Har du 30 minutter? Mere skal du ikke bruge, før du kan hælde et glas frisk, hjemmelavet rabarbersaft op. Det lyder vildt, men ikke desto mindre er det virkeligheden.
Nogle ting behøver nemlig ikke at være indviklede, og min opskrift på rabarbersaft er både nem og hurtig at lave. Kom med i køkkenet, nu fortæller jeg dig, hvordan du laver den lækreste, lyserøde sommersaft.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min opskrift på rabarbersaft
Der findes virkelig mange forskellige måder, du kan lave den dejlige, røde sommerdrik på, og næsten alle har deres eget bud på, hvordan det skal gøres. Jeg kan bedst lide saften, når den smager kraftigt og intenst af rabarber.
Hvordan kan du bedst lide din? Du kan variere min opskrift på rabarbersaft ved at tilføje stjerneanis eller vanilje, når du koger saften, men du kan også bare lave den helt klassisk, som den er – kun med rabarber. Det bestemmer du selv.
Her får du i hvert fald min opskrift på rabarbersaft.
TIP Du kan lave rabarbersaft uden sukker, men jeg foretrækker at bruge rørsukker for at give drikken en dyb sødme. Vil du lave rabarbersaft uden sukker, kan du bruge sukrin til at søde med, ligesom du kan tilføje citronsaft for at få mere syrlighed.
Sådan laver du rabarbersaft
Er du klar? Du skal ikke bruge mange ingredienser for at lave rabarbersaft, og min opskrift kræver kun 3 ting.
Du får cirka 1 liter rabarbersaft af denne opskrift.
Det skal du bruge
→ 2 kg. rabarber
→ 2 liter vand
→ 500 gram rørsukker
Sådan gør du
✓ Skær rabarberne i tern og lad dem mødes med vandet i en gryde.
✓ Få sagerne til at koge ved svag varme under låg, så frugten koger ud.
✓ Er saften trukket ud? Så er det tid til at hænge grydens indhold til afdrypning i et saftklæde eller et viskestykke.
✓ Når alt saften er dryppet fra, hælder du væsken tilbage i gryden og bringer den i kog.
✓ Tilsæt sukker, smag til (tilføj måske endda mere sukker?) og lad det koge godt igennem, inden du skummer saften.
✓ Til sidst hælder du din rabarbersaft i skoldede flasker, som du lukker med det samme.
Rabarbersaften kan holde sig et par uger på køl.
TIP Du kan bruge det overskydende frugtkød i rabarbermuffins. Kagerne får en dejlig svampet konsistens og en sart, blød rabarbersmag.
En note om udstyr
Har du en saftkoger? Du kan nemt lave rabarbersaft i saftkoger, og laver du en stor portion, er det oplagt at gøre. Jeg bruger ofte min tuttifrutti, som kogeren også kaldes, men det er langt fra nødvendigt med sådan et stykke udstyr.
TIP Jo rødere stængler du bruger, jo rødere rabarbersaft får du. Du kan derfor få saft, der varierer i farven fra lyserød til mørkerød, videre til skarp pink eller svagt grøn.
Du kan uden problemer lave saften uden en maskinpark, og jeg vil kun anbefale, at du laver rabarbersaft i saftkoger, hvis du virkelig skal lave mange liter. Til mindre portioner er det både nemmere og hurtigere at bruge et saftklæde eller et viskestykke.
Opskrift på krydret rabarberchutney
Brug rabarbersaft til drinks
Rabarbersaft er sød og syrlig på samme tid, og netop derfor er den super god til drinks. Det er jeg nok ikke den eneste, der synes, for på en varm sommerdag er det altid et hit at servere en drink med rabarbersaft for tørstige gæster.
Prøv en gin og tonic med hyldeblomstsaft
En sikker vinder er at blande den lyserøde saft med champagne, cava eller prosecco til en perlende velkomstdrink. Har du brug for en drink uden alkohol? Du kan blande et boblende alkoholfrit alternativ ved at bruge danskvand.
TIP Pynt din drinks med mynte eller citronmelisse. De grønne farver er flotte i de røde drinks.
Den bedste drink med rabarbersaft er efter min mening ubetinget Rhubarb Collins. Et perfekt møde mellem gin og rabarber, som simpelthen bare er uimodståeligt. Især for dem, der rent faktisk kan lide gin. Drikker du gin? Så vil klart anbefale dig at blande denne cocktail.
Den dejligste drik på en sommerdag
Det er et sikkert forårstegn, når de første rabarber strækker deres røde stængler mod den lyseblå himmel. I løbet af de næste måneder vokser stænglerne sig større, og snart er der så mange, at de kan laves til lyserød rabarbersaft.
Jeg er uden tvivl ikke den eneste, der forbinder smagen af rabarbersaft med varme sommerdage. Det er som om, at de to ting hænger sammen. Lidt ligesom, at den første æblegrød smager af efterår og de syltede rødbeder af råkolde vinterdage. Smag, råvarer og årstider hænger sammen, og det synes jeg, der er noget fint over.
En klassiker – Opskrift på syltede rødbeder
På den måde er der altid noget at se frem til. Noget, der gør årstiderne specielle. Rabarbersaft er med til at gøre sommeren til noget særligt, og den lyserøde drik er skøn på en varm sommerdag, serveret iskoldt i et flot glas.
Vil du lave din saft selv? Der er ingen grund til at købe rabarbersaft, for det er så nemt at lave selv. Fra de sprøde, røde stængler er høstet, til du kan hælde det første glas saft i glasset, går der ikke mere end 30 minutter. Det er næsten lige så hurtigt, som du kan stikke til supermarkedet for at købe rabarbersaft, så hvorfor ikke bare lave det selv?
Ingear solilia
Hej 🙂
På grund af dårlig ryg er jeg ikke i stand til at lave havearbejde. Men jeg nyder at læse dine beretninger fra din have og læse dine inspirerende opskrifter. Tak for det.
venlig hilsen
Ingear Solilia
hverdagshaven
Hej Ingear.
Tusind tak for din søde besked. Den blev jeg rigtig glad for!
Det er dejligt at høre, du nyder at gå på opdagelse i min virtuelle have, selvom du ikke selv kan lave havearbejde. Nu er foråret snart på vej, og med det de første rabarber – så kan vi finde opskriften her frem igen 🙂
Mange hilsner
Christine.