August er en af de dejligste måneder i haven. De høje temperaturer, lange lyse dage og varme nætter giver nemlig både grøntsager, frugter, blomster – og mig – de bedste betingelser for at nyde livet. Haven i august bugner af mad og blomster, som skal høstes og plukkes, og selvom sensommeren skimtes i horisonten, er der stadig mange varme timer tilbage.
Har du nogle planer for haven i august? Her fortæller jeg dig 10 ting, du kan gøre i denne måned, hvad enten du holder sommerferie med eller uden havehandskerne på.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 gøremål i haven i august
Varmen vikler sig om haven i august, så vanding er vigtigt, hvis planterne skal producere og blomsterne folde sig ud – og det skal de længe endnu! Her i varmen har de nemlig gode vilkår, og dagligt kan du høste herlige afgrøder og plukke store buketter.
Der er meget havearbejde i august, som du kan kaste dig over, men her i sommertiden skal der også være plads til en pause. Holder du sommerferie i august? Forbered haven på, at du forlader den i et stykke tid eller få venner, naboer og familie til at kigge efter den i sommervarmen.
Uanset om du skal være hjemme bag havelågen eller holder fri fra havehandsker og hakkejern, får du her 10 gøremål i haven i august.
1. Nu kan du så igen
Selvom vi nærmer os sæsonens afslutning, kan du stadig nå at lægge frø i jorden. De lune temperaturer i august er perfekte for dig, der gerne vil så vintersalat eller sætte hvidløg, så du kan høste tidlige afgrøder til foråret.
Det er dog ikke det eneste, som skal i jorden nu. Vil du høste grøntsager langt ind i efteråret eller i det tidlige forår? En del af mit havearbejde i august sætter fokus på at så endnu et hold afgrøder, som forlænger min grøntsagssæson. Derfor sår jeg asiatisk bladgrønt, fennikel, spinat, radiser og bladbeder i denne måned.
10 nemme grøntsager til dit efterår
Det er også nu, at du kan samle dine egne frø fra sommerblomster og grøntsager, så du til foråret kan starte forfra i køkkenhaven og blomsterbedene.
2. Så skal løgene op af køkkenhaven
Det er nu, du skal tage løgene op af jorden, hvis du vil gemme dem til vinter. I min have dyrker jeg mange løg, for de kan holde sig helt til foråret og sommeren, hvis de opbevares korrekt.
Ved du, hvordan du bedst opbevarer løg? Du kan flette løg i ranker, når de er helt tørre. Hvis de opbevares frostfrit og tørt hele vinteren, kan de holde sig friske til næste sommer.
For at få succes med at gemme løg, er det vigtigt, de er helt tørre, når du høster dem. Derfor skal de tages op af jorden i august måned, hvor vejret er gunstigt – det vil sige: på en tørvejsdag. Lad løgene tørre på jorden i køkkenhaven i nogle dage eller læg dem i kasser og sæt dem under overdækning, hvis det regner.
Er vejret fugtigt og koldt? Er august i haven knap så sommerlig som forventet, skal løgene tørre i længere tid. Du ved, at de er klar til vinteropbevaring, når toppen er knastør og knitrer som pergament.
3. Høsttid & vanding i køkkenhaven
Der er stadig meget, der kan høstes i køkkenhaven i august måned. De første æbler og pærer får farve på kinderne, og du må ud for at fylde kurve og kasser, for nu skal de plukkes, spises og gemmes.
Skønne æbletræer til alle haver
Krydderurterne står også stadig duftende og lækre i bedene, og de er perfekte til (endnu) en portion kryddersmør. Har du mange urter? Du kan plukke store bundter nu og tørre dem til vinter.
Lav dit eget kryddersmør med urter fra haven
August i haven kan være en tør tid, og du må derfor sørge for at vande jævnligt. På mine daglige ture til køkkenhaven kigger jeg efter, om jorden er tør. Er den det? Så må jeg forbi med vandkanden. Nogle planter skal også have gødning tilført, og det kan være en god idé at bruge flydende gødning, som kan blandes i vandet.
Sådan laver du din egen flydende gødning af brændenælder
Har du gemt lidt ferie til nu? Hvis du tager på ferie uden for haven i august måned, kan du aftale med dine naboer, at de vander dine planter, mens du slapper af.
Glem ikke jordbærrene som skal plantes om nu
Noget af det vigtigste havearbejde i august er at få plantet jordbærplanterne om, så du sikrer en stor høst næste sommer. Sidste chance for omplantning og udsætning af stiklinger og udløbere er i midten af måneden, så du må i gang, så snart planterne er færdige med at sætte frugt.
Dyrkning af jordbær trin for trin
Måske er du nemlig så heldig, at du dyrker en af de sene sorter, fx Senga Sengana, så du stadig kan plukke røde, solmodne bær.
4. Husk vanding af planter i krukker eller bede
Det er et farveflor at bevæge sig gennem haven nu. Sommerblomster og stauder folder sig ud i de fineste nuancer og giver sommerhaven et strejf af magi. Vil du forlænge blomstringen? Det gør du ved at nippe de afblomstrede blomster af, når du går rundt i haven. I august vil mange blomster bruge krudt på at sætte frø, men det forhindrer du ved at fjerne de visne hoveder.
10 ting du kan lave i haven i juli
Mange mener, at man i denne måned kan dele sine stauder, og det kan du også godt. Er det meget tørt og varmt, vil jeg dog anbefale dig at vente, så planterne får de bedste betingelser for at etablere sig efter delingen.
Det er vigtigt, du sørger for grundig vanding af krukker her i august. Vær opmærksom på, at du får gennemvandet planterne, så rødderne kan suge alt det, de har brug for. Det kan blive til mange liter vand i løbet af måneden, så for at spare på vandregningen har jeg en vandtank, jeg henter forsyninger fra.
Her kan du købe en regnsvandsopsamler til haven (reklamelink)
I den forbindelse er et lille havetip til august at vande tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor fordampningen er mindst.
5. Vær opmærksom på gødning & vanding i drivhuset
Der er vist ingen tvivl om, at planterne kan holde varmen i drivhuset i august. Temperaturen kan hurtigt blive tårnhøj under glastaget, og selvom de mange solskinstimer skaber gode vækstbetingelser for tomater, chili, melon og agurk, kan heden også blive en udfordring.
Sådan dyrker du agurker trin for trin
Du kan hjælpe planterne godt på vej ved at vande regelmæssigt – måske endda dagligt – og eventuelt dække med fiberdug, hvis du oplever, at bladene bliver svedne. Du kan se, at bladene er svedne, hvis de grønne farver forvandles til gule og brune.
Gødning må du også tilføre, så grøntsager og frugter får noget at leve af. Du kan med fordel give gødning i forbindelse med vandingen.
Udluftning i drivhuset er også vigtigt i august
Haven i august kan kendes på de høje temperaturer, men også en stigende luftfugtighed. Netop den kombination er perfekt for sygdomme og skadedyr. For haveejeren? Knap så perfekt.
Vil du forebygge angreb i drivhuset? Det vil jeg, så derfor sørger jeg for dagligt at lufte ud under glastaget. Når frisk luft får lov til at cirkulere mellem planterne, mindskes risikoen for svampesygdomme nemlig.
TIP Du skal også stadig huske at knibe sideskud på tomaterne og fjern bare de nederste blade, så solen kan skinne på frugterne og modne dem. Toppen kan du også nippe af, så planten bruger energi på at danne og modne de sidste frugter i stedet for at vokse.
Det er særligt sygdommen meldug, som er på spil i denne tid. For at mindske angreb vander jeg derfor helt nede ved jorden i drivhuset, så planternes blade ikke bliver våde.
6. Hyggeligt havearbejde i august – Lav stiklinger af lavendler & pelargonier
Der er mange skønne blomster i haven i august, og derfor bruger jeg mange timer i løbet af måneden på at formere dem, så jeg kan få endnu flere. Det er hyggeligt havearbejde at lave stiklinger, og særligt lavendler og pelargonier er nemme at lykkes med nu.
For at få mine lavendler til at buske sig og blive tætte, beskærer jeg dem, og afklippet bruger jeg til stiklinger. Jeg fjerner de nederste blade på de grene, jeg har klippet af, før jeg placerer dem i potter med jord, jeg har blandet med sand. Dem sætter jeg lyst og lunt, men uden at de får direkte sol, og i løbet af de næste par uger sætter de rødder.
Duften af Provence – Pasning & pleje af lavendler
Præcis det samme gør jeg også med mine pelargonier og duftgeranier.
7. Nu er det tid til beskæring af hæk, frugttræer & buske
Er du en af dem, der lige som mig ikke klipper hækken før Sankt Hans? Så er det nu, du skal i gang. Både de løvfældende og de stedsegrønne hække som buskbom, tuja og taks kan beskæres i august, og er du en af dem, der har formklippede buske i din have, skal de også have en tur med saksen nu.
TIP Det kan være en fordel at beskære vin nu, så druerne kan få sol nok til at modne. Mirabeller, kirsebær, blomme, valnød, birk og ahorn skal beskæres nu.
Hænger frugterne tæt på træerne? Et vigtigt havetip til august er at tynde ud i frugterne på dine frugttræer. Smitte spreder sig nemlig hurtigt i træet, hvis frugterne hænger for tæt, ligesom grene, der bærer meget frugt, kan knække på især unge og nyplantede frugttræer. Du kan med fordel beskære træerne, når du tynder i dem.
Kom godt i gang med frugthaven
Beskar du dine stikkelsbærbuske og ribsbuske, da du høstede bærrene i juli? Hvis ikke du fik beskåret dem i sidste måned, må du gøre det nu. Det samme gælder solbær og sommerhindbær. Du beskærer dine frugtbuske ved at klippe grenene af helt nede ved jorden. Husker du at gøre det, får du mange flere bær næste sommer.
Beskæring af roser, lavendel & hortensia
I august kan lavendel også beskæres, når de er afblomstrede, og det samme gælder slyngroser og klatrehortensia. Husk også at nippe visne blomster af roserne, så de kan blomstre i længere tid. En kraftig beskæring af lavendel vil jeg altid vente med til april, så de ikke fryser tilbage, hvis vinteren bliver meget kold.
Hortensia – Din guide til pasning & pleje
Har du plantet klatrehortensia eller klatreroser langs en mur? Hvis ikke de får tilstrækkeligt med vand på voksestedet, må du sørge for at vande dem i varmen. Roser er særligt udsatte, når de mangler vand, og får hurtigt sygdsomme som meldug, bladlus og rosenstråleplet. Fra august skal roserne desuden ikke længere have gødning, for nu skal de til at afmodne og gå i dvale – så nyd de sidste blomster.
8. Sådan bekæmper du bladlus & skimmel
Gift er ikke en mulighed i min have, og derfor bekæmper jeg bladlus med vand. På grund af tørke er der ofte bladlus på planterne i august, og sådan et angreb kan hurtigt gøre livet surt for havens blomster. Roserne er i særlig grad udsatte.
10 ting du kan lave i haven i juni
Hvad gør du, når du opdager bladlus? Jeg spuler planterne med koldt vand fra haveslangen. Den kraftige stråle kan nemlig blæse bladlusene væk eller i det mindste reducere deres fremmarch. Jeg gentager ”behandlingen” dagligt, indtil jeg ser en nedgang i angrebet. Husk både at spule på undersiden og oversiden af bladene.
Skimmel viser sig også på denne tid af året. Har du spottet et angreb i kartoflerne? Kap toppen af med det samme, men smid ikke den dårlige top i komposten, så sygdommen kan sprede sig. Du kan sagtens lade kartoflerne blive i jorden og grave dem op senere, selvom de har mistet toppen. Knoldene stopper med at udvikle sig, men de holder sig fint under jorden.
Den nemme kunst at dyrke squash
Dyrker du squash i haven? Den robuste plante kan også få skimmel, men her er følgerne ikke så store. Planten kan leve videre på trods af et angreb, selvom den ser meget medtaget ud.
Rust kan også vise sig på dine stokroser her i august måned, og selvom det ikke kan bekæmpes, kan du mindske smittespredning ved at fjerne de angrebne blade.
9. Gå i gang med omplantning & arrangering af krukker
Det er endnu for tidligt at tænke på efteråret, når sommersolen bager, men alligevel kan du så småt begynde at overveje, hvordan din have skal se ud, når kolde vinde kommer retur. Derfor omplanter og arrangerer jeg krukker i min have i august. Jeg planter dem til med efterårsblomstrende stauder, ligesom et par tidlige forårsløg også finder vej til krukkerne.
Sankthansurt – Efterårsskønhed i sensommerhaven
Forårsblomstrende stauder skal også i jorden i august. De skal nemlig plantes, mens jorden er varm, så rødderne kan nå at etablere sig, før det bliver vinter.
10. Det bedste havetip i august – Husk at sylte & gemme til vinter
Ved du ikke, hvad du skal lave her i sommervarmen? Kig dig omkring mellem havens høstklare afgrøder: det skal du lave i haven i august. Du skal sylte, fryse og gemme alt det gode, som kigger frem lige nu.
Kan du ikke nå at spise alt det, du dyrker? Et af mine bedste havetip i august er at fylde fryseren og fadeburet med alle de lækre frugter og grøntsager, som er klar til at blive høstet nu. Asier, agurker, græskar, hyben, brombær og meget andet skal forvandles til saft, marmelade og chutney.
Tomater trylles til tomatsovs, som kan henkoges. Hyben er herlig til chutney. Bær er bare bedst at smide i fryseren, så de kan bruges til smoothies i løbet af vinteren – mulighederne er mange!
Søde, syltede pærer – Nem opskrift
Et andet lille havetip i august er, at du nu kan høste en sidste om gang rabarber, hvis du ikke har plukket af dem i løbet af sommeren. Dem kan du lave til grød, marmelade, chutney eller den skønneste, rødeste saft.
Sådan bruger du rabarber i madlavningen
Nyd august i haven
Det er tiden med varme dage og lyse nætter, som haven i august er kendt for. Træerne er tætte at frugt, buskene bugner af bær og blomster i farvestrålende kombinationer kaster magi over bedene. Dagligt kan turen til køkkenhaven tages efter grønt til grillen, salatskålen eller rugbrødsmadden – og det er bare med at komme ud og høste.
Snart sænker temperaturen sig igen, men lad være med at tænke på det nu. Nyd august i haven med alt, hvad den indebærer af overflod, fest, farver og magi. Det er lige nu, at sommeren er skønnest, og selvom der er mange gøremål, som skal klares, føles det som en leg her i varmen.
Skriv et svar