Asters betyder stjerne – og det er netop, hvad den er. Fra forårets første spæde solstråler skinner igennem skydækket, til efterårets vilde vinde vælter alt omkuld, står stjernen og skinner i staudebedet.
Er den nem at dyrke? Bestemt. Det er en nøjsom plante, som ikke stiller store krav til pasning og pleje, så lad os se nærmere på den smukke vækst nu.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Smukke asters i haven
Der er mange grunde til at holde af den smukke staude med de stjerneformede blomster, som findes i blå, lilla, hvide, røde og rosa farver. En af årsagerne er, at asters blomstrer fra begyndelsen af foråret til slutningen af efteråret. Den lyser derfor op i havens staudebede, når alle andre blomster giver efter for kulden.
De grønne blade danner en tæt kontur om planten, som står på oprette, stive stilke. Det giver et let udseende, men lad dig ikke snyde – det er en robust plante, og selv de høje asters, der kan få en højde på 60 centimeter eller mere, vælter ikke i vinden, hvis de får hjælp med opbinding.
Vælg den rigtige placering
De fleste asters er engplanter, men alligevel adskiller de forskellige sorter sig fra hinanden. Alpeasters gror på alpeenge, der stiller helt andre krav til udplantning end de fugtige strandenge, hvor høstasters eller strandasters trives.
Guide til etablering af staudebed
Uanset, hvilken sort du har udset dig, holder asters af en placering med meget sol. Planter du samtidig i fugtig jord med god næring, vil den virkelig folde sig ud i havens bede.
Vigtigt ved udplantning af asters
Normalt siger man, at stauder skal udplantes i efteråret, men denne blomst er en undtagelse. Du planter asters i foråret, og særligt vigtigt er det, hvis du udplanter Amellus, der er knap så hårdfør, som de andre sorter. Den går ud, hvis ikke den bliver plantet i forårsmånederne.
Forår i haven – 10 ting du kan lave
Du kan sagtens plante asters solitært, men i grupper står den flottest. Giv den gernr en placering i samspil med andre sorter, så du opnår et flot farvespil.
Sådan planter du asters
Udplantning af asters foregår på præcis samme måde som med mange andre stauder. Alt du skal bruge, er en god spade og en fyldt vandkande.
Sådan gør du
- Fat spaden og grav et hul, der både er dobbelt så dybt og dobbelt så bredt, som rodnettet
- Hæld vand i plantehullet – det er vigtigt, du gennemvander jorden grundigt først
- Fyld løs jord i bunden af hullet, når vandet er trukket væk, og placer din asters deri
- Pas på ikke at knække, bukke eller beskadige roden
- Fyld jord i hullet, så det dækkes helt, og tryk den fast omkring planten
- Vand grundigt og fyld eventuelt mere jord i hullet, hvis du kan se, der mangler noget
I tiden lige efter udplantning af asters må du vande ofte, så den etablerer et stærkt rodnet fra begyndelsen.
Pasning af asters er nemt
Det kræver næring at blomstre fra forår til sommer og langt ind i efteråret. Derfor skal du give asters gødning løbende, så du sikrer et flot blomsterflor. Du kan med fordel gøde 3-4 gange i løbet af sæsonen.
Du skal også sikre, at jorden konstant er fugtig, og i tørke er det ekstra vigtigt med vanding. Det gælder i særlig grad, hvis du planter asters i krukker, for her har rødderne ikke mulighed for at strække sig langt ned i jorden for selv at hente vand og næring.
TIP Når du planter i krukker, skal du sørge for, at vand kan løbe fra. Vælg derfor altid potter med hul i bunden og skab godt dræn med lecakugler.
Deadheading hører også med til pasning af asters. På dansk har vi ikke en god betegnelse for dette, og derfor bruges det engelske udtryk, der betyder, at man fjerner visne blomsterhoveder. Det er især en god idé at deadheade sorter, der blomstrer tidligt, så blomstringstiden forlænges og du får en ny blomstersætning senere på sommeren.
Husk opbinding af høje asters
Planter du høje asters i haven, skal du binde dem op, så de ikke vælter i efterårets vindstød. Har du placeret dem på et særligt udsat sted, er det endnu vigtigere, at du giver dem noget, de kan støtte sig til.
Sankthansurt – Sensommerskønhed i haven
Vil du være ét skridt foran blæsten, skal du begynde opbindingen, før stauden er 20 centimeter høj. Jeg sætter blomsterpinde eller grenafklip tæt til planten, som den læner sig mod i takt med, at den vokser.
De tætte blade og mange blomster vil i løbet af sæsonen skjule støttepindene, så de ikke kan ses.
Vil du undgå opbinding i foråret, skal du vælge lave sorter. Amellus-sorter bliver op til 50 centimeter høje, og er derfor en god mulighed.
Er beskæring nødvendigt?
Selvom asters er vinterhårdfør, bør du ikke klippe den ned, før det bliver forår. Fjerner du toppene i efteråret, får den mindre gode betingelser for at overvintre, så lad saksen ligge til du kan se, at nyvæksten begynder at vise sig i marts og april.
Beskæring er derfor ikke nødvendigt, men det kan være en løsning, hvis planterne kontinuerligt rammes af meldug.
Kom godt fra start med formering
Vil du have mange stjerneformede kurvblomster i haven, er formering af asters den vej, du skal slå ind på. Den er nem både at dele og flytte, så du kan roligt rokere rundt med den afhængig af, hvor i haven du ønsker lidt kulør. Husk altid at gøre det i foråret.
Den nemmeste måde at formere på er ved deling. Det gør du ved at grave planten op og med en skarp spade grave et stykke af. Sørg for både at få stængel og rod med og hold en planteafstand på 20-30 centimeter.
Du kan også lave stiklinger fra maj til juni.
Klip nye skud af med en længde på 5-8 centimeter, som du sætter i en potte, der fyldes med både sand og jord. Hold stiklingerne fugtige og plant dem ud næste forår, når rodnettet er stærkt. Du skal naturligvis omplante til nye krukker, hvis de vokser ud af dem, du oprindeligt har placeret stiklingerne i.
Såning af asters fra frø
Fra midten af marts og til midten af april kan du så asters i drivhus, mistbænk eller vindueskarm. Såning på friland skal du vente med, til frosten er forbi, hvilket for det meste er i slutningen af april og begyndelsen af maj.
Du lægger frø i fugtig plantejord i en dybde på ½ centimeter. Cirka 5-6 uger senere har de vokset sig store nok til at rykke fra de beskyttede forhold inden dørs til blivestedet under åben himmel. Du skal dog huske at hærde de små, nye blomster, før de udplantes.
Tid til hærdning – Sådan gør du
Vil selv tage frø fra asters, skal du samle frøstandene, når de er helt tørre. Du kan kende modne frø på deres farve. Når de er helt brune, næsten sorte, kan du på en tørvejrsdag tage dem ind. Lad dem eventuelt eftertørre på en tallerken, før du lægger dem i et kaffefilter eller en kuvert, som du skriver navn og dato på. Opbevar dine frø tørt og mørkt.
Der findes mange sorter af asters
Der findes et væld af asters-sorter: Fra de høje til de lave med farver i hvid, purpur, blå, lilla, bordeaux, violet, rosa eller rød. Faktisk tilhører de en plantefamilie, der tæller mere end 600 arter!
Herunder kan du se et udvalg de mest populære.
Se de populære sorter
Aster amellus bliver mellem 30-60 centimeter høj, og både blade og stængler er besat med små, stride hår. De blomstrer fra september til oktober. Sorten findes i flere forskellige farver, så her er udvalget stort.
Du kan blandt andet vælge:
- ‘Altweibersommer’ bliver bare 40 centimeter høj, og vælter derfor kun sjældent i blæsten. Sætter lys lilla blomster.
- ‘Hermann Löns’ får en højde på 50 centimeter og folder sig ud i purpur eller lyslilla farver.
- ‘Lady Hindlip’ bliver 60 centimeter høj, og har tendens til at lægge sig ned, hvis vejret bliver meget fugtigt. Den blomstrer med purpurrøde eller violette blomster.
- ‘Oktoberkind blomstrer under de rigtige forhold langt ind i november med en smuk, mørk violet. Rammes kun sjældent af sygdomme.
- ‘Rudolph Goethe’ minder om ’Oktoberkind’ men er lidt lysere i farven. Den bliver 60-70 centimeter høj, og kræver derfor opbinding.
- ‘Veilchenkonigin’ har en mørkviolet blomst med en gul midte og bliver ikke mere end 40 centimeter i højden.
- ‘Heinrich Seibert’ når en højde på 60 centimeter og kvitterer med rosa eller lilla blomster.
Aster ericoides eller lyngasters er en hvid blomst, du blandt andet finder under navnet ’Herbstmyrte’. Navnet har den fået, fordi den har visse ligheder med lyng. Et fint, let løv bestående af smalle blade gør den til et smukt valg i både bede og krukker, hvor den blomstrer fra september til oktober.
Aster alpinus eller alpeasters, som den kaldes på latin, findes med både hvide blomster (’Albus’) og mørkeblå blomster (’Blue Star’). Se også nærmere på ’Happy End’, ’Dunkle Schöne’ og ’Weisse Schöne’. Kendetegnet for sorten er, at de er meget lave og maksimalt bliver 30 centimeter høje. De blomstrer fra maj til juni, og er i naturen hjemmehørende på alpeenge, hvilket navnet også afslører.
Aster dumosus eller pudeasters sætter enten blå blomster (’Professor Anton Kippenberg’) eller rosa blomster med gul midte (’Herbst von Bresserhof’). ’Kristina’ ’Mittelmeer’ og ’Starlight’ er også smukke muligheder. Væksten er tæt – ja, næsten som kugler – og planterne bliver kun omkring 50 centimeter i højden.
Aster frikartii eller kokardeasters er skøn i den lyse, lilla farve, som ’Wunder Von Stäfa’ har. Den bliver op til 2 meter høj, men har stive stængler, så du skal ikke binde den op. Nyd blot blomsterne fra juli til oktober, og dæk planten med granris eller nedfaldsblade for at beskytte den til vinter.
Japansk asters sætter blå eller lilla blomster. Gå efter “Asran” eller “Blue star”.
Aster hybridus er det latinske navn for både høstasters og strandasters. Vil du plante dem i haven, skal du se nærmere på ’Alma Pöstschke’ eller følgende:
- ‘Winston Churchill’ bliver 90 centimeter høj og giver dig røde blomster.
- ‘Royal Blue’ får mørke, blå blomster og kan blive temmelig høj.
- ’Andenken an Paul Gerber’ springer ud i lyserød med en højde på op til 150 centimeter, men det til trods har den ikke brug for opbinding.
Det særlige ved strandasters og høstasters
Aster hybridus er en fælles betegnelse for høstasters og strandasters, der er en krydsning mellem to arter (Aster novae-angliae og Aster novi-belgii).
Strandasters, Tripolium pannonicum, får en højde på mellem 20 centimeter og 2 meter, og findes i farver fra bordeaux til lyserød, lilla, blå og hvid – dog alle med en gul midte. Den er oplagt at plante i den store have på grund af sin højde, men i de mindre bede kan du vælge en lav variant.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Blomstringstiden henligger fra september til november.
Især er den flerårige ’Victoria’ populær, da den egner sig godt til udplantning i krukker. Potteplanten kan du efterfølgende sætte ud i haven, hvor den vil trives sammen med andre stauder.
Meldug kan give udfordringer
Meldug melder sig på banen, når vejret bliver fugtigt, og det er ikke kun tomater, agurker eller morgenfruer, som får hvide pletter. Asters kan også blive ramt af svampesygdommen sidst på sæsonen, men i dag forædles flere sorter, så de bliver resistente.
Det er især pudeasters, der angribes af sygdommen, men udtynding kan mindske problemet. Du kan læse mere om beskæring længere oppe i artiklen.
Pluk smukke buketter
Asters er en blomst, som er utrolig smuk i dekorationer – og gerne sammen med andre sommerblomster og stauder. Især er ’Asters Pompon’ med de halvkugleformede blomster sød i buketter, hvor den i selskab med frøkenhat giver et fint lille sommerlook på bordet.
Frøkenhat – Plant de skønneste zinnia i haven
De fleste er enige om, at det er en skøn snitblomst, men nogle mener også, at planten har ”grimme ben”. De synes ikke, stænglerne er skønne at se på, men dyrker den kun for toppens skyld. Er du en af dem, kan du plante lavere vækster foran stauden, så den nederste del skjules.
Når det så er sagt, må vi ikke glemme, at det netop er de stive stængler, der gør den god til afskæring. Det gælder særligt kokardeasters.
Skriv et svar