De farverige tallerkensmækkere pynter både i havens blomsterbede og i salatskålen på middagsbordet. Samtidig er de utroligt nemme at dyrke, og hele sommeren igennem sætter de store, trompetformede blomster mellem de grønne blade.
Vil du plante tallerkensmækker i din have? Jeg fortæller dig nu, hvordan du kommer godt i gang med at få de farvestrålende blomster både i krukker og bede.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af tallerkensmækker
Dyrkning af tallerkensmækker, Tropaeolum majus, er ikke svært. De vokser villigt i næsten alt slags jord, og sætter store blomster fra juli til oktober, som du kan plukke og bruge i salater eller som et farveligt indspark i en sommerbuket.
De stiller heller ingen krav til placering, og de vokser både i sol og halvskygge. Det er derfor oplagt at dyrke tallerkensmækker i de fleste haver, for den tilpasser sig hurtigt de omgivelser, den placeres i.
TIP Tallerkensmækker skal ikke gødes, for faktisk trives planten bedst i jord, der ikke er alt for næringsrig.
En tallerkensmækker bliver omkring 20 centimeter høj, men netop fordi den elsker at kravle, kan den hurtigt komme op i højden. Lader du den vokse omkring et rionet, dækker den det hurtigt.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Tallerkensmækker ikke flerårig, så derfor er såning fra frø nødvendigt hver forår. Fra slutningen af april når både jorden og luften er lun, kan du plante dem direkte på friland. Vil du tidligere i gang? Så kan du forspire dem fra slutningen af marts og til begyndelsen af april.
Kom godt i gang med forspiring & såning
Tallerkensmækker er en etårig sommerblomst, der ikke tåler frost. Derfor skal du hvert år plante den på ny, hvis du vil have den i krukker eller på friland.
Har du allerede erfaring med dyrkning af tallerkensmækker? Har du dyrket de farverige blomster før, ved du nok godt, at det er en plante, der i høj grad sår sig selv. Når foråret melder sig, kan jeg se, at der på de steder, hvor jeg har haft tallerkensmækkere udplantet sæsonen før, kommer små, nye spirer frem.
Plant dejlige krydderurter i haven
Derfor hører det med til pasning af din tallerkensmækker at luge ud i de planter, der har sået sig selv. Gør du ikke det, vil de hurtigt overtage hele haven.
Har du ikke dyrket tallerkensmækker før, er der ingen chance for, at det vrimler med selvsåede tallerkensmækkere i foråret. Derfor må du i gang med et projekt: såning af tallerkensmækker. Hvordan du gør det, skal vi se nærmere på nu.
Sådan udplanter du tallerkensmækker
I begyndelsen af april kan du starte med forspiring af tallerkensmækker. Det foregår på samme måde, som når du forspirer alle andre blomster og grøntsager.
Forspiring af sommerblomster & grøntsager
Fra du har sået de første tallerkensmækkere, går der ikke lang tid, før de første spirer kigger frem. I løbet af det næste stykke tid vokser de til og bliver hurtigt store planter, som skal prikles om til nye potter.
Når dine tallerkensmækkere har udviklet sig til store planter, passer det med, at varmen for alvor har sat ind. Det er omkring slutningen af april eller begyndelsen af maj, at det er blevet tid til udplantning af tallerkensmækkerne. De skal plantes med en afstand på 30 centimeter mellem hver plante, så de får de bedste betingelser for at vokse sig store.
Det er vigtigt, at nattefrosten er overstået, når du vil udplante tallerkensmækker, for selv den mindste frost slår planterne omkuld. Efter udplantningen skal du vande tallerkensmækkerne, for som alle andre nyplantede ting, bryder de sig ikke om udtørring det første stykke tid.
Pasning & pleje af tallerkensmækker
En tallerkensmækker kræver ikke meget pasning. Når først du har udplantet dem i foråret, skal du ikke gøre andet end at høste blomster og blade hele sommeren – eller blot nyde, hvor flot en plante, det egentlig er.
Timian – En duftende krydderurt fra Middelhavets kyst
Dog skal du være opmærksom på én ting. Tallerkensmækkere har den egenskab, at de gerne vil snerle og sno sig. Sagt med andre ord: de breder sig som blev de betalt for det. Heldigvis sætter planten ikke dybe rødder, så det er nemt at trække den op, smide den på komposten eller flytte den til et andet sted i haven. På den måde kan du nemt undgå, at den breder sig til steder, du ikke vil have det.
TIP Form rionettet i buer eller andre figurer. Det ser flot ud, når tallerkensmækkeren vokser i en særlig ”form”.
Jeg planter altid tallerkensmækker op af rionet og i løbet af ganske kort tid, har planten overtaget nettet og vokser buskende og fint omkring det. I begyndelsen skal tallerkensmækkeren lige hjælpes lidt på vej, så den får fat i rionettet, men den lærer det hurtigt og begynder så at snerle sig frem.
Tag frø fra tallerkensmækker
Tallerkensmækker er nem at tage frø fra. Du kan enten nippe frøene af direkte fra planten eller blot samle de frø tallerkensmækkeren smider på jorden i efteråret.
Sådan planter & passer du rosmarin
Har du flere forskellige tallerkensmækkere i din have? Det er bedst at tage frø fra de planter, der er vokset bedst i løbet af sæsonen, og som du synes, har de flotteste farver. Har du haft en tallerkensmækker, der har blomstret i en kraftig rød farve eller måske i en særlig, intens orange, så skal du samle frø fra de planter. Chancen for, at du får den farve året efter, er nemlig ret stor.
TIP Både blomster, blade og frø fra tallerkensmækker er spiselige. Du kan for eksempel sylte frøene i efteråret og bruge dem som kapers.
Hvert efterår samler jeg frø fra tallerkensmækker, tørrer dem i vindueskarmen og gemmer dem tørt og lufttæt hele vinteren. Når foråret kommer, kan jeg finde frøene frem og gøre klar til forspiring og udplantning af tallerkensmækker igen – og endda med tanken om, at jeg selv har samlet frøene.
Smukke tallerkensmækker i krukke
Tallerkensmækkere kan gro de fleste steder, og jeg har både haft dem i staudebedet, på friland i køkkenhaven og et enkelt år også i drivhuset. De år, hvor jeg har haft et par planter i overskud efter udplantning på friland, har jeg plantet tallerkensmækker i krukke. Det kan sagtens lade sig at gøre, og den breder sig fint ud over krukkens sider med sine grønne blade og farvestrålende blomster.
TIP Tallerkensmækker er selvsående. Har du ikke lyst til at have dem der, hvor de har sået sig selv? Så hiver du dem op eller flytter dem til et andet sted i haven, hvor du synes, at den passer bedre ind.
Vil du dyrke tallerkensmækker i krukke? Der er mange fordele ved at have dem i krukker. Tallerkensmækker har ikke brug for meget pasning og fordi planten ikke skal gødes, kræver den ikke ret meget at dyrke.
10 skønne blomster til dine krukker
Det kan være flot at plante tallerkensmækker i krukker sammen med andre stauder, så længe du sørger for, at tallerkensmækkeren ikke overtager hele krukken. Det undgår du ved at plukke en ordentlig håndfuld blade og blomster til middagsbordet en gang imellem. På den måde kan det sagtens blive en succes at dyrke tallerkensmækker i krukke med succes.
En snerlende sommerblomst
De snor sig og svinger sig frem og tilbage, rundt om og over det hele. Bladene er runde og skarpt aftegnede i en kraftig grøn, og de røde, gule og orange blomster skaber en skarp kontrast midt i det grønne. Den er både lækker i salatskålen og flot i køkkenhaven, hvor den slynger sig og lyser op med sine kraftigt grønne blade og farvestrålende blomster.
Lathyrus – Sommerhavens snerlende skønhed
Tallerkensmækkeren er et frodigt fyrværkeri i køkkenhaven, som lyser op i krukker, bede og på middagsbordet. Der er bestemt ingen grund til ikke at dyrke tallerkensmækker i haven, for den er taknemlig, trives i næringsfattig jord og gror lystigt i alt slags vejr og uden at bede om hverken pleje eller pasning.
Er tallerkensmækker spiselig?
Tallerkensmækker er bestemt spiselig. Blandt haveejere og kokke kaldes den også landløber eller almindelig blomsterkarse, og særligt sidste navn giver god mening. Tallerkensmækker har nemlig en skarp, let bitter og næsten karseagtig smag, som giver et fint modspil i mange af sommerens retter.
Kryddersmør med estragon & tallerkensmækker
Tallerkensmækkerens blomster har samme smag som bladene. Det er godt at vide, inden man bliver fristet til at bruge de flotte blomster som pynt på kager. Det ser fint ud, men smagen af tallerkensmækker og sukker vil nok ikke blive en succes.
Brug blomster & frø i maden
Du kan faktisk spise hele tallerkensmækkeren: blomster, blade og frø. Blomster og blade er både smukke og smagfulde i salater, men de er også gode at bruge som pynt på smørrebrød. Den lette, bitre smag af tallerkensmækker er også god at gøre brug af, når du laver asiatiske, mexicanske eller mellemøstlige retter.
Jeg bruger ofte blomsterne, når jeg laver kryddersmør. Det giver smørret en smuk, orange farve. De grønne frø kan er også spiselige, så dem må du også huske at samle. De kan nemlig syltes som kapers.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Tallerkensmækker er ikke kun en skøn plante i haven – den kan også anvendes til mange ting i køkkenet. Jeg kan derfor ikke se nogen grund til, hvorfor du ikke skal dyrke den i din have.
Bo
Stor ros!
Meget uddybende og komplet artikel!
Tak.
hverdagshaven
Hej Bo.
Tusind tak for din gode kommentar. Dejligt, at du kan bruge artiklen, det er jeg glad for.
Mange hilsner
Christine.
Louise Henriksen
Hej Christine,
Tak for god vejledning!
Jeg har forspiret tallerkensmækker indenfor og rykket dem fra den lille potte over i en større. Men bladene begynder at blive bløde og krøllede, og den ene er faldet helt sammen. Hvad gør jeg mon forkert?
Mvh Louise
hverdagshaven
Hej Louise.
Velbekomme, dejligt du kan bruge min vejledning.
Har du rykket tallerkensmækkerne udenfor? Hvis du har rykket dem udenfor, selv bare i drivhus, kan det være derfor. Husk, at de skal hærdes, før de kan plantes ud eller flyttes ud til videre udvikling.
Det kan også skyldes, at jorden er for kraftigt gødet. Har du tilføjet gødning eller plantet i kompost, kan det være årsagen. De skal plantes i god såjord.
Et andet bud kan være, at planterne enten har fået for meget eller for lidt vand, ligesom de også kan blive udfordrede, hvis de får for hård varme (fx hvis de står i en vindueskarm med en tændt radiator under) eller udsættes for direkte sollys.
Jeg håber, du kan bruge svarene.
Mange hilsner
Christine.
rikke
jeg bliver i tvivl om min tallerkensmækker vil komme igen næste år, eller ej – fordi der bliver både skrevet at de sår sig selv, og de kommer stærkt igen, samtidig med der bliver skrevet at de kun er en etårig plante?
jeg har min i en plante og kan nemt have den indenfor i vintermånederne – vil der så komme nye igen næste år?
må man plukke frøene eller skal man vente på de falder af sig selv? er bange for at plukke dem før end de er modne
hverdagshaven
Hej Rikke.
Tallerkensmækker tåler ikke frost, og sætter frø på første år, så derfor er det en et-årig plante. Frøene kan imidlertid overvintre i jorden, og spire igen næste år, og det er grunden til, man siger, de står sig selv. Der er ingen garanti for, at frøene spirer i foråret, så vil du være helt sikker på at have dem i næste sæson, skal du så nye til foråret. De kan ikke overvintre indenfor.
Frøene er modne, når de er brune og tørre. Du kan enten plukke dem fra planten, mens de stadig er grønne, eller samle dem ind, når de drysser af. Uanset, hvad du vælger, er det en god idé at eftertørre dem inden for på en tallerken i et par dage, før du gemmer dem. Husk, at de grønne frø skal tørre i længere tid. På dem måde kan du sikre, at de ikke mugner under opbevaring.
Mange hilsner
Christine.
Lilly
Hvad gør jeg med larver og små sorte dyr på bladene?
hverdagshaven
Hej Lilly.
Der er desværre ikke rigtigt andet at gøre, end at sætte sin lid til, at mariehøns, hvepse og andre nyttedyr spiser dem. Er laverne meget store, kan du selv fjerne dem, og du kan eventuelt forsøge at spule de sorte dyr væk, hvis angrebet er meget stort.
Mange hilsner
Christine.