Når farverne falmer, får høstanemone for alvor lov at folde sig ud i haven. Med sine rosa, hvide, blåviolette eller pink nuancer skaber de yndefulde blomster, der danser på høje, stive stilke, både struktur og lethed i staudebedet.
Senere når sne kryber ind i alle sprækkerne, sætter rim og frost sig i de visne totter, som blomsterknopperne er forvandlet til. De vipper vinteren igennem, og sender med deres skønhed en skarphed gennem landskabet, som ellers ligger fladt og øde hen.
Ja, der er mange gode grunde til at plante denne snitblomst, du kan læse mere om her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Høstanemone i haven
Fra forår til efterår får du fornøjelse af anemoner i haven, hvor de blomstrer i gule, hvide, blå, røde, lilla og lyserøde farver. I sensommeren folder den smukke staude, Anemone japonica, sig ud.
Høstanemone får en højde på 50-140 centimeter, og fylder godt i bedet med en bredde på 40-50 centimeter. Den har et markant udseende med blomster i langstilkede klaser, der enten er hvide, røde, lilla, pink, blåviolette, lyserøde eller mørke rosa. I midten er gule og orange støvdragere, som lokker bier og andre insekter til.
TIP Vil du have en lav høstanemone, der egner sig til at plante i krukker, skal du vælge Anemone hupehensis. Den kommer fra Kina, og ligner Anemone japonica på en prik.
Det er helt almindeligt, at de yderste kronblade er mørkere end inderbladene, men det giver blot et fantastisk farvespil. Plantens tredelte blade er langstilkede, svagt ovale og oftest mørkegrønne.
Her kan du se og købe et stort udvalg af de mange sorter & arter (reklamelink)
Når sommerblomsterne synker sammen, er høstanemone klar til at overtage med sin blomstringstid fra slutningen af juli eller begyndelsen af august til oktober. Den blomstrer almindeligvis i tre måneder, og er perfekt til at give farve og liv i havens staudebede, når efteråret sætter ind.
Korrekt placering af høstanemone i haven
Har du et bed med delvis skygge, er det en perfekt placering til en høstanemone. I den vilde natur vokser den i lysninger og skovbryn, hvor løvtræernes flimrende kroner tilbyder den halvskygge, og netop det må du efterligne i haven.
Hvis du placerer den i sol, kan det svide de smukke blomster.
TIP Sæt en pind ved planten i efteråret, så du ved, hvor den er placeret. Den kan være lidt tid om at skyde i foråret, og ved at markere voksestedet sikrer du, at den ikke bliver luget væk.
Snitblomsten trives på steder, hvor den kan få lov til at brede sig, men du kan godt dyrke den i krukker. Det vil dog blive aktuelt at give den en ny placering et sted i haven, når den er blevet stor.
Fugtig jord giver de bedste vækstbetingelser
Netop på grund af de omgivelser stauden trives i naturligt, stiller det krav til den jord, du planter i. Den skal være næringsrig og fugtig.
TIP Du skaber en humusrig jord fyldt med næring ved at tilføre jorden organisk materiale som kompost, nedfaldne blade eller andet løvaffald.
Høstanemone trives bedst i veldrænet, porøs jord, så har du en tung, våd havejord, må du lette den med omsat kompost eller lidt sand. Husk dog, at jorden heller ikke må blive for tør.
Nu er det plantetid for høstanemone
Jeg har skrevet det før, men jeg gør det gerne igen: Det bedste plantetidspunkt for stauder, buske og træer er i efteråret. På denne tid er jorden lun, fugtig og let at grave i. Samtidig er solens stråler ikke så skarpe, at de nyplantede vækster bliver udfordret af varmen eller får svedet bladene. Det giver på alle måde de bedste forudsætninger for etableringen af et stærkt rodnet.
TIP Du kan tage stiklinger af høstanemone, men den nemmeste måde at få flere planter på er ved deling. En anden mulighed er også at så fra frø.
Derfor anbefaler jeg også, at du planter høstanemone i efteråret.
TIP Vælg en overskyet dag til udplantning, så solen ikke svider stauden. Det giver den god mulighed for at etablere sig, og er der tilmed regn i vente, er det kun en fordel. Nedbøren sørger for en fugtig jord, og du sparer turen med vandkanden.
Udplanter du i foråret, hvilket bestemt også er en mulighed, må du være opmærksom på at vande efterfølgende. Især, hvis det er meget varmt eller solrigt.
Kom godt fra start med udplantning af høstanemone
Vil du plante høstanemone i haven, skal du bruge en god skovl og en vandkande. Det kræver nemlig ikke mere at anlægge et flot bed.
Sådan planter du
- Grib fat om skolen og grav et plantehul, der både i dybden og bredden er stort nok til, at staudens rødder ikke bliver bøjet.
- Løs jorden i bunden af hullet med skovlen.
- Hæld vand i hullet og lad det sive ned, så jorden er godt vædet og dejlig fugtig.
- Placer nu stauden i plantehullet, fyld jorden tilbage og tryk den forsigtigt fast.
- Vand grundigt.
Uanset om du har købt høstanemoner i potte eller som barrodsplanter, skal de udplantes på samme måde. Sæt altid planter fra potter i samme plantedybde, som de stod i krukken. Barrodsplanter skal placeres i en dybde på 5-7 centimeter.
Anlæg et smukt bed med høstanemoner
Når du anlægger et bed med høstanemoner, skal du huske, at planten breder sig meget og derfor kræver luft omkring sig. Du bør give god planteafstand, så den får de bedste vækstbetingelser, og samtidig ikke kommer til at udkonkurrere naboplanterne.
Guide: Etablering af staudebed
Planter du prydplanten sammen med andre stauder, må du vælge nogle, der kan matche den påtrængende nabo. Du kan også vælge at anlægge et bed kun med høstanemonerne, så du undgår udfordringen med, at de overtager pladsen fra de andre blomster.
Herunder kan du se, hvilke vækster du med fordel kan udse dig som naboplanter.
Plant disse sammen med høstanemone
Du må godt vælge robuste planter, der kan give den stærke høstanemone modspil i staudebedet. Det vil mindske, at den spreder sig med sine sejlivede udløbere. Spørgsmålet er bare, hvilke? For det er ikke alle, der kan plantes med den.
Har du brug for inspiration til, hvilke planter der kan holde anemonen i skak, kan du kaste et blik på denne liste.
Gode planter at sætte sammen med høstanemone
- Hosta
- Hortensia
- Sankthansurt
- Japansk løn
- Akeleje
- Buksbom
- Bregne
- Hvid fredløs
- Digitalis
- Astilbe
- Tidselkugle
- Høstfloks
- Sommerfuglebusk
- Violfrøstjerne
- Løjtnantshjerte
Vigtigt at vide om vanding & gødning
En fugtig jord er afgørende for, at høstanemoner trives, så derfor må du vande jævnligt. Særligt, hvis du dyrker den i krukker, da rødderne her ikke har mulighed for at strække sig længe ned i jorden efter vand.
10 smukke planter til dine krukker
For at få planten til at udvikle dybtgående rødder, skal du vande sjældnere, men til gengæld med større mængder. Daglig vanding med et par smådråber bør altså undgås.
Gødning gives i foråret, når stauden har brug for kræfter til blomstring. Har du plantet i en næringsrig jord, er det ikke nødvendigt at gøde.
Pasning & pleje året rundt
Selvom den ser sart ud med sine høje stængler og lette blomster, er høstanemone en sejlivet staude, som ikke har brug for opbinding. Den er stærkt nok til at bære sig selv, og du kan derfor gemme blomsterstativet og blomsterpindene til de andre planter. De stive stængler gør desuden planten let at arbejde med, hvis du bruger den til dekorationer.
TIP Nogle havemennesker mener, at den smukke prydplante er invasiv, fordi den breder sig meget. Oplever du det som en udfordring, kan det blive aktuelt at beskære plantens kanter ved deling. Du kan læse mere om metoden længere nede i artiklen.
Pasning og pleje gennem vinteren bør du ikke bekymre dig for meget om, for høstanemone kan tåle frost. Når det bliver koldere, og temperaturen daler, smider den sine blade, men du skal ikke brug tid på at fjerne de visne plantedele nu. Vent til foråret. Bladene beskytter mod frostskader, da de fungerer som en slags isolering gennem den kolde vinter.
Vær opmærksom på vinterdækning
Som nævnt oven for er høstanemone hårdfør, og kræver derfor ikke vinterdækning, da den tåler frost. Alligevel vil jeg anbefale, at du vinterdækker nye planter med visne blade eller granris, før det bliver frost. På den måde kan du være sikker på, at planten ikke får frostskader, og samtidig tilfører løvfaldet ny næring til jorden. Det nedfaldne løv komposterer gennem vinteren, så planten optager de gode næringsstoffer og blomstrer talrigt til sommer.
En anden god grund til at lade de visne plantedele blive siddende er, at det er smukt, når den første frost bider sig fast i de visne blade og afblomstrede frø- og blomsterstande.
Jeg holder meget af at se, hvordan rimfrost og sne sætter sine spor på haven. Især fordi høstanemone sætter frøuld, der gennem vinteren står som buketter på de tørre, stive stilke og stritter op i luften. Det springer i øjnene, og tilfører staudebedet højde i en sæson, hvor alt ser fladt og sammenfaldet ud.
Tips til beskæring
Når det bliver vinter, visner planten ned, men når forårssolen kigger frem, begynder den igen at røre på sig. De ovale, grønne blade dækker snart den bare, brune jord, fylder godt i bedet og tager kampen op mod ukrudt. Snart overvinder de både skvalderkål og senegræs.
Staudesalvie – En nem staude til haven
Traditionel beskæring af høstanemone er derfor ikke nødvendigt, og planten skal heller ikke klippes ned med en havesaks.
Til gengæld kan det blive aktuelt at beskære prydplantens kanter gennem deling, hvis du vil undgå, at den spreder sig for meget.
Formering & spredning af høstanemoner
Planten breder sig gennem rødder og frø. Vil du undgå spredning af høstanemone, kan du klippe frøstandene af, når de bliver lyse. Det er nemlig et tegn på, at frøene er modne, og skal fjernes for at undgå selvsåning.
10 ting du skal lave når det bliver efterår i haven
Du kan selvfølgelig også samle dem ind og gemme til foråret, hvis du vil så planten fra frø.
TIP Stauden har meget dybtgående pælerødder, og på samme måde som skvalderkål, kan de udvikle nye planter fra selv den mindste rodklump. Vil du fjerne planten fra et bed i haven, skal du sørge for at alle rod- og plantedele bliver gravet op.
Foruden frøformering spreder planten sig gennem udløbere eller rodskud, og det kan blive både vildt og voldsomt at være vidne til. For at mindske fremtoget i staudebedet, kan det blive aktuelt med deling og flytning. Hvordan du gør det, fortæller jeg dig herunder.
Sådan gør du: Deling & flytning af høstanemone
Vil du give væksten en ny placering i haven eller har du formering i tankerne, er deling og flytning vejen frem. Du kan så høstanemone fra frø, men den hurtigste måde at få nye planter på er ved deling.
Det bedste tidspunkt til udplantning er i efteråret, og det samme siger havefolk også, når du spørger dem, hvornår stauder skal deles og flyttes. I efteråret er blomstringen afsluttet, planten går i dvale og kan derfor lettere omplaceres uden, at det skader blomstersætningen.
En undtagelse, som bekræfter reglen, er høstanemonen, som kræver flytning i foråret. Den har brug for lang tid til at etablere sig på sin nye placering, og netop derfor skal du dele og flytte den i foråret. Rodnettet er længe om at få fat, så derfor må du i gang i god tid før vinter. Hold flyttedag når jorden bliver lun og frostfri omkring april eller maj.
Sådan deler du høstanemone
- Grav planten op med en skovl og dæk det tomme hul med jord efterfølgende.
- Del nu forsigtig rødderne med hænderne eller brug skovlen til arbejdet.
- Når planten er delt, flytter du den til et nyt sted i haven.
- Du behøver ikke at få meget af rodklumpen med ved deling, for planten er så robust, at den sagtens kan komme til kræfter uden et stort rodnet.
Find de rigtige sorter & arter til din have
Der findes mange sorter og arter inden for anemoneslægten, så hvilken høstanemone du skal vælge, kan give anledning til hovedbrud.
TIP Stauderne kan både købes som barrodsplanter eller i krukke. Det billigste er at købe barrodsplanter i februar, så de har god tid til at etablere sig, men husk, at de skal udplantes straks, da de ikke tåler at tørre ud.
Vil du have en høj eller lav variant? Passer en rød, blåviolet eller hvid høstanemone bedst i bedet? Mulighederne er mange, så for at hjælpe dig godt på vej, har jeg herunder skrevet lidt om de mest populære sorter og arter.
Her kan du se priser og købe høstanemoner (reklamelink)
Gode sorter til haven
- ’Honorine Jopert’ bliver mellem 100-120 centimeter høj, og sætter hvide blomster fra august til september. Den er oplagt at bruge til bunddække.
- ’Königin Charlotte’ blomstrer rosa fra august til oktober og pryder blomsterbedet med en højde på 80-120 centimeter.
- ’Pamina’ får røde blomster og når en højde på 80 centimeter.
- ’Whirlwind’ er en fyldig, hvid sort med gul midte. Den bliver op til 80 centimeter høj, har en blomstringstid fra august til oktober og trives godt i fugtig have- eller surbundsjord.
- ’September Charm’ er en lav høstanemone på 50-80 centimeter, som sætter lyserøde eller rosa blomster, du kan glæde dig over fra juli til september.
- ’Splendens Superba’ er endnu en lav, rosa sort på 60 centimeter. Blomstringen, der begynder i august, varer i tre måneder.
- ’Prinz Heinrich’ skaber sensommerstemning med sine mørke, rosa farver fra august til oktober. Gennem blomstringstiden vil den blive mørkere. Sorten bliver mellem 50-100 centimeter høj og opnår en bredde på 30-50 centimeter.
- ’Ruffled Swan’ er en hvid høstanemone med et smukt, blåligt skær. Den får en højde på maksimalt 70 centimeter, og blomsterne folder sig ud i månederne fra juli til oktober.
- ’Rubra’ er en rød sort på 60 centimeter.
Er høstanemone giftig?
Høstanemone er giftig både for børn, voksne, hunde og andre. Derfor skal du ikke bruge den i madlavningen eller som pynt på kager også desserter.
32 spiselige blomster til haven
Har du mindre børn, som leger i haven, skal du huske at fortælle dem, at planten ikke kan spises, men skal nydes i bedet eller buketter.
Skriv et svar