Søde og solmodne bær er det bedste, og smagen af hindbær hører til i haven. De er skønne at spise friske fra planten, men jeg plukker også gerne en stor skål, som jeg bruger til kager, desserter og lækre marmelader.
Og ved du hvad? Hindbærbuske er ikke svære at plante og passe, så du kan godt glæde dig til at høste dine egne bær til sommer og efterår. Lad os gå i haven og se på, hvordan de dyrkes.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dejlige hindbær i haven
Der er noget særligt over at dyrke hindbær i haven. De er søde, har en blød konsistens og er sjove at sætte på fingerspidserne som fingerbøl, selvom sidstnævnte nok mest er for havens mindste. Hindbærbusken, der på latin kaldes Rubus idaeus, kan blive op til to meter høj afhængig af sorten, selvom den klassificeres som en halvbusk.
Kom godt i gang med frugthaven
I haven breder den sig hurtigt sine underjordiske udløbere, som den bruger til at formere sig med. Du kan også finde den vildt i naturen, hvor den gror i både Nordamerika, Nordvestasien og Europa.
TIP Du kan godt dyrke hindbær i krukker og potter, så længe du kun planter en busk i hver krukke. Husk også, at der skal være huller i bunden af potten, så den kan dræne og overskydende vand sive væk.
Familiemæssigt tilhører hindbær rosenfamilien.
Køb hindbærbuske til haven her (reklamelink)
Den bedste plantetid for hindbærbuske
Skal du i gang med at etablere et frugtbed i haven, er du sikkert interesseret i at vide, hvornår den bedste plantetid for hindbærbuske er. Nu bliver du sikkert glad for at høre, at du faktisk kan komme i gang med udplantningen, så snart buskene er købt, for frugtbuske – og dermed også hindbær – kan plantes hele året.
Faktisk er det kun, når jorden er frossen, du ikke kan plante.
Smagen af sommer – Sådan får du jordbær i haven
Når det så er sagt, anbefaler jeg altid, at du planter i efteråret. På det tidspunkt er jorden lun fra den forgangne sommer, og den første efterårsregn har blødgjort jorden, så den er nem at grave i.
Det giver perfekte vækstbetingelser, når nye frugtbuske skal etableres i haven. Samtidig giver udplantning på dette tidspunkt også hindbærbusken lang tid til at finde sig til rette i haven, så den allerede til foråret er klar til at sætte bær.
Kom godt i gang med udplantning af hindbær
Hindbær trives i almindelig havejord, der ikke er for sur. En pH-værdi på 6-7 er perfekt, og er jorden samtidig veldrænet, men fugtig, får busken optimale forhold for vækst.
Plant syrlige, røde ribsbuske i haven
Det bedste sted at plante frugtbuske er på en solrig placering, så solstrålerne kan nå bærrene og modne dem. Det er nemlig sådan, du får søde og saftige bær, så find en plet uden for meget blæst og med sol det meste af dagen.
Husk at give dine hindbær gødning gennem sæsonen. De holder af næringsrig kompost, og har du aske fra brændeovnen, kan du også lægge det omkring buskene. Dæk også gerne jorden omkring planterne med blade, græsafklip eller grøngødning, som kan formulde stille og roligt over tid.
Sådan planter du hindbær
Du får brug for en spade og en vandkande, før du sætter kurs mod haven for at plante hindbær. Husk, at busken skal have en kort planteafstand. Det er optimalt at placere buskene med en halv meter mellem hinanden, for på grund af deres opretstående vækst er større afstand ikke nødvendig.
Mellem hver hindbærrække skal der være en afstand på 2 meter.
Sådan planter du hindbær
- Tag godt fat om spaden og grav et stort plantehul på den rette placering.
- Løs herefter jorden i bunden af hullet, så den er porøs. Det giver rødderne bedre mulighed for etablering.
- Sæt hindbærbusken i plantehullet, så den står i den samme højde, som den gjorde i potten. Barrodsplanter skal placeres, så de flugter med jordoverfladen, og rødderne er godt nede i plantehullet.
- Fyld jorden tilbage i hullet og bland den gerne med god, omsat kompost, så busken har næring nok i den første tid.
- Vand grundigt.
I den første tid efter udplantning er det vigtigt, at buskene ikke mangler vand. Det skal du især være opmærksom på, hvis du planter frugtbuske i foråret eller om sommeren, hvor det kan være meget varmt.
Tips til pasning af hindbærbuske
Hindbærbuske vokser vildt og voldsomt, hvis de får lov, og de spreder sig hurtigt i haven. Det er de underjordiske skud eller udløbere, som de også kaldes, planten formerer sig gennem.
Præcis derfor dyrker jeg hindbær i et afgrænset bed, så jeg kan være sikker på, at planterne ikke overtager hele frugthaven. I et indrammet bed kan de ikke brede sig, men holder sig inden for et bestemt areal. Det letter dyrkningen betydeligt.
Du kan også plante buskene i græsplænen. Når du kører forbi med plæneklipperen, kapper du de nye skud og udløbere over, og på den måde kan du holde buskene nede samtidig med, at du slår græsset.
En af de vigtigste ting i forhold til pasning af hindbær er opbinding. De høje, ranglede buske har nemlig svært ved at holde sig opretstående, og når de sætter frugt, tyngdes de yderligere mod jorden. Derfor må du give busken støtte, så du undgår, at grenene brækker.
Sådan plukker & opbevarer du æbler
Det gør du ved sætte to stolper i hver ende af rækken med hindbær. Mellem pælene binder du solid ståltråd, som du kan sætte buskenes skud og grene fast til. Du kan også opsætte rionet eller andet hegn, som planterne kan støtte sig til, hvis ikke du vælger at lade dem vokse vildt.
Husk vanding
Vil du have store, søde bær? Så skal du ofte forbi med vandkanden, og særligt igennem sommeren er det vigtigt, buskene ikke tørrer ud. Det gælder både nyudplantede buske og veletablerede. Når du giver planterne nok vand, får du nemlig større bær, og det vil de fleste jo gerne have.
Rabarber – Sådan dyrker du dem
Du behøver dog ikke at være alt for gavmild. Buskene skal ikke soppe i vand, så vær opmærksom på, at jorden kun er tilpas fugtig, så buskene ikke tørrer ud og kommer til at tørste.
Pas på når du luger ukrudt
Du skal ikke bruge et lugejern eller et hakkejern, når du vil fjerne ukrudt under buskene. Hindbær har nemlig et meget overfladisk rodnet, som du let kan komme til at beskadige med værktøjet. Derfor skal du altid luge med hænderne, så du ikke kommer til at gøre skade på rødderne.
Skønne æbletræer til alle haver
Lyder det omstændigt og som hårdt arbejde for ryggen? Med et tykt lagt jorddække bestående af blade, græsafklip eller barkflis, kan du holde jorden omkring planterne fri for ukrudt. Samtidig er afdækningen også med til at holde på fugten, så planterne ikke så let tørrer ud, hvis vejret er varmt.
Det er afgørende, at jorden er fri for ukrudt, før du lægger jorddække omkring planterne. Ellers virker det lille trick ikke.
Populære sorter af hindbær
Der findes et stort udvalg af hindbærsorter, og den bedste måde at finde det bær på, du synes er lækrest, er ved at smage dig igennem de mange varianter. De enkelte buske har nemlig hver deres smag og dyrkningsbetingelser, så det kan være en god idé, du sætter dig ind i, hvilke sorter som passer bedst til din have.
TIP Vil du have en sort uden torne, er ’Glen Ample’ et godt bud. Den giver et stort udbytte og bærrene smager dejligt.
Hindbær behøver ikke kun at være gule eller røde. De kan faktisk også være sorte. ’Black Jewel’, Rubus Occidentalis, er en af dem, og planten ligner brombær virkelig meget. Skuddene har endda torne, og busken kan blive op til 3 meter høj.
’Black Jewel’ er en vild, amerikansk sort, som giver dig modne bær allerede fra juli. Desværre er de sorte bær ikke så udbredt. Til gengæld er særligt tre sorter af hindbær populære i Danmark, og dem kan du læse mere om herunder.
Autumn Bliss
’Autumn Bliss’ er et fantastisk sødt og saftigt hindbær! Bærrene modnes i sensommeren og efteråret, og præcis derfor er der kun sjældent orm i dem. De har en middel størrelse, og du kan kende dem på deres intense, mørkerøde farve. Du kan plukke de første bær i august og helt indtil oktober, så du får en lang hindbærsæson med denne sort.
Busken bliver op til 140 centimeter høj, er selvbestøvende og giver et stort udbytte. Det er alle gode egenskaber, når du planter hindbær i haven.
Køb Autumn Bliss her (reklamelink)
Fallgold
’Fallgold’ er endnu en af favoritterne, og på samme måde som ’Autumn Bliss’ er denne sort også et efterårshindbær. Du kan høste bærrene med den gule eller orange farve fra september, og det særlige ved dem er, at de er meget søde.
TIP ’Golden Everest’ er også et gult bær med en fin, aromatisk smag. Bærrene kan høstes fra august.
Højden på busken er omkring 120 centimeter, og du kan forvente, at den leverer et stabilt udbytte hele sæsonen.
Køb Fallgold her (reklamelink)
Algonquin
Røde, runde bær er det, ’Algonquin’ giver dig, når du planter denne hindbærsort i haven. Smagen er skøn, og du kan høste bærrene allerede fra juli. Er du på udkig efter en af de tidlige sorter, er ’Algonquin’ et godt bud på en busk, der tilmed er meget hårdfør.
Det samme gælder ’Tulameen’, som modner i slutningen af juli. Bærrene har en fast konsistens, en flot lyserød farve og er gode til at fryse, hvis du ikke når at spise dem alle sammen, så snart de er plukkemodne.
Køb Algonquin her (reklamelink)
En note om bestøvning af hindbær
Bestøvning af hindbær behøver du ikke bekymre dig om, for modsat mange andre frugtbuske har de ikke brug for fremmedbestøvning for at sætte frugt. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at plante to forskellige sorter ved siden af hinanden for at sikre høsten. Hindbær er nemlig selvbestøvende, og derfor en af de nemmeste frugtbuske, du kan indføre.
God biodiversitet sikrer bestøvning i haven
Personligt har jeg alligevel valgt at plante flere sorter i min have. Ikke på grund af bestøvning, klart nok, men for at få den største diversitet i smage og høsttidspunkter. Ved at plante flere typer af hindbær kan jeg forlænge sæsonen betydeligt, og det er jo slet ikke så dårligt.
Nem beskæring af hindbær
Beskæring kan give selv erfarne haveejere grå hår på hovedet, men heldigvis forholder det sig anderledes med hindbær, som er nemme at beskære. Du beskærer de frugtbærende skud helt nede ved jorden, så der kun er få centimeter tilbage af grenen. Det kan se voldsomt ud, men jeg lover, at de skyder igen til foråret.
TIP Det kan være en god idé at tynde ud i grenene løbende gennem sæsonen, hvis busken sætter mange skud. På den måde kan du være sikker på, at alle bærrene får sol nok, så de når at mode. Udtynd så der er mellem 8 og 12 skud per rækkemeter og klip kun de tyndeste skud væk.
Tidspunktet for beskæring varierer. Det afhænger nemlig af, om du har plantet efterårshindbær eller sommerhindbær, men du bør følge denne tommelfingerregel. Efterårssorter beskæres sidst på vinteren eller i begyndelsen af foråret, mens sommersorter skæres helt tilbage lige efter høsten.
Få flere hindbærbuske med formering
Hindbær er nok en af de nemmeste planter, du kan formere. De sætter nemlig mange rodskud eller udløbere, som du kan grave op og genplante. Det bedste tidspunkt at gøre det på er i efteråret eller foråret, når planterne er færdige med at sætte bær.
Du skal kun bruge sunde og raske buske til formering.
Sådan undgår du sygdomme & skadedyr
Det værste er sygdomme og skadedyr i buskene, og jeg tør godt sige, at alle haveejere gerne vil undgå ubudne gæster og dårligdomme i bærrene.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Den største udfordring ved dyrkning af hindbær er hindbær stængelsyge, og den afslører sig ved, at der stort set ikke kommer bær på busken. Den kan også spottes på stænglerne, hvor brune eller rødlige plamager dukker op, ligesom bladene kan visne og friske skud gå ud.
Du kan købe hindbærsorter, som er resistente over for svampesygdommen, hvis du vil undgå den. Angreb kan også forebygges med minimal gødning og god udtynding i grenene. Fjern straks alle angrebne skud, når de viser sig, og smid ikke de afklippede grene i komposten.
TIP God luftcirkulation mindsker risikoen for, at buskene angribes af svamp. Du skal dog ikke plante hindbær et sted, hvor vinden er hård, for kraftig blæst har indvirkning på bestøvningen. Det er særligt efterårshindbær, som udsættes for svampesygdomme på grund af årstidens fugtige vejr.
Bladlus og meldug rammer også frugtbuskene fra tid til anden, men en høj biodiversitet og god luftcirkulation omkring planterne forebygger angreb.
Opskrift på den dejligste jordbærgrød
Gråskimmel er også en kending i hindbærbedet, og resultatet er rådne bær. Du forebygger, som ved de andre plantesygdomme med udtynding og lugning.
Er det orm?
Du har nok mødt en lille, levende larve i dine hindbær fra tid til anden. Mange tror, at der er tale om orm, men faktisk er det en larve, som hindbærsnudebillen har lagt.
TIP Hindbær er klar til høst, når bærret let kan plukkes.
Vil du være helt sikker på ikke at finde den hvide larve i de friskplukkede bær, skal du plante en efterårsbærende sort. De bliver nemlig ikke angrebet af billerne, for de blomstrer først efter, hindbærbillerne har lagt æg.
Sådan bruger du hindbær
Det bedste er at stikke ned i frugthaven og spise bærrene direkte fra busken. Søde og solvarme, sådan er de lækrest, synes jeg, men hindbær kan bruges på mange andre måder end som en sommersød snack.
Brug frugten til lækker jordbærmarmelade
Foruden at spise hindbær friske, er de gode at bruge i desserter, kager og marmelade, ligesom de også smager dejligt i smoothies, som topping på yoghurt eller grød og som et syrligt, sødt indslag i salater.
Hindbær har desuden et højt indhold af C-vitamin, E-vitamin og antioxidanter, så de er sprængfyldt med sundhed.
Skriv et svar