mange andre afgrøder fra glashuset med i faldet.
Den daglige pleje & pasning
Med til pleje og pasning af aubergine hører, at du jævnligt gennem sæsonen tilfører organisk gødning til jorden. Du kan enten købe gødning eller lave din egen, men det mest optimale er at vælge en flydende variant, som kan gives ved vanding.
Lav din egen brændenældegødning
I takt med, at planterne vokser og sætter frugter, som udvikler sig, bliver opbinding nødvendigt. Især, hvis du fravælger beskæring af topskuddet. Bind dem derfor fast til en plantepind eller snor, så afgrøden ikke knækker.
Husk at knibe sideskud & blomster
På samme måde som når du dyrker tomater, sætter en aubergine også sideskud og blomster, som bør fjernes. De første blomster viser sig, selvom planten kun er ganske lille, men du skal alligevel fjerne dem, da planten ellers vil begynde at sætte frugter, før den er stor og stærk.
Det er først, når afgrøden bliver større, at den har energi nok til at forsyne dig med mad en hel sæson, og netop derfor må du i begyndelsen knibe blomster af.
Du skal også fjerne sideskud fra aubergine. De vokser frem på bladene som ved tomat og agurk, og må knibes af for at planten kan bruge energi på at udvikle frugter.
Gør aubergineplanten klar til overvintring
Den lækre grøntsag er flerårig, og det kan du med fordel udnytte, så du ikke skal begynde forfra med såning hver sæson. Får du succes med overvintring af aubergine, kan du nemlig høste meget tidligere.
Lad planterne overvintre i en krukke eller potte på en lys og ikke alt for kold placering indendørs. Et opvarmet drivhus, en udestue eller vinterstue er gode muligheder.
Lækre opskrifter med aubergine
Grækenland gav os moussaka, fra Frankrig fik vi ratatouille og sådan er der et væld af lækre opskrifter med aubergine. Heldigvis, for tilberedning er essentielt. Den kan nemlig ikke ses rå.
Ja, du læste rigtigt. Den er giftig i ”fersk form”, og skal derfor varmebehandles, før du sætter tænderne i den. Til gengæld er den særdeles spiselig, når den er blevet grillet, stegt, bagt eller kogt, og du kan roligt spise alt på frugten. Både kerner, kød og skind smager dejligt.
Aubergine bagt i ovnen og serveret som baba ganoush er en af mine favoritter, men i grillet form takker jeg heller ikke nej til ægplanten. Du kan eventuelt marinere den med olie, citron og salt, før du tilbereder den over kullene.
Se alle mine opskrifter på chutneys
Søger du mod Indien, finder du et væld af opskrifter, hvor aubergine er grundingrediens i chutneys. Har du lyst til et krydret indslag på middagsbordet, er det smagsoplevelser, du bør prøve.
Undgå bitre auberginer med korrekt tilberedning
Hvis du nogensinde har fået en bitter smag i munden, når du har spist aubergine, er det ikke frugten, som fejler noget, men derimod kokken, der ikke har tilberedt den korrekt.
Syltede rødløg – Et perfekt pink tilbehør
Det er sjældent de store, lilla sorter, som giver udfordringer i køkkenet, men dyrker du andre arter, der er knap så moderne og forædlede, kan der være en lille bismag. Oplever du, at dine auberginer bliver bitre? Skær frugten i skiver, strø med salt og lad dem trække i minimum 15 minutter og gerne op til 30 minutter.
Det trækker den bitre smag ud. Du kan også se, at der trænger væske ud af skiverne, men det er kun en fordel, hvis du vil grille dem.
Bettina
Tak for fin læring. Er dog lidt tvivl om fælgende:
1. Hvor skal bærrene sidde. Kommer der en blomsterstand som på tomater?
2. Hvor stor skal planten være når man stopper med at fjerne blomster og sideskud.
3. Hvis jeg kniber toppen af skal jeg så beholde sideskud – og hvor mange?
hverdagshaven
Hej Bettina.
Jeg er glad for at du kan bruge indlægget. Bærrene kommer som enkeltblomster på hovedstammen og ikke i blomsterklaser som på tomat. Jeg ville fjerne de første tre til fem blomster, afhængig af hvor kraftig planten er. Sideskud vil jeg blive ved med at fjerne, med mindre du har taget toppen af tidligt. I det tilfælde vil jeg beholde så mange, jeg vurderer, at planten har kræfter til at bære auberginerne.
Mange hilsner
Christine.
Dea
God info, jeg var særligt på jagt efter råd til overvintring. Jeg har beskåret mine kraftigt og givet dem ny jord (samlet tre i en spand for at spare plads). Og nu prøver jeg at se om jeg kan få dem til at overvintre.
Mht til bær vs. grønsag, så er grønsag en handelsbetegnelse. Bær, frugt, nød, frugtbund mv. er botaniske betegnelser. Men da de også bruges som handelsbetegnelser opstår der forvirring.
hverdagshaven
Hej Dea.
Dejligt, at du fandt, hvad du var på udkig efter. Jeg håber, at det lykkes for dig at overvintre planterne.
Tak for din fine, oplysende kommentar om grøntsager vs. frugt.
Mange hilsner
Christine.