Der findes to typer havemennesker. De første er dem, der lægger frø i jorden og håber på det bedste. De næste er dem, der spiretester deres frø for at være sikre på, de spirer, når de kommer i jorden.
Begge metoder er velafprøvede rundt omkring i haverne, men i langt de fleste tilfælde er det dem, der har lavet en spiretest, som kan høste det største udbytte efterfølgende.
Og hvorfor ikke være på den sikre side? Det er nemlig ærgerligt at gå glip af de lækre tomater eller de skønne sommerblomster, for det er hverken svært eller tidskrævende at teste dine frøs spireevne. Læs med her, så viser jeg dig, hvordan du skal gøre.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan laver du en spiretest
Det er ikke svært at lave en spiretest, så der er faktisk ikke nogen undskyldning for ikke at teste de gamle frø, inden en ny havesæson begynder.
Nu skal du høre, hvordan du gør.
Sådan laver du en spiretest
- Du starter med at tage et par stykker køkkenrulle eller nogle vattotter, som du fugter godt.
- Placer papiret på en tallerken eller et andet underlag, som du kan flytte – det er mest praktisk.
- Læg så de korn eller frø på køkkenrullen, som du vil spireteste.
- Grib fat om en rulle med husholdningsfilm eller en klar plasticpose og læg det over din spireprøve, så der kommer høj luftfugtighed under plasten. Vær opmærksom på, at der under hele spiretesten er fugt under plasten, for frøene må ikke tørre ud.
- Sæt din spireprøve ved stuetemperatur og vent så på, at frøene begynder at udvikle sig. Sørg for, at frøene ikke får direkte sol.
Det tager omkring 2-3 dage før, at frøene begynder at vise tegn på, om de er spiredygtige. Du skal dog være opmærksom på, at nogle sorter faktisk kan være over 1 uge om at udvikle sig, så tålmodig kan blive nødvendigt. En god tommelfingerregel er, at frø, som spirer efter de første par dage, er dem, der vil have de bedste muligheder for at klare sig, når de plantes ud. Det er nemlig dem, der har den største spireenergi.
TIP De fleste frø kan spire ved omkring 20 grader. Salat er dog en af de afgrøder, der ikke kan spire ved høje temperaturer. Derimod kan agurk, chili og tomat godt lide, når temperaturen ligger omkring 25 grader.
Du kan sagtens spireteste flere frø på den samme tallerken. Du skal bare huske at markere, hvilke frø du tester.
Hvorfor skal jeg lave en spiretest af frø?
Nogle sorter spirer hurtigere end andre. Spinat, salat og radiser er hurtigt ude af starthullerne, så har du lagt de frø i jorden, kan du hurtigt så dem om med gode resultater, hvis ikke de spirer. Ingen større skade er sket og i løbet af et par uger, vil de nye, friske frø have udviklet sig til lækre grøntsager.
Kom godt i gang med forspiring af sommerblomster & grøntsager
Sådan er det bare ikke med alle afgrøder, og præcis derfor er det en god idé at lave en spiretest af frø. Den viser dig nemlig hurtigt, hvordan dine frøs spireevne er.
Det kan især være en fordel, hvis du står med nogle sorter, der vokser langsomt. Det gør selleri, gulerødder og persille som bekendt, og vil du høste dem i køkkenhaven i år, har du ikke tid til at vente på, om de spirer i jorden. Det er nemlig sorter, du ikke kan nå at så om midt på sæsonen, og slutresultatet vil blive en meget lille høst. Ikke rigtigt det, man går og drømmer om, vel?
Det samme gælder også de sorter, du forspirer, og som er lang tid om at udvikle sig. Det kan være tomater og agurker, men også mange blomsterfrø hører ind under den kategori.
Få et forspring
En spiretest giver dig muligheden for at komme lidt på forkant, så du kan finde ud af, hvilke frø du egentlig kan forvente dig noget af i den kommende sæson. Når du laver en spiretest af frø eller korn, kan du hurtigt finde ud af, om du skal bestille nye frø hjem eller om dem du har, kan bruges. Det er jo penge sparet, hvis du kan bruge de frø, du allerede har på lager.
Find spireprocenten på dine frø
Når du har set, hvor mange af dine frø, der spirer, kan du finde spireprocenten. En spireprocent på 100 % er relativt sjældent, så får du det – tillykke! Godt gået, du har nogle gode frø på hånden.
Er det kun halvdelen af dine frø, der er spiret, ser det knap så godt ud. Man anbefaler nemlig, at frø med en spireevne på under 50 % ikke bruges. En lav spiringsprocent indikerer, at frøene er for gamle.
TIP Det er meget nemt at se, om frøene er spiringsdygtige. Begynder de ikke at udvise livstegn efter et par dage, vil de nemlig begynde at rådne.
Har dine frø en lav spiringsprocent? Du kan eventuelt så flere frø i dine rækker, hvis du alligevel vælger at bruge dem.
Du kan øge spireevne & holdbarhed ved korrekt opbevaring
Det gælder om at opbevare sine frø rigtigt, hvis man vil øge deres spireevne. Hvordan gør man så det? Jo, frø skal opbevares tørt, mørkt og ikke alt for varmt. Bliver de det, kan de bevare deres spireevne i mindst 2 år – og nogle helt op til både 5 og 6 år.
TIP På nogle frøposer kan du både se, hvornår frøene er høstet og hvor længe de kan holde sig. Nogle gange er frøenes spiringsprocent også skrevet på posen. De fleste frø kan dog sagtens spire, selvom de har overskredet udløbsdatoen, og med en spiretest kan du finde ud af, hvilke frø, der stadig er friske.
Opbevarer du dine frø i et varmt rum, kan det nedsætte deres holdbarhed lidt, men det er først, hvis de opbevares i fugtige omgivelser, at deres holdbarhed mindskes markant. Fugt vil i store tilfælde få frøene til at rådne.
TIP Skriv altid dato eller årstal på dine frøposer, hvis du høster dine egne frø. Det hjælper dig med at holde styr på, hvor gamle dine frø er.
Selvom du har opbevaret dine frø efter alle kunstens regler, er der aldrig nogen garanti for, at de vil spire. Derfor kan det være en god idé at lave en spiretest.
Vil du gerne spare tid i det travle forår?
Foråret er en travl tid for haveejerne, for der er mange ting, der skal nås. Derfor vil de fleste gerne spare tid, så de kan koncentrere sig om at lave stiklinger, prikle, så og spire. Du kan spare tid med en spiretest.
Inden du kommer frøene i jorden eller bestiller nye hjem, er det en god idé at finde ud af, om dem du allerede har i gemmerne, egentlig stadig kan spire. Kan de det? Så kan de jo lige så godt komme i jorden, før du køber nye frø. Samtidig er det også kun en fordel at vide, at de frø du kommer i jorden, faktisk kan spire. Ellers er der lang udsigt til, at du får bønner, ærter og andet i køkkenhaven.
Sagt på en måde: du sparer tid. Fordi du ikke skal så om. Efter en spiretest af frø og korn ved du nemlig, om de frø du lægger i jorden, vil spire.
Men er det ikke lige så nemt bare at lægge frøene i jorden? Nej, egentlig ikke. Du kan spireteste frø ved at lægge dem i jord, men det er meget hurtigere at teste, om de er spiredygtige på køkkenrulle eller vat. Når du lægger frøene på køkkenrullen, vil de straks begynde at suge fugt til sig, og i løbet af få dage vil du kunne se, om de er spiredygtige. Tester du dine frø i jord, vil det tage meget længere tid.
Så hvilken haveejer er du? Den, der håber på det bedste eller den, der laver en spiretest? Jeg ved godt, hvilken haveejer jeg er.
Jasmin
Kan man så plante de frø ser spirer bagefter eller skal spiretesten kasseres og nye frø fra samme pose bruges til selv dyrkningen? 😊
hverdagshaven
Hej Jasmin.
Jeg tror da helt bestemt, at du sagtens kan plante spirerne. Bare sørg for, at de ikke ligger fremme til spiretest alt for længe, men bliver dækket med jord, så snart de viser livstegn.
Mange hilsner
Christine.