Der er noget særligt over pelargonier. De kan nemlig skabe en sommerlig, romantisk stemning både inde og udenfor. Den måde de store blomsterhoveder vipper på, minder mig om historier om livet på landet i gamle dage samtidigt med, at de er lette og strømlinede nok til at passe ind i et moderne hjem.
Jeg er vild med pelargonier.
Og heldigvis er pasning nemt, hvad enten du planter dem i krukker på terrassen, vindueskarmen eller drivhuset. Læs med her, hvis du vil have mine bedste råd til pasning og pleje af pelargonier fra forår til efterår.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Den smukke pelargonie
Pelargonie, Pelargonium, kommer oprindeligt fra Afrika, hvor den langt sydpå vokser i naturen. Derfor er det ikke så mærkeligt, at den holder af varme og tørke, men ikke tåler frost. Der findes hundredevis – ja endda tusindvis – af forskellige sorter og arter af pelargonier, så du skal nok finde en, der passer til din smag.
Pasning af duftpelargonier & duftgeranier
Det er nok en af grundene til, at mange holder så meget af den smukke pelargonie. Hvad enten du forelsker dig i zonale pelargonier, duftpelargonier, engelske pelargonier med store blomsterhoveder eller den klassiske pelargonie ‘Dronning Ingrid’, som er kendt for sine lyserøde blomster, kræver de ikke meget pasning.
Faktisk er pelargonier en af de sommerblomster, du altid kan lykkes med at dyrke i haven. Vanding og gødning er en forudsætning, men har du styr på det, vil de blomstre både i krukker og i vindueskarmen.
Få pelargonier i krukker
Der er et strejf af landlig idyl over dem, når deres blomster folder sig ud, og de sarte står og nikker med hovederne i solen. Jeg er faldet pladask for pelargoniens romantiske look. Har du det på samme måde?
10 skønne blomster til dine krukker
Pelargonier i krukker på terrassen udendørs er skønne, men du kan også plante pelargonier i vindueskarmen indenfor – eller i altankassen, hvis du har sådan en.
TIP Du kan understrege en pelargonies romantiske stil ved at plante den i en krukke af ler. Lerkrukkernes rustrøde, brændte farve er nemlig smuk sammen med blomsterne.
Når du planter pelargonier i krukker eller i altankasser, er det vigtigt, vandet kan løbe fra. Blomsternes rødder rådner hurtigt, hvis de står i vand. Derfor må du plante dem i en krukke med hul i bunden, lige som det også kan være en fordel at fylde leca i krukken, så vandet bedre kan dræne.
Råd om pasning & pleje af pelargonie
En pelargonie kræver ikke megt pasning og pleje, og måske netop derfor er så mange faldet for den fine blomst. Den er nemlig i udgangspunkt nem at lykkes med.
TIP Med til den daglige pasning af pelargonier hører at fjerne visne blomsterhoveder, så planten bliver ved med at lave nye blomster.
Pelargonier skal have sol, varme og meget lys for at sætte mange blomster. Det betyder til gengæld, at vanding skal gøres jævnligt. Jeg er ofte blevet spurgt, om det er nødvendigt, og til det kan jeg kun svare: ja, jævnlig vanding af pelargonier er nødvendigt. Det er rigtigt, at de tåler udtørring, men det er ikke ensbetydende med, at vanding af pelargonier er noget, du kan strege fra din daglige have-to-do.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Er jorden i overfladen tør? Så skal der vandes. Men sørg for, at din plante ikke svømmer i vand – det er jo ikke en sumpplante, bare fordi den kan lide en sjat vand.
Pasning af pelargonier i foråret
Pelargonier tåler ikke frost, så derfor skal de overvintre indendørs, når kulden kommer i efteråret. Giv dem frisk jord og gødning i foråret, før du sætter dem udendørs igen.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Kommer der frost? I det tidlige forår kan der stadig komme frost, så vent med at sætte dine pelargonier ud, før du er helt sikker på, frosten er forbi. Det ville være synd, hvis de tog skade af kulden. Alternativt kan du tage dem ind om natten.
Du kan læse mere om overvintring længere nede i indlægget.
Sådan planter du pelargonier
Udplantning af pelargonier kommer først på programmet, når risikoen får både dagsfrost og nattefrost er ovre. Derfor er det først i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, at du kan sætte blomsterne permanent ud på terrassen eller altanen.
I marts og april kan du dog begynde at forberede dem på udelivet. Giv dine pelargonier ny jord, plant dem eventuelt om i en ny krukke og giv dem årets første gødning.
TIP Når du planter pelargonier, kan du eventuelt fjerne noget af rodnettet, hvis du genbruger krukken, for på den måde at gøre plads til ny jord.
Pelargonier kan godt lide at stå i små krukker, så det er ikke nødvendigt at omplante dem i nye, store krukker. Du kan faktisk nøjes med kun at give dine dem ny jord.
Husk gødning til pelargonier
Pelargonier og gødning hører sammen, hvis du vil have store, flotte blomster hele sommeren. Og det vil du nok gerne.
Lav flydende gødning af brændenælder
Planterne skal have gødning under hele vækstsæsonen, som løber fra marts til august. Du kan tilføre flydende gødning i forbindelse med vandingen, så vil dine pelargonier sætte de flottes blomster fra forår til sensommer.
Beskæring af pelargonier
Det er en smagssag, om man mener, at beskæring af pelargonier er nødvendigt. Personligt har jeg så mange pelargonier, at jeg beskærer nogle af dem, mens andre får lov til at leve et mere vildt liv.
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendel
Beskæring af pelargonier gør planten busket og tæt, og ønsker du sådan et udseende på planterne, skal du klippe pelargonierne ned til 5 centimeters højde. Ønsker du derimod et højt look, skal du ikke beskære, men kan derimod nøjes med en klipning i toppen. Det er nok det, en frisør ville kalde en studsning.
Hvornår og hvordan beskærer jeg?
Hvornår pelargonier skal beskæres afhænger lidt af, hvornår de begynder at sætte nye skud efter vinteren, men som regel er det i løbet af første halvdel af marts.
Når du beskærer, er det vigtigt, at stænglen altid beskæres over et led. Efter beskæringen vil pelargonien begynde at sætte nye skud, men husk: en hård klipning af pelargonien giver senere blomstring.
TIP Brug de afskårne stængler til at stiklingeformere dine pelargonier, så du får nye planter.
Hvor meget du klipper din pelargonie, har dermed indflydelse på, hvornår den blomstrer, lige som klipning af pelargonier også er med til at forme plantens udseende. Med en beskæring kan du derfor sætte dit personlige præg på pelargonien.
Formering & stiklinger af pelargonie
Formering af pelargonier er noget af det nemmeste, så i stedet for at købe pelargonier kan du lave dem selv. Jeg tror ikke, der findes en plante, jeg har lavet så mange stiklinger af som pelargonier. Det kører bare derudad.
Læs mere om stiklinger & formering
Har du en plante, du synes er rigtig fin og gerne vil have flere af? Eller kender du måske en, der har en flot sort, som du selv gerne vil dyrke? Så kan det heldigvis nemt lade sig at gøre.
TIP Har du lavet mange stiklinger, kan du give nogle af dem som gaver. Jeg bliver altid glad for at få en ny sort til samlingen.
Formering af pelargonier gøres med stiklinger, der enten sættes i vand eller jord. Herunder forklarer dig, hvordan du kan lave stiklinger af dine pelargonier.
Stiklingeformering af pelargonier
Stiklingeformering af pelargonier kan gøres fra foråret og hele sommeren, så det er en beskæftigelse, du kan hygge dig med hele sæsonen.
Jeg laver ofte stiklinger af mine pelargonier i forbindelse med beskæringen. Her udvælger jeg de kraftigste stængler, som jeg sætter i en potte med jord. Når jeg stiklingeformerer uden for ”beskæringstiden”, brækker jeg nogle af de kraftige stængler af – nogle af dem med fut i – og bruger som afsæt til formering.
Sådan gør du
- Tag en kraftig stængel fra en pelargonie og plant den i en potte med jord.
- Sørg for at plante stænglen dybt i jorden og tryk jorden godt fast omkring den, før du drysser lidt løs jord øverst i potten.
- Når du har gjort det, sætter du den nye plante et sted, hvor den ikke får direkte sol, men alligevel masser af lys og varme.
- Det er vigtigt, stiklingen ikke tørrer ud, så frem med vandkanden!
- Den lille stikling vil hurtigt slå rødder, vokse og fylde potten ud.Når rødderne når bunden af potten, er det tid til omplantning af de nye pelargonier til større potter.
- Gentag det, indtil at du synes, planten har den ønskede størrelse.
Råd til overvintring af pelargonier
Dyrker du sommerblomsten som en flerårig plante, skal du tage dine pelargonier indendørs, når det bliver vinter. Overvintring af pelargonier er nemlig nødvendigt, for de tåler overhovedet ikke frost.
10 ting du kan lave i haven til maj
Når den første frost kommer omkring oktober, skal planterne derfor ind til overvintring på et frostfrit sted. Placer dem lyst og køligt, hvor de kan hygge sig i 5-10 graders varme de næste par måneder. Til maj, når varmen og foråret vender tilbage, kan du sætte dine pelargonier udendørs igen.
Herunder har jeg mere detaljeret skrevet, hvordan du kan passe dine pelargonier fra vinter til forår.
Hvordan sætter jeg pelargonier til overvintring?
I efteråret tager jeg mine pelargonier indendørs. Det sker omkring slutningen af september og begyndelsen af oktober, når det begynder at blive koldt udenfor. Jeg opbevarer dem lyst, køligt og frostfrit hele vinteren. Har du en kold havestue eller en kælder, er det gode steder til overvintring.
TIP Pelargonier har ikke behov for hyppig vanding, når de er inde til overvintring.
Nogle af mine pelargonier står inde i vindueskarmen indtil, at det bliver forår igen, for selvom den optimale temperatur til pelargonier i vintertiden er 5-10 grader, klarer de sig altså også ved højere temperaturer. Men lad være med at sætte dem over en radiator eller lige ved brændeovnen. Forsøg at imødekomme deres behov for at stå køligt.
TIP I løbet af efteråret og vinteren vil du opleve, at dine pelargonier får gule blade og visner en smule, men bare rolig – det er helt almindeligt.
Hvornår skal pelargonier udendørs igen?
I takt med at temperaturen stiger, begynder pelargonier i foråret at genfinde kræfterne. Varmen kommer tilbage, og nye skud begynder at vise sig. Når det sker, er det tid til at sætte dine pelargonier udendørs.
Juni i haven – 10 ting du kan gøre
Hvornår pelargonier skal ud efter overvintring varierer fra år til år. Du skal altså holde lidt øje med, hvad vejrudsigten lover, men hovedreglen er, at pelargonier overvintres fra efteråret og indtil marts.
TIP Pelargonierne skal ikke have direkte sol i den første tid efter overvintringen.
Før jeg sætter mine pelargonier udenfor, kommer de på et mindre ophold i drivhuset. Jeg sætter pelargonier i drivhus, for at de kan vænne sig til de nye temperaturer, før de sættes udendørs, hvor det godt kan være køligere. Det kaldes hærdning, og det forbereder planterne på at skulle uden for efter overvintringen.
Pelargonier kan sættes ud permanent fra slutningen af maj, når faren får nattefrost er helt ovre.
Om de mange sorter & arter
Det er en hel videnskab at holde styr på de mange sorter og arter af pelargonier, for der findes nemlig rigtig mange. Den mest kendte pelargonie er nok Dronning Ingrid, der har nogle fine, lyserøde blomster, og Dronning Ingrid er derfor en populær pelargonie, der passer ind hos de fleste.
TIP Pelargonier kan have mange farver; fra lilla pelargonier til hvide, røde, lyserøde og flerfarvede. Du kan også få pelargonier med brogede blade og røde blade.
For at gøre det lidt lettere for dig, fremhæver jeg her 3 forskellige sorter og arter af pelargonier, som er de mest almindelige.
1. Zonale pelargonier
🌸 Zonale pelargonier de meste almindelige typer af pelargonier, og blandt andet er Dronning Ingrid sådan en pelargonie. Flere zonale pelargonier har pletter på bladene eller ringe, og mange vælger af den grund at dyrke zonale perlargonier for netop bladenes skyld. Der findes også zonale pelargonier med gule blade.
2. Engelske pelargonier
🌸 De engelske pelargonier sætter mange blomster, og de er flotte, men de er også lidt besværlige. Engelske pelargonier tåler nemlig ikke så godt regn, så når vejrudsigten ser våd ud, skal du rykke de pelargonier i drivhuset indtil, at regnskyllet er ovre. Til gengæld er blomsterne på de engelske pelargonier ofte i flere farver.
3. Duftpelargonier
🌸 Duftpelargonier er en fantastisk underart af pelargonier, som har den egenskab, at de dufter. Duftene varierer i næsten det uendelige, og det er sjovt at gå på opdagelse i de mange forskellige typer. Jeg har flere slags duftpelargonier, og det er primært for duften, at man skal dyrke dem, selvom du kan få duftende pelargonier med brogede blade eller små, farverige blomster, som er ganske fine.
Når sommeren nærmer sig, bliver hver en blomsterbutik og hvert et gartneri fyldt med pelargonier i mange farver. Nogle gange kan du være heldig at finde et godt tilbud på pelargonier af en særlig art eller sort, man ikke ser så ofte. Hvis jeg er heldig at støde på sådan en, køber jeg altid en ny pelargonie med hjem.
Sygdomme & skadedyr
Pasning af pelargonier er ikke vanskeligt, men selvom man gør sit allerbedste, kan det godt ske, at pelargonierne rammes af sygdomme. Eller noget man tror, kan være en sygdom.
En af de mest almindelige problematikker i forbindelse med pasning af pelargonier, er, at du står med nogle store, flotte pelargonier uden blomster. Når pelargonier ikke blomstrer skyldes det som regel, at de ikke får gødning nok. De kræver nemlig meget næring, og det er vigtigt at give dem det, hvis du vil undgå at have pelargonier, som ikke blomstrer.
Nogle gange kan du opleve, hvordan pelargonier får gule blade, men det er altså ikke ensbetydende med, at der er sygdomme på spil. Det kan blandt andet skyldes, at pelargonien enten mangler vand eller har fået for meget vand. Fjern de gule blade fra pelargonien, når de kommer og vær opmærksom på, hvor meget eller lidt vand, du giver den.
Ikke kun en sommerblomst
Mange dyrker pelargonier som étårige sommerblomster, men det er faktisk en fejl. Pelargonier er nemlig flerårige, og du kan sagtens have den samme pelargonie i mange år, hvis du passer godt på den. Mange af mine blomster har fulgt mig i flere år, og det giver dem et særligt udtryk. Grenene bliver mere krogede, og jeg synes, jeg kan læse deres historier i bladene.
Måske har du hørt, at overvintring af pelargonier er svært? Hvis det er tilfældet, vil jeg godt være den, der fortæller dig, at det hverken er svært eller besværligt at have pelargonier til overvintring. Man kan måske mene, at det kan være svært i dag at finde et sted i huset, hvor pelargonierne kan stå lyst og køligt, når det bliver vinter.
Kaprifolie – En klatrende skønhed
Moderne huse er nemlig så godt isolerede, at kulden kun sjældent slipper ind, og en temperatur på over 20 grader er ikke optimalt for pelargonier uden for sæson. Det er dog ikke en umulig opgave at overvintre pelargonier, og jeg kan derfor kun anbefale det.
En helt særlig plante
Siden jeg var barn, har jeg altid syntes, at pelargonier var meget smukke. Det skyldes nok min farmor, der, som alle andre på landet den gang, havde mange, gamle pelargonier i stuen. De var høje, satte store blomster i sarte pastelfarver og havde den her særlige, støvede duft, der kendetegner pelargonierne. Da hun døde, overtog min farfar pasningen af pelargonierne, nippede gule blade af og visne blomsterhoveder, så de fortsatte med at blomstre og vokse i hendes ånd.
Gladiolus – Havens smukke diva
Min farfar lavede mange stiklinger af pelargonierne, og en dag kom han med en til mig. Den skulle jeg have.
Da jeg fik den lille stikling af ham, vidste jeg ikke særligt meget om pelargonier, men jeg fornemmede, at det betød noget for ham, at planten kom videre til mig. Så jeg passede den. Nippede gule blade af og visne blomsterhoveder, så den fortsatte med at blomstre og vokse i hans ånd.
Lungeurt – Godt bunddække til havens bede
Det var sådan det startede. I dag har jeg en samling af forskellige pelargonier, og selvom det kun er én af dem, der er fra min farmors og farfars levetid, så blomstrer min begejstring for pelargonierne mere og mere for hvert år, der går.
Randi Werschenskaja Plesner
Sikke en masse dejlig viden, du deler!
Jeg er osse fuldstændig vild med pelargonier og har rigtig mange. Det med stiklinger har jeg endnu ikke prøvet. Hvor stor skal stænglen være?
Og kan man mon tage en stængel her i midt August (2023) og håbe at den når at sætte sig?
hverdagshaven
Hej Randi.
Tak for din søde kommentar. Det er vel nok dejligt, at du kan lide at tage på “havetur” i min virtuelle have.
Pelargonier er fantastiske blomster! Jeg er også meget glad for mine, og de er lette at tage stiklinger af. Jeg har lige lavet nogle selv, så du kan helt bestemt få succes med det her i august. Du kan læse meget mere om, hvordan du stiklingeformerer i denne artikel. Der er også en video, der viser, hvordan du gør.
Mange hilsner
Christine.
Helle
Tak for gode råd👏
Er næsten ny i pelargonier og tror desværre at alle mine små (ca 32 forskellige) er døde hen over vinteren😢 jeg har opbevaret dem i bagang mod nord – ca 18 grader mig ved et vindue fra gulv til loft men måske ikke lys nok?
Jeg har desværre ikke et køligere sted – kan det hjælpe med lidt mere lys så insisterer jeg gerne i vækstlys for har allerede bestilt nye stiklinger
hverdagshaven
Hej Helle.
Velbekomme, det er dejligt at høre, du kan bruge mine planteråd.
Umiddelbart lyder det ikke til, at planterne har manglet lys, når de har stået foran så stort et vindue. Hvad årsagen har været til, at de ikke klarede vinteren, kan jeg desværre kun gisne om: for meget/for lidt vand, manglende udluftning, træk, for høj luftfugtighed i rummet…
Jeg har også flere gange oplevet, at nogle af mine pelargonier af (for mig) uforklarlige årsager er gået ud i løbet af vinteren. Sådan er det vist desværre en gang imellem, men lige så meget som jeg ærgrer mig, når det sker, lige så glad bliver jeg, når de nye stiklinger slår rod.
Jeg håber, at dine nye stiklinger vil trives.
Mange hilsner
Christine.
Helle Kristensen
Tak for dit hurtige svar😀
Jeg prøver nu i Rum med ca 20 grader, hvor jeg får opsat 2 led lamper med “dagslys” som jeg vil sørge for er tændt ca 12-15 timer pr dag.
hverdagshaven
Det lyder som en god idé.
Held og lykke med det.
Helle
Jeg har pelargonier i drivhus lige nu
Nogle krøller bladene – ved du hvorfor og hvad jeg måske skal ændre på 🤞
hverdagshaven
Hej Helle.
Det er højst sandsynligt, fordi de har det for varmt. Sørg for god ventilation eller tag dem ud i haven. De kan sagtens tåle at være ude nu, hvor det er så varmt, men de skal selvfølgelig ind igen til efteråret, inden det bliver koldt.
Mange hilsner
Christine.