De fås i gule, orange, stribede, mørkerøde, hvide og i de klassiske, røde farver. De kan være aflange, runde, tykke eller tynde, have en stor rod eller bare være en lille knold.
Det er rødbeden, jeg snakker om.
Det er ikke svært at dyrke rødbeder, og hvis bare du sørger for at holde jorden fugtig, pibler de små grønne skud hurtigt op af jorden og begynder at danne rod. Det er så dejligt nemt, og man bliver så glad af at dyrke rødbeder! Læs med her, så kan du selv se, hvor let det er.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Kom i gang med dyrkning af rødbeder
Dyrkning af rødbeder kan du få succes med i alt slags jord. Dog er en løs, sandet jord eller en tung, fed lerjord ikke de bedste udgangspunkter for dyrkningen, selvom det kan lade sig at gøre. Rødbeder foretrækker jord, der er arbejdet godt igennem. Den behøver dog ikke at være lige så porøs, som det er tilfældet med gulerødder.
TIP Rødbeder skal have meget vand for at blive søde og knasende sprøde. Får de ikke det, bliver de bitre.
En af de gode ting ved at dyrke rødbeder er, at de ikke er så sarte, og selvom de ikke er vilde med frost, afskrækker en smule kulde dem ikke. Derfor er de altid noget af det sidste, du kan tage ind fra køkkenhaven, når vinteren nærmer sig. Du kan nemlig dyrke rødbeder, indtil der kommer dagsfrost.
Er der meldinger om frost? Når temperaturen begynder at nærme sig 0 grader, og meteorologerne nævner nattefrost, skal du lægge afdække rødbederne, så de ikke bliver alt for kolde. Halm er en god ting at dække dem med.
Såning af rødbeder
Du kan så rødbeder fra april til midt på sommeren i juli. I forhold til såning har rødbeder derfor en lang sæson. Det er naturligvis klart, at jo længere tid du venter med at så dem, jo mindre tid har de til at vokse sig store i.
Kom godt i gang med såning & udplantning i køkkenhaven
Spørgsmålet om, hvor sent man kan så rødbeder, er således en smagssag – nogle vil gerne have små rødbeder, andre vil gerne have store til syltning. Det mest optimale tidspunkt at så rødbeder er i maj, når varmen kommer for alvor. Løbende kan du stadig nå at “fylde” rækkerne med frø de steder, hvor rødbederne ikke spirede i første omgang.
TIP Du kan så rødbeder allerede i april, og gør du det, kan det være en god idé at dække med fiberdug.
Forspiring af rødbeder er ikke nødvendigt. Derfor skal du ikke bruge tid og plads på det – det kan nemlig ikke betale sig. Rødbeder spirer hurtigt under de rigtige betingelser, så derfor kan du trygt fravælge forspiring og gå direkte over til at så rødbeder fra frø.
Hvordan sår jeg rødbeder?
Rødbeder sås med 5 centimeter mellem hvert frø og i 2,5 centimeter dybde, hvilket er forholdsvist dybt. Vil du gerne have store rødbeder? Så kan du øge planteafstanden og så rødbeder med op til 8 centimeter mellem hvert frø. Mellem rækkerne er det bedst at have en afstand på omkring 25 centimeter.
Haven i maj – 10 ting du kan lave
I forbindelse med såning af rødbeder, er det vigtigt, du sørger for at holde jorden fugtig. I det hele taget kræver dyrkning af rødbeder meget vand både under spiringen, men også efterfølgende, når beden danner rod.
Tid til udtynding af rødbedeplanter
Rødbeders frø er store, men det er ikke det eneste særlige ved dem, for frø fra rødbeder er frønøgler. Det betyder, at der kommer mange planter ud af ét frø – i hvert fald, hvis du dyrker de gamle sorter. Moderne hybrider og F1-sorter er det, man kalder monogame, og de har været igennem så mange forædlingsprocesser, at de ikke længere mænger sig og er frønøgler.
TIP Rødbeder vokser op af jorden, efterhånden som de bliver store, og selvom det ser mærkeligt ud, så er det helt, som det skal være.
Det kan man jo mene om, hvad man vil, men når du dyrker rødbeder, der ikke er hybrider, får du med garanti flere planter der, hvor du har lagt et enkelt frø. Nogle skynder sig ud for at tynde rækkerne, men du kan også vælge at høste rødbederne løbende, spise dem som små eller bruge blade og stængler i salater eller wok.
Smagen af lakrids – Dyrk fennikel
Hvis du udtynder rødbeder på den måde, skal du plukke de største planter først. Det giver de små rødbeder plads til at vokse sig store og lukke rækkerne.
Gode råd om pasning & pleje rødbeder
Det vigtigste du skal huske, når det gælder pleje og pasning af rødbeder, er at vanding. De har nemlig brug for meget vand, og får de ikke det, bliver de bitre. Vil du have rødbeder, der er saftige og har en god konsistens? Så må de ikke tørre ud.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Du kan afgøre, om det er tid til at vande rødbeder ved at mærke på jorden. Er den fugtig? Så er alt, som det skal være, men føles jorden tør, er det i gang med vanding omgående. Du kan vælge at jorddække planterne eller hyppe omkring dem for at holde på fugten. På den måde slipper du for at vande helt så ofte.
Pasning og pleje af rødbeder er forholdsvist problemfrit. Du skal bare huske, at planterne ikke må tørste.
Høst & opbevaring af rødbeder
Rødbeder har en lang sæson med mulighed for at høste løbende. Du kan høste de første rødbeder som små i løbet af sommeren, koge dem og bruge dem i salater. Efterhånden som sommeren skrider frem, vokser rødbederne naturligvis, og de store rødbeder kan du høste i efteråret og bruge til at sylte eller bage i ovnen.
Få den dejligste opskrift på syltede rødbeder
Har du mange høstet mange rødbeder? Korrekt høst og opbevaring bliver særligt vigtigt, hvis du vil gemme rødbeder til vinter og sikre en lang holdbarhed. Den nemmeste måde at opbevare dem på er ved at sylte dem. Så er du nemlig sikker på, at de holder hele vinteren, mindre du spiser dem.
TIP Det kan være en fordel at vælge en sort, der har meget rod under jorden, hvis ikke du tager dine rødbeder ind om vinteren, men i stedet lader dem stå på friland.
Det er nok bare begrænset, hvor mange syltede rødbeder, man kan holde ud at spise. Trods alt. I stedet ville det jo være dejligt, hvis man kunne hente en frisk rødbede og mere eller mindre spise den, som den er.
Kunne det ikke være skønt? Det kan lade sig at gøre, og nu skal du høre, hvordan du opbevarer rødbeder korrekt hele vinteren.
Sådan opbevarer du rødbeder til vinter
I gamle dage opbevarede man blandt andet rødbeder i en kule med halm. En kule er et hul i jorden, hvor rødbeder, kartofler, gulerødder og andre rodfrugter kan ligge og hygge sig frostfrit hele vinteren.
Der kan være mange grunde til, at du ikke kan opbevare rødbeder i kule, selvom metoden fungerer fint. I stedet for kan du klare opbevaring af rødbeder efter høsten i store kasser med sand.
Når du har høstet rødbeden vrider du det grønneste af toppen af og sørger for ikke at komme for tæt på roden. Så længe roden er ubeskadiget, rådner den nemlig ikke. Derfor: ikke noget med at rengøre rødbeden først eller skære i den – bare af med toppen og så ned i sandet.
Sørg også for, at rodfrugterne ikke rører ved hinanden i kassen. Skulle det ske, at en enkelt begynder at rådne, kan den ikke smitte de andre, så længe der er luft imellem dem.
Dyrk dine egne porrer – Fra frø til høst
Høst og opbevaring af rødbeder er næsten lige så vigtigt som selve dyrkningen. Høst og opbevaring er nemlig afgørende for, om du kan hente friske rødbeder hele vinteren, hvis ikke du vælger at bruge dem alle sammen i løbet af sommeren. Det er dog altid dejligt at hente et par friske beder i løbet af vinteren. Det føles nemlig lidt som om, at man snyder Kong Vinter, når man forlænger rødbedens sæson sådan langt ind i vintermånederne.
Lav dine egne frø
Rødbede er en toårig plante. Det betyder, at den første år du dyrker den, sætter en rod, som du kan høste og spise. Vælger du ikke at høste rødbeden den sæson, du sår den? I stedet kan du lade den overvintre, så den kan gå i blomst den kommende sæson.
TIP Rødbeder krydsbestøver på op til 1 kilometers afstand. Hvis din nabo også dyrker rødbeder, og har ladet sine rødbeder gå i stok, kan du ikke være helt sikker på, om det er den samme sort, du får året efter, når du sår dine egne frø. Det skal dog ikke afholde dig fra at tage frø af dine rødbeder – måske smager den ”nye” sort bedre end den gamle.
Når rodfrugten går i blomst, kan du ikke spise den, men til gengæld kan du tage frøene og på den måde fortsætte med at dyrke rødbeder år efter år uden at bekymre dig om at købe nye rødbedefrø.
En snak om de mange sorter
Der findes virkelig mange sorter af rødbede i alle mulige farver og størrelser, der hver især smager forskelligt. Men selvom der findes mange sorter, er måden de dyrkes på den samme. Du behøver derfor ikke at have en særlig dyrkningsvejledning til rødbeder, der er gule eller stribede, for det er de samme regler, der gælder for alle sorterne.
Kom godt i gang med at dyrke spinat
Selvom mange nok tænker på en aflang, rød rodfrugt, når jeg siger rødbede, er de langt fra så kedelige og ensartede, som man skulle tro. Noget af det gode ved at dyrke rødbeder selv er, at man kan bestemme, hvilken sort man gerne vil have.
TIP Vil du sylte rødbeder? De aflange sorter er de bedste at sylte. Det er nemlig dem, der giver de mest ensartede skiver.
Skal den være rød, gul eller stribet? Rødbeder kan nemlig variere meget i udseende afhængig af den sort, du vælger at dyrke. Farve og facon kan spænde fra mørkerød til pink, gul, orange og hvid.
Bladbeder – Sådan dyrker du dem
Den flotteste rødbedesort af dem alle er den stribede bede i rød og hvid. Den hedder Chioggia, og den giver virkelig middagsbordet et farvepust.
Sygdomme & skadedyr
Det er heldigvis kun sjældent, at rødbeder angribes af skadedyr eller sygdomme. Du skal derfor ikke frygte, at hele høsten går i vasken, for her har vi med en grøntsag at gøre, der kan klare det meste.
Der er dog altid en risiko for, at bederne kan blive angrebet. En af de mest almindelige skadedyr er knoporme, som spiser af rødbederne. De kan hurtigt gøre et stort indhug i rækkerne, på samme måde som rodbrand heller ikke er noget, man ønsker at finde blandt sine rødbeder. Rodbrand er en sygdom, der skyldes svampe i jorden, og som hurtigt får planten til at gå ud.
Sygdomme og skadedyr er desværre ikke noget, du kan undgå, men heldigvis er det ikke ofte, at rødbeder angribes.
Anvendelse i køkkenet
Rødbeder er skønne, og de kan anvendes til mange ting i køkkenet! Du kender nok allerede opskriften på syltede rødbeder, men de kan altså også bruges til meget andet.
Du kan både spise rødbeder rå, kogte, bagte, braserede og grillede – ja, der er faktisk næsten ikke en måde, de ikke kan tilberedes på. Prøv at bage dem i et fad med andre rodfrugter eller brug dem til en rød humus.
Syltede rødløg – Perfekt, pink tilbehør
Jeg anvender også rødbeder i brød og kager, hvor rodfrugten bidrager med en blød, svampet konsistens, men spiser dem også gerne rå i en råkostsalat. Har du prøvet saltbagt rødbede? Det er også en af de muligheder, du kan kaste dig over i køkkenet, hvis du vil prøve noget andet end den syltede version.
Skriv et svar