Knasende, sprøde stængler med en dyb, intens smag er det, jeg forbinder med bladselleri eller blegselleri, som planten også kaldes. Derfor har den selvfølgelig en plads i min have, og selvom det nogle gange er udfordrende, kan man dyrke bladselleri selv.
Vil du forsøge? Jeg fortæller dig her, hvordan du gør, for du skal ikke være nervøs for, at det ikke lykkes. Sørger du for, at planterne får god næring og vand nok, så er du allerede godt på vej.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sprøde bladselleri i haven
I bund og grund findes der tre forskellige slags selleri: vild selleri, Apium gravoeolens, knoldselleri, Apium graveolens var. rapaceum, og bladselleri, Apium graveolens var. dulce. Knoldselleri og bladselleri er dem, man dyrker i haven, og faktisk har forskning vist, at både de gamle romere, grækere og egyptere dyrkede blegselleri lang tid før, knoldselleri kom på menuen i 1700-tallet.
Det er ikke svært at gro bladselleri, hvis du passer dem godt og med tanke på, at bladselleri ikke er flerårig, men skal sås hvert år, er det jo en fordel.
TIP Modsat familiemedlemmet knoldselleri danner bladselleri ikke nogen knold, men dyrkes i stedet for de sprøde stængler, der bliver omkring 45 centimeter høje.
Du skal dyrke dem på et fugtigt sted, så de aldrig mangler vand, og faktisk vokser de godt, hvis de får en skyggefuld placering. Det er derfor ikke nogen dum idé at dyrke bladselleri på nord- eller vestvendte placeringer.
Blegselleri & bladselleri – Er der forskel?
Blegselleri og bladselleri er faktisk den samme plante. Den eneste forskel er, om planten er bleget eller ej. Bleget bladselleri kalder man for blegselleri, og det får du ved at hyppe jord omkring stænglerne, så de ikke får sollys.
Længere nede i artiklen har jeg mere udførligt skrevet, hvordan du får blegselleri i haven. Der er nemlig flere metoder, du kan bruge, når stænglerne skal bleges.
Kom godt i gang med dyrkning af bladselleri
Er du vild med selleri? Så er det heldigt, man selv kan dyrke bladselleri, for smagen af den hjemmedyrkede grøntsag er noget for sig. Den er meget kraftig og virkelig intens.
Den største udfordring ved dyrkning af bladselleri er, at planterne ikke må mangle vand, hverken under forspiring, hærdning eller på friland. Tørrer de ud bare et par enkelte dage, sætter det dem meget tilbage og samtidig øger det risikoen for, at de går i stok senere på sommeren. Mit bedste råd til dig er derfor, at du finder vandkanden frem med det samme.
Vanding er vigtigt, men dyrkning af bladselleri stiller også krav til temperaturen. Frø fra bladselleri spirer ved 16-20 grader, så stuetemperatur er den ideelle temperatur til forspiring. Du kan derfor med fordel begynde dyrkningen i vindueskarmen.
Dyrkningsvejledning til rødbeder
Det kan dog blive en udfordring af dyrke bladselleri i drivhus først på sæsonen, for temperaturen må ikke komme under 13 grader flere dage i træk. De kolde temperaturer får planterne til at gå i blomst, og vil du høste bladselleri til middagsmaden, er stokløbning noget, du skal undgå.
Du skal derfor holde godt øje med vejrudsigten og termometret, og jeg har mange gange oplevet, at jeg ikke en gang til 1. maj kunne sætte mine bladselleri i drivhuset.
Sådan skal du så salat i haven
Ovenstående er gode havetips at have i baghånden, når du skal dyrke bladselleri, men lad os komme videre nu. Vi begynder nemlig forspiringen af bladselleri allerede i begyndelsen af marts.
Begynd med såning fra frø fra bladselleri
Såning af bladselleri har jeg på programmet fra begyndelsen af marts, men du kan faktisk gøre det hele måneden. Vil du høste store stilke senere på sæsonen, skal du tidligt i gang, for jo før du sår frøene, desto større blegselleri får du.
Kom godt i gang med forspiring
Planterne tåler ikke frost, når de er små, så derfor begynder såning af bladselleri i vindueskarmen eller i et opvarmet drivhus. Det er meget vigtigt, frø fra selleri får lys, hvis de skal spire. Derfor skal du være lidt opmærksom, når du sår.
Bladbeder – Sådan dyrker du dem
Du begynder med at gøre spirebakkerne klar ved at fylde dem med god såjord. Med læg hånd lægger du bagefter frøene i bakkerne og afslutter ved at drysse jord over. Frøene skal ikke dækkes helt, så forestil dig, at jorden er flormelis, som skal pudres over en kage. Frø fra bladselleri skal ikke bruge mere jord, og jeg lover, de skal nok spire.
TIP Vanding af bladselleri er vigtigt gennem hele sæsonen – fra forår til efterår. Det forhindrer, at de går i stok.
Vand forsigtigt frøene, sæt spirebakken i en klar plastikpose og stil den et sted med rigeligt med lys – dog uden, at den får direkte sollys. Planterne må på intet tidspunkt tørre ud, så sørg for at vande dem jævnligt.
Smagen af lakrids – Dyrk fennikel
De næste 14 dage bliver afgørende, for de viser, om du er lykkedes med såningen. Det er nemlig i løbet af de næste par uger, frøene begynder at spire.
Tid til udplantning af bladselleri
Kigger kimbladene grønne og fine frem under forspiringen? Dejligt, så er du godt på vej! Husk at fjerne plastikposen fra spirebakken så snart, der kommer grønne blade til syne. Det er nemlig kun frøene, der har brug for høj luftighed for at vokse, mens planterne har brug for almindelig ventilation.
Guide: Tid til at prikle planter
Det er tid til at plante selleri ud i større potter, når de første rigtige blade har foldet sig ud. Det kalder man at prikle. Du prikler planterne ud med en afstand på 3-4 centimeter første gang, og når de vokser til og bliver større, prikler du dem ud endnu en gang. Anden gang planter du bladselleri ud med en afstand på 10 centimeter mellem hver plante, og er faren for nattefrost drevet over, kan du sagtens sætte dem i drivhus nu.
Det er vigtigt, du ikke sætter planterne dybere i jorden, end de oprindeligt stod, når du prikler.
Sådan gør du: Hærdning af planter
Før du udplanter bladselleri på friland, skal de hærdes. Det betyder, at du et par dage før udplantning tager dem ud under åben himmel i dagtimerne, så de kan vænne sig til de nye temperaturer og det skiftende vejr. Livet i drivhus er en beskyttet tilværelse, så det er vigtigt, planterne når at indstille sig på udelivet.
Den nemme kunst at dyrke squash
Du kan plante bladselleri i køkkenhaven, når de har et kraftigt rodnet. Plantetidspunktet varierer naturligvis år efter år, men jeg planter ud fra midten af maj til begyndelsen af juni.
Sådan skal du plante bladselleri
Planteafstande og dybder er ofte temmelig afgørende uanset, hvad du dyrker, og det gælder naturligvis også blegselleri. Du må nemlig ikke plante dem dybere, end de stod i deres potter. Det gælder både, når du prikler dem og ved udplantning af bladselleri på friland.
TIP Husk at fjerne sideskuddene, når de kigger frem midt på sommeren. Det giver dig store, sunde planter.
Er du klar til at plante bladselleri? Når faren for nattefrost er forbi fra midten af maj, er det tid til udplantning. Bladselleri skal plantes med en afstand på 25 centimeter mellem hver plante og 25 centimeter mellem hver række.
Kom godt i gang – 10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Planter du med mindre afstand, får du flere stængler, som bliver længere og blegere, fordi de strækker sig efter lyset. Det er derfor en smagssag, hvilken afstand blegselleri skal have hos dig – det kommer nemlig an på, hvordan de skal tage sig ud, når du høster dem.
Vigtigt at vide om jord & gødning
På samme måde som knoldselleri har bladselleri brug for meget næring for at kunne gro. Du skal derfor vende en god omgang kompost eller husdyrgødning i jorden i efteråret, så det kan nå at omsættes i løbet af vinteren.
Dæk også gerne bedet med blade eller andet organisk materiale, som komposterer i løbet af de næste måneder, og samtidig er med til at holde næringsstofferne i jorden. Når foråret kommer, er jorden i mellemtiden blevet perfekt til udplantning af bladselleri.
TIP Det er en god idé at give bladselleri jorddække i løbet af sæsonen. Du kan både bruge tang, græsafklip, blade eller halvomsat kompost. Foruden at tilføre planterne gødning, minimerer det også deres behov for vand.
Blegselleri: Blegning af bladselleri
Nogle foretrækker blegede bladselleri eller blegselleri, og er du en af dem, er der flere metoder, du kan bruge. Du kan selvfølgelig plante en selvblegende sort, men hvis ikke du kan få fat på sådan en, skal du læse med nu.
TIP Blegede bladselleri er mere sprøde end de ublegede, men mange foretrækker dem, fordi de er mindre bitre end de ublegede.
Blegning af bladselleri kan gøres på flere måder, men den nemmeste vej til succes er ved at dække planterne med halm i efteråret. Læg afdækningen tæt op ad planterne – og helt op i bladhøjde. Den eneste ulempe ved metoden er, at de yderste blade ikke bleges, og nogle år har jeg også oplevet, at det har fået stænglerne til at rådne.
Derfor vender vi næsen mod næste metode.
Find et godt graveredskab frem og lav en rende, der er cirka 40 centimeter bred og 30 centimeter dyb. I den planter du bladselleri, og når sommeren går på hæld, binder du på toppen på planterne sammen, lægger jord omkring dem og løsner toppene igen.
Vent nu et par uger før du begynder at hyppe din bladselleri, som var det kartofler. Det giver også blege selleri.
Kan bladselleri overvintre?
Selvom selleri er i sæson fra juli til november, kan bladselleri ikke overvintre under normale forhold. De tåler nemlig ikke frost, og vil du have dem stående på friland gennem vinteren, skal du dække dem godt ind og krydse fingre for en mild vinter.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Jeg høster bladselleri, før nattefrosten indfinder sig efteråret, men da jeg dyrker mange selleri, lader også altid nogle stå på friland. Jeg sørger for at dække mine bladselleri grundigt med halm og fiberdug, så de kan holde varmen. På den måde kan jeg forlænge sæsonen og høste i lang tid.
Fiberdugen fjerner jeg dog, når det ikke fryser, for planterne kan rådne, hvis de udsættes for langvarig fugt.
Vælg de rigtige sorter
En succesfuld sæson begynder med de rigtige sorter, som både dyrkningsmæssigt og smagsmæssigt passer til dig. Der er ikke vildt mange sorter af bladselleri, du kan vælge imellem, men opgiv ikke håbet – du kan skal nok finde en variant, du kan dyrke.
TIP De fleste sorter af blegselleri er grønne eller hvide, men ’Giant Red’ er en fin, rød variant.
Er du på udkig efter en selvblegende bladselleri eller blegselleri, er ’Golden Selfblanching’ en gammel sort, som selv sørger for at blege stænglerne.
Det samme kan man ikke sige om ’Tall Utah’, men til gengæld er det en af de mest almindelige sorter i haverne. Derudover kan jeg også nævne ’Gewone Snij’, ’Pascal’ og ’Aromatischer’, der alle er grønne sorter.
Du kan samle dine egne frø fra bladselleri
Bladselleri er ikke flerårig, så vil du have den i haven, må du plante hvert år. Til gengæld er det nemt at tage sine egne frø fra planten. Det eneste du skal være opmærksom på, er, at den krydsbestøver.
Bladselleri er skærmblomstrende, og det betyder, at den på første år laver store stilke, som du kan høste og spise. Dækker du den godt ind, så den overvintrer, vil den på andet år sætte små, hvide skærme, som frøene gemmer sig i.
TIP Vil du vide, om dine egne sellerifrø kan spire? Det kan du nemt finde ud af med en spiretest. I videoen viser jeg dig, hvordan du gør.
Jeg vil anbefale, at du samler frø fra bladselleri på en tørvejrsdag. Det er nemlig meget vigtigt, at frøene er tørre, når du skal gemme dem. Opbevar frøene frostfrit og mørkt i avispapir eller kaffefiltre til du skal så dem. Husk at skrive sortens navn og høstdato på, før du gemmer frøene væk til foråret.
Tips til høst & opbevaring af bladselleri
Hvornår bladselleri høstes, afhænger af, hvornår du fik forspiret planterne i foråret. Som regel er høst af bladselleri noget, du gør løbende, og allerede fra juli kan du plukke de første stængler. Sæsonen løber imidlertid længe, og jeg henter friske forsyninger gennem det meste af vinteren.
Høst og opbevaring af æbler til vinter
Du skal bare være opmærksom på, at bladselleri ikke tåler frysning, og før nattefrosten farer over haven, skal du have dem høstet eller pakket godt ind, så de ikke tager skade.
Kom godt i gang med frugthaven
Efter høst skal opbevaring af bladselleri ske på et frostfrit sted enten i skuret eller køleskabet. Lægger du stænglerne i en pose har de en holdbarhed i køleskabet på et par uger. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dig at komme stænglerne i fryseren, for bladselleri kan ikke fryses – det bliver noget smatværk.
Sådan høster du blegselleri
Det er en fordel at høste bladselleri løbende, for selvom stænglerne kan holde sig friske et par uger i drivhuset eller køleskabet, er holdbarheden ikke lige så lang som ved knoldselleri og andre vinterafgrøder.
Trin for trin: Få agurker i drivhuset
Desuden smager stænglerne også bedst, når de er helt friske. Derfor høster jeg kun dem, jeg skal bruge – resten får lov til at stå i køkkenhaven og vente.
Dyrkning af radiser fra frø til høst
Høst af blegselleri kræver en skarp kniv. Du kan også grave hele planten op, så roden tages med, men jeg lader den som regel sidde i jorden og nøjes med at skære stænglerne af. Med en skarp kniv lægger jeg et snit lige der, hvor stænglerne er vokset sammen. Så kan jeg tage hele bundtet med ind i køkkenet og tilberede.
Gode råd om sygdomme & skadedyr
Den bedste måde at mindske risikoen for sygdomme og skadedyr i dine blegselleri er ved at lade dem indgå i et godt sædskifte. Du skal derfor aldrig dyrke bladselleri samme sted år efter år, men lad dem rotere, så der går 4 år, før du dyrker dem samme sted igen.
Desværre er et godt sædskifte ikke nogen garanti, og sygdomme eller skadedyr kan alligevel finde vej til haven. Selv den bedste gartner møder udfordringer, så opgiv ikke!
Herunder kan du læse mere om de mest almindelige sygdomme og skadedyr ved dyrkning af bladselleri.
Selleribladplet
Den mest almindelige sygdom blegselleri rammes af, er selleribladplet, der viser sig som små, gråbrune pletter på stængler og blade. Først angribes plantens ældste blade, men hurtigt spreder sygdommen sig til hele planten, og det kan være meget frustrerende at være vidne til.
Når du opdager selleribladpletsyge, skal du med det samme fjerne hele planten, så angrebet ikke spreder sig til naboplanterne.
Sorten ’Tall Utah’ har ry for at være resistent over for selleribladplet.
Sellerifluen
Kan du se hvidlige striber på bladene? Så har du haft besøg af sellerifluen – eller selleriminerfluen, som den også kaldes. Du skal fjerne de angrebne blade straks, så smitten ikke spreder sig.
Lækre opskrifter med bladselleri
Når det gælder smag, er bladselleri mere mild end knoldselleri, og derfor egner den også bedre til at servere utilberedt. Den skarpe smag er nemlig knap så gennemtrængende, og derfor kan du sagtens spise bladselleri rå. Dyppet i dip er det en lækker snack sammen med gulerødder og andet grønt.
Perfekt, pinkt tilbehør – Opskrift på syltede rødløg
En af mine favoritter, når vi snakker opskrifter med bladselleri, er klassikeren waldorfsalat. Det er old school, men simpelthen så skønt! Den dybe sellerismag, de søde vindruer og de knasende, bitre valnødder er en perfekt kombination, og i efteråret står tilbehøret på bordet mere end én gang herhjemme, kan jeg godt afsløre.
En klassiker: Opskrift på syltede rødbeder
Der er dog også mange andre opskrifter med bladselleri, du kan kaste dig over, hvis du ikke er så meget til waldorfsalat. Grøntsagen kan nemlig tilberedes på mange måder, og både stegt bladselleri i wok eller tilberedt i ovn som en del af gryderetter er den lækker. I grønsagssuppe er selleri helt uundværlig, synes jeg, for den tilføjer både fylde og dybde.
TIP Brug bladene fra selleri som suppevisk. Der er masser af smag i dem!
Tilberedning af bladselleri er ikke det store hokus pokus, for du kan bruge stænglerne i alt fra supper til gryderetter og saucer. Hver gang du synes, at en opskrift trænger til et pift, kan bladselleri som regel gøre underværker. Du kan også bruge saften til juice og smoothies.
Desuden er er bladselleri sundt og indeholder mange fibre og mineraler.
Kimie
Jeg har fået vældig godt resultat ud af mine bladselleri. Høster stængler hen ad vejen og bruger bl.a. i supper og smoothies. Men jeg er lidt i tvivl mht. toppen. Den smager meget bitter. Så er det normalt at fjerne den og kun bruge stænglen?
Desuden vil jeg prøve dine forslag til næste år m.h.t at få mere lyse stængler.
hverdagshaven
Hej Kimie.
Dejligt, du har fået sådan en god høst i år og bruger stænglerne til alle mulige lækre ting. Jeg synes også, at bladselleri er virkelig lækkert til smoothies og greenies. Det er helt normalt, at man ikke bruger toppen. Der er mange, som synes, den smager bittert, og når du har det sådan, er der ingen grund til at spise den.
Jeg håber, at mine forslag fungerer for dig, så du får lysere stængler i næste sæson.
Held og lykke med dyrkningen.
Mange hilsner
Christine.