Skidt og snavs samler sig hurtigt i drivhusets hjørner, så skadedyr, svampe og sygdomme har de bedste betingelser for at overvintre. Derfor er det en god idé med rengøring af drivhus enten i foråret eller efteråret, så de nye planter ikke straks bliver angrebet.
Er du klar med kost og spand? Her får du min guide til, hvordan du skal rengøre dit drivhus.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Nu er det tid til at rengøring af drivhus
Det første du skal gøre, når du skal i gang med at rengøre drivhus, er at rydde det for gamle planterester og visne blade. Det er nemlig her, sygdomme og skadedyr kan gemme sig. Skimmel og meldug sidder i døde planter – så ud med dem!
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Har du friske planter i krukker? Friske planter bryder sig ikke om at blive overhældt med sæbevand! Derfor er det vigtigt, der ikke står nogle planter i drivhuset, når du skal i gang med kost og spand. Flyt planterne ud, til du er færdig med den indvendige rengøring af dit drivhus. Bagefter kan du sætte krukkerne tilbage igen.
TIP Det kan være en fordel at flytte planteborde, skovle, krukker og spirebakker ud af drivhuset, så du har god plads til at få gjort ordentligt rent.
Har du planter permanent i drivhuset, som ikke kan flyttes? Det kan være en vindrue, et citrontræ eller noget helt tredje. I de tilfælde skal du være lidt forsigtig, når du gør rent omkring planten, og det kan være en god idé at skærme den, før det går løs med sæbevandet.
Udskift jorden
Før du endelig kan kaste dig over rengøringen, skal du fjerne de øverste to centimeter jord i bedene og lægge ny jord på. Så er drivhuset klar til foråret. Det er vigtigt at skifte jorden i drivhuset, fordi sygdomme og skadedyr kan gemme sig her.
Dyrk grønne agurker i drivhuset
Har du dyrket agurker i drivhuset? Der er stor risiko for, at spindemiderne har gemt sig i jorden, når du har dyrket agurker. Fjerner du ikke den gamle jord, vil spindemiderne stå klar til at angribe, så snart chancen byder sig.
Sådan skal du rengøre drivhus
Den bedste måde at fjerne skidt og snavs på, når du skal rengøre drivhusglas, er ved at bruge varmt vand, du pisker med brun sæbe, til det skummer. Nogle bruger også rodalon til rengøring af drivhus, men det er på ingen måde nødvendigt.
Få inspiration til det nye drivhus her (reklamelink)
Rodalon er miljøbelastende, og derfor (heller) ikke noget du skal bruge i dit glashus. Husk på, det siver ned i jorden – den jord, du skal plante i… Derfor er rengøring af drivhus med brun sæbe klart at foretrække.
Her viser jeg dig trin for trin, hvordan du skal rengøre dit drivhus med brun sæbe.
- Find en god, stor spand og fyld den med varmt vand.
- Tilsæt 100 ml. brun sæbe og pisk til det begynder at skumme.
- Sæbeskummet skal du smøre på glasset i drivhuset med en børste eller en kost.
- Sørg for at vaske grundigt og kom godt ind i alle hjørner og kroge – skidt kan gemme sig de mest mærkelige steder.
- Vær opmærksom på, du også får vasket der, hvor glas overlapper hinanden.
- Du skal både vaske drivhuset indvendigt og udvendigt.
- Når du har skrubbet så længe, at glasset står skinnende klart, spuler du sæben væk med haveslangen. Brug eventuelt en svaber til at gøre glasset ekstra fint med på samme måde, som når du pudser vinduer.
Er drivhuset meget beskidt? Det kan blive nødvendigt at skifte sæbevandet undervejs, hvis det er meget beskidt. Til gengæld er det ikke nødvendigt at bruge en højtryksrenser til rengøringen. Det er effektivt, men du kommer også langt med en god gang knofedt.
TIP Det kan være en fordel at bruge handsker ved rengøring af drivhus. Brun sæbe udtørrer nemlig hænderne, fordi det er basisk.
Alt skal vaskes ned
Du skal både i gang med en udvendig og indvendig rengøring af drivhus, hvis du vil være helt sikker på at komme sygdomme til livs. Derfor skal haveborde, krukker og andre ”hårde” elementer også vaskes ned, før de sættes på plads igen. På den måde kan du være helt sikker på, du ikke får sygdomme med ind i den nye drivhussæson.
Det bedste tidspunkt at vaske drivhuset ned er på en overskyet dag. Har du udset dig en varm solskinsdag til rengøringen, vil solstrålerne hurtigt tørre sæben ind, så den ikke får mulighed for at arbejde ordentligt.
Tilbage med planterne
Når drivhuset står skinnende klart, er det tid til, at nye planter kan flytte ind. Det kan være planter, du skal overvintre til foråret, hvis rengøringen har fundet sted i efteråret. Mange krydderurter klarer sig fint i drivhuset vinteren igennem, og i de milde vintre kan du høste både salvie, laurbær og timian på en dag med kulde.
Kom godt i gang med forspiring
Har du derimod gjort rent på en forårsdag, kan du nu begynde at forspire både sommerblomster og grøntsager i dit glashus. Der er ikke noget så forårsagtigt som små, grønne spirer, der kigger frem af den mørke jord.
Hvor ofte skal jeg rengøre drivhuset?
At rengøre drivhus er næppe en af de sjoveste ting, du kan give sig i kast med. Det eneste gode, der er at sige om den sag, er vist, det ikke er spor svært. Heldigvis tager det heller ikke så lang tid, men derfor vil man jo gerne nøjes med at gøre det så lidt som muligt alligevel.
Hvor ofte skal du rengøre drivhus? Det kommer helt an på, hvor du bor. Nogle steder er det ofte, du må i gang, andre steder er det kun en gang om året, det er nødvendigt. Du kan vurdere, hvor ofte det er nødvendigt med rengøring af drivhuset blot ved at kaste et blik på det: er det overdækket med grønne alger? Kan du næsten ikke se igennem glasset? Så er det tid til rengøring.
Har du placeret dit drivhus under store træer, der drysser, er det sandsynligvis nødvendigt med jævnlig rengøring. I langt de fleste tilfælde er det dog kun én gang om året, du skal i gang.
Rengøring af drivhus efterår eller forår?
Det er meget forskelligt, hvornår haveejere vælger at gå i gang med at vaske ned og rydde op i drivhuset. Du kan nemlig både gøre det i efteråret, når sæsonen slutter, eller i foråret før en ny sæson begynder.
Fordelen ved rengøring af drivhus i efteråret er, at skadedyr, skimmel, æg, alger og andet utøj bliver fjernet ved sæsonens afslutning. På den måde har det ikke mulighed for at ligge og gemme sig i krogene, så det er klar til at angribe de nye planter i foråret.
Underordnet, hvornår du vælger at gå i gang med rengøringen, er det vigtigste, du er meget grundig. Det er nemlig den eneste måde, du kan forbygge sygdomme i dit drivhus på.
Birgitte Bruhn
Er det fadt brun sæbe, du bruger ?
hverdagshaven
Hej Birgitte.
Jeg bruger fast brun sæbe, men du kan sagtens bruge flydende. Det har ikke nogen betydning.
Mange hilsner
Christine.