Bønnerne er skønne! De smager dejligt, er rige på protein og så er de nemme at dyrke. Derfor får de også en stor og vigtig plads i min køkkenhave hvert år, og der bliver både plads til stangbønner, buskbønner, lilla bønner og grønne bønner.
Vil du også dyrke dine egne bønner? Så fortæller jeg dig her, hvordan du skal gøre.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Først skal jorden være varm
Det er egentlig ikke svært at dyrke bønner, men spiring af bønner kan godt give lidt hovedbrud, hvis man ikke har prøvet det før. Du lægger jo ikke bare et frø i jorden og vupti, så står der en bønneplante. Jorden skal nemlig være varm nok før, at bønnerne begynder at spire.
Hvor varm skal den så være, tænker du måske. Jeg kan fortælle dig, at jorden ikke må være under 10 grader varm, og faktisk må den endda gerne være et godt stykke over 10 grader før, at du sår frøene.
TIP Før du sår bønner, kan du lægge frøene i blød natten over.
Du bliver altså nødt til at vente med at så bønner, til jorden er varm nok – også om natten. Du kan bruge et jordtermometer til at finde ud af, hvor varm jorden er, så du er sikker på at få ordentlig gang i spiringen af bønnerne.
Forspiring af bønner – Kom godt i gang
Det er helt almindeligt, at bønnerne først kommer i jorden i slutningen af maj eller langt ind i juni. Men de år, hvor det kribler i fingrene for bare at gøre et eller andet i god tid, der kan jeg godt finde på at give mig i kast med forspiring af bønner.
TIP Buskbønner og stangbønner (reklamelinks) er almindelige sorter at dyrke i haven. Du kan læse mere om de forskellige sorter længere ned i indlægget.
Når bønnerne er spirede, klarer de sig nemlig fint på friland, hvis temperaturen dykker en lille smule om natten. Derfor kan du begynde forspiring af bønner i drivhuset et godt stykke tid før, at de ellers ville kunne plantes på friland.
Dyrkning af bønner
Jeg er vild med bønner! De er både proteinholdige, smager dejligt og er nemme at opbevare. Det gør dem til et virkelig godt supplement til maden i løbet af vinteren. At det så også er nemt at dyrke bønner, giver jo kun en ekstra stjerne i bogen.
Dyrkning af bønner i køkkenhaven kræver ikke meget gødning, for bønner er det, man kalder kvælstoffikserende. Det betyder, at de samler kvælstof i jorden modsat andre afgrøder, som netop har brug for meget gødning for at kunne blive til noget.
Squash – Sådan gør du fra frø til høst
Ærter er også kvælstoffikserende planter, og det gode ved denne typer af afgrøder er, at de efterlader jorden i bedre stand, end de modtog den. Det kan andre planter så få glæde af senere.
Det er bedst at dyrke bønner i løs jord, og jeg vender altid jorden inden, at jeg lægger frøene i jorden. Afhængig af, hvilken sort du vælger at dyrke, så varierer planteafstanden. Afstanden mellem stangbønner er ikke den samme som mellem buskbønner for eksempel, men i udgangspunktet gælder det om ikke at dyrke bønner alt for tæt.
TIP Jeg sørger altid for at vande rækkerne med bønner godt efter udplantningen lige gyldigt, om jeg har forspiret bønnerne eller plantet dem fra frø direkte på friland.
De vokser nemlig temmelig hurtigt og kommer nemt til at dække jorden. Det er jo kun en fordel, for så slipper jeg for at ligge og luge mellem rækkerne, når bønner er vokset til. Samtidig mindsker det også risikoen for at sygdomme kan smitte mellem de enkelte planter, hvis der er god afstand mellem dem.
Dæk med fiberdug
Det første år jeg dyrkede bønner, kunne jeg ikke forstå, hvorfor, at bønnerne ikke spirede. Jeg mente selv, at jeg havde fulgt alle kunstens regler, så jeg var temmelig uforstående over for udfordringen. Indtil den dag jeg så, at fuglene havde en fest i bedet med bønner.
Dyrk sprød, grøn salat i haven
Så gav det mening, hvorfor det kneb med at få spiringen af bønnerne til at lykkes. Siden den gang har jeg derfor altid dækket mine bønner med fiberdug, når jeg har plantet direkte på friland og dermed ikke har forspiret bønnerne.
Sygdomme & skadedyr
Personligt har jeg heldigvis ikke haft de store problemer med sygdomme og skadedyr i bønnerne. Desværre er der bare aldrig nogen garanti for, at der ikke lige pludselig kan opstå nogle udfordringer, man ikke selv kan styre.
En fugtig sommer – og de er der jo! – kan give en øget risiko for skimmel, ligesom bladlus nogle år også kan sætte tålmodigheden lidt på prøve. Heldigvis er der altid mariehøns, hvepse og andre små hjælpere til stede, som kan sætte bladlusene skakmat, og så går det som regel alligevel.
Høst & opbevaring af bønner
Bønner giver altid et kæmpe udbytte – og langt større end, at man kan nå at spise dem mens, at de er i sæson. Jeg gemmer derfor bønnerne i fryseren, og så spiser jeg dem i løbet af vinteren. Før, at jeg smider bønnerne i fryseren, blancherer jeg dem i kogende vand.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Det betyder dog ikke, at jeg bare kan trække dem op af fryseren på et andet tidspunkt og så spise dem uden tilberedning. For den går ikke. Bønner skal altid tilberedes. De indeholder nemlig et giftigt stof, som først forsvinder ved kogning. Hvor lang tid bønnerne skal koge, afhænger af, hvilken sort du har.
Kan man tørre bønner?
De bønner jeg ikke gemmer i fryseren, dem tørrer jeg. Det gør jeg, når bælgene bliver tykke og seje, og på alle måder ikke er en delikatesse at sætte tænderne i.
Når jeg skal tørre bønner, høster jeg de store bælge og spreder dem et sted, hvor de uforstyrret kan ligge og blive knastørre. Du kan også lade bønnerne tørre på planten, det er at foretrække, men de år, hvor det regner meget, kan det blive svært at få dem helt tørre. Derfor må de tørre færdigt indenfor.
Det er nemlig først, når bønnerne rasler i bælgene, at de er helt tørre. Det er vigtigt, at de er tørre, når du skal gemme dem, for ellers vil bønnerne rådne. Bønnerne kan bælges efter tørring og gemmes på glas til senere brug. Præcis lige som de tørrede bønner, du kan købe i supermarkedet.
En snak om sorter
Limabønner. Borlottibønner. Valsk bønne. Hestebønne. Stangbønner. Pralbønner. Hvide bønner. Edamamebønner. Voksbønne.
Ja, der er nok at vælge imellem, når man vil dyrke bønner, og ærligt talt – det kan altså være lidt svært at hitte rundt i. Jeg dyrker forskellige slags bønner i min have, fordi jeg godt kan lide variationen – borlottibønner er bare ikke det samme som grønne bønner og omvendt.
Sprøde rødder – Sådan dyrker du gulerødder
Så, hvor begynder man, når man skal i gang med dyrkningen? Tjo, du starter med at finde ud af, hvilken sort du har plads til i din have, for nogle bønner er bare mere pladskrævende end andre. Derefter kan du overveje, hvilken sort du synes, smager bedst.
Lad os lige kigge lidt på nogle forskellige typer bønner herunder.
Buskbønner & stangbønner
Den største forskel på buskbønner og stangbønner er højden, for de dyrkes nogenlunde på samme måde. Buskbønner er lave, og de skal derfor ikke bindes op, hvorimod stangbønner har brug for et stativ, de kan klatre op ad, fordi de bliver meget høje.
TIP Stangbønner kan nemt blive over 3 meter høje, så det stativ de skal klatre op ad, skal være mindst 2 meter højt.
Bortset fra stativet adskiller dyrkningen af stangbønner sig ikke fra den måde buskbønnerne dyrkes på. Begge bønner skal nemlig sås i cirka 5 centimeters dybe med en afstand på 20-50 centimeter mellem hver plante. Jeg har altid større afstand mellem stangbønnerne end buskbønnerne.
Snitbønner & brydbønner
Der findes rigtig mange andre sorter end buskbønner og stangbønner. Snitbønner er nogle lange, flade bønner, der lige skal snittes i mindre bidder, før de bruges i madlavningen, men de er super fine at se på, synes jeg.
Brydbønner er også en god bønne, og dem kender du sikkert som runde, grønne bønner eller haricots verts. Dem har jeg altid i min have, og det eneste man skal huske, er at plukke dem inden, de bliver for tykke. Når jeg sørger for at høste jævnligt, holder jeg samtidig planten i gang, så den bliver ved med at lave nye, friske bønner.
Bønner i mange farver
Noget af det sjove ved at dyrke bønner er, at de kan have mange forskellige farver. Der er selvfølgelig de grønne bønner, som de fleste af os kender, men der findes faktisk også gule bønner, lilla bønner, hvide bønner og brune bønner.
Jeg kan godt lide at mikse de farvede bønner med de helt almindelige, grønne bønner, for det bliver bare lidt mere festligt at gå en tur i køkkenhaven, når det bugner med frugt og grønt i alle mulige farver.
Smagen af lakrids – Dyrk fennikel
Har du plads i din køkkenhave, synes jeg derfor, at du også skal vælge nogle sorter, hvor farverne får lov til at springe i øjnene, når man kigger ned gennem rækkerne. Nå ja, og så er det altså også bare lidt nemmere at finde de farvede bønner mellem de grønne blade, når det er blevet tid til at høste en ordentlig skålfuld.
Bønner er den lækreste vintermad
Bønnerne er sammen med kålen en af de vigtigste grøntsager i min have, for de udgør nemlig en stor del af min kost i løbet af vinteren. Derfor er det vigtigt, at dyrkningen af bønnerne ikke går i vasken, og heldigvis er det – bank under bordet – ikke sket endnu.
Hvert år høster jeg enorme mængder bønner, selv på relativt få planter, og der er endda nok til, at både venner og familie er gået herfra med favnen fyldt af bønner, når sæsonen har været på sit højeste.
En klassiker – Nem opskrift på syltede rødbeder
Når først bønnerne er spiret, er det nemlig bare fuld fart frem, og så passer de egentlig sig selv. Det er kun en fordel, for så kan jeg koncentrere mig om nogle af de andre grøntsager imens, så der ikke kun kommer kål og bønner på vintermenuen.
Helle Jessen Jensen
Hej.
Kan man tørre bønner fra sin købtefrostpose og så så dem?
Høster du bønner til at gemme i filtre til at så næste år?
hverdagshaven
Hej Helle.
Nej, det kan man desværre ikke. Der skal du købe almindelige frø til udplantning.
Ja, det gør jeg. Jeg gemmer dem på samme måde som med ærter.
Mange hilsner
Christine.
Laila Rørvik
Kan jeg så – efter udblødning – de bønnere jeg kan købe tørrede. F. eks brune eller kidney. Og er der nogle der bliver til buske.
Jeg synes de såbønner man kan købe i forretningerne er temmelig dyre. Især hvis man ikke kan få den i store poser. De koster jo næsten en krone per bønne.
Hilsen Laila
hverdagshaven
Hej Laila.
Du kan godt få de tørrede bønner (og ærter) til at spire efter udblødning, men jeg vil anbefale dig at forsøge med økologiske varianter. Jeg kan desværre ikke fortælle dig, om de bliver til busk- eller stangbønner, da det afhænger af sorten. På frøposerne står der, om en bønne bliver busk- eller stangbønne, men det gør der ikke, når du bruger tørrede bønner fra supermarkedet.
Held og lykke med dyrkningen.
Mange hilsner
Christine.
Nynne Schnell
halløj, tak for en skøn og informativ blog! hjemme hos os vil vi gerne prøve at øge høsten af tørrede bønner, så jeg tænkte på, om du måske ved, hvornår man med fordel kan stoppe med at høste de grønne bønner, hvis man gerne vil have mange tørrede bønner? eller skal man løbende høste lidt grønne, men lade nogle modne færdig eller hvordan?
hilsen Nynne Schnell
hverdagshaven
Hej Nynne.
Tak skal du have, det er dejligt, at du kan lide min hjemmeside.
Først og fremmest afhænger det af sorten, for nogle er bedre egnet til tørring end andre. Hvis du har flere bønneplanter, kan du høste grønne fra den ene og lade dem hænge på den anden til tørring. Jeg lader altid de første hænge, og begynder så først at høste senere på sæsonen, men det er jo en smagssag, hvad man foretrækker.
Held og lykke med det.
Mange hilsner
Christine.