Et venligt vindstød vifter de sidste blade af træerne, mens blomsterne synker sammen under tyngden af rimfrost, som snart spreder sig mellem bedene. Haven i efteråret undergår den vildeste forvandling, når sommerens farveflor forsvinder til fordel for gyldne, brændte nuancer.
Det er den tid på året, hvor du må gøre haven efterårsklar og forberede den på, at det snart bliver vinter. De kolde måneder venter forude, men vil du give dit selv et forspring til foråret, er der flere ting du med fordel kan lave nu. Har du fundet den varme trøje frem? Så lad os komme ud, for nu fortæller jeg dig, hvordan du gør dine have klar til eftråret.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 ting du kan lave i efterårshaven
Der står ikke længere sommer på siderne i kalenderen, og er du i tvivl, kan du bare kigge ud ad vinduet, hvor høstfarverne hænger på træerne, blomsterne synker sammen og køkkenhavens bede ikke byder på meget andet end kål og porrer.
Er du klar til kolde temperaturer og dage med blæst? Haven i efteråret er omskiftelig, og fra det ene øjeblik til det andet, afløses lune dage af stormende vejr, som rusker alting igennem. Det er tid til at sikre haven, så den kommer godt igennem vinteren.
Haven i september – 10 ting du kan lave
Vil du vide, hvad du kan lave i haven om efteråret? Der er nok at tage fat på, og nu fortæller jeg dig, hvordan efterårshaven skal opdateres.
1. Du kan dele & plante stauder i efterårshaven
Det bedste tidspunkt at plante stauder er i efteråret, hvor jorden er fugtig efter de mange regnskyl, solens stråler ikke er for hårde og temperaturene stadig er lune. Det giver stauderne gode betingelser for hurtigt at etablere sig, så de næste år kan folde sig ud i din have.
Har du et staudebed, du ikke er helt tilfreds med? I efteråret når planterne står i fuldt flor, kan du nemt se, hvor meget de fylder i bedene. Måske står nogle for tæt? Måske er du ikke helt tilfreds med farvesammensætningen? Der kan være mange grunde til, at du deler eller omplanter dine stauder.
TIP Der er ikke nogen ”regler” for, hvor sent man kan plante stauder. Så længe det ikke er frostvejr, kan du sætte nye planter i jorden.
Vil du dele stauder og sprede dem til nye bede i haven? Med en skarp spade graver du stauden op og skærer rodklumpen over på den. Det kan virke som et voldsomt indgreb, men så længe hver ny plante både har rødder og top, skal de nok klare delingen.
Staudesalvie – Skøn staude i havens bede
Når stauden er delt, planter du den ud i staudebedet, hvor den i løbet af efteråret og vinteren vil etablere. Sørg for, at de nye planter ikke tørrer ud, hvis efteråret mod forventning ikke er regnfuldt.
Det er ikke nødvendigt at klippe stauderne ned
For nogle haveejere er de afblomstrede stauder i efterårshaven ikke et kønt syn, og derfor klipper de toppene af.
Sankthansurt – Sensommerskønhed i haven
Jeg gør det ikke, for jeg holder af at kigge på frost og sne, som sætter sig i blomsterstandene, når temperaturen daler. Det er som om, at planterne får liv igen, når den første frost tænder hvide lys i de tørre toppe.Men det er ikke den eneste grund til, at jeg ikke klipper mine stauder ned.
TIP Efteråret er et godt tidspunkt at anlægge nye bede på. Det er også nu, du kan flytte dine stauder til nye steder i haven, hvis du ikke synes, de har en god placering.
I løbet af efteråret og vinteren vil fugle spise af frøene, og mange insekter – som er gode for haven – overvintrer også i de visne planter. Samtidig er de visne blomsterstande også med til at beskytte plantens nye skud mod frost.
Derfor bruger jeg i stedet tiden på andet havearbejde i efteråret.
2. Nu kan du plukke æbler & pærer
Mens sommerblomsterne stille og roligt takker af for sæsonen, begynder æbler og pærer at lyse på træernes grene. Jeg ved næsten ikke noget bedre end at sætte tænderne i et friskplukket æble på en kølig efterårsdag.
Sprødheden, syren og sødmen i frugterne er på denne tid af året helt perfekt, men ofte bugner frugttræerne af så mange modne lækkerier, at det næsten er umuligt at få spist dem alle her og nu.
Kom godt i gang med frugthaven
Heldigvis kan mange sorter gemmes, og de sig holder fint hele vinteren. Opbevarer du æblerne korrekt, kan de endda være knasende sprøde, når foråret vender retur. Vil du gemme æbler og pærer til vinter?
Sådan opbevarer du æbler & pærer til vinter
Du skal kun gemme de frugter, som ikke har stødpletter eller skader, så jeg vil anbefale dig ikke at gemme nedfaldsfrugt. De gode æbler og pærer lægger du i kasser, og gerne med luft mellem hver frugt, inden du sætter dem mørkt og køligt. Husk at tjekke kasserne løbende igennem vinteren, så du når at fjerne rådne frugter, inden de smitter deres naboer.
Ligger der meget nedfaldsfrugt under træerne? Det hører med til havearbejdet i efteråret at fjerne nedfaldne frugter, så de ikke rådner under træerne. På den måde giver du nemlig skadedyr som æblevikler mindre gode chancer for at overvintre.
3. Husk at lægge forårsløg i efteråret
Det kan lyde skørt, men faktisk er det i efteråret, du skal lægge forårsløg i haven, hvis du vil have dem til at blomstrende næste år.
Gode forårsløg du kan lægge i jorden nu:
- Scilla*
- Påskeliljer*
- Tulipaner*
- Krokus*
- Erantis*
- Vintergækker
*Reklamelinks
I efterårshaven kan du ikke se, hvor forårsblomsterne er, for de lægger jo godt gemt i jorden. Derfor må du allerede i foråret udse dig steder, som mangler lidt farve i årets første måneder.
Jeg lægger forårsløg steder i haven, hvor jeg kan være sikker på at se dem dagligt. Indkørslen, drivhuset eller ved hoveddøren er oplagte steder at sætte forårsfarver, men du kan også plante dem rundt omkring i haven, så du kan se dem lyse op inde fra huset.
4. Efteråret er perfekt til plantning af buske & træer
Drømmer du om en have med blomstrende buske, løvfældende træer eller en bugnende frugthave? Så er det nu, du skal finde spaden frem og gå i gang. Efteråret er et ideelt tidspunkt til at plante nye træer og buske.
TIP Vil du flytte mindre træer, buske eller en rose? Efteråret er det bedste tidspunkt at flytte løvfældende træer og buske på, mens stedsegrønne planter har bedre af at blive plantet i sensommeren.
Du kan også fylde huller i hækken, hvis nogle af planterne er gået ud, ligesom det også er nu, du med fordel kan etablere en ny hæk.
Du kan købe forskellige hækplanter her (reklamelink)
Vil du spare penge på hækken? Udvoksede hækplanter kan hurtigt blive en dyr affære at købe og særligt, hvis du har mange meter, der skal plantes. Det er derfor meget billigere at købe barrodsplanter, som du planter i løbet af efteråret.
Der er mange fordele ved barrodsplanter
De ser ikke ud af meget, barrodsplanterne, men på samme måde som du ikke skal skue hunden på hårene, skal du heller ikke lade dig narre af planternes sovende udseende. De er nemlig fyldt med saft og kraft!
Se et stort udvald af roser til salg her (reklamelink)
Når du står med en barrodsrose eller en hækplante i hånden, kan du se, at den har kraftige rødder og en top, som for rosens vedkommende har et par meget små knopper. Efter plantning bruger rosen eller hækken vinteren på at etablere sig, og så snart foråret finder vej til haven, sættes der fart på væksten. Du kan derfor godt regne med, at rosen vil blomstre næste sommer og hækken vil skyde i vejret med rekordfart.
Lav et græskarhoved til Halloween
Rødderne på barrodsplanter er både længere og kraftigere end på planter, der er pottede, og det giver dem et forspring. At de så samtidig er markant billigere, det er jo så kun til din fordel.
5. Kom i gang med beskæring af buske og træer
Beskæring er ikke kun havearbejde, der skal gøres i efteråret. Det er sådan set en tjans, der puster dig i nakken året rundt. Når det så er sagt, er der tidspunkter på året, hvor beskæring er bedre at gøre end andre.
TIP Roser må ikke beskæres i løbet af vinteren, for så tror de bare, at de skal i gang med at vokse – og det skal de ikke her i efteråret og vinteren. De skal have helt ro.
I løbet af sommeren er buske og træer i fuld vækst, og derfor er det bedst at beskære dem der, så de lettere kan hele. Der kan dog også være fordele ved beskæring i efteråret, og langt de fleste træer og buske kan faktisk tåle det.
Her er fordelene ved vinterbeskæring
Der er flere fordele ved vinterbeskæring, men den åbenlyse er, at du nemt kan se, hvor du skal beskære, fordi planterne har smidt bladene. Desuden får dine træer og buske mulighed for at sætte nye, kraftige skud inden foråret, når du beskærer dem nu, og det giver dig tættere planter.
Ved du, hvilke træer og buske, som ikke tåler vinterbeskæring? De frostfølsomme buske må du ikke beskære, så vent til april med at klippe roser, lavendler og sommerfuglebuske.
Duften af Provence – Plantning & pasning af lavendel
Stedsegrønne buske og træer skal beskæres fra maj til august, ligesom kirsebær, blommer og mirabeller også er bedst at beskære mellem juli og september, når de ikke har frugter. Beskærer du dem i løbet af vinteren, har de øget risiko for svampeinfektioner.
Plant et blommetræ & smag forskellen
I samme periode kan du også beskære birk, ahorn, ribs, solbær, valnød, morbær og ægte kastanje, som er blødere. Det betyder, at de taber meget saft, hvis du beskærer dem i efteråret.
Forårsgul forsythia – Sådan gør du
Har du forsythia, kirsebærkornel eller andre forårsblomstrende buske og træer i haven? De kan beskæres i efteråret, men jeg gør det altid lige efter blomstringen, så de har mulighed for at sætte nye knopper til næste år. Beskærer du dem om vinteren, er der nemlig risiko for, at det går ud over blomstringen i foråret.
6. Gør rent i drivhuset
Vil du komme sygdomme og skadedyr i forkøbet, så de ikke spreder sig mellem planterne til foråret? De ubudne gæster overvintrer i glashuset, når det bliver efterår, så det havearbejde du med fordel kan gøre nu, er rengøring af drivhuset.
Indrømmet: Det er ikke hvert år, jeg får det gjort, men heldigvis kan nedvaskningen også vente til foråret.
En af de fineste fordele ved at få rengøringen klaret nu er, at du samtidig kan pynte op i drivhuset, så det ser hyggeligt ud i den mørke tid. Det er ikke svært at skabe små tableauer, og med lanterner, lyskæder og efterårsblomster kan du på en elegant måde markere efterårets komme.
7. Glem ikke at flytte frostfølsomme planter ind i varmen
Det er ikke alle planter, som kan blive ude i din efterårshave, så når temperaturene begynder at dale, skal du flytte frostfølsomme planter ind i varmen.
5 nemme krydderurter der kan overvintre
Sommerfuglelavendel, pelargonier, fuchsia og duftgeranier er nogle af de planter, som skal overvintre frostfrit, men flere krydderurter tåler heller ikke de lave temperaturer. Husk derfor at flytte laurbær, oregano, rosmarin, frugtsalvie og citronverbena til steder, hvor temperaturen er mere end fem grader.
Bruger du drivhuset til at overvintre planterne i? Flere frostfølsomme planter kan klare en mild vinter i glashuset, men husk at dække dem med fiberdug, så de er godt beskyttede. Det gælder også, hvis du sætter planterne i en kold udestue.
TIP I efterårsmånederne skal planterne ikke vandes særligt ofte.
Det er ikke alle planter, som kan flyttes ind i varmen. Har du sarte planter i haven, som ikke tåler hård kulde eller som står udsat, skal de dækkes med fiberdug, nedfaldsblade, halm eller gran, der fungerer som en varm dyne.
Gode råd om krukker med blomster
Kan dine krukker tåle hård frost? Det er kun hårdtbrændte krukker, som tåler kolde vintre, så for at undgå frostspringninger må du flytte de almindelige lerkrukker indenfor,
Romantiske pelargonier – Sådan passer du dem til vinter
TIP Har dine krukker i løbet af sommeren fået grønne belægninger, kan det vaskes af med sæbevand. Det er dog langt fra nødvendigt, for det kan netop være charmende, når krukkerne får en let patina.
De krukker, der kan klare kulden i haven i efteråret, er det oplagt at plante til med skønne efterårsblomster. Du kan også gøre krukkerne klar til foråret allerede nu ved at fylde dem med blomsterløg. Husk, at du sagtens kan lægge flere løg i den samme krukke.
8. Det er en god idé at rive blade sammen i haven i efteråret
I takt med, at blæsten suser gennem haven i efteråret, lander de visne blade som et blødt tæppe på jorden. Vil du give din have gødning, når det bliver efterår, kan du samle bladene og fordele dem i bedene.
Orme, organismer og andre smådyr vil i løbet af vinteren omsætte bladene, og samtidig vil de arbejde jorden igennem for dig, så strukturen i jorden forbedres. Lyder det ikke rart, at du kan få andre til at grave have for dig i efteråret?
TIP Du kan lægge de nedfaldne blade på komposten, hvis du ikke får brugt dem alle sammen i bedene.
Vil du have et lille havetip? Jeg bruger ofte min græsslåmaskine til at makulere bladene med, så de lettere omsættes. Jeg lægger bladene i en stor bunke, kører maskinen igennem og fordeler derefter de mindre plantedele i bedene, hvor de fungerer som naturlig gødning.
9. Det er en fordel for dig med lugning & oprydning i køkkenhaven
Der er meget havearbejde i efteråret, der giver dig et forspring i foråret. Lugning i havens bede er en af de ting, der giver bonus i den nye sæson.
Hvis efteråret og vinteren er mild, kan ukrudt nemlig overvintre, så derfor er det en god idé at gøre en ihærdig indsats i efterårshaven. Det ukrudt du luger væk nu, vil nemlig ikke vende retur, og på den måde er der mindre i foråret, som skal fjernes.
Er du en af dem, der tror, det er strengt nødvendigt at grave have, når det bliver efterår? Når du rydder op i køkkenhaven, og planterester sendes i komposten, kan du med fordel dække bedene med græsafklip, visne blade eller grøngødning, så jorden ikke ligger bar. Det holder på næringsstofferne, og regnormene forarbejder jorden imens, så du slipper også for at grave den igennem.
Når du lægger kompost på jorden i efteråret, kan du i foråret nøjes med bare at rive jorden igennem, inden du sår.
10. Plant smukke efterårsblomster i haven
Selvom sæsonen lakker mod enden, betyder det heldigvis ikke, at farverne forsvinder. Nu træder de brændte toner frem, og de mørkere nuancer skaber en særlig stemning i efterårshaven.
Vil du plante efterårsblomster i haven? Prydgræs står flot blandt blomster i en efterårshave, og med en svajende lethed skaber de liv og variation i bedene. Du kan også bruge prydgræs som havepynt, når det bliver efterår, og samle dem i bundter.
Pyntegræs til efterårshaven
*Reklamelinks
Græsser er ikke de eneste blomster, din efterårshave vil elske. Du kan plante efterårsblomster i haven eller i krukker og bruge forskellige sorter til at sætte farve på bedene, så de lyser op i mørket.
Herunder kan du se, hvilke blomster du kan plante både i bedene og i krukkerne.
Blomster til din efterårshave
- Alunrod*
- Hebe
- Pyntekål
- Lyng*
- Husløg*
- Krysantemum
- Sankthansurt*
*Reklamelinks
Buske og træer kan også være et smukt indslag i haven og fungere som havepynt, når det bliver efterår. Vælg træer og buske med lysende bær eller blade i brændte høstfarver, som virkelig kan understrege skønheden i en efterårshave.
Buske og træer til haven i efteråret
- Dværgmispel*
- Japansk ahorn*
- Roser med hyben
- Røn
- Almindelig benved*
*Reklamelinks
Pasning & plantning af japansk ahorn
Efterår i haven er en særlig tid
Der sænker sig en stille stemning mellem bedene i takt med, at temperaturene daler. Fuglene flyver over den klare himmel, gæssenes vingeslag slår susende smæld og snart sender de første storme vindstød gennem træernes kroner, så de sidste blade ryste af.
Guide: Sådan laver du et godt bål
Efterår i haven er noget ganske særligt, og selvom der stadig er meget havearbejde, som skal klares, er det også nu, vi rykker ind igen.
Guide for begyndere: Pileflet et kræmmerhus
Havemøblerne er sat i skuret sammen med grillen, trampolinen er spændt godt fast, så efterårets storme ikke sender den på himmelflugt, og måske har du endda været særligt flittig og renset tagrenderne.
Der er vinterklargøring af haven på programmet nu. Høsten er i hus, frø fra morgenfruer, solsikker og andre sommerblomster er samlet, og haven har fået en varme dyne på, så den kan klare sig til vinter.
Når det bliver efterår i haven, er der også tid til afslapning, for ikke alle dage er vejret venligt stemt. Så kan du rydde op i skuret, reparere værktøjet eller finde havebøgerne frem og planlægge den nye sæson, som venter lige rundt om hjørnet.
Susanne
Hejsa, tak for dine nyhedsbreve.
Denne sommer, hvor mine arme ikke har virket, har mest læst mig til en god havekontakt 🙂
Nu kan jeg lidt, trods et par bøjede ribben, og din mail om nedfaldsblade kunne vist lige passe her.
Vil gerne vide, om det kun er til kompost (har jeg ikke) at du vil snitte bladene?
Og har du erfaringer med mellem jordbærrækker?
Dækker du hele din have med blade?
Hjerteligst Susanne (v Odder)
hverdagshaven
Hej Susanne.
Velbekomme og tak for at læse med. Det er virkelig dejligt at høre, at du har følt dig hjemme her i min virtuelle have, mens du selv har taget en pause fra din egen.
Jeg findeler altid bladene, så de komposterer hurtigere, men det er ikke noget man skal gøre. Det er bare en personlig præference, og du kan sagtens nøjes med at rive dem sammen og sprede dem.
Jordbærrene dækker jeg med halm, og derfor er det ikke nødvendigt for mig at bruge blade her. Du kan godt dække dem med blade, hvis du ikke allerede har dækket jorden. Hvordan jeg dyrker jordbær, kan du læse mere om her.
Ja, jeg dækker alle bede i haven med enten blade, kompost, møg eller græsafklip. I krukkerne dækker jeg jorden med mos, sten, kogler eller andet fint. Det holder på fugten og næringsstofferne i jorden, og samtidig skærmer jorddækket for ukrudt, så det ikke har helt så let ved at spire. Jeg har skrevet meget mere om jorddække i min havebog, Hverdagshaven – Året rundt, som jeg linker til her.
Mange hilsner
Christine.