Der er noget eventyrligt over frugthaver, når man går rundt i dem på en varm sommerdag med bare tæer i græsset. I glimt kan man se solen, som strejfer ned mellem de tætte trækroner, der kun en gang i mellem lukker lidt lys ned på græsset. Selv på en varm dag kan græsset være fugtigt, og frugthaven bliver en oase, man kan slå sig ned i, når man trænger til en pause fra det hele.
Så kan man slentre rundt her, måske plukke en håndfuld jordbær eller se, om blommerne er modne. Forsigtigt nippe en enkelt af for at tage en bid – og prompte blive straffet for sin utålmodighed. Der er ingen tvivl om, at blommer er bedst, når de er modne.
Vil du anlægge en frugthave? Du kan læse mere om, hvordan du anlægger en have med frugttræer og frugtbuske herunder.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Den første frugthave
Jeg er vokset op med en gammel frugthave, hvor træerne stod krogede og strakte deres grene ud mod verden. Hvert år bar træerne så meget frugt, at der var mad nok til hele vinteren.
Frugtbuskene med bær dannede hække, man kunne krybe ind under for at spise klaser af friske ribs og solbær. Det var et eventyr.
Da jeg som voksen selv fik min egen have, var der ingen frugthave med blomstrende æbletræer og krogede kirsebærtræer, man kunne klatre op i.
Der var et pæretræ, der på én sæson kun akkurat gav pærer nok til en tærte. Det var jo ikke meget, men til gengæld fik jeg lov til selv at bestemme, hvordan min første frugthave skulle være. Hvilke frugttræer og frugtbuske, jeg ville have, og hvilke sorter jeg synes, kunne være spændende at høste ind.
Plant et blommetræ og smag forskellen
Vil du anlægge din egen frugthave? Herunder deler jeg mine bedste tip til, hvilke valg jeg selv foretog, da jeg plantede min.
Anlæg en frugthave
Det giver sig selv, at jo mere plads, du har, jo flere frugttræer og frugtbuske kan du plante. Selvom du ikke har mange kvadratmeter, hvor du kan anlægge en frugthave, skal du ikke opgive tanken. Det kan nemlig godt lade sig at gøre alligevel.
Skønne æbletræer til alle haver
Til den lille frugthave skal du primært vælge frugtbuske og holde lidt igen med at plante frugttræer. Et træ ser ikke stort ud, når du planter det, men i løbet af et par år kan det hurtigt vokse sig stort. Derfor kan det være en god idé kun at plante et enkelt træ eller to – men vælg en sort, du ved, smager godt! Det kan du jo lige så godt.
TIP Mange frugttræer kan dyrkes i espalier, og det er praktisk i den lille frugthave, hvor der ikke er meget plads.
I den store frugthave, hvor der er meget plads, kan du slå sig lidt mere løs og plante sorter, du måske ikke kender, men som du synes, har et spændende navn. Dog skal du stadig huske ikke at plante frugttræer alt for tæt. Udnyt, du har plads nok til, at træerne kan stå med god afstand. Husk, at især kirsebærtræer vokser sig store og med tiden kommer til at kræve en del plads.
Skab hyggelige kroge
Nogle vælger at plante deres frugttræer og frugtbuske på rad og række, andre vælger at plante dem på må og få. Jeg har plantet frugttræerne og frugtbuskene i min frugthave, så de danner kroge. På den måde har jeg skabt en frugtlund, hvor man kan gå på opdagelse mellem de forskellige sorter. Samtidig kan øjnene hele tiden blive nysgerrige på de snørklede stier, og dermed ikke se, hvor det hele ender.
TIP Du behøver ikke at anlægge hele frugthaven med det samme, så gem noget plads. Det kan jo være, at du en dag finder en spændende sort, du bare må have hjemme i din egen have.
Hvordan du anlægger frugthaven er op til dig. Der findes ikke nogle regler for, hvordan den skal se ud så udnyt, at du helt selv kan bestemme.
Hvilke frugttræer & frugtbuske skal jeg plante?
Det kan være en god idé at læse om de forskellige sorter, før du går i gang med at svinge dankortet. Det gælder nemlig om at plante frugttræer og frugtbuske, der passer til dit behov.
Plant stikkelsbær i din frugthave
Jeg har lagt vægt på at plante sorter, der giver mig en lang sæson i frugthaven, så jeg hele sommeren og langt ind i efteråret har en grund til at svinge forbi den del af haven. Først på sommeren kan jeg plukke jordbær, så kommer ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær, som stille og roligt afløses af pærer, æbler og blommer.
På den måde kan jeg få frisk frugt over en lang periode. Bærrene spiser jeg løbende eller gemmer i fryseren og på glas. Frugt fra træerne spiser jeg selvfølgelig også med det samme, men her har valgt nogle sorter, hvor jeg ved, at de er gode at gemme.
Sprøde rabarber – Fra udplantning til høst
Det er altså lækket at kunne spise et æble i december eller helt hen i foråret og mærke, at det stadig er knasende sprødt, selvom det er plukket for flere måneder siden.
TIP Jeg har også hasselnødder, kirsebær, mirabeller, brombær, vindruer, rabarber og hyld i min have. De har dog fået plads uden for frugthaven, men du kan sagtens plante dem i din frugthave, hvis du har lyst.
Flere af de sorter jeg har valgt at plante er desuden gamle sorter. Dog synes jeg, du skal plante de frugttræer og frugtbuske, som du synes, giver den bedste frugt.
Havens hyldetræer & hyldebuske
Brug frugthaven
Så længe du anlægger din frugthave et sted, hvor der er meget sol, hvor blæsten ikke er for kraftig og jorden ikke er alt for våd, har du de bedste betingelser for at kunne høste meget frugt.
Min frugthave ligger i forlængelse af min køkkenhave, så jeg har samlet de spiselige ting i én ende af haven. Så skal jeg ikke ud på en længere vandretur, når jeg skal ”handle ind”, for det hele er samlet inden for et overskueligt areal.
For at lave en naturlig afgrænsning mellem frugthaven og køkkenhaven har jeg plantet buske og træer, så de danner skillelinjer mellem afdelingerne. Særligt er bærbuskene rigtig gode som hække, fordi de bliver tætte uden at blive for høje, så de skygger. Samtidig synes jeg også, at det er flot med en lang række af solbærbuske eller ribsbuske, som er fuldt besat af plukkemoden frugt.
TIP Har du store frugttræer, kan du hænge en gynge eller en hængekøje op i de tykke grene.
Men der er andre grunde til at gå ned i frugthaven end for at spise, selvom det da ellers er en god grund. Det kan være en fordel at indrette små, hyggelige kroge mellem træer og buske, hvor man kan slå sig ned på et tæppe med en god bog eller hvile benene på en bænk.
TIP Kompostbunken kan gemmes af vejen i skyggen af et stort træ eller bag en tæt klynge af bærbuske i frugthaven.
Jeg har også en hængekøje udspændt mellem to pæretræer i min frugthave, og når jeg trænger til en pause fra lugningen, lægger jeg mig ofte her og kigger op mellem træernes flimrende løv. Lytter til bierne, som summer overalt, ser en sommerfugl flakse forbi eller mærker vinden, der skubber til hængekøjen. Så kan man blunde lidt, og det skal der også være plads til.
Sådan får du god biodiversitet i haven
Afslapning & ro
Om sommeren når bladene folder sig ud, er der skyggefulde pletter i græsset under de store frugttræer, så man kan lægge sig midt i det grønne eller slå sig ned på en fin, lille bænk. Om vinteren hænger der fuglemad i de mørke grene, og selvom der er langt tid til sommer, flyver fuglene frem og tilbage mellem træerne.
Lav dine egne fuglekugler i kulden
Der er ro på i den del af haven, hvor frugthaven ligger. Det er som om, at træerne og buskene fortætter lydene, så man kan gå rundt i sine egne tanker. Man kan lade græsset gro, lade det vokse vildt så mælkebøtter og kløver kigger frem og kun nøjes med at holde rent under træer og buske eller man kan slå en sti fra træ til træ, fra busk til busk.
TIP Du kan plante vindruer i espalier og lade en mistelten vokse på æbletræernes grene i frugthaven.
Man kan med andre ord tage den helt med ro i frugthaven.
Kenneth
Bruger man ikke meget tid på at holde en frugthave ( beskæring, fjerne nedfaldne frugter, vande og almindelig pleje)?
Jeg spørger fordi jeg selv er interesseret i en stor frugthave, men vil helst ikke forpligte mig til at bruge oceaner af tid på bare at skulle holde den.
hverdagshaven
Hej Kenneth.
I udgangspunktet kræver det tid at holde en frugthave, for der vil, som du selv nævner, altid være behov for vedligehold. Særligt, hvis du gerne vil have et stort udbytte. Nogle foretrækker en “vild frugthave”, hvor pleje og pasning ligger på et minimum, og det kan sagtens lade sig at gøre, selvom det selvfølgelig vil afspejle sig i høsten.
Det kommer derfor an på, hvilken type frugthave du gerne vil have – den trimmede og organiserede eller den mere naturlige. Jeg vil dog mene, at med en stor frugthave kommer forpligtelser, også selvom den er selvkørende, og særligt i begyndelsen vil du opleve, at det kræver tid.
Held og lykke med den!
Pia
Hej
Skal igang med nogle bærbuske kunne godt tænke mig stikkelsbær der ikke er for sure og nogle gode hindbær samt blåbær har du nogle ideer til sorter
Mvh
Pia
hverdagshaven
Hej Pia.
Det lyder da som en god idé med bærbuske. De giver jo som regel et stort udbytte, uden der skal gøres ret meget.
‘Autumn Bliss’ er en sen hindbærsort, som jeg selv er meget glad for. Bærrene er store og søde, og fordi de først bærer frugt sidst på sommeren og langt ind i efteråret, er der ikke orm i bærrene. De gule hindbær er som regel også dejligt søde, fx ‘Fallgold’.
Stikkelsbær har jeg skrevet meget mere om her, hvor du også kan læse om populære sorter. De røde eller gule stikkelsbærsorter er sødere end de grønne, så dem skal du gå efter.
‘Patriot’ er en blåbærsort, som mange haveejere er glade for. Den er nemlig meget hårdfør, og bærrene kan både spises direkte fra busken eller bruges til syltning.
Mange hilsner
Christine.
Helle Deleuran
Hejsa Christine
Tak for god inspiration. Jeg er ved at tegne mine havedrømme og vil gerne lave et rum i haven med frugtbuske, træerne har vi allerede 🙂 Ved du, hvor jeg kan finde billedinspiration til det vilde/rodede, men hyggelige frugtrum? Synes alt jeg finder er i frugtbuske i rækker og kasser. På forhånd mange tak! Hilsner fra Helle
hverdagshaven
Hej Helle.
Det lyder virkelig dejligt med en vild og rodet frugthave. Jeg har selv plantet mine frugtbuske “lidt tilfældigt”, og det har netop givet plads til, at det vilde og naturen har fået lov til at folde sig ud.
Jeg kan desværre ikke give dig nogle konkrete titler på bøger, du kan slå op i, men gå efter bøger om cottagehaver og permahaver. Camilla Plums have har også et “vildt look”, så den kunne du måske besøge eller finde nogle billeder fra.
Muligvis kan du også finde noget på havenyt.dk uden dog at være helt sikker. Jeg håber, du kan bruge nogle af forslagene, ellers må du skrive igen, så skal jeg nok dykke dybere ned i det 🙂
Mange hilsner
Christine.