Den er kendt for sine kraftige farver og mange gode egenskaber. Morgenfrue. En skøn sommerblomst, som er god i buketter, perfekt som insektplante i køkkenhaven og som et skønt drys på sommerens desserter og kager. Der er altså mange grunde til, at du skal plante den i din have.
Vil du have glæde af morgenfruens mange egenskaber? Lad os først se nærmere på, hvordan du dyrker den, så vender vi bagefter tilbage til de gode egenskaber til sidst i guiden.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af morgenfrue – Sådan gør du
Morgenfrue, Calendula, er en af de mest almindelige sommerblomster rundt omkring i haverne. De orange og gule blomster er en fornøjelse at se på både i køkkenhaven, i bedet med sommerblomster og i store buketter på bordet.
Vil du plante dem i haven? Morgenfruer er nemme at dyrke, og de vokser sig hurtigt store. De kan nå en højde på mellem 50 og 70 centimeter, så du skal sørge for at plante dem et sted, hvor de ikke skygger for mindre planter.
Sommerhavens dejligste kornblomster
Samtidig er de også meget glade for sol, og vil du have en rig blomstring, skal du dyrke morgenfruer i fuld sol. De kan dog også godt plantes i skygge, hvis alle de goder solsteder er brugt op.
TIP Det er ikke nødvendigt at gøde jorden i forbindelse med dyrkning af morgenfruer. Kraftig gødning får nemlig sommerblomsten til at sætte mange blade og få blomster.
I løbet af juni kan du begynde at plukke de første blomster til buketter, og sådan fortsætter det indtil efteråret og nogle gange længere endnu. Morgenfrue tåler nemlig nattefrost til en vis grad, så i en mild vinter er det ikke ualmindeligt, at de gule blomster lyser op.
Såning af morgenfruer i foråret
Er du klar til såning? I løbet af april og maj er det tid til at så morgenfruer. Du kan forspire morgenfruer fra marts, men de vokser fint på friland uden forspiring, så det er langt fra nødvendigt.
Når du skal så morgenfrue, skal du lægge frøene i såriller på 1 centimeters dybde. Vand rillen grundigt, før du placerer frøet i jorden, og dæk efterfølgende med jord. Sørg for jævnlig vanding efter udplantning, så jorden hele tiden er fugtig. Det gælder også, når frøene er spirede.
Kom godt i gang med forspiring
Vil du have store morgenfruer? Optimalt siger man, at der skal være en planteafstand på 20-25 centimeter mellem hver plante, hvis du vil have blomsterne til at vokse sig store.
Er du et ordentligt og pertentligt havemenneske? Så skal du så morgenfruer på rad og række og tynde ud i dem, hvis du kan se, at der er mindre end 20 centimeter mellem hver plante, når de begynder at spire.
Bredsåning eller på rad & række?
Du kan både så morgenfruer i køkkenhaven mellem grøntsager, i bedet med sommerblomster eller i havens krukker. Du kan gribe såning af morgenfrue an på to måder.
De to måder er
- Bredsåning
- Såning i rækker
Ved bredsåning drysser du bare frøene ud over jorden, hvorefter stykket rives forsigtigt. Når du planter i rækker, lægger du et frø i jorden af gangen. Den første metode er naturligvis den mindst skudsikre, for du kan ikke være sikker på, at alle frøene kommer ordentligt i jorden.
Såning & udplantning – Sådan gør du
Skal jeg være helt ærlig? Du kan godt bruge bredsåning. Jeg har endnu ikke prøvet, at det ikke er væltet op med morgenfruer, selvom metoden ikke er helt efter havebogen.
Pasning af morgenfrue er nemt
Pasning af morgenfruer er nemt, så er du på udkig efter en sommerblomst, som du bare skal nyde, er den en drøm at få i haven.
Lathyrus – En snerlende skønhed i sommerhaven
Gødning til morgenfruer er ikke noget, du skal bekymre dig om. Faktisk skal du huske at holde igen med at gøde jorden, når du sår morgenfruer, for er jorden gødet for kraftigt, vil sommerblomster bruge alt for meget krudt på at sætte store blade i stedet for blomster. Betragt den i stedet som en nøjsom plante, der ikke skal nusses så meget om.
TIP Jo flere morgenfruer du plukker, jo flere blomster vil der komme.
Vil du forlænge blomstringen? Så snart morgenfruens frø er lagt i jorden, er den eneste pasning at plukke blomsterne gennem hele sommeren. Du kan forlænge blomstringen, hvis du nipper de visne blomsterhoveder af i løbende. Det får nemlig morgenfruen til at sætte flere blomster i stedet for at danne frø.
Meldug i morgenfrue – Hvad gør jeg?
Sidst på sommeren kan morgenfruer blive angrebet af meldug. Heldigvis kan du i langt de fleste tilfælde redde dine sommerblomster fra en krank skæbne med en beskæring.
Haven i juni – 10 ting du kan lave
Skærer du planten helt ned, vil den begynde at skyde og sætte blomster igen – uden meldug. Du kan faktisk have morgenfruer fra juni og frem til efteråret, hvis du beskærer dem. Selvom morgenfruen er en sommerblomst, tåler den faktisk en lille smule frost, og er vinteren mild, er det ikke unormalt med blomster i oktober, november og december.
Tag din egne frø fra morgenfrue
Morgenfrue er ikke flerårig, så vil du dyrke dem i haven næste sommer, skal du samle frø i efteråret. Heldigvis er formering ikke svært, og herunder fortæller jeg dig, hvordan du samler dine egne frø.
Sådan samler du frø fra morgenfrue til formering
- Når morgenfruen er afblomstret, og de gule eller orange kronblade drysser af, sidder der en grøn knop tilbage på stilken
- Den knop er frøene
- Pluk knoppen af og tag den med ind
- Tør frøene et lunt og luftigt sted til de er brune eller mørkegrønne
- Er frøene tørre? Læg dem i et kaffefilter, en konvolut eller et stykke avispapir
- Skriv navnet på sorten og årstal for høst på papiret, før du opbevarer frøene mørkt og tørt, til de skal bruges
Nåede du ikke at høste frø? Heldigvis har morgenfrue det med at dukke op igen og igen. Faktisk er det helt almindeligt, at de kigger frem af sig selv i foråret, hvis du har haft dem i haven sommeren forinden. De er dog lette at luge væk, hvis du ikke synes, de er velkomne på samme plet en sæson mere.
Vælg de rigtige sorter af morgenfrue
Der findes flere forskellige sorter af morgenfrue. I Danmark kan du kun støde på havemorgenfrue, som også har det fine navn Calendula offinicalis. Den hører til kurvblomstfamilien sammen med blandt andet solsikke, stolt kavaler og asters.
Havemorgenfrue har en åben blomst, men du kan også få sorter med en mere fyldig karakter eller pomponblomster. De typer af morgenfrue, som ligner pomponer, er virkelig flotte i buketter, og med en diameter på op til 8 centimeter i blomsten, er de da heller ikke til at overse i haven.
Du kan få sorter i alle mulige nuancer af gul og orange fra de helt lysegule til de strålende orange. Du kan også blive forelsket i de ferskendefarvede sorter Touch of Red Buff eller Pink Surprise, som måske kan være nemmere at få til at passe ind i havens bede.
Det er nemlig ikke alle haveejere, der synes, det er nemt at farvekoordinere de skrappe farver med andre sommerblomster og stauder. Du skal dog ikke være så forskrækket over at få et drys farve i haven – det er skønt at se på! Og man bliver så glad af farver.
Er du ikke helt enig? Så skal du selvfølgelig bare vælge de sorter af morgenfrue, som passer til dine blomsterbede.
Havemorgenfrue – Calendula officinalis
Morgenfrue. Calendula officinalis. Havemorgenfrue. Ja, det er lidt forskelligt, hvad havemennesker foretrækker at kalde den orange og gule sommerblomst.
TIP Morgenfruer kan hurtigt blive høje, og under de rigtige betingelser er det ikke unormalt, at de bliver over en halv meter i højden. Planter du morgenfruer i krukker, vokser de dog ikke nødvendigvis lige så eksplosivt, som dem du har sået på friland.
Det kan godt være, at havemenneskerne ikke kan blive enige om, hvorvidt morgenfrue, calendula eller havemorgenfrue er det bedste navn at bruge, men til gengæld er de rørende enige om, at morgenfruen er en af de nemmeste blomster at dyrke.
Brug den i buketter
Morgenfrue har mange egenskaber, som gør, at den er god at dyrke i haven. Helt åbenlyst er den jo en fantastisk fin blomst, som er god i buketter.
Vil du have din buket til at holde længe? Du skal huske at fjerne de nederste blade på stilkene, før du sætter buketten i vand. Det giver buketten en lang holdbarhed, for på den måde kan bladene ikke rådne i vandet.
Du kan blande morgenfrue i buketter med andre sommerblomster og stauder. Særligt på grund af sine kraftige farver er calendula gode i buketter, der gerne må larme lidt. Du kan blandt andet mikse dem med zinnia, stolt kavaler, solsikker, kornblomster og løvemund.
Morgenfrues gode egenskaber
En ting er, at blomsterne er gode i buketter, men den søde sommerblomst har også mange andre gode egenskaber. Morgenfruen er ikke giftig, hverken for mennesker eller dyr, så den kan sagtens plantes i køkkenhaven mellem de grøntsager, du senere skal have på middagsbordet. Den er nemlig en god nytteplante.
Jeg planter morgenfruer mellem grøntsagerne både for at lave en markering mellem de forskellige afgrøder og for at skabe lidt liv i køkkenhaven, der ellers kan blive meget grøn at se på. Fordelen er desuden, at jeg altid kan tage en buket med tilbage i køkkenet, når jeg alligevel er nede for at hente salat eller kartofler.
Få grøn salat på rad & række i køkkenhaven
Morgenfrue har også den egenskab, at den tiltrækker insekter, bier og sommerfugle, som jeg gerne vil have i køkkenhaven. Jeg elsker, når min køkkenhave summer af liv fra insekter og mine planter elsker det også.
Fordi morgenfruer ikke er flerårige, er det heller ikke noget problem at så rækker med dem i køkkenhaven, for de visner ned i løbet af efteråret, hvorefter du kan fjerne dem. I foråret kan du så arbejde jorden igennem, og skulle en enkelt morgenfrue finde på at dukke op i en forkert række, luger du den bare væk.
Er morgenfrue spiselig?
En af de bedste egenskaber morgenfrue har, er, at den er spiselig. Du kan bruge de farvestrålende blomster som pynt på kager og i salater, hvor de giver et fint farvespil. Du kan plukke kronbladene af og drysse dem ud over det, du vil servere. Voila! Så er der sommermad.
Hvordan smager morgenfruen så? Tja, den smager jo ikke af så meget. Men man kan da heller ikke forlange, at morgenfrue skal være spiselig, se godt ud og smage som en drøm. Du skal derfor primært bruge morgenfruen som et smukt og farverigt indslag på tallerkenen.
Brug morgenfrue til te
Drikker du te? Du kan tilføje en fin orange farve til din varme drik, hvis du tørrer kronbladene fra sommerblomsten. Når morgenfruen blomstrer, plukker du kronbladene og lader dem tørre grundigt, før du blander dem med andre urter og te.
Lav din egen te med citronmelisse
Selvom morgenfrue i te ikke tilføjer meget smag, er det flot at bruge bladene i blandingen. Selv når blomsterne tørrer, beholder de nemlig deres kraftige farver.
En god plante til insekter
Vil du lokke insekter til køkkenhaven? Bier, svirrefluer, sommerfugle, brumbasser og mange andre insekter er glade for morgenfruen. De flokkes om de store blomster for at suge nektar, og derfor kan det være en god idé at plante morgenfruer i køkkenhaven. På den måde kan du tiltrække gavnlige insekter.
Sådan får du god biodiversitet i haven
Der er mange fordele i at dyrke insektplanter i sin have, for en stor biodiversitet er altid et godt udgangspunkt for en god have.
Fra min barndoms have
Da jeg var helt lille, fik jeg en lille plet ved siden af drivhuset, som jeg kunne kalde min egen have. Her kunne jeg dyrke lige præcis det, jeg havde lyst til, så længe jeg selv sørgede for, at haven var pæn og nogenlunde fri for ukrudt.
Staudesalvie – En nem plante i havens bede
Jeg husker ikke, at jeg brugte mange timer på at luge ukrudt, og haven stod altid fint med snorlige rækker uden den mindste ukrudt mellem planterne, så jeg mistænker, at jeg har haft en god havefe, der når jeg har været optaget af at klatre i træer eller spise jordbær i køkkenhaven, har hjulpet mig af med ukrudtet.
Da jeg fik den allerførste lille have, og jeg for allerførste gang skulle beslutte, hvad jeg ville plante på den lille plet jord, der nu var min, valgte jeg sommerblomster; kornblomster, løvemund og morgenfruer. Det har helt sikkert været på grund af den kraftige farve, at jeg valgte morgenfruen, men ikke desto mindre har denne blomst fulgt mig lige siden.
Hortensia – Din guide til plantning & pasning
Hvert år planter jeg derfor morgenfruer, som står og nikker til mig i solen, og minder mig om, hvor min haveglæde stammer fra. Dog må jeg i dag selv fjerne ukrudtet, men skidt. Jeg har jo de orange blomster som belønning.
Ruben Mariager
Er frørne fra morgenfrue også spiselige?
VenlighilsenRuben
hverdagshaven
Hej Ruben.
Jeg har aldrig hørt om nogen, der har spist frøene, så jeg ved faktisk ikke, om de kan spises. Blomsterne kan du til gengæld godt drysse på maden 🙂
Anitta Larsen
Hej. Mine morgenfruer er visner ned i løbet af en dag. Det kan jeg ikke forstå, hvorfor det sker.
De står under et halvtag inde ved en mur med fuld sol det meste af dagen. Derfor får de også vand dagligt. Men når der er rigtigt varmt, så solen bager på planterne, så begynder de at hænge meget med bladene, som om de ikke kan tåle så kraftig en sol. Jeg har tidligere haft morgenfruer, og dengang visnede selve blomsterne ikke kun på en dag. Kan det være selve softem der kan være årsag til det, eller er det pga de står under et halvtag op til en mur? På trods af at de får vand hver dag. Jeg vil gerne sige rigtig mange gange tak for din blog, som jeg ofte lærer nyt fra, når jeg har mine tvivl om det ene eller anden angående have og naturen. Tak
hverdagshaven
Hej Anitta.
Tak for din søde kommentar. Jeg er rigtig glad for, at du bliver inspireret af mine artikler og lærer nye ting – haven og naturen er jo dejlige steder at være.
Der kan være flere årsager til, at dine morgenfruer visner ned, men her sidst på sommeren går det stærkt, og planterne taber hurtigt pusten. Umiddelbart tænker jeg, at det kan skyldes varme i din situation. Er muren mørk, kan den reflektere solens stråler kraftigt, så planterne kommer til at hænge.
Du skriver, at du vander dagligt, så en anden mulighed er, at de får for meget vand? Med mindre blomsterne står i krukker, bør det ikke være nødvendigt at vande hver dag. Det er bedre at give dem en ordentligt gang vand hver 2-3 dag i stedet – det gør planterne stærkere. Mærk på jorden om den er hård og tør, for er den det, trænger planterne til vand, men er den derimod meget fugtig, skal du ikke give dem mere.
Jeg håber, at det måske kan hjælpe dig. Husk også at nippe de visne blomsterhoveder af, så planten sætter flere blomster.
Mange hilsner
Christine.
Louise Debois
Hej – og tak for dine artikler😊. Jeg har et spørgsmål: Hvor langt nede på stænglen skal man skære sine morgenfruer til buket? Er det helt nede ved jorden, eller længere oppe?
Bedste hilsner,
Louise
hverdagshaven
Hej Louise.
Velbekomme, dejligt at du kan lide dem. Det er jeg rigtig glad for.
Jeg klipper altid blomsterne af ved et nyt bladpar. Hvis du klipper dem af helt nede ved jorden, danner den ikke nye blomster.
Mange hilsner
Christine.