I det tidlige forår myldrer de spæde brændenældeskud frem fra jorden. For mange haveejere er det lig med lugning, men hvorfor ikke bruge nælderne nyttigt?
Når jeg har luget de vilde urter væk fra havens bede, tager jeg dem med ind i køkkenet hvor jeg forvandler dem til en grøn, nordisk hummus. Det er nemt og lækkert, og en fin måde at bruge ”ukrudtet” på.
Vil du smage, får du opskriften her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Prøv min opskrift på hummus
Vi er ude i en nordisk hummus med smag af vild natur, skov og krat. Min opskrift på hummus er med brændenælder, og netop det gør den til noget helt specielt sammenlignet med en traditionel, mellemøstlig version.
Du kan lave opskriften så længe, brændenælderne er i sæson, men det er de små skud, som smager bedst. Når bladene bliver større, får de en grov, strenget tekstur, så pluk altid de mindste blade.
Det skal du bruge
→ 250 g. kogte kikærter
→ 2 store håndfulde brændenælder (kun bladene)
→ Saft fra ½ citron
→ 1 tsk. chiliflager
→ Salt og peber
→ Vand efter behov
Jeg laver hummus med tørrede kikærter, som jeg udbløder i 10-12 timer, før jeg koger dem møre i 45-60 minutter. Skal det gå stærkt, kan du selvfølgelig sagtens bruge kikærter fra dåse.
Sådan laver du hummus med brændenælder
Brændenældernes stilke er meget seje, så dem skal du ikke bruge. Det er kun de små, fine blade, som smager dejligt. Begynd derfor med at nippe bladene af stilkene – og brug handsker! Der er en grund til, at urten hedder brændenælde.
Vil du undgå, at din hummus bliver for spicy, kan du blanchere brændenælderne et par sekunder i kogende vand. Køl af i isvand og vrid vandet ud af dem, så er de klar til brug. Det får desuden nælderne til at brænde mindre.
Sådan gør du
✓ Hak brændenælderne groft og læg dem i en blender med kikærter, chili, citronsaft, salt og peber.
✓ Tilsæt vand og blend hele herligheden sammen.
✓ Jo mere vand du tilsætter, desto tyndere bliver konsistensen.
✓ Smag til med salt, peber og chili.
Der er forskel på, hvor tynd jeg synes, min hummus skal være. Jeg er vild med en cremet konsistens, som er fløjlsblød i munden, når jeg bruger den som pålæg. Modsat synes jeg, at en grov tekstur er lækker, når jeg bruger plantepålægget som tilbehør i madpandekager.
Alt du skal vide om brændenælder
Det fine ved hjemmelavet hummus er, at du selv bestemmer, hvilken konsistens den skal have. Ved at tilsætte vand, kan du ændre teksturen, så den passer til dine smagsløg. Vil du have en grov version, skal du tilsætte mindre vand og blende i kortere tid.
Tips til holdbarhed & opbevaring
Jeg opbevarer den færdige hummus i et lufttæt glas eller beholder, som jeg sætter i køleskabet. Her holder den sig frisk og lækker i en uge. På grund af den lange holdbarhed laver jeg altid en stor portion, så jeg har smørepålæg til en hel uge.
TIP På udkig efter en hurtig og nem hummus? Jeg bruger en foodprocessor til opgaven, men du kommer også langt med en kraftig stavblender eller minihakker.
Kan du ikke nå at spise hele portionen? Du kan trille den hjemmelavede hummus til kugler og bage dem i ovnen eller stege dem på panden – så har du falafler til aftensmad eller frokost. Er konsistensen meget lind, kan du samle plantefarsen med lidt fuldkornsmel eller flere kikærter.
Hummus med smag af…
Der er så mange måder, du kan krydre dit plantepålæg på. I den her opskrift har jeg brugt brændenælder, men du kan også lave hummus med smag af alt fra ramsløg til karry, muskat, spidskommen, paprika og koriander.
Du kan også tilføje lidt gulerod eller rødbede, hvis du vil give den farve, præcis lige som brændenælderne jo farver cremen grøn.
Vil du have en spicy hummus, kan du krydre med hvidløg, chili og cayenne, og for et mellemøstligt touch kan du lave din hummus med sesamfrø eller nigellafrø. Det er er fint alternativ til tahin, hvis du foretrækker en version uden det.
Lav din hummus uden olie eller tahin
I en traditionel opskrift er tahin en væsentlig ingrediens, og det samme gælder for olivenolie. Det holder jeg også meget af at komme i, når jeg laver den originale version, men i den nordiske variant med brændenælder bruger jeg det ikke.
TIP Jeg bruger en smule ekstra vand, fordi jeg laver hummus uden olie eller tahin. På den måde kan jeg køre konsistensen helt fin.
Leder du efter en hummus uden tahin eller olie, skal du prøve min udgave. Den bliver præcis lige så blød, rund og cremet som originalen, og brændenælderne tilfører en fin dybde, som erstatter den rundhed, tahin tilføjer.
Vil du tilsætte smagsgiverne, kan du selvfølgelig bare gøre det. Jeg vil anbefale, at du til denne opskrift bruger 2 spsk. tahin og ½ dl. olivenolie.
Den grønne hummus er et flot tilbehør
Jeg kan ikke modstå mad, der sprudler af farver, og derfor holder jeg ekstra meget af denne grønne hummus med brændenælder. Især i det tidlige forår er den festlig at sætte på bordet – for det er jo på den tid af året, vi virkelig trænger til frisk grønt.
Hjemmelavet knækbrød med kerner
Jeg bruger hummus som tilbehør til det meste – fra frokostbordet til aftensmaden og som en hurtig snack, når jeg er på farten.
Det smager rigtig godt som tilbehør på brød, og er et perfekt pålæg i en sandwich. Ofte smører jeg det også i en madpandekage, hvor det giver en cremet konsistens. En grøn hummus er også god til salater eller som tilbehør til bagte rodfrugter, hvis du har brug for et alternativ til pesto, dressinger eller sovs.
Til grønsagsstænger er hummus det bedste tilbehør. Gulerødder, agurker, peberfrugter, sukkerærter og bladselleri skåret i stave er lækre at dyppe i dippen. Du kan også tage maden med på farten, så så har du en hurtig snack, du kan spise, når sulten melder sig.
Få et boost fra brændenælder
Brændenælder har en fin smag af spinat, og tilfører en flot, grøn farve til ærterne. Det er dog ikke kun for den gode smags skyld, du skal plukke vilde urter og bruge i køkkenet. Brændenælder er næringsrige, og vil du lave en særligt sund hummus, kan du med fordel bruge nælderne.
De har et højt indhold af A-vitamin og C-vitamin, og samtidig brændenælder rige på kalcium, jern, protein og kalium.
Syltede rødløg – Et perfekt, pink tilbehør
De er sprængfyldt med vitaminer og mineraler, som er være en vigtig del af hverdagskosten. Efter en lang vinter er det altså helt perfekt at gå en tur ud i forårssolen, samle vilde urter og smutte hjem i køkkenet for at lave et sundt tilbehør, der booster depoterne.
Skriv et svar