Løg var en af de første afgrøder, jeg satsede på at dyrke i en større skala, så jeg kunne blive selvforsynende hele vinteren. Det valgte jeg, fordi løg er nemme at dyrke og nemme at opbevare om vinteren.
Sagen er nemlig den, at lige gyldigt om du satser på at dyrke løg i den store eller lille have, er det den samme dyrkningsvejledning, du skal følge.
Vil du have spiseløg nok til både sommer og vinter? Så skal du læse med nu, hvor jeg fortæller dig alt, du skal vide om dyrkning af løg.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Kom godt i gang med at dyrke løg
Der er i udgangspunktet to måder, du kan plante løg på.
Derfor kan du
- Dyrke løg fra frø
- Plante stikløg eller sætteløg
Stikløg og sætteløg er to ord for den samme ting, og samtidig udgangspunktet for, hvordan de fleste dyrker løg. Sætteløg er små, bitte løg, der endnu ikke har udviklet sig til store løg. I stedet for at lægge et frø i jorden planter du sætteløget, som over tid vil udvikle sig til et spiseløg.
Når du skal plante løg, er der en god tommelfingerregel, du kan følge: jo tættere du sætter løgene, jo mindre bliver de. I en almindelig dyrkningsvejledning vil det betyde, at du skal plante løg med 15-30 centimers mellemrum.
Planteafstanden kan du variere afhængig af, hvilken type løg du sætter.
Såning af løg fra frø
Det er ikke nemt at dyrke løg fra frø. De spirer nemlig meget langsomt, og ukrudt vil hurtigt vokse dem over hovedet. Det kan dog godt lade sig at gøre at få succes med såning af løg.
Når kalenderen skriver april, kan du så dem i drivhuset, og når de er vokset til, kan du i løbet af maj plante dem ud i haven. Til gengæld er det nemt at så purløg i haven.
Udplantning og sætning af løg
Udplantning af sætteløg skal ikke gøres på samme måde, som når du dyrker løg fra frø. De skal nemlig ikke plantes i en sårille, men derimod trykkes forsigtigt ned i jorden, så det kun er den øverste, tørre spids af løget, der titter op.
Kom godt i gang med såning & udplantning i køkkenhaven
Er sætteløget allerede spiret? Du kan godt udplante et spiret løg, men det er ikke dem, der har mest kraft til at komme ud over stepperne. Det kan dog lade sig at gøre. Når det kommer til sætteløg, skal du kun plante dem, der er faste. De bløde får du ikke noget ud af, så de skal i komposten.
TIP Ukrudt er ikke velkommen i rækkerne med løg, for den modstand tåler de ikke. Derfor må du holde bedet med løg helt fri for ukrudt.
Dyrkning af løg kan gøres i alt slags jord, men vil du have succes med afgrøden, skal den plantes i fuld sol og have rigeligt med vand. I foråret kan du forberede jorden med kompost, så planterne får god næring fra begyndelsen. Du kan læse mere om vanding, gødning og jord til løg længere nede i guiden.
Hvad er stikløg?
Som jeg tidligere har skrevet, kan du begynde dyrkning af løg på to forskellige måder. Du kan enten så løg fra frø eller sætte stikløg. Den nemmeste måde at få succes med dyrkningen på er ved at sættes stikløg.
Guide til dyrkning af rødbeder
Ved du, hvad stikløg er? Stikløg er små løg, som året før er blevet dyrket fra frø, taget op og tørret, før de er blevet store. Når du sætter stikløg i foråret, vil de fortsætte med at vokse og i løbet af de næste måneder udvikle sig til spiseløg.
Nogle steder kan du også købe sætteløg, men det er skal du ikke blive forvirret over. Stikløg og sætteløg er nemlig det samme.
Sådan sætter du stikløg
Vil du dyrke løg fra stikløg? Fra april kan du sætte stikløg i jorden. Vær opmærksom på vejrudsigten, for løg går let i stok, hvis de får nattefrost. Derfor vil jeg anbefale dig enten at vente med at sætte stikløg, til du er sikker på, at frosten er forbi eller dække løgene med fiberdug efter udplantning.
Sådan sætter du stikløg
Du skal sætte løgene så dybt, at det kun er den tørre spids af sætteløget, som stikker op over jorden. Tryk efterfølgende jorden godt fast omkring løget, så det ikke skubber sig selv op igen.
Der skal være en planteafstand mellem løgene på 8-10 centimeter og mellem rækkerne anbefales 25-50 centimeter. Jo tættere du sætter stikløg, jo mindre spiseløg får du. Du kan derfor øge afstanden mellem planterne, hvis du ønsker store afgrøder.
Vanding er vigtigt
Dyrkning af løg bliver først en succes, når der er sol nok. De skal nemlig have masser af sol og og derfor også rigeligt med vand. Det er meget vigtigt, at de ikke på noget tidspunkt tørrer ud i løbet af sæsonen.
Plant porrer – Sådan gør du fra frø til høst
Skal dine løg udvikle sig optimalt? Vanding er vejen frem, så du skal være indstillet på, at du jævnligt må forbi med vandkanden for slukke deres tørst. I meget tørre perioder kan det dog være svært at følge med.
Det begynder med gødning og jord
Jeg skal tidligt i haven om foråret, hvis jeg vil have løg af en vis størrelse sidst på sommeren – og det vil jeg. Bevæbnet med tørklæde og hue, lister jeg i haven i begyndelsen af april for at gøde jorden, så jeg er klar til dyrkning af løg.
Det er ikke nødvendigt at sprede meget gødning, for løg har ikke brug for de store mængder. Til gengæld er det en god idé at løsne jorden og vende den med kompost. Du bør aldrig gøde jorden med husdyrgødning.
TIP Løg vokser fint sammen med gulerødder, pastinak og persille, som alle er rodfrugter, der udvikler sig langsomt. Du kan derfor fint dyrke disse afgrøder side om side.
Høst af løg
I løbet af sommeren vokser løgene sig store, og pludselig er det tid til at høste dem. Du kan se, at det er tid til at høste løg, når toppene begynder at blive bløde eller lige frem lægger sig ned.
TIP Du skal høste løg i løbet af august, men mangler du et spiseløg i løbet af sommeren, kan du sagtens tage et friskt i køkkenhaven. Det er nemlig ikke noget problem at gøre.
Synes du, at løgene har nået en passende størrelse? Du kan også vælge at stoppe væksten, før toppene bliver bløde. Det gør du ved at knække toppen på løgene. Er det en varm og tør sommer, kan du lade dem stå sådan i noget tid, før du tager løgene op af jorden og lader dem tørre færdig.
Det er vigtigt med grundig tørring af løg
Vil du gemme løgene til vinter? Det er vigtigt, at løgene tørrer rigtigt godt for, hvis de skal holde sig hele vinteren. Det kan godt tage noget tid, før de er helt tørre.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Når du har taget løgene op af jorden, skal du tørre dem på et solrigt og luftigt sted – gerne under åben himmel. Er vejret fugtigt og regnfuldt, kan du for eksempel tørre dem i et brændeskur, hvor der er tørt, men stadig en gennemtrængende luft.
Opbevaring af løg hele vinteren
Vil du gerne have spiseløg hele vinteren? Løg er en af de grøntsager, man hurtigt kan bruge mange af. Derfor kan det være en god idé at dyrke mange løg i køkkenhaven. Udfordringen er blot, at mange løg kræver noget i forhold til opbevaring.
En af de nemmeste måder at opbevare løg på er ved at flette løgranker. De er smukke, de er ikke pladskrævende og så er de nemme at håndtere. Det kræver lidt teknik at flette, men det kan hurtigt læres, og når først teknikken sidder i hænderne, går det stærkt.
Læs mere om opbevaring af løg & lær at flette en løgranke
TIP Du kan også opbevare dine løg i nylonstrømper eller net, der hænges et tørt sted vinteren over.
Det vigtigste at huske, når du vil opbevare løg hele vinteren, er at få dem tørret godt, når du har taget dem op af jorden. Er de ikke tørret helt, kan de nemlig ikke holde sig særligt længe, og så er det lige meget, hvordan du opbevarer dem.
En snak om sorter
Der findes mange sorter af løg, men udgangspunktet for dyrkning af dem er den samme. Kan du godt lide at have forskellige typer løg, du kan veksle imellem, når du laver mad? Så er det oplagt, at du dyrker forskellige sorter.
Jeg dyrker fire forskellige slags løg i min have; hvidløg og skalotteløg, samt de større spiseløg, som er rødløg og zittauerløg. Zittauerløg kaldes også gule løg eller almindelige løg.
Perfekt, pink tilbehør – Opskrift på syltede rødløg
Rødløg, zittauerløg og hvidløg gemmer jeg til vinteren, hvorimod skalotteløgene som regel bliver spist i løbet af sommeren. På den måde har jeg spiseløg hele året både sommer og vinter og det endda uden at bruge særligt meget tid på at dyrke dem.
En klassiker – Nem opskrift på syltede rødbeder
Der findes mange forskellige sorter af løg, der har hver deres form, farve og udseende. Du kan både dyrke løg, der er hvide, gule og røde, ligesom du også kan vælge sorter, der er runde, ovale eller aflange.
Vælg de sorter du vil dyrke
Når du skal i gang med dyrkning af løg, skal du vælge at sætte løg, som passer til dit behov. Du kan også vælge at dyrke flere forskellige sorter og på den måde få et bredt udvalg, du kan spise af løbende.
Herunder kan du se eksempler på gode sorter af løg, du kan dyrke i din køkkenhave.
Rødløg
Rødløg har ofte en mild smag, og netop derfor er de gode at bruge rå i maden. Mange spiser rå løg på sild eller en rullepølsemad, men de er også lækre skåret tyndt i salater eller bagt sammen med vinterens rodfrugter i ovnen.
Gode sorter
- Red Baron
- Kamal
Gule løg eller zittauerløg
Gule løg kaldes også zittauerløg, og det er nogle af de mest almindelige løg, vi bruger i køkkenet. De er nemlig meget anvendelige i madlavningen.
Gode sorter
- Jet Set
- Sturon
- Cupido
Salatløg
Salatløg vokser hurtigt, og som navnet siger, er de gode at bruge i salater. Snowball er en god sort med en kraftig smag.
Skalotteløg
Skalotteløg har en mild smag, og derfor er de meget anvendelige i saucer, hvor de tilfører en fin afrunding. Din bearnaise bliver aldrig den samme igen, hvis du laver den fra bunden og bruger et skalotteløg.
Gode sorter
- Golden Gourmet
- Red Sun
Gode råd om sygdomme & skadedyr
Det er ikke mange sygdomme og skadedyr, der angriber løg. Faktisk kan den største udfordring være fuglene, som gerne spiser løgene, når du lige har sat dem. Derfor kan det være en god idé at dække dem med fiberdug eller net, til de er blevet så store, at fuglene ikke længere har lyst dem.
Smagen af lakrids – Dyrk fennikel
Når det så er sagt, er der også andre sygdomme og skadedyr, løg kan angribes af. For mange kan løgskimmel, som forkorter afgrødens holdbarhed markant, være et stort problem.
Mistænker du løgskimmel i planterne? Du kan spotte sygdommen, hvis løgets blade enten bliver hvidlige, violette eller visner. Det er især i de varme nætter om sommeren, at løgskimmel kan sprede sig til hele bedet.
Vil du forebygge angreb? Sørg for at dyrke i fuld sol og fjerne sygdomsramte planter med det samme. Du kan også forebygge ved at plante løgene med god afstand mellem rækker, så der kommer luft mellem planterne. Det er dog sjældent, at dyrkning af løg giver mange problemer. Derfor kan du med ro i maven købe en stor pose stikløg, plante dem og glæde dig til at høste dine egne spiseløg.
Skriv et svar