Gladiolus er en af havens mest elegante blomster, og selvom den er ufatteligt smuk i bedene, gør den det også umådeligt godt i buketter alene eller med andre af sommerens blomster. Jeg synes, de store blomster løfter buketterne til et nyt niveau – og kan man så bede om andet? Egentlig ikke, for det er jo sådan nogle blomster, der altid er gode at plante.
I udgangspunktet er gladiolus ikke svære at passe, så længe du husker, de ikke tåler frost. Det gør dyrkning af gladiolus en lille smule omstændigt, men ikke værre end at det er hele umagen værd i sidste ende. Her kan du læse mere om, hvordan du skal pleje og passe havens smukke diva.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Gode råd om pasning & pleje
Gladiolus skal plantes i jord, der er let og dejlig næringsrig. Bliver de det, vil de kvittere med store, smukke blomster. Vælg et sted i haven, hvor de får sol og varme dagen lang, og hvor blæsten ikke kan kaste voldsomme vinde ind over dem.
Den største udfordring i forhold til pasning og pleje af gladiolus er, at de ikke kan overvintre i det fri. Derfor må du tage dem op, før den første frost sætter ind i efteråret. Længere nede i guiden kan du læse mere om, hvordan du skal tage løgene op og opbevare dem i løbet af vinteren.
Kæmpe stenbræk – En nem staude til haven
Det er også en del af pasningen, at du binder de smukke blomster op. Blomsterne er nemlig meget tunge på den sarte plante, og når den rammer sin maksimale højde på 80-100 centimeter, vil den lægge sig fladt hen ad jorden i bare udmattelse. Derfor er opbinding af gladiolus nødvendigt.
Men ikke mere snak. Havens smukke diva springer jo ikke ud i fuldt flot ved, at man tænker på dem. Så frem med havehandsker og spade – vi skal i haven for at plante gladiolus!
Tid til udplantning af gladiolus
Gladiolus skal plantes, når kulden har sluppet sit tag i jorden, og varmen stille og roligt begynder at bide sig fast. Det er derfor i løbet af april og maj, du skal finde bundtet med gladiolusløg frem og bevæge dig ud i haven for at plante dem.
TIP På grund af højden vælger mange at sætte en pind ved siden af hver enkelt gladiolus, som den kan bindes op langs. På den måde har den noget at støtte sig til, så den ikke vælter
Gladiolus kræver meget sol og varme for rigtigt at kunne folde sig ud. Derfor skal du ikke plante dem et sted, hvor de får for meget skygge i løbet af dagen. Samtidig kan det også være en fordel, hvis du planter dem et sted, hvor de ikke udsættes for hård blæst.
10 skønne blomster til dine krukker
Sagen er nemlig, at gladiolus bliver temmelig høje, og en strid vind kan nemt beskadige blomsterne og få planten til at vælte.
Sådan planter du gladiolus
Når du har udset dig det sted, hvor du vil sætte gladiolusløg, graver du et hul, der er minimum 10 centimer dybt. Læg løget i hullet, dæk det med jord og så er det bare at vente på, at det begynder at spire.
TIP Du kan plante gladiolus i krukker, men gør du det, skal du være opmærksom på, at de bliver høje. Du skal derfor kun plante gladiolus i krukker, der er store nok til at kunne rumme blomstens højde.
Er du en ægte gladiolus-entusiast? Det er en smagssag, om du mener, det er smukkest at tilplante et stort stykke med gladiolus eller om du vælger at sprede dem enkeltvis eller i klynger forskellige steder i haven.
Blomstringstid for gladiolus
Blomstringstiden for gladiolus kan variere afhængig af, hvornår du sætter dine gladiolusløg i foråret. Typisk kan du dog forvente, at de folder de smukke, farvede blomster ud i juli, august eller september. Er efteråret mildt? Det kan godt lade sig at gøre, at dine gladiolus’ blomstringstid strækker sig helt ind i oktober, hvis efteråret er lunt og godt.
Få en duftende kaprifolie i haven
Vil du have en tidlig blomstring? Du kan få dine gladiolus til at blomstre tidligt, hvis du sætter løgene i potter i begyndelsen af april. På den måde kan du drive dem frem, inden du planter dem ud i haven.
TIP Sørg for at lægge kompost ud i efteråret på det sted i haven, hvor du vil plante gladiolus til foråret.
Gladiolus skal overvintre inde
Når efteråret begynder at vise tænder, og dine gladiolus’ blomstringstid er et overstået kapitel, er det blevet tid til at tænke på, at gladiolus skal overvintre indendørs. Gladiolus tåler ikke frost, og vil du gerne have glæde af dem igen næste sommer, skal du grave løgene op af jorden, før det begynder at fryse.
Hortensia – Din guide til plantning & pasning
Den visnede blomst og stængel skæres af et stykke over løget, som nu skal tørre og derefter overvintre et frostfrit sted. Du skal overvintre gladiolus, hvor de ikke udsættes for kraftigt lys og samtidig ikke får hverken kulde eller intens varme.
TIP Du kan overvintre gladiolus i bundter, hvis du binder en snor om stilkene, der stritter op fra løget.
Hvordan skal løgene opbevares? Når du har gravet løgene op, kan du lægge dem i kasser med jord. På den måde kan de holde sig hele vinteren. Det er vigtigt, at du ser til dem et par gange i løbet af de kolde måneder. Det giver dig mulighed for at spotte knolde, der rådner. Du skal fjerne dårlige løg med det samme, så de ikke smitter de raske.
Sådan formerer du gladiolus
Formering af gladiolus sker gennem sideløg. Og hvad er så sideløg? Jo, det skal jeg sige dig. Sideløg er simpelthen et løg, der vokser på siden af en gladiolus’ oprindelige løg. Det er meget tydeligt at se, at der vokser et ekstra løg frem på siden af det oprindelige, og det er et sideløg.
Sideløget kan du forsigtigt brække af, når du tager dine gladiolusløg op af jorden om efteråret, og gemme sammen med de andre løg indtil du skal plante dem igen i foråret. Det er på den måde formering af gladiolus foregår, og det er på den måde, du over tid får flere og flere gladiolus i din have.
Divaen med det smukke udseende
Gladiolus, der også kaldes jomfrufinger eller sværdlilje, har netop fået disse underlige navne på grund af sit udseende. Den har nemlig lange blade, der er formet som sværd. I dag findes der en del hybrider, men udgangspunktet for planternes udseende er det samme: kraftige farver og lange aks med store, smukke blomster på.
Gladiolus blomstrer i mange farver fra mørk rød, til snehvid, gul, rosa, lilla, orange, ja hele regnbuens spekter er næsten i spil, når de folder sig ud.
Personligt har jeg har kun haft røde og hvide gladiolus, men har i år kun plantet de hvide gladiolus ud. Kontrasten mellem de store, hvide blomster og den smalle, lysegrønne stængel er nærmest ikke til at stå for.
De dejligste buketter
Vil du plukke smukke buketter? Så skal du plante gladiolus i din have. De er nemlig gode snitblomster, som egner sig rigtig godt til en buket.
Du kan sammensætte de mest overdådige buketter med gladiolus og blande dem med andre sommerblomster eller stauder. Vil du have et enkelt udtryk, er en enkelt blomst i en vase også nok til at tilfredsstille øjnene.
Duften af Provence – Sådan passer du dine lavendler
Gladiolus kan det hele. Der er jo en grund til, at det er nogle af havens smukkeste blomster.
Jeg havde lovet mig selv…
Jeg havde ellers lovet mig selv, at jeg aldrig ville have besværlige blomster i min have. Blomster, som lige krævede dét ekstra af mig. Som skulle beskæres eller bindes op eller overvintre frostfrit. Så når folk spurgte, om jeg ikke skulle have en rose for eksempel svarede jeg altid; at den slags blomster var jeg ikke gammel nok til at have endnu.
Men så skete der noget. Det begyndte ellers helt uskyldigt med et par pelargonier, og når jeg nu var i gang med den familie, så kunne der da også godt blive plads til duftgeranierne – for, hvem kan egentlig stå for dem? Så kom roserne! Først en enkelt langs husmuren, så en på terrassen. Derefter fulgte en fuchsia, og så rullede lavinen af skønne blomster ellers, indtil jeg stod med en stor stak gladiolusløg i favnen.
Duftgeranium – En parfumeret plante
Der er næppe noget så smukt og yndefuldt som en gladiolus, når de står og vipper med deres blomster. Men det er jo ofte sådan med de smukke blomster, at de er nogle sarte divaer, der skal vartes op. De skal friseres, nippes, nusses omkring eller tages ind i varmen om vinteren. Sådan er det også med gladiolus, men man tilgiver for dens skønhed.
Da Søren Ryge holdt en gladiolus-festival
Jeg må indrømme, at jeg var temmelig forbeholden over at plante gladiolus i min have, – som du kunne læse herover – men jeg må samtidig indrømme, at min begejstring for denne diva, for det er gladiolus nu engang, vokser år for år.
Så da jeg for noget tid siden faldt over et gammelt haveprogram med Søren Ryge, der holder gladiolus-festival, og plukker store, smukke buketter af gladiolus, som han deler ud til højre og venstre, kunne jeg godt mærke, at jeg var solgt. Gladiolus er kommet for at blive i min have, og måske en dag holder jeg også en gladiolus-festival – bare en lillebitte en.
Louise
Hej
Kan man købe gladiolus nu til en fordelagtig pris og gemme dem fra nu og frem til maj? Antager, at det kun er løg, som man køber.
På forhånd tak for svar.
Kh Louise
hverdagshaven
Hej Louise.
Du kan sagtens købe gladiolusløg på planteskoler eller online og gemme dem til udplantning i foråret. Om prisen er fordelagtig er vist meget individuelt, men min erfaring er, at du ofte kan købe løgene billigt sidst på foråret.
Mange hilsner
Christine.
Karin Christensen
Hej Louise Jeg kan se du gerne vil have Gladiolus , du må meget gerne få mine da jeg ikke har et frost frit sted at opbevare løgene . Jeg bor 6600 Vejen MVH Karn