Der er ikke noget så dejligt, som at folde fingrene om en varm kop hyldeblomstte, når vinteren rusker i træerne udenfor. Det er som at få en kop af sommerens smage og dufte serveret der midt i kulden.
Har du været ude for at samle hyldeblomster, synes jeg, du skal bruge nogle af dem til te. Læs med her og få min opskrift på hyldeblomstte.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min opskrift på hyldeblomstte
Med en kurv fuld af duftende, hvide hyldeblomster er det tid til at rykke ind i køkkenet for at trylle dem om til te.
Min bedste opskrift på hyldeblomstsaft
Det tager ikke lang tid at lave sin egen hyldeblomstte, så det er egentlig ikke noget stort projekt. Du skal dog beregne lidt ventetid, for det er vigtigt, at hyldeblomsterne er helt tørre før, at du blander dem til te.
Lad os komme i gang. Her får du min opskrift på hyldeblomstte.
Det skal du bruge
→ 10-15 hyldeblomster
→ 100 gram te
Sådan laver du hyldeblomstte
✓ Start med at klippe de grove stilke af hyldeblomsterne og læg dem derefter på et stykke bagepapir, hvor de kan få lov til at tørre.
✓ Vent. Det tager nemlig cirka 2 dage før, at blomsterne er helt tørre. I løbet af de dage kan du vende lidt i blomsterne, så de ikke klumper sammen.
✓ Når blomsterne er knastørre, klipper du så meget af de tilbageværende stilke af, som du kan. Derefter blander du blomsterne med teen, og kommer hele herligheden i en tedåse. Sådan, færdigt arbejde.
Du kan lave hyldeblomstte af lige den slags te, du bedst kan lide. Jeg laver hyldeblomstte af sort te, men du kan også sagtens bruge hvid eller grøn te. Din hjemmelavede hyldeblomstte skal trække efter de anvisninger, der står på den ”basiste”, du vælger at bruge.
Et par råd om opbevaring & holdbarhed
Din hjemmelavede hyldeblomstte skal opbevares i en lufttæt tedåse, for så holder den bedst på smagen. Opbevar den mørkt og ved stuetemperatur, men ikke så langt væk, at du ikke hurtigt kan finde krukken frem og lave en varm kop te.
Opskrift på te med citronmelisse
Du kan sagtens lave en stor portion, når du går i gang. Hyldeblomstte har en lang holdbarhed præcis som med den te, du køber hos din tehandler.
Smagen af sommer på en vinterdag
Med tiden har hyldeblomsterne efterhånden fået en større og større plads i køkkenet, hvor jeg bruger dem til marmelade, saft og sukker – og så selvfølgelig til hyldeblomstte.
Opskrift på hyldeblomstmarmelade med citron
Hyldeblomstte er nemlig endnu en af de ting, jeg laver i løbet af foråret og kommer på glas. Så kan jeg gemme det til den tid, hvor haven ikke længere kan forsyne mig med friske urter som salvie eller mynte , som jeg ellers bruger til frisk te. Det kan måske virke mærkeligt, at jeg allerede før, sommeren rigtigt er begyndt, tænker på, at vinteren kommer igen…
Lav din egen hyldeblomstsukker
Men sådan er det, hvis man gerne vil udnytte de ressourcer, som naturen og haven giver. Bare om et par uger, kan jeg ikke plukke hyldeblomster mere, så er sæsonen slut, og jeg må vente helt til næste år, før jeg kan høste en portion mere. Derfor er det nu, jeg må handle, hvis jeg vil have smagen af en sommerdag serveret på en vinterdag. Og det vil jeg gerne.
Hvorfor blande sin egen te med hyldeblomst?
Det er jo på mange måder meget nemmere for mig bare at købe en pose med færdigblandet hyldeblomstte. Jeg er jo alligevel taget ind til tehandleren for at købe en pose med ”basiste”, som jeg kan blande de tørrede blomster med. Så, hvorfor alt besværet?
Først og fremmest fordi, det er hyggeligt. Jeg finder en meget stor glæde i at gå ud i min have, høste ting og bruge dem i min madlavning. Det gælder ikke kun hyldeblomster – det gælder hele vejen rundt.
Det handler om at være med i processen fra start til slut. At vide, hvad min mad og drikke indeholder. At det jeg spiser og drikker er rene og naturlige råvarer fra start til slut, fra frøet lægges i jorden til afgrøden høstes. For nogle virker det besværligt, men for mig kunne det ikke være mere simpelt.
En varm kop med hjemmelavet hyldeblomstte
Hyldeblomster har en ganske særlig smag. Søde og parfumerede på samme tid og præcis det gør, at de er så gode at tørre og bruge i te. Hvert år når hyldetræerne blomstrer, går jeg ud og plukker nogle af de store skærme, og bruger dem til hjemmelavet hyldeblomstte.
Når sommeren så trækker sig tilbage, vintermørket rykker tættere på og kulden begynder at bide i kinderne, så laver jeg et krus med hyldeblomstte. Op fra kruset stiger nu en ganske fin og mild duft af hyldeblomster, og et øjeblik er jeg tilbage i hyldehegnet, hvor sommersolen lyser om kap med de hvide blomster på træerne.
Hyldeblomstte er smagen af sommer på en vinterdag, og derfor er det altid godt at have en dåse med hjemmelavet te stående på hylden.
Skriv et svar