Der breder sig den dejligste duft af lavendel, når sommervinden tager fat i blomsterne. Det er en varm duft, og i tankerne sendes jeg straks til Provence eller endnu længere væk, hvor lavendelhaverne blomstrer i et lillablåt flor.
Heldigvis kan det godt lade sig at gøre at få en lille bid af sydens lavendler her langt mod nord, for der er mange typer af lavendel, som trives fint i kulden. At de tilmed ikke kræver hverken pasning eller pleje, det lyder næsten for godt til at være sandt, selvom det faktisk er præcis sådan, det er.
Lad os sætte kurs mod haven for at se, hvordan pasning og udplantning af lavendel skal håndteres.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Pasning & pleje af lavendel
Lavendel er både skøn at dufte til og samtidig smuk at se på med sit støvede løv og de små, fine blomster. Planten kræver ikke meget pleje og pasning, for den nøjsomme blomst trives bedst i en tør, stenet jord.
Derfor behøver du heller ikke at tænke meget over vanding, når du tager på ferie, for både lavendel i krukker og på friland trives fint i længere tid uden vand. Du kan udplante lavendel i staudebedet, hvor den står smukt sammen med roser, men du kan også plante den i rækker, så den vokser som en lav hæk i haven.
Timian – En duftende krydderurt fra Middelhavets kyst
Den vigtigste forudsætning for at få succes med pasning og pleje af lavendel er en solrig placering. Planten holder nemlig af sol, for det er i varmen, at den får den flotteste blomstring, så duften af Provence kan sendes rundt i din have.
Nu er det plantetid for lavendel
Plantetiden for lavendel løber fra april til september, men faktisk har lavendel bedst af at blive plantet i foråret, så de kan nå at få ordentligt fat i jorden. Lavendel er nemlig lidt en slow starter, og kommer de sent i jorden, er der en øget risiko for, at de går ud i løbet af vinteren, når frosten tager fat.
Vælger du at så lavendel fra frø, skal det naturligvis også gøres i foråret, når risikoen for nattefrost er ovre.
Du kan købe lavendler til udplantning her (reklamelink)
Vælg den rigtige placering af lavendel
Den bedste placering til lavendel er i fuld sol. Halvskygge kan gå, men vil du have en flot og rig blomstring, skal du plante lavendel et sted, hvor solen kan få lov til at skinne på dem dagen lang. Når lavendel ikke trives, er det som regel, fordi de ikke får sol nok eller fordi jorden er for våd.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Du skal nemlig ikke placere lavendel i en tung jord, der kan holde på fugten. Jorden i min have er lerjord, så den er tung, fed og meget våd. Derfor måtte jeg lette jorden med sand og grus, før den var klar til, at lavendlerne kunne flytte ind. Du kan læse mere om jord, vand og gødning til lavendel længere nede på siden.
I gang med udplantning af lavendel
Er du klar til at plante lavendel i haven? Det er meget nemt at dyrke den duftende middelhavsplante. Det vigtigste ved udplantning af lavendel er, at du planter blomsten i så dybt et hul, at rødderne ikke bliver bøjede eller knækker. Gør du det, vil planterne få de bedste forudsætninger for at etablere sig i din have.
Det nemmeste måde at få et stort lavendelbed i haven på er ved at købe lavendel som udvoksede planter. Du kan dog også vælge at dyrke lavendel fra frø, men det kan imidlertid give udfordringer.
10 skønne blomster til dine krukker
Når du planter lavendelfrø, er der nemlig ikke nogen garanti for, at frøene kommer fra den samme plante. Derfor kan de planter, som spirer frem, både være pink, mørkelilla eller dybblå. Vil du have et ensfarvet bed? Så skal du købe lavendel til udplantning.
Sådan planter du lavendel
Du har fundet den bedste placering til din lavendel, så nu er det tid til udplantning. Find en god spade og fyld en kande med vand, så går vi i gang.
Sådan planter du lavendel
- Grav et hul, der er stor nok til, at rødderne ikke bliver bøjede, når du sætter planten i det
- Læg eventuelt sand eller grus i hullet, så jorden kan dræne, hvis den er tung
- Placer din lavendel i plantehullet
- Fyld med en god blanding af jord, sand og grus
- Tryk jorden omkring planten fast og vand grundigt.
Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at overvande lavendlerne i den første tid efter udplantning. De kræver ikke meget vand, så du kan hurtigt komme til at drukne dem.
Husk den rigtige planteafstand
Det er sorten, som afgør, hvilken planteafstand lavendel skal sættes med. Nogle lavendler skal kun placeres med 20-30 centimeters planteafstand, hvor andre sorter kræver op til en halv meter mellem hver plante.
Staudesalvie – En nem plante til havens bede
Når du køber lavendel, vil der altid stå, hvor stor planteafstand de skal sættes med, og det er de anbefalinger, du skal følge, når du planter ud hjemme i haven.
Der er mange muligheder for, hvor du kan plante lavendel i din have. Jeg har plantet mine omkring terrassen, fordi jeg synes, de tilfører det område i haven en sydlandsk charme. Flere steder har jeg også hørt, at man kan plante lavendel mod myg, så det er endnu en god grund til at plante dem der, hvor du opholder dig.
Omkring terrassen er dog ikke det eneste sted, det er dejligt at have lavendler. De kan nemlig fint placeres i staudebedet, stenbedet, krydderurtebedet eller lige frem danne lave hække rundt om havens bede. Lavendler i krukker er også herligt at se på, så mulighederne er mange.
Jord, vanding & gødning til lavendel
Oprindeligt stammer lavendel fra middelhavsområdet, og har du været i Frankrig eller Provence, ved du sikkert, at lavendelhaver og lavendelmarker breder sig vidt og bredt på de kanter.
Bevæger du dig ud i bjergene, vil du også finde lavendel der, for det er netop i en mager og sandet jord, at lavendel trives bedst. Har du en fed, tung (ler)jord i haven? Du skal tilføje sand eller grus til tung jord før udplantning af lavendel, for den lille plante tåler ikke jord, der er våd.
Haven i juni – 10 ting du kan lave
Du skal derfor ikke pleje lavendel med gødning og vand. Det er nemlig slet ikke nødvendigt. De planterester, der falder ned og lander omkring lavendlerne i løbet af året, er nok til, at de kan klare sig. Derfor skal du ikke tilføre gødning til din lavendel, for planten er ikke særligt næringskrævende, og den er netop vant til at vokse under hårde forhold.
Sensommerskønhed – Pasning af sankthansurt
Vanding af lavendel skal du heller ikke bruge meget tid på, for når først den duftende blomst har etableret sig i din have, klarer den sig med de dråber, der kommer fra oven. I de første måneder efter udplantning er det dog nødvendigt med jævnlig vanding.
Gode råd til beskæring af lavendel
Du kan godt finde saksen frem – lavendel har brug for beskæring. Det er nemlig med til at holde dem friske og gøre dem tætte i løvet. Beskæring af lavendler skal ske, når planterne begynder at vågne efter deres vintersøvn, og risikoen for nattefrost er ovre. Det er som regel i løbet af april og maj, men kast lige et blik på vejrudsigten før, at du går i gang.
TIP Beskær altid lavendel i foråret. Hvis den klippes ned i efteråret, kan den nemlig gå ud, fordi lavendler ofte fryser tilbage i løbet af vinteren. Når de lige er blevet beskåret, er de meget udsatte og har brug for at ”finde sig selv” igen.
Det er vigtigt, at du ikke klipper lavendlerne længere ned end, at der stadig er noget grønt tilbage på stænglerne. Klip derfor kun ned til 5-10 centimeter over jorden med mindre, at planten har store frostskader. Er det tilfældet, skal den beskæres hårdt, så den har mulighed for at begynde på en frisk.
Foryngelse af lavendel er vigtigt
Har du en ældre lavendel i din have? Du har måske lagt mærke til, at planterne bliver træagtige og blomster mindre, jo længere tid du har dyrket dem i haven. Hvis ikke du klipper lavendel, vil de med tiden få brug for foryngelse, hvis de fortsat skal trives.
Lathyrus – En snerlende skønhed i sommerhaven
Du forynger lavendel ved at grave hele planten op og genplante den i et dybere hul. Du skal sørge for, at det nye plantehul er så dybt, at de træagtige dele kan placeres under jordoverfladen. Det vil nemlig få planten til at udvikle nye rødder, så den kan skyde og blomstre igen.
Det bedste tidspunkt til foryngelse af lavendel er i foråret, når du er helt sikker på, at nattefrosten er forbi. Vent derfor med at gøre det til slutningen af april eller begyndelsen af maj.
Lav stiklinger af dine lavendler
Vil du gerne spare nogle penge og undgå at købe lavendel, så er stiklinger måden at gøre det på. Lavendel er en halvbusk, og den er virkelig nem at formere gennem stiklinger. Hvert år laver jeg nye lavendler, som jeg enten planter ud i haven eller giver væk til andre, der gerne vil have lavendler.
TIP Når jeg har beskåret mine lavendler, lægger jeg som regel afklippet omkring planterne som jorddækning. Det vil kompostere i løbet af året og på den måde tilføre den nødvendige gødning på samme måde som i naturen.
Du kan lave nye planter i forbindelse med, at du beskærer dine lavendler i foråret, men ellers er juli og august de bedste måneder at lave stiklinger i.
Sådan formerer du lavendel
Vil du formere dine lavendler? Herunder kan du læse, hvordan du skal gøre.
Sådan gør du
- Klip eller riv en ung gren på 8-10 centimeter af din lavendel. Der må ikke være blomster eller knopper på grenen.
- Fjern de nederste blade.
- Sæt grenen i fugtig jord og placer den et lyst sted, hvor den ikke får direkte sollys.
- Sørg for at vande stiklingerne, når de er ved at tørre ud.
- Når stiklingerne har fået en pæn størrelse, plantes de ud på blivestedet.
Når du vælger at formere gennem stiklinger, er du sikker på, at du laver en nøjagtig kopi af den lavendel, du tager grene fra. Vælger du derimod at så lavendel fra frø, er det ikke sikkert, at du får den samme type lavendel.
TIP Du kan sætte stiklingerne direkte i jorden og dermed undgå at have dem i potter, indtil de skal plantes ud.
Derfor er stiklinger den mest sikre metode at anvende, hvis du vil have fuld kontrol over, hvilken farve, størrelse og duft dine lavendler skal have.
Vælg de rigtige sorter & arter
Der er forskel på sorter – også når det gælder lavendel. Det kan være en god idé at være opmærksom på, før du forelsker dig i et godt tilbud på lavendler. Der er nemlig nogle sorter, som egner sig bedre til vores kolde klima end andre.
Nogle typer af lavendel er frostfølsomme, men langt de fleste klarer uden problemer den danske vinter. For eksempel er Lavandula angustifolia hårdfør, mens sommerfuglelavendel, Lavandula stoechas, ikke er og derfor skal dækkes eller tages ind om vinteren.
Sommerhavens skønne kornblomster
En anden ting du skal være opmærksom på, når du skal finde den sort, der skal plantes i din have, er, hvornår den blomstrer. Lavendler blomstrer fra juni til august, men det præcise tidspunkt afhænger af, hvilken sort du vælger.
Herunder vil jeg præsentere dig for nogle af de mest populære typer lavendel.
Hidcote Blue
Hidcote Blue er en lavendel, der er meget hårdfør og som uden problemer kan dyrkes i en kold, dansk sommer. Hidcote Blue får fine, blå blomster, men du kan også få denne sort i lyserød. Her går den under navnet Hidcote Pink.
Hidcote Blue kan købes her (reklamelink)
Munstead
Munstead er en lavendel, der lige som Hidcote Blue, er meget hårdfør. Den får duftende, mørkeblå blomster, som tiltrækker mange sommerfugle og bier i løbet af blomstringen. Munstead er som mange andre lavendler derfor en meget god biplante.
Munstead kan købes her (reklamelink)
Sommerfuglelavendel
Sommerfuglelavendel er en type lavendel, som desværre ikke er særligt hårdfør. Til gengæld sætter den mange blomster i løbet af sommeren. Sommerfuglelavendel har fået sit navn fordi, kronbladene ligner sommerfuglevinger.
Lavandula x Intermedia
Lavandula x Intermedia er en sort, som kan blive temmelig høj, og den når snildt op på 75-90 centimers højde. Sorten er en hybrid.
Populære typer af lavendel til haven
Der findes mange forskellige arter af lavendel, men i Danmark er 3 typer de mest almindelige at finde i haverne.
De tre typer er
- Lavandula angustifolis er den, du oftest møder i de danske haver, og det skyldes nok, at denne lavendel har den kraftigste duft.
- Lavandula stoechas kender du måske som sommerfuglelavendel. Blomsterne ligner nemlig vingerne på en sommerfugl, og på samme måde som insektet er denne plante sart, når det gælder frost og kulde.
- Lavandula x intermedia er en hybrid, og derfor er den ikke selvsående. Vil du undgå frøformering, er det derfor den type af lavendel, du skal dyrke.
TIP Har du plantet lavendel i krukker, kan du tage dem indendørs i løbet af vinteren for at beskytte dem mod frost.
Kulden kommer – Vinterdækning af lavendel
Kan jeg egentlig anlægge en lavendelhave her i det kolde nord, når lavendel nu er en middelhavsplante? Det kan du sagtens, for langt de fleste sorter klarer uden problemer lidt kulde. Husk på, at der faktisk er køligt i bjergene, hvor lavendlerne gror vildt.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Når det så er sagt, findes der arter af lavendel, som ikke tåler frost. Det gælder sommerfuglelavendel (Lavandula stoechas), som du derfor må dække med blade eller grangrene i efteråret, hvis du da ikke vælger at tage den ind i løbet af vinteren.
Almindelig lavendel (Lavandula angustifolia) er derimod hårdfør, så den kræver ikke vinterdækning. Det er kun, hvis vinteren er meget hård og kold, at denne sort kan blive udfordret. Derfor vælger jeg altid for en sikkerheds skyld at dække mine lavendler med gran eller blade i løbet af efteråret, så de er godt beskyttet mod frost.
Lungeurt – En hårdfør staude til haven
Har du almindelig lavendel i krukker? Det kan være en god idé at overvintre dem et frostfrit sted eller sætte dem ind i drivhuset vinteren over.
Brug lavendler til at skræmme bladlus væk fra roser
Har du roser i haven? Det kan være en fordel at plante lavendel sammen med roser, hvis du har mange udfordringer med bladlus. Ikke nok med, at de to blomster er smukke sammen, men når du placerer lavendel i eller tæt ved rosenbedet, kan middelhavsplanten holde bladlus væk fra roserne.
TIP Lavendler skal plantes i veldrænet jord, der er lettet med sand og grus. De må nemlig ikke stå i vand, for de har brug for en tør og mager jord for at trives. Planter du lavendel i krukker og potter, skal du være særligt opmærksom på, at vandet kan løbe fra i bunden af krukken.
Du skal dog være opmærksom på, at planterne trives i den samme jord. Ofte holder roser af en tung og fugtig jord, som lavendlerne ikke bryder sig om.
Lav dine egne lavendelposer
Der er rigtig mange gode grunde til at plante lavendel. De dufter dejligt, er smukke i buketter og gør nytte i haven, hvor de tiltrækker sommerfugle, bier og øger havens biodiversitet. Samtidig kan de også bruges i madlavningen, til olier og til at holde møl væk fra tøjet.
Sådan får du god biodiversitet i haven
Ved at lave lavendelparaplyer og lavendelposer kan de både skræmme møl væk fra sengelinned, håndklæder, duge og tøj, og samtidig bliver du mødt af en mild blomsterduft, når du dykker ned i skuffen.
Hvis du vil lave lavendelposer, skal du plukke blomsterne lige inden, at de springer ud, for det er nemlig her, at de dufter af mest. Når du har plukket en stor buket, tørrer du blomsterne, og når de knitrer sprødt, nulrer du kronbladene ned i små stofposer, som du lukker. Det er en både hyggelig og nem måde at gemme en lillebitte bid af sommeren på.
Skriv et svar